Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 10 juni 2008.

Hoofdartikeldinsdag, 10 juni 2008

De olie...

Er wordt heel wat gemopperd bij de benzinepomp: de prijs van met name diesel stijgt maar door. Menig automobilist bedenkt wat hij allemaal aan leuke dingen had kunnen doen voor die ene tank diesel. Professionele automobilisten, zoals vrachtwagenchauffeurs, vrezen het ergste. De stijging van de brandstofprijs is een aanslag op hun vaak marginale winsten. De busmaatschappijen hebben het door de stijging ook een stukje moeilijker om de exploitatie rond te krijgen. Beroepsorganisaties bepleiten verlaging van de accijnzen; de Nederlandse overheid verdient al genoeg aan de brandstof. Bovendien, wanneer komt dat kwartje van Kok eindelijk terug?

Regiodinsdag, 10 juni 2008

Moeilijk om afstand van Atjes spulletjes te doen

Burgum - ,,Eins moat ik der mei ophâlde. It is te folle wurk.” Klaas Kloosterman (84) uit Burgum zegt het met pijn in zijn hart. Het museumpje Lyts en Sműk dat hij en zijn vrouw Atje achter hun huis bouwden, inrichtten en bestierden biedt een schat aan (vooroorlogse) parafernalia, van schoolschriftjes tot lampetkannen, van houten speelgoed tot koningshuismokken. ,,At ik der in goeie bestimming foar fine kin, een museum bygelyks, dan jou ik it hiele spul dęr oan. Dan kin ik der ôfstân fan dwaan. Al soe ik it wol yn dizze omkriten hâlde wolle.”

Regiodinsdag, 10 juni 2008

Friese zorgboerderijen inspireren Engels bezoek

Parrega - ,,Se sjogge harren de eagen út”, zegt Reinie Jansen van zorgboerderij It Surein in Parrega lachend. Twaalf Britten uit Waveney, een deelgebied van het Engelse East Anglica, heeft ze deze week op bezoek. De helft is boer of boerin, de andere helft werkt in de zorg. In vier dagen trekken ze door Fryslân om - naast It Surein - zeven zorgboerderijen te bekijken.

Regiodinsdag, 10 juni 2008

Brief van Beatrix ‘en se kin my net iens’

Drachten – ,,Ik haw in brief fan de keninginne krigen en se kin my net iens. Moai hin.” Iensche de Vries uit Drachten viert vandaag haar honderdste verjaardag in woonzorgcentrum Rispinge. Voor die gelegenheid kreeg ze van de koningin een brief waarin ze gefeliciteerd werd met deze bijzondere dag. ,,Dęr hinget er, űnder de klok”, zegt dochter Janke van der Laan.

Regiodinsdag, 10 juni 2008

Littenseradiel blijft zelfstandig

Wommels - Littenseradiel wil voorlopig zelfstandig verder. De meerderheid van de gemeenteraad wil geen herindeling. De fracties van CDA, Djip Read en FNP (samen tien van de vijftien zetels) gaven gisteravond tijdens de raadsvergadering aan weinig te voelen voor een fusie met de buurgemeenten.

Regiodinsdag, 10 juni 2008

Bonden zoeken een uitweg in busconflict

Heerenveen - De tiende volledige stakingsdag in het busvervoer is mogelijk ook de laatste. Fryslân, Groningen en Drenthe vragen vandaag samen met reizigersvereniging Rover aan de rechter de staking te verbieden. Daarnaast zijn de vakbonden bereid om te praten over een overbruggings-cao voor de chauffeurs.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 juni 2008

Een kijkje in het leven van majoor Bosshardt

Amsterdam - Als je de woning van de vorig jaar overleden majoor Bosshardt binnenkomt, is het net alsof ze elk moment kan komen aanlopen. De woonkamer van het huisje in De Goodwillburgh van het Leger des Heils in Amsterdam ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als voor haar dood. Sinds zondag doet het dienst als museum. Burgemeester Job Cohen opende het.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 juni 2008

Liever moskee dan bedrijf in kerk

Utrecht - Een kerkgebouw moet vooral kerk blijven. Als het gebouw toch moet worden afgestoten moet nadrukkelijk gekeken worden naar gebruik door een andere kerkgemeenschap of andere religie. Als hergebruik schade berokkent aan het imago van de kerk dient dit te worden afgewezen. Dat staat in het rapport Een protestantse visie op het kerkgebouw.

Geloof & Kerkdinsdag, 10 juni 2008

PKN gaat nieuwe gemeenten stichten

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland gaat extra impulsen geven aan missionair werk en kerkgroei. Zo moeten er nieuwe gemeenten worden gesticht en gaat de landelijke kerk missionaire werkers detacheren in plaatselijke gemeenten.

Sportdinsdag, 10 juni 2008

Wjelsryp favoriet op Jongensbond

Bolsward - De Bondspartij voor jongens wordt zaterdag voor de 41ste keer gehouden. De lijst telt 40 parturen, een minder dan in 2007. De eerste Bondspartij in 1968 werd gewonnen door Franeker. De universitietsstad gaat qua zeges ook aan kop; acht keer wist Franeker de jongensbond te winnen. Wjelsryp is in Bolsward het favoriet partuur voor de winst.

Sportdinsdag, 10 juni 2008

De vedette die een gesloten boek wil blijven

De beelden van Frank Rijkaard die op het WK van Italië (1990) de Duitser Rudi Völler bespuugde oogstten verbijstering. Herman Rijkaard was een van de weinige mensen die totaal niet geschokt waren door het incident. Hij herkende in de abjecte reactie van zijn broer het straatvechtertje dat als jochie zijn vijanden meteen op hun bek sloeg als er ruzie was.

Sportdinsdag, 10 juni 2008

‘De Puzzelaar’ en zijn oplossing

In een interview na afloop van een van zijn eerste optredens voor AC Milan complimenteerde Ruud Gullit een jonge voetballer van de tegenstander met zijn goede spel. Die jongen komt er wel, was de strekking van Gullits verhaal. Op zichzelf een sympathiek gebaar, zeker gezien het feit dat Milan die wedstrijd won. Toch zal de voetballer in kwestie er niet blij mee zijn geweest. Hij had immers niet meegedaan. De knul had van begin tot eind op de bank gezeten.

Sportdinsdag, 10 juni 2008

Bern ervaart de heilzame werking van oranje; je wordt er blij van

Bern - Volgens de geleerden zijn minimaal 243 ondervraagden nodig om een onderzoek representatief te kunnen noemen. Maar neem een politie-agent, een taxichauffeur en twee barvrouwen en dan heb je eveneens een aardige afspiegeling van de bevolking. Het Friesch Dagblad ging in Bern de straat op tijdens de eerste dagen van het Europees kampioenschap voetbal en vroeg de Zwitsers naar hun mening over de vloedgolf aan oranje die hun stad dezer dagen treft.

Sportdinsdag, 10 juni 2008

‘Was het geen buitenspel? Dat wist ik niet eens’

Bern - Beiden verdienen hun brood met het maken van goals, beiden spelen op het hoogste niveau. Maar zelfs aanvallers van die orde van grootte kennen niet alle spelregels.

Sportdinsdag, 10 juni 2008

Oranje kent nu ook het ‘wonder van Bern’

Bern – In 1954 vond het ‘wonder van Bern’ plaats toen West-Duitsland in de Zwitserse hoofdstad tijdens het WK de toen schier onklopbare Hongaren versloeg. Gisteravond vond er wederom een wonder plaats, maar dan met Nederland in de hoofdrol. Want zelfs de grootste chauvinist zal niet hebben verwacht dat Oranje wereldkampioen Italië zo overtuigend zou verslaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties