Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 10 februari 2009.

Cultuurdinsdag, 10 februari 2009

Fries Museum krijgt een miljoen euro van loterij

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden krijgt een miljoen euro subsidie van de BankGiro Loterij. Dat meldt de loterij op haar website. Het bedrag wordt in vijf jaarlijkse bedragen van 200.000 euro uitgekeerd.

Cultuurdinsdag, 10 februari 2009

Batavus Museum verwerft collectie van verzamelaar

Heerenveen - Fietsfabrikant Batavus in Heerenveen heeft de collectie fietsen en accessoires verworven van verzamelaar Toon Luijbregts uit Valkenswaard. Dat heeft de fabrikant gisteren bekendgemaakt. De verzameling, die volgens de fabrikant tot de mooiste van Europa behoort, krijgt een plek in het Batavus Museum bij de fabriek.

Economiedinsdag, 10 februari 2009

Smelne Yachts Drachten vraagt faillissement aan

Leeuwarden - Jachtbouwer Smelne Yachts in Drachten heeft gisteren het faillissement van het bedrijf aangevraagd. De onderneming voelt zich daartoe genoodzaakt omdat er door de verslechterende marktomstandigheden minder nieuwe orders zijn binnengehaald. Het krediet is door de bank eind vorige week opgezegd. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt.

Economiedinsdag, 10 februari 2009

Ontwikkeling nieuw net voor elektriciteit

Amsterdam - Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een systeem ontwikkeld om het elektriciteitsnet slimmer te maken. De komst van energie zoals wind- en zonne-energie betekent dat het aanbod grilliger wordt.

Hoofdartikeldinsdag, 10 februari 2009

De JSF...

Vandaag reist een groepje Kamerleden af naar Zweden om vervolgens naar de Verenigde Staten te reizen. Ze laten zich voorlichten over de voors en tegens van de vliegtuigen van achtereenvolgens Saab Viggen en de Joint Strike Fighter. Terwijl de geachte volksvertegenwoordigers worden meegezogen in de propaganda van Saab Viggen, wordt in Leiden een tamelijk ontluisterend beeld geschetst van de parlementaire schaapachtigheid als het gaat om de aanschaf van gevechtsvliegtuigen.

Regiodinsdag, 10 februari 2009

Verkeer heeft veel last van winters weer

Leeuwarden - Natte sneeuw en regen hebben het verkeer vanochtend veel overlast bezorgd. Vooral het noorden van de provincie werd getroffen. Rijkswaterstaat en de provincie hadden topdrukte met het sneeuwvrij maken van de autowegen.

Regiodinsdag, 10 februari 2009

Invoering JSF kan makkelijk zes jaar later

Leeuwarden - Het F-16-gevechtsvliegtuig kan langer mee dan het huidige en voorgaande kabinetten steeds beweerden. Invoering vanaf 2014 van de vervanger, de Joint Strike Fighter, is dan ook niet nodig. Dit schrijft defensiespecialist Bert Kreemers in zijn proefschrift, waarop hij vandaag promoveerde.

Regiodinsdag, 10 februari 2009

Kamerleden hekelen ‘bastion Defensie’

Marssum - De Kamercommissie Defensie was bij het bezoek aan Marssum onder de indruk van de constructieve opstelling van de bewoners. Defensie kwam er minder goed vanaf bij de politici, die bij een geluidsimpressie van de JSF collectief de vingers in de oren staken.

Regiodinsdag, 10 februari 2009

Aanleg N31 is voorbeeld voor in boekjes

Zurich - Minder praten en minder procederen. Als het aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat ligt wordt ook bij andere projecten in ons land de tactiek toegepast, die bij de verdubbeling van N31 tussen Zurich en Harlingen zijn vruchten heeft afgeworpen. Deze klus is binnen acht jaar geklaard. Eurlings sprak dan ook van een voorbeeldproject.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 februari 2009

Fries platform voor jeugdwerk nodig

Burgum - Een jeugdpredikant zou kunnen helpen om de drankproblematiek op te lossen, zo klonk vorige week in Dokkum. Volgens ds. Wim Stougie uit Burgum verdient jeugdwerk echter een integrale aanpak van gemeenten. Bovendien moet er een Fries (digitaal) platform komen.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 februari 2009

Voorkom suïcide

,,De opvang van pogers en nabestaanden van suïcide in de eerste weken na het incident is cruciaal.’’ Woorden uit de mond van Veerle Heeren, in Vlaanderen de kersverse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Nog maar enkele dagen na het drama in een kinderdagverblijf in Dendermonde, stond zij op een congres over zorg aan suïcidepogers en hield een vurig betoog voor concrete maatregelen om de geestelijke volksgezondheid te verbeteren. De parallel ligt voor de hand: mensen die de hand slaan aan zichzelf of aan anderen zijn geestelijk in de war en moeten geholpen worden. Niet alleen de slachtoffers verdienen een goede opvang, ook de daders. Want daders zijn in veel gevallen zelf ook slachtoffers.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 februari 2009

Nes Ammim krijgt pastor en dialoog-coördinator

Utrecht - Het dorp Nes Ammim zal zich als christelijk dorp in Israël nadrukkelijker gaan bezighouden met dialoogbemiddeling in Israël zelf. Daarbij zal het vernieuwde Centrum voor ontmoeting en dialoog een belangrijke rol vervullen. Dat meldt de Protestantse Kerk in Nederland.

Sportdinsdag, 10 februari 2009

Cambuur - FC Zwolle voor derde keer afgelast

Leeuwarden Voor de derde keer in twee weken tijd is de competitiewedstrijd tussen Cambuur Leeuwarden en FC Zwolle afgelast. Het duel zou vanavond worden gespeeld, maar vanwege de hevige sneeuwval is het veld in Leeuwarden onbespeelbaar.

Sportdinsdag, 10 februari 2009

Een journalist als ‘fly-on-the-wall’ bij Skil-Shimano

De nieuwste editie van De Muur, wielertijdschrift voor Nederland en Vlaanderen, is een bijzondere special waarin Nando Boers verslag doet van een jaar lang meedraaien achter de schermen van Skil-Shimano, een nog jonge wielerploeg zonder echte superuitschieters, die sinds 2005 zijn uiterste best doet zich ‘in de schaduw van het geweld van de ProTour-ploegen omhoog te vechten’. Dankzij de bijzondere band die Boers met ploegleider Rudie Kemna had opgebouwd na een reportage over de ploeg in Sportweek, het weekblad waarvan Boers redacteur is, waren de ploegleiding en de renners bereid gevonden hem een seizoen lang als fly-on-the-wall te accepteren.

Sportdinsdag, 10 februari 2009

Tarvajärvi naar Xamax Neuchâtel

Heerenveen De Finse aanvaller Niklas Tarvajärvi van sc Heerenveen vervolgt zijn carrière in Zwitserland. De 25-jarige spits heeft onderdak gevonden bij Xamax Neuchâtel, de nummer zes uit de Zwitserse competitie. De Friezen verhuurden Tarvajärvi begin dit seizoen aan Vitesse, maar in Arnhem kreeg de Fin amper speeltijd. In het seizoen 2007-2008 kwam de spits op huurbasis voor De Graafschap uit. Tarvajärvi had bij Heerenveen, waar hij in 2005 neerstreek, nog een contract tot de zomer van 2011. Tarvajärvi tekent een contract voor 2,5 jaar.

Sportdinsdag, 10 februari 2009

Jong sc Heerenveen wint weer eens

Utrecht Jan de Jonge en Johnny Jansen hebben hun eerste klus met Jong sc Heerenveen met goed gevolg afgelegd. Het trainersduo, dat vorige week Hans de Jong afloste als trainer/coach van Jong Heerenveen, moet het elftal in de reserve eredivisie zien te behoeden voor degradatie en in Utrecht werd daartoe gisteravond de eerste stap gezet. In een spectaculair duel wonnen de Friese beloftes met 0-2 van Jong FC Utrecht. Op slag van rust bracht de Braziliaanse aanvaller Beda Heerenveen aan de leiding, waarna Milan Kopic na de hervatting met een steenhard kopbal de eindstrand op het scorebord bracht.

Sportdinsdag, 10 februari 2009

Degradatie dreigt voor Jong Cambuur

Deventer Het belofteteam van SC Cambuur blijft in de eerste divisie A onder in de stand bungelen. De ploeg verloor gisteren in Deventer kansloos met 3-1 van Go Ahead Eagles, dat laatste staat. Het verlies kwam Cambuur slecht uit: voor de ploeg van trainer Wim de Ron dreigt degradatie: de nummers zeven tot en met twaalf degraderen naar de komend seizoen nieuw in te voeren tweede divisie voor belofteteams. Cambuur heeft slechts zes punten behaald in twaalf duels.

Sportdinsdag, 10 februari 2009

Gelijkspel Schepers (Cambuur) in Oranje

La Manga Cambuurspeler Bob Schepers heeft zondagavond in het Spaanse La Manga met het Nederlands elftal onder 17 jaar gelijkgespeeld tegen Noorwegen. Schepers, woonachtig in Leeuwarden en spelend voor de B1 van Cambuur, debuteerde in Oranje. Hij stond als linksbuiten in de basis en speelde de gehele wedstrijd. Luc Castaignos, spits van Feyenoord, scoorde beide Nederlandse doelpunten.

Sportdinsdag, 10 februari 2009

Minder leden kaatsbond

Franeker Het aantal leden dat aangesloten is bij de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB) is vorig jaar met 529 afgenomen. Dat meldt de website www.kaatsen.nl. Daarmee komt het aantal leden dat op dit moment bij de kaatsbond aangesloten is uit op 14.045. Dat zijn er ruim duizend minder dan drie jaar geleden. De afname van het aantal leden baart het hoofdbestuur grote zorgen. Het vergroten van het ledenbestand is daarom een van de speerpunten in het meerjarenbeleidsplan KNKB 2009-2013. In 2013 zou de kaatsbond 20.000 leden moeten tellen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties