Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 mei 2014.

Economiezaterdag, 10 mei 2014

Hout moet een verhaal hebben

Simon Jellema (56) is fulltime molenaar van De Rat in IJlst, een van de weinige houtzaagmolens in Nederland - er staat er nog één in Zaandam - die nog volop in productie is.

Hoofdartikelzaterdag, 10 mei 2014

Kerk als plek van geestelijk handelen

Even leek het erop dat de burgerlijke rechter zich zou buigen over een intern-kerkelijke kwestie: de situatie binnen de PKN-gemeente in Leeuwarden. Er is een lang lopend conflict over vooral de kerkgebouwen van vanouds de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk. Door dalend kerkbezoek en steeds minder kerkleden moeten gebouwen worden afgestoten, maar welke? Een beslissingsproces daarover verloopt niet naar wens van iedereen, maar verloopt in procedurele zin correct. Uiteindelijk valt de beslissing in 2010: vier kerkgebouwen gaan dicht: Pelikaankerk, Fenix, Adelaarkerk en Koepelkerk (alle oorspronkelijk gereformeerd). De Open Hof (hervormd) moet worden uitgebreid ondanks

Regiozaterdag, 10 mei 2014

Friezen dienen 39 kansrijke windplannen in

Reduzum | In Fryslân zijn initiatieven voor 67 windmolenparken ingediend bij Fryslân Foar de Wyn. Het samenwerkingsverband van de Friese Milieufederatie, het Platform Duurzaam Fryslân en Stichting Hou Fryslân Mooi verzamelde alle initiatieven om windenergiegebied in de provincie. Van de 67 plannen voldoen er 39 aan de voorwaarden.

Regiozaterdag, 10 mei 2014

Teeven negeert roep om ruim kinderpardon

Leeuwarden | Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie laat zich niet vermurwen door de oproep van onder meer een hard groeiende groep burgemeesters om de regels voor het kinderpardon te veranderen. Wel zal hij kijken naar schrijnende individuele gevallen, zoals al eerder was afgesproken. Hij zei dat gisteren na de ministerraad.

Regiozaterdag, 10 mei 2014

Friese vlag wappert op Eurovisie Songfestival

Leeuwarden | Tussen alle nationaliteiten in het publiek van het Eurovisie Songfestival waren tijdens de twee halve finales van afgelopen week een aantal Friese vlaggetjes te zien. Hans van Aalderen uit Leeuwarden en Cindy de Vries uit Drachten, collega’s van elkaar bij FBTO, zagen van dichtbij hoe de Nederlandse afvaardiging, The Common Linnets, met verve de finale van vanavond haalde. ,,Een eerste plaats?”, reageert Van Aalderen. ,,Het zou zomaar kunnen.”

Regiozaterdag, 10 mei 2014

Provincie weer aan zet na mislukken ganzenakkoord

Leeuwarden | Opnieuw zijn landbouw- en natuurorganisaties, jagers en grondeigenaren in Fryslân er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen over de aanpak van ganzenoverlast. Waar in december vorig jaar het landelijke G7-akkoord al klapte, bleek donderdagavond dat een akkoord op provinciaal niveau er ook niet in zit.

Regiozaterdag, 10 mei 2014

Babuurster Molen draait lekker op windkracht 5

Tjerkwerd | Windkracht vijf noemt molenaar Henk Kuipers een ideaal windje. Dan maken de wieken van de Babuurster Molen bij Tjerwerd vijftien omwentelingen per minuut en kan er per uur anderhalf miljoen liter water worden weggewerkt. Dat is vierhonderd liter per seconde. ,,De molen hat sa mar in sleat leech”, zegt Kuipers. De molen is vandaag tijdens de Nationale Molendag te bezichtigen.

Sportzaterdag, 10 mei 2014

Fries rugbyteam laat oude tijden herleven

Drachten | Het was in 1974 dat een Groningse rugbyselectie en het vermaarde Hilversum in Drachten tegen elkaar speelden om de oprichting van de plaatselijke rugbyclub te vieren. Morgen komt Hilversum opnieuw naar het dorp. Ditmaal ter ere van het veertigjarig jubileum van rugbyclub Drachten. Nog een verschil: de tegenstander is ditmaal niet de Groningse, maar Friese rugbyploeg. Een fenomeen dat na twintig jaar afwezigheid nieuw leven is ingeblazen.

Sportzaterdag, 10 mei 2014

Weening start Giro met zege in ploegentijdrit

Belfast | Hij droeg het roze leiderstricot in de Ronde van Italië drie jaar geleden al eens enkele dagen, maar ook in 2014 zou het kleinood zomaar eens bij Pieter Weening om de schouders kunnen belanden. De wielrenner uit Harkema was gisteren namelijk met zijn ploeg Orica-GreenEdge de sterkste in de ploegentijdrit waarmee de Giro van start ging. In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast kwam Weenings ploeggenoot Svein Tuft als eerste over de meet. Hij draagt daardoor in de eerste etappe vandaag het roze leidersshirt. Het was voor Weening en co een droomstart.

Sportzaterdag, 10 mei 2014

Van Aken: studeren tegen euforie en voetbalzorgen

Zijn eerste wedstrijd in de ArenA; het basisdebuut tegen PSV; een eredivisiegoal namens sc Heerenveen: de doorbraak van verdediger Joost van Aken (19) is snel verlopen. Zo snel dat hij niet eens de tijd had om zichzelf eens in de arm te knijpen. ,,Misschien dat er tijdens de zomervakantie tijd komt om even te genieten.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties