Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 mei 2010.

Cultuurmaandag, 10 mei 2010

Kunstmarkt moet kunst Opsterland meer profileren

Bakkeveen - In Bakkeveen wordt in september een kunstmarkt gehouden met als doel het kunstleven in de regio zichtbaarder te maken. Het initiatief hiervoor komt van vijf kunstenaars uit de gemeente Opsterland, onder wie kunstenaar Hans Verschoor uit Bakkeveen. Zij hopen dat zoveel mogelijk collega-kunstenaars uit Opsterland zich aanmelden om hun werk te presenteren op de markt.

Cultuurmaandag, 10 mei 2010

Di Gojim treedt op in culturele hoofdstad Istanbul

Leeuwarden - Klezmerband Di Gojim geeft deze week een concerttour in het Turkse Istanbul en omgeving. De zes musici spelen op uitnodiging van de stad Istanbul, dat samen met Pécs en Essen, dit jaar culturele hoofdstad van Europa is. Dat heeft de Friese klezmergroep bekendgemaakt.

Hoofdartikelmaandag, 10 mei 2010

Europa, de crisis...

De signalen zijn er overduidelijk: Europa heeft afgelopen nacht een crisis bezworen die nauwelijks of geen precedenten heeft. Onder grote druk hebben de Europese leiders een besluit genomen om de euro te redden, het speelveld voor de speculanten te verkleinen en de economie te behoeden voor een diepe val. De Europese landen wilden koste wat kost voor opening van de beurzen vandaag een oplossing. Anders zou de ingezette koersdaling van de euro en van de financiële instellingen nog meer schade aanrichten.

Regiomaandag, 10 mei 2010

Passanten zijn welkom, dan wel graag langere kade

Lauwersoog - De nieuwe passantenhaven in de haven van Lauwersoog is zaterdag geopend. Nu de verlengde kade nog.

Regiomaandag, 10 mei 2010

Na een dagje pauze meteen weer de boeken in

Voor 9230 Friese middelbare scholieren beginnen volgende week maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag stelt vwo-leerlinge Hilde Bakker (18) van het Dockinga College zich voor. Ze ziet het meest op tegen het examen Frans.

Regiomaandag, 10 mei 2010

Parkeertarief omhoog in Sneek, erbuiten omlaag

Sneek - Het college van B en W van de gemeente Sneek wil de parkeertarieven aanpassen. In de stadskern wordt het parkeren duurder, op de parkeerterreinen buiten de kern goedkoper. Het college wil de extra opbrengsten gebruiken om de uitbreiding van de parkeergelegenheid in Sneek te bekostigen. De aanpassingen moeten er ook voor zorgen dat de parkeerdruk in het centrum afneemt en de spreiding over de verschillende parkeerterreinen in de gemeente evenwichtiger wordt.

Regiomaandag, 10 mei 2010

Damwâldster (18) vast in zaak Redmar Smedema

Damwâld - Een achttienjarige inwoner van Damwâld is gistermiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de twee geweldsincidenten in en bij club Q in Quatrebras. Dat heeft de politie bekend gemaakt.

Regiomaandag, 10 mei 2010

Ziekenhuis in Heerenveen in MCL-concern

Heerenveen - Zorggroep Noorderbreedte, de moedermaatschappij van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), neemt ook het bestuur van De Tjongerschans in Heerenveen op zich. Beide ziekenhuizen gaan nog nauwer samenwerken dan nu, maar niet fuseren. Dat hebben ze vanochtend bekendgemaakt.

Geloof & Kerkmaandag, 10 mei 2010

Verbondenheid valt het meest op bij Festival316

Ureterp - Vierduizend mensen trokken zaterdag naar een weiland bij Ureterp voor Festival316, het grootste christelijke muziekfestival in Noord-Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 10 mei 2010

Festivalgangers zingen en swingen muren omver

Ureterp - Even lag Ureterp ,,near Amsterdam”, zoals de Amerikaanse zangeres Rebecca St. James het verwoordde in haar nieuwsbrief. Ze trad zaterdagavond tijdens Festival316 op in Ureterp. Jong én oud vierde feest in de grote tent net buiten het dorp. Zingend, dansend, of gewoon rustig genietend van de verbondenheid in geloof. ,,Wat hier gebeurt, is het werk van de Geest.”

Sportmaandag, 10 mei 2010

Ajax komt 17 juli naar Buitenpost

Buitenpost - Stichting Promotie vv Buitenpost heeft vorige week een contract getekend met profclub AFC Ajax voor een oefenduel. De Amsterdammers zullen deze zomer in de aanloop naar het nieuwe seizoen sportpark De Swadde weer eens aandoen. In de aanloop naar het tweede duel van de bekerfinale zette trainer Martin Jol zijn handtekening.

Sportmaandag, 10 mei 2010

Pim Mulier: van eigenzinnige doorzetter tot zonderling

Hij bracht het voetbal naar Nederland, stond aan de basis van de Elfstedentocht, was groot promotor van de kaatssport en was grondlegger van de Nijmeegse wandelvierdaagse en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Toch duurde het tot 1996 voordat er een biografie van Willem Johan Herman ‘Pim’ Mulier (10 maart 1865-12 april 1954) werd geschreven. Gijs Zandbergen (de Volkskrant) was de auteur van Pim Mulier, ijdel maar weergaloos.

Sportmaandag, 10 mei 2010

B-junioren van Heerenveen vinden hond in de pot

Dronten - Cor Pot was door de KNVB opgetrommeld om de prijzen uit te reiken na de bekerfinale voor de B-junioren. De bondscoach van Jong Oranje begon als voetballer zijn loopbaan bij Sparta en dat was misschien net het duwtje dat de Rotterdamse underdog nodig had. Op papier was de B-jeugd van sc Heerenveen/FC Emmen favoriet, maar de formatie van trainer Hans de Jong vond zaterdag in Dronten de hond in de pot.

Sportmaandag, 10 mei 2010

FVC zet de kroon op het werk

Leeuwarden - Na twee gemiste kansen was het zaterdagavond eindelijk raak voor de Friesche Voetbal Club (FVC). Driemaal is scheepsrecht, gold ook voor de formatie van trainer Bert Hollander, die op het eigen sportpark Wiarda kampioen werd van de eerste klasse F en daarmee de kroon op het werk zette.

Sportmaandag, 10 mei 2010

Trio Tolsma stapt uit schaduw

Franeker - Op ‘heilig gras’ (’t Sjűkelân) stapten Hendrik Tolsma, Herman Sprik en Johannes Boersma gisteren uit hun eigen schaduw. In de prognoses op de nieuwe kaatslente werd hunner naam met respect uitgesproken, maar dan toch vooral als geduchte outsider. In Franeker bleek het trio ook te kunnen winnen.

Sportmaandag, 10 mei 2010

Aris werkt het eerste matchpoint voor Giants weg

Bergen op Zoom - Miraculeus mocht de manier heten waarop De Friesland Aris de spanning in de halve finale van de play-offs tegen Giants uit Bergen op Zoom zaterdag terugbracht. Werkelijk alles en iedereen ging uit van een beslissende derde overwinning voor de thuisspelende Brabanders in de best-of-five-reeks. Totdat Darryl Monroe op de valreep anders besloot.

Sportmaandag, 10 mei 2010

‘Iedereen ging er maar vanuit dat Cambuur het zou redden’

SC Cambuur ligt er na de eerste ronde van de play-offs al uit. Go Ahead Eagles was over twee wedstrijden de betere ploeg. Opnieuw geen promotie voor de naar de eredivisie hunkerende Leeuwarders. Wat voor gevoel overheerst?

Sportmaandag, 10 mei 2010

Gemiste kans voor Cambuur in de play-offs

Leeuwarden - In het tweeluik met Go Ahead Eagles had SC Cambuur over 180 minuten bekeken het meeste recht om door te gaan naar de finale voor promotie naar de eredivisie. De Leeuwarders slaagden er gistermiddag echter niet in om de 2-0 nederlaag in Deventer goed te maken. Einde seizoen.

Sportmaandag, 10 mei 2010

Lange gedegen zoektocht levert niets op

Leeuwarden - Waar de spelers van Cambuur donderdag nog stampvoetend door de catacomben van de Adelaarshorst beenden, was er gisteren vooral berusting van de gezichten af te lezen. Aan het vroegtijdig einde van de play-offs en daarmee het seizoen waren twee zaken debet. Eén: het oliedomme weggeven van de uitwedstrijd in Deventer. Twee: het missen van de kansen in Leeuwarden. Robert van Boxel kon tot zijn spijt over beide aspecten meepraten.

Sportmaandag, 10 mei 2010

Menzo: we zijn door een goede ploeg uitgeschakeld

Leeuwarden - Stanley Menzo besefte na de uitschakeling van SC Cambuur in de play-offs wel dat er meer in had gezeten voor zijn team. Toch oogde hij rustig en leek hij te kunnen leven met het feit dat Go Ahead Eagles over twee wedstrijden doorgaat naar de finale voor promotie tegen Willem II. ,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld, van binnen huil ik, maar we zijn door een goede ploeg uitgeschakeld. Ze hebben het goed gedaan. Ik schat ze hoog in voor promotie.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties