Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 december 2005.

Economiezaterdag, 10 december 2005

Beslag op vee Van der Ploeg opgeheven

Leeuwarden – De Rechtbank in Leeuwarden heeft het beslag op de koeien van topfokker T. van der Ploeg opgeheven. Volgens de rechter stond de inbeslagname niet in verhouding tot de schade van exploitatiemaatschappij Tollebekerhout uit Epe. Dat bedrijf had beslag laten leggen op de koeien van Van der Ploeg, omdat het een grote vordering zou hebben op de topfokker. De rechter veroordeelde Van der Ploeg wel tot het betalen van grondhuur ter waarde van bijna honderdduizend euro. Volgens Van der Ploeg is dit bedrag al contant betaald.

Economiezaterdag, 10 december 2005

PvdA wil meer steun Leeuwarder bedrijf

Leeuwarden – Een betere bereikbaarheid van het bedrijvenloket, een warm welkom voor nieuwe bedrijven en het schrappen van onnodige regels. Dat zijn enkele van de aanbevelingen die de PvdA-fractie in de Leeuwarder gemeenteraad doet om het ondernemersklimaat te verbeteren. Volgens de PvdA hebben Leeuwarder bedrijven vaak het gevoel dat zij onvoldoende gesteund worden door de gemeente.

Economiezaterdag, 10 december 2005

Beslagname vee Van der Ploeg

Wergea – Rentmeesterkantoor Trusta uit Heerenveen heeft gisteren beslag laten leggen op een tiental koeien op het melkveehouderijbedrijf van topfokker T. van der Ploeg in Wergea.

Economiezaterdag, 10 december 2005

Stratenmaken als nieuwe uitdaging

Woudsend – De echte uitdaging was er voor Jan de Groot uit Woudsend na jaren van boeren wel wat vanaf. Samen met zijn broer Meindert had hij tot begin 2003 een melkveehouderijbedrijf in het nabij gelegen Koufurderrige. Het bedrijf had dan wel een meer dan gemiddelde grootte, maar voor twee man was er niet genoeg werk.

Economiezaterdag, 10 december 2005

Koninklijke Smilde mag CSM-divisie kopen

Heerenveen/Diemen - Het voedingsmiddelenconcern CSM is van plan om banketbakkersactiviteiten in Nederland te verkopen aan Koninklijke Smilde. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Hoofdartikelzaterdag, 10 december 2005

Commerciële Kerst…

Regiozaterdag, 10 december 2005

Zonnedak dankzij de windmolens

Kûbaard – Hoe kun je uit windmolens nog meer energie halen dan de wind je geeft? Door van de winst een dak van zonnecollectoren te kopen voor de plaatselijke school. De stichting WIEK in Kûbaard heeft het slim bekeken. Sinds twaalf jaar sponsort de stichting het dorpsleven met de opbrengsten van drie windmolens buiten het dorp. Dat gaat zo goed, dat vandaag zelfs een ‘opschaling’ gevierd kan worden. De tien jaar oude 80kW-molen met twee wieken, is vervangen door moderne driebladige, die drie keer zoveel stroom kan maken. En twee kleine windmolens van de families Heeg en Kooistra zijn vervangen door 750kW-turbines. De stichting is voor een kwart eigenaar van deze molens. ,,In totaal gaan deze molens 3,5 miljoen kilowattuur per jaar opleveren. Dat is in één jaar bijna net zoveel als met de oude molens in de afgelopen elf jaar. De stichting kan daarvan 1,25 miljoen kilowattuur verkopen aan groene-stroomfabrikanten”, zegt een trotse voorzitter Halbe Klijnstra. ,,Wij verwachten jaarlijks vier- tot vijfduizend euro winst aan Dorpsbelang te kunnen uitkeren.”

Regiozaterdag, 10 december 2005

PvdA ‘Stiens’ wil fusie Leeuwarden

Stiens – De PvdA in Leeuwarderadeel wil fuseren met Leeuwarden als blijkt dat de burgers dat willen. Een referendum moet dat duidelijk maken. De burger kan in de volksraadpleging ook kiezen voor verdere samenwerking met omliggende plattelandsgemeenten of fusie met díe gemeenten. ,,Dit is een heel belangrijke kwestie. Burgemeester Dales roept dat hij ons graag wil inlijven en de provincie is ook met van alles bezig. Tijd voor een stevig antwoord”, aldus fractievoorzitter G. Visser, die het referendum tot inzet van de verkiezingen maakt. De PvdA vindt de gemeente te klein alle taken uit te voeren die het Rijk oplegt.

Regiozaterdag, 10 december 2005

Restauratie voor oude raadhuis Menaldum

Menaldum – Het historische raadhuis van de gemeente Menaldumadeel, een monument uit 1843, krijgt een grondige opknapbeurt. Als de gemeenteraad het goed vindt, zal het raadhuis voor ruim een miljoen euro worden verbouwd. Dat heeft wethouder Van der Meulen gisteren bevestigd.

Regiozaterdag, 10 december 2005

Hertenkamp, eindelijk mét herten

Kollum – Eindelijk: in het nieuwe hertenkamp van Kollum lopen herten. Het onderkomen was in het voorjaar al klaar, maar door pech konden de dieren steeds niet worden overgeplaatst.

Regiozaterdag, 10 december 2005

Boeken op afstand lenen duurder

Leeuwarden – De tarieven voor het aanvragen van boeken uit wetenschappelijke bibliotheken buiten Fryslân gaan fors omhoog. Dat heeft de koepelorganisatie van bibliotheken besloten waar ook Tresoar in Leeuwarden bij aangesloten is. Een boek laten komen uit een universiteitsbibliotheek of de Koninklijke Bibliotheek kost voortaan zes euro. Een boek uit een andere bibliotheek buiten de provincie kost vier euro. Nu is het tarief voor beide categorieën nog 2,50 euro.

Sportzaterdag, 10 december 2005

Er valt voor Cambuur geen eer te behalen

Rotterdam - Voor de tweede keer in een week probeerde Cambuur Leeuwarden een koploper de nodige punten afhandig te maken. Was het vorige tegen VVV Venlo nog 1-1, gisteravond was Excelsior uit Rotterdam een maatje te groot. De lijstaanvoerder bezorgde Cambuur met een 4-0 nederlaag een akelige en mistige thuisreis.

Sportzaterdag, 10 december 2005

Henrico Drost geniet van alle speelminuten

Heerenveen - Wie goed speelt verdient bij Gertjan Verbeek uiteindelijk vanzelf een plek in de basiself van Heerenveen. Vandaar dat de trainer voor de wedstrijd vanavond tegen Willem II kiest voor bijvoorbeeld Arnold Bruggink die met enkele invalbeurten liet zien dat de schaduwspits niet vergeten mag worden.

Weerzaterdag, 10 december 2005

Stuk zachter


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties