Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 juli 2009.

Cultuurvrijdag, 10 juli 2009

Meeuwis geeft opnieuw concert in Heerenveen

Heerenveen - Guus Meeuwis geeft op 5 juni volgend jaar opnieuw een concert in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Het optreden vormt de aftrap voor zijn tour Groots met een Zachte G - Uit & Thuis, de jaarlijkse concertreeks waarmee hij Fryslân dit jaar voor het eerst aandeed. ,,Ik heb vorige maand twee heerlijke avonden gehad in het Abe Lenstrastadion. Dat feestje doe ik volgend jaar graag over’’, aldus Meeuwis.

Cultuurvrijdag, 10 juli 2009

Jorn van der Schaar wint Rely Junior 2009

Wommels - Jorn van der Schaar uit Wommels heeft dit jaar de Rely Junior gewonnen, de jaarlijkse prijs voor het beste Friese verhaal geschreven door jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Zijn verhaal Ferhalen fan de winterwyn werd gekozen uit 139 inzendingen. Niet eerder was er zoveel animo voor de wedstrijd. Jorn won vorig jaar nog een aanmoedigingsprijs.

Economievrijdag, 10 juli 2009

Minileningen tegen woekerrente in opmars

Amsterdam - Steeds meer Nederlanders nemen een kort minikrediet op. Dit meldt Het Financieele Dagblad. Per sms kan tot 500 euro worden geleend tegen exorbitante rentes tot wel 600 procent. Omdat de bedrijven zijn gefinancierd uit eigen middelen worden ze niet gecontroleerd door de Nederlandsche Bank.

Economievrijdag, 10 juli 2009

Groei pootaardappelen ligt achter, loof blijft erop

Leeuwarden - Ondanks de regen van de afgelopen dagen ligt de groei van pootaardappelen nog achter op het normale niveau. ,,Vanaf half juni zijn de pootaardappelen onvoldoende gegroeid en de boeren negeren dan ook de adviesdata om het loof dood te spuiten of te klappen”, zegt woordvoerder Upt Hiddema van Landbouworganisatie LTO Noord.

Economievrijdag, 10 juli 2009

Boerenbedrijven hebben minder vaak een neventak

Den Haag - Het aantal landbouwbedrijven met een neventak is vorig jaar fors afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de grootste categorie, bedrijven met agrarisch natuur- en landschapsbeheer, daalde het aantal bedrijven in een jaar tijd van 8115 naar 5249 in 2008. In 2003 deden in totaal nog 22.768 bedrijven aan agrarisch natuur- of landschapsbeheer. Het aantal bedrijven met verkoop aan huis daalde van 2851 naar 2188.

Hoofdartikelvrijdag, 10 juli 2009

Politieke thema’s...

Nederland zit al geruime tijd in een recessie, de werkloosheid loopt op en de overheidsfinanciën staan er op dit moment lang niet zo goed meer voor als enkele jaren geleden. Onderwerpen van groot belang, die iedereen aangaan en waar iedereen mee te maken kan krijgen. Je zou mogen verwachten dat dit dan het politieke onderwerp is waar iedereen, zowel politicus als kiezer, het over heeft. Het gekke is, dat dit niet het geval is.

Regiovrijdag, 10 juli 2009

Drachten ziet af van eigen wietkwekerij

Drachten - De gemeente Smallingerland ziet af van een diepgravend onderzoek naar de mogelijkheden voor gemeentelijk gereguleerde wietteelt. Uit een rondgang van burgemeester Middel langs diverse ministeries en instanties bleek dat het voorlopig onmogelijk is.

Regiovrijdag, 10 juli 2009

Legaal honk in plaats van keet voor jeugd in Anjum

Anjum - Jongeren in Anjum kunnen binnenkort samenkomen in hun eigen, legale honk. Na Ternaard is Anjum het tweede dorp in de gemeente Dongeradeel dat zo’n onderkomen voor jongeren krijgt. De honken worden gebouwd ter vervanging van de illegale hangketen. Die wil de gemeente in 2010 allemaal sluiten omdat ze niet voldoen aan brandveiligheidseisen, het bouwbesluit en de drank en horecawetgeving.

Regiovrijdag, 10 juli 2009

Commissie van wijzen moet ruzie om REC temperen

Leeuwarden – Onafhankelijke deskundigen moeten zich buigen over de Reststoffen Energie Centrale (REC) die in Harlingen moet komen. Met de conclusies van die deskundigen in de hand moeten Omrin en de Stichting Afvaloven Nee hun geschil bijleggen.

Regiovrijdag, 10 juli 2009

Oh, die lange, ingewikkelde raadsvergaderingen

Leeuwarden - Zo’n 20 procent van de gemeenteraadsleden blijkt gebukt te gaan onder zijn taak, omdat ze te vaak vergaderen, over te ingewikkelde onderwerpen. Griffiers adviseren: laat dingen goed uitleggen, kies een flinke voorzitter en hou het gezellig.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juli 2009

Veel animo voor veteranendiensten

Den Helder - De oecumenische veteranendiensten die tijdens de Marinedagen in Den Helder worden gehouden, trekken ieder jaar meer mensen. De twee vieringen die gisteren op het schip Hr. Ms. Johan de Witt werden gehouden, zaten overvol. ,,Mensen hebben hier de ruimte om hun verhaal te vertellen.”

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juli 2009

PKN-kerk Rinsumageest krimpt in

Rinsumageest - De Protestantse Gemeente Claercamp (in wording) te Rinsumageest- Sijbrandahuis gaat de gereformeerde kerk van Rinsumageest verkopen. Vanwege teruglopende financiën kiest de gemeente ervoor om door te gaan met één kerkgebouw: de hervormde kerk uit de elfde eeuw.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 juli 2009

500e geboortedag: ‘Calvijn is springlevend’

Dordrecht/München - Een glossy, Calvijnwijn, een overzichtstentoonstelling en een niet te tellen aantal andere activiteiten over de reformator: Nederland spant de kroon met de belangstelling voor Jean Calvin tijdens het Calvijnjaar. Vandaag is het precies vijfhonderd jaar geleden dat de reformator van de Rooms-Katholieke Kerk geboren werd in Noyon in Frankrijk.

Sportvrijdag, 10 juli 2009

El Khalifi waarschijnlijk naar amateurs

Leeuwarden Rachid El Khalifi verdwijnt waarschijnlijk uit het betaalde voetbal. De vleugelspits, die de afgelopen twee seizoenen voor SC Cambuur speelde maar daar geen nieuw contract kreeg, heeft nog steeds geen nieuwe werkgever gevonden. Amateurclub Leonidas uit de eerste klasse zondag heeft hem nu benaderd voor een overstap en ook zaterdageersteklasser Excelsior Maassluis heeft interesse getoond. De 30-jarige aanvaller zegt in AD Sportwereld dat hij nog altijd hoopt op een doorstart in het betaalde voetbal. El Khalifi was afgelopen seizoen onder trainer Stanley Menzo voornamelijk invaller bij Cambuur, maar startte ook meer dan eens in de basis. Hij kwam 32 wedstrijden in actie en scoorde vijfmaal.

Sportvrijdag, 10 juli 2009

Harkemase Boys verliest Huisman de Jong

Harkema Robin Huisman de Jong speelt het komende seizoen niet bij Harkemase Boys, maar in de Duitse Oberliga Nedersachsen-West. De 21-jarige verdediger gaat spelen voor BV Cloppenburg. Het afgelopen seizoen stond hij onder contract bij sc Heerenveen, dat hem uitleende aan FC Emmen. Zijn contract werd in Heerenveen vervolgens niet verlengd, waarop Harkemase Boys hem wist te strikken. De club maakte vanochtend echter bekend dat Huisman de Jong voor een buitenlands avontuur kiest bij de Duitse club.

Sportvrijdag, 10 juli 2009

Rentree levert Bart Helmholt zege en leiderstricot op

Joure - Hij kwam voor het leiderstricot en zegde de organisatie meteen maar even een nieuw schansrecord toe. Dat laatste kwam er niet van omdat de harde wind en de laagstaande zon de ljeppers in Joure danig parten speelden. De rentree van Bart Helmholt was er niettemin een die bij een tevreden gezicht opleverde. Het pompeblędenshirt is weer in zijn bezit. Zijn allereerste sprong van 18,35 meter was al goed geweest voor de zege, maar in de finale zette hij ook nog even een 18,62 meter neer. Alsof de Burgumer nooit weg was geweest.

Sportvrijdag, 10 juli 2009

Postma stijgt naar zeventiende plaats

Vallensbaek Zeiler Pieter-Jan Postma is bij het WK Finn in het algemeen klassement gisteren geklommen naar de zeventiende plaats. De man uit Terkaple deed dat door in het Deense Vallensbaek twee keer als negende te eindigen. Vandaag is de laatste wedstrijddag, met twee races op het programma. Morgen is de medal race, waarin voor de nummers een tot en met tien dubbele punten te verdienen zijn. De Brit Edward Wright gaat aan de leiding in de tussenstand.

Sportvrijdag, 10 juli 2009

Weening blijft zevende in Oostenrijk

Judendorf Wielrenner Dries Devenyns heeft gisteren de vijfde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De 25-jarige Belg van Quick-Step bleef in de 140 kilometer lange rit van Wolfsberg naar Judendorf vier medevluchters, onder wie Raborenner Bram de Groot, voor. De Brit Jeremy Hunt won de sprint om de tweede plaats, voor de Rus Maxim Belkov. De Groot kwam als vijfde over de streep, op 29 tellen achterstand. Michael Albasini uit Zwitserland bleef in het bezit van de leiderstrui. Beste Nederlander in het algemeen klassement is de Fries Pieter Weening. De renner uit Harkema, die eerder deze week de derde etappe won, moet 2.02 goedmaken op Albasini.

Sportvrijdag, 10 juli 2009

Winst en verlies voor Schuil/Nummerdor

Gstaad Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor zijn het grandslamtoernooi in de Zwitserse plaats Gstaad gisteren met winst en verlies begonnen. De Europees kampioenen wonnen met 2-0 (21-17 21-19) van de Chinezen Wu Penggen en Yin Rui. Tegen het veel lager ingeschaalde Franse duo Fabien Dugrip/Yannick Salvetti verloren Schuil en Nummerdor verrassend met 2-1 (22-24 21-16 15-13). Vandaag staat het laatste groepsduel tegen de sterke Duitsers David Klemperer en Eric Koreng op het programma. Oud-Leeuwarder Schuil en Nummerdor zijn de enige Nederlanders in het mannentoernooi.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties