Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 maart 2003.

Achtergrondmaandag, 10 maart 2003

Onderzoeker schetst beeld illegale houtkap

Amsterdam - De Indonesische overheid faalt al jaren in het tegengaan van illegale houtkap. Waarom? De zaak wordt verkeerd aangepakt. Illegale houtkap is geen activiteit van de criminele onderwereld, maar van duizenden ‘gewone’ Indonesiërs die aan de illegale houtkap hun dagelijkse boterham verdienen. En zij geven hun primaire bron van inkomsten niet zomaar op.

Analysemaandag, 10 maart 2003

Ruimte voor duurzame energie

Fryslân zit in een impasse wat betreft het gebruik van duurzame energie – wat heet, Fryslân zit in een negatieve spiraal. Kijk maar naar bijeenkomsten als die van laatst, van de stichting Gjin Romte foar Wynhannel.

Bijschriftmaandag, 10 maart 2003

Wat kost het?

Wat kost het? Dat is een bekende vraag in ons dagelijks leven. Bij het doen van aankopen, een offerte om je keuken op te knappen, de inruil van je auto: wat kost het? Wat moet ik op tafel leggen?

Cultuurmaandag, 10 maart 2003

Uitstekende solisten bij oratorium ‘Judas Maccabeus’

Het zat de Christelijke oratoriumvereniging Laudate Dominum uit Surhuisterveen bij de voorbereiding van de uitvoering van Händels oratorium Judas Maccabeus niet mee.

Cultuurmaandag, 10 maart 2003

Muzikanten krijgen Goud met saffier

Ryptsjerk – Geert Postma en Renze Pieter de Vries van muziekvereniging Excelsior te Ryptsjerk zijn zaterdag geëerd voor hun vijftigjarig muzikantschap.

Hoofdartikelmaandag, 10 maart 2003

Een zelfstandig oordeel…

Geen oorlog met Irak zonder een uitspraak van de Veiligheidsraad. Dat uitgangspunt is sinds maanden een van de belangrijkste elementen in standpunten van politieke partijen. De PvdA bijvoorbeeld heeft altijd ten zeerste gehecht aan de betekenis aan de Veiligheidsraad als het over Irak gaat.

Regiomaandag, 10 maart 2003

Smallingerland wil nieuw groot meer bij Oudega

Drachten - Er komt een groot nieuw meer bij Oudega (S). Dat hebben de wethouders Pultrum en Rozema van Smallingerland vanochtend bekendgemaakt. Met het meer wil Smallingerland onder meer toeristen trekken.

Regiomaandag, 10 maart 2003

NoordNed wil investeren in nieuwe treinstellen

Leeuwarden - Vervoersmaatschappij NoordNed koopt nieuwe treinstellen. Bovendien wordt in Fryslân een chipkaart ingevoerd voor bussen en treinen. De provincie Fryslân, NoordNed, busmaatschappij Arriva en Translink investeren samen 7 miljoen euro in het nieuwe vervoerssysteem.

Regiomaandag, 10 maart 2003

‘Mannen zoeken meer hun persoonlijk belang’

Leeuwarden - In de binnentuin van het twintig jaar oude gedeelte van het provinciehuis in Leeuwarden staat een buste van een vrouwenlichaam. Geen handen, geen hoofd. Handelen en denken zijn haar onmogelijk gemaakt. Alie van der Meulen uit Leeuwarden kijkt naar het beeld en vraagt zich af of het beeld symbool is voor de rol van de vrouw in de provinciale politiek.

Regiomaandag, 10 maart 2003

‘We doen veel meer dan boottochten’

Appelscha - ,,Wij zijn erg goed. Daarvan zijn we overtuigd. De meeste mensen kennen ons van de bootreizen, maar we doen natuurlijk veel meer, zoals bijvoorbeeld het bezoekwerk. Alleen: hoe vertel je dat de buitenwacht? Journalisten vinden ons vaak niet sexy. We moeten het slimmer aanpakken hoe we de publiciteit kunnen halen.’’

Regiomaandag, 10 maart 2003

Reünie rondvaartboten in Sneek

Sneek - Waterpoort, Harmonie, Delphin, MS Grou, Nostalgie, Munot, De Hoop, Silverwind, Klifrak, Simmerwille, Stella Frisia, Toerist V. Met hun mooie, soms poëtische, namen liggen alle 24 rondvaartboten uit Fryslân bij elkaar in Sneek.

Regiomaandag, 10 maart 2003

Meer verzuim basisscholen

Drachten – Het aantal kinderen dat wel eens verzuimt van de basisschool, is het afgelopen schooljaar fors toegenomen in de gemeente Smallingerland. In het algemeen worden leerplichtambtenaren geconfronteerd met steeds ingewikkelder wordende problemen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de ambtenaren over schooljaar 2001/2002.

Regiomaandag, 10 maart 2003

‘Windmolens op industrieterreinen’

Heerenveen – Heerenveen wil een groep van tien windmolens plaatsen op bedrijventerrein Kanaal en het nog te ontwikkelen bedrijventerrein Klaverblad Noordoost, ten noorden van de A7. Dit staat in de beleidsnotitie windenergie van de gemeente.

Regiomaandag, 10 maart 2003

Jeugd op de vuist in Jouster winkelstraat

Joure – Zo’n vijftig jongeren zijn vrijdagavond met elkaar op de vuist gegaan in de Midstraat in Joure. De politie greep in en vorderde de groep uit elkaar te gaan. Toen dit niet gebeurde, werd een charge uitgevoerd.

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2003

‘Kingsize leven met God’

Drachten – De rode loper was uitgelegd en er stonden lakeien bij de ingang. De 850 vrouwen die zaterdag de VrouwZijn-dag in Drachten bezochten, werden koninklijk ontvangen. Op de dag klonk de boodschap om te gaan voor ,,een Kingsize in plaats van medium -geloofsleven’’ en God meer te laten werken in je dagelijks leven.

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2003

Individu en groep bepalen elkaar

Wie is nooit in botsing gekomen met het eigenaardige feit, dat in het Oude Testament soms de een moet lijden door, sterker nog: gestraft wordt voor, wat de ander doet?

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2003

Gereformeerde ‘rebel’ Thijs Booy (79) overleden

Leeuwarden – Voormalig particulier secretaris van koningin Wilhelmina Thijs Booy is vrijdag overleden.

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2003

Harlinger orgel verhuist naar Vollenhove

Harlingen - Het orgel van de doopsgezinde kerk van Harlingen, die enkele jaren geleden is afgebroken, verhuist komend weekend per vrachtauto naar Vollenhove.

Geloof & Kerkmaandag, 10 maart 2003

Kerkelijk toezicht is principiële verandering

In het Friesch Dagblad van afgelopen woensdag gaat ds O. Doorn, voorzitter van de Provinciale Synode, in op de betekenis van de kerkvisitatie.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Kooistra en Wiersma slepen ‘verlenging’ uit FK Fries Spel

Wirdum - Het FK dammen Fries Spel eindigde zaterdag onbeslist. In Wirdum kwam titelhouder Taeke Kooistra (Harwert) in de laatste ronde op gelijke hoogte met Jelle Wiersma uit Wommels.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Timmer houdt zich niet gedeisd

Heerenveen – Aan het slot van het seizoen is Marianne Timmer dan toch in vorm gekomen. Na het zilver vorige week op de 500 meter in Inzell, greep de Groningse gisteren tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen zelfs een gouden plak op de 1000 meter.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Wijsman aan de slag als taxichauffeur

Heerenveen – Marieke Wijsman gaat de maanden april en mei aan de slag als taxichauffeur bij Jan Oenema uit Heerenveen. De 27-jarige schaatsster raakte eerder dit jaar door tegenvallende prestaties op het WK-sprint haar A-status als sportster kwijt.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Beloften Heerenveen weer aan de leiding

Heerenveen – Het beloftenteam van SC Heerenveen heeft zaterdag de leiding in de eredivisie weer overgenomen van RKC Waalwijk. De formatie van trainer Jan de Jonge versloeg in het Abe-Lenstrastadion Jong Feyenoord, onder het toeziend oog van bijna achtduizend toeschouwers, voor het merendeel schoolkinderen.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Wennemars rijgt in Thialf records aaneen

Heerenveen – ‘Mijn papa schaatst het hardst’, was de rake tekst op het spandoek van de eenjarige Joep Wennemars, die met zijn moeder voor het eerst in Thialf was. Vader Erben Wennemars zette al zijn vier starts in de wereldbekerfinale in winst om. Belangrijkste vraag is of hij die vorm nog een week kan vasthouden tot de WK afstanden in Berlijn.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Heerenveen klapt boek dicht

Waalwijk – Sportclub Heerenveen heeft het boek over het seizoen 2002-2003 dichtgeklapt. In Waalwijk hadden de Friezen zondag een complete offday , waardoor de formatie van trainer Foppe de Haan de laatste kans op Europees voetbal verspeelde.

Sportmaandag, 10 maart 2003

‘It libbe mear bûten de ploech, deryn minder’

Workum heeft na vele pechvolle duels na bijna twee seizoenen weer een uitwedstrijd gewonnen. In april 2001 boekte Workum voor het laatst een uitoverwinning, als tweedeklasser tegen De Lauwers.

Sportmaandag, 10 maart 2003

‘Survival is geslaagd als iedereen kapot is’

Kootstertille – Baggeren door sloten, klimmen in netten, slingeren aan touwen en onderweg houthakken, boogschieten en via touwen het Prinses Margrietkanaal oversteken. Het parcours van de tweede survivalrun in Kootstertille is elf kilometer, met onderweg 48 loodzware hindernissen.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Heerenveense Boys weer bij de les

Heerenveen – Het midweekse bekeravontuur in Gasselternijveen eindigde woensdag in een deceptie voor Heerenveense Boys. Trainer André Onclin greep de pijnlijke uitglijder tegen de vierdeklasser aan om zijn ploeg weer even op scherp te zetten. Zaterdag in de thuiswedstrijd tegen HZVV was de ploeg weer bij de les.

Sportmaandag, 10 maart 2003

Weer punt Drachtster Boys

Drachten – Het ene punt is het andere niet. Drachtster Boys speelde vorige week gelijk tegen Nunspeet waar het de zege al bijna binnen had. Ook zaterdag gaf de ploeg van Wieb Rodenhuis een voorsprong uit handen, nu tegen WHC. Toch waren de Friezen dit keer blijer met opnieuw een punt in de strijd om lijfsbehoud.

Weermaandag, 10 maart 2003

Veel regen

Vannacht blijft het droog met enkele opklaringen en lokaal een mistbank. Het kwik zakt daarbij tot ongeveer 6 graden. Morgenochtend schijnt de zon nog even, maar al snel volgt er veel regen, bij een temperatuur van 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties