Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 november 2014.

Hoofdartikelmaandag, 10 november 2014

Te snelle hereniging is nu vanzelfsprekend

De val van de Muur op 9 november 1989 luidde de hereniging in van de twee Duitse staten. Voor veel Oost-Duitsers was er echter geen sprake van hereniging, maar van overname. Politiek was Oost-Duitsland vermolmd; de strakke regie van de Oost-Duitse samenleving verhulde de totale uitputting van het systeem. Bovendien kon het regime niet meer rekenen op hulp van de Sovjet-Unie, zoals bijvoorbeeld tijdens de Praagse Lente (1968). De ineenstorting van de staat was al eerder zichtbaar aan de toenemende onvrede in Oost-Duitsland, uitmondend in massa-protesten, onder meer in Leipzig en Berlijn. Opvallend was de rol van de kerk in die plaatsen, onder meer door het organiseren van vredebijeenkomsten.

Regiomaandag, 10 november 2014

Vervoersverboden voor bijen ingetrokken

Leeuwarden - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft de vervoersverboden voor bijen in de regio's Zuidlaren-Hoogezand-Sappemeer en Exloo ingetrokken. Uit een screening is gebleken dat er in deze gemeenten niet langer sprake is van een besmetting met Amerikaans vuilbroed.

Regiomaandag, 10 november 2014

Otter in het FochteloŽrveen

Veenhuizen - In het FochteloŽrveen is dit weekeinde een otter waargenomen. Wetterskipmedewerker Harry Bosma ontdekte het dier. Bijzonder nieuws, vindt Addy de Jongh van Stichting Otterstation Nederland.

Regiomaandag, 10 november 2014

Fries gooide vorig jaar minder weg

Leeuwarden - Friezen hebben vorig jaar minder afval geproduceerd dan in het jaar ervoor. Dit blijkt uit het digitale jaarverslag van Omrin. Hierin wordt verantwoording afgelegd voor de duurzame prestaties van het bedrijf in 2013.

Geloof & Kerkmaandag, 10 november 2014

Noordelijke PKN-kerken komen 2 miljoen tekort

Terschelling - | De PKN-gemeenten in de drie noordelijke provincies hebben gezamenlijk een bedrag van zo'n 150 miljoen op de bank staan. De Friese PKN-gemeenten hebben 87 miljoen vrij beschikbaar op de bankrekeningen. Groningen en Drenthe samen 63 miljoen.

Sportmaandag, 10 november 2014

Blauwe vinkjes en de lessen van Krajicek

Begin jaren negentig is Richard Krajicek een wat gefrustreerde tennisser. Hij gooit meer rackets kapot dan hij aces slaat, is gebrouilleerd met zijn vader en ergert zich bij tijd en wijle dood aan de media. Die zijn in de ogen van Krajicek te kritisch. Hij wil de beste zijn, maar hoe kan hij dat worden als hij zich vooral slachtoffer van van alles en nog wat voelt?

Sportmaandag, 10 november 2014

Harkemase Boys toont Drachtster Boys hoe je een derby wint

Om de Derby van de W‚lden te winnen, had Drachtster Boys zaterdag minimaal haar gebruikelijke niveau moeten halen. Dat gebeurde niet en dus liet de uitkomst van het Friese hoofdklasseduel zich raden: een beter en slimmer Harkemase Boys won (1-4). -

Sportmaandag, 10 november 2014

Sneek Wit Zwart gaat na galavoorstelling aan kop

Dankzij een 5-0 zege in een rechtstreeks duel heeft SWZ Boso Sneek gisteren de leiding in de hoofdklasse C overgenomen van Rohda Raalte. Die ploeg werd na rust compleet overlopen door de Snekers, die hun status als titelkandidaat bevestigden.

Sportmaandag, 10 november 2014

Heerenveen pakt op karakter een punt

Heerenveen Twee keer werd sc Heerenveen zaterdag in zijn hemd gezet door vlijmscherpe counters van Go Ahead Eagles. Dat de club in het Abe Lenstra Stadion met een late 2-2 alsnog een punt pakte, was meer geluk dan wijsheid.

Sportmaandag, 10 november 2014

Spelen en scoren tegen Ajax is mooier dan Steblecki's droom

Sebastian Steblecki moest ruim twee maanden wachten op zijn basisdebuut bij Cambuur. Tegen Ajax was het eindelijk zover voor de 22-jarige Pool. Ondanks de nederlaag bleek de werkelijkheid mooier dan zijn droom. ,,Ik moet professioneel blijven, maar toch. This is something really big."

Sportmaandag, 10 november 2014

Cambuur gewogen en te licht bevonden

Wat is het verschil tussen echte top en een club die leuk - hoe goed dat ook is voor Cambuur - meedoet in de eredivisie? Het antwoord daarop kregen de Leeuwarders gisteren van een goed en effectief Ajax: 2-4. -


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties