Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 10 september 2005.

Bijschriftzaterdag, 10 september 2005

Weest niet bezorgd

Wij zijn zo vaak overbezorgd, omdat we ervan uitgaan dat we er alleen voor staan.

Hoofdartikelzaterdag, 10 september 2005

Vrouwen, de rechter, de SGP…

De rechter oordeelde deze week dat de staat de SGP niet langer mag subsidiëren. De grond daarvoor is dat ons land zich dient te houden aan de regels van het zogeheten VN-Vrouwenverdrag. Daarin worden de ondertekenaars - waaronder Nederland - verplicht actief op te treden tegen discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven van het land. De Nederlandse overheid houdt zich daar volgens de rechter niet aan en neemt geen passende maatregelen. Sterker, de overheid bevordert het discriminerende gedrag van de partij omdat zij haar de subsidie niet onthoudt.

Regiozaterdag, 10 september 2005

Friese werknemer durft vaker een Pool in dienst te nemen

Leeuwarden - De agrarische sector, de bouw en de transportsector maken steeds gretiger gebruik van Oost-Europese werknemers. In de praktijk zijn het bijna allemaal Polen. Steeds meer van die Polen vestigen zich ook in Nederland. Vorig jaar vestigden 5072 Polen zich in Nederland, blijkt uit immigratiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van alle immigranten kwam een op de tien uit Polen. Daarmee zijn Polen de grootste groep immigranten geworden.

Regiozaterdag, 10 september 2005

‘Eigenlijk zijn wij beschadigde militairen’

Leeuwarden – Begin jaren negentig knapte er psychisch iets bij Henk Moorlag uit Leeuwarden. Aanleiding waren de berichten over de Golfoorlog in Koeweit. Moorlag sprong uit zijn auto, liep bij de huisarts binnen en riep: ‘De oorlog is voorbij! De oorlog is voorbij!’ Dat was het moment dat het mis ging met de Nieuw Guinea-veteraan. Zijn ervaringen die hij als tiener opdeed in de vroegere kolonie hadden hem gebroken. Dertig jaar later hoorde hij van het bestaan van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienststlachtoffers (BNMO) en kon zijn genezing pas beginnen. De BNMO viert vandaag het zestigjarig bestaan.

Regiozaterdag, 10 september 2005

Holwerd krijgt een nieuw winkelhart

Holwerd – Verse broodjes, vleeswaren, een pinapparaat: Holwerd krijgt dat alles binnen handbereik. Bindert Verbeek bouwt een compleet nieuwe supermarkt waar alle wekelijkse boodschappen gehaald kunnen worden. ,,Holwerd krijt in nij klopjend hert’’, belooft hij. Gedeputeerde Andriesen sloeg gisteren de eerste paal.

Regiozaterdag, 10 september 2005

Onvindbaar adres probleem voor ambulance

Leeuwarden – Friese ambulances hebben af en toe moeite met het vinden van adressen in het buitengebied. Daardoor komt de hulpdienst wel eens buiten de voorgeschreven tijd ter plaatse. De politie Fryslân ontkent het probleem en vindt het niet nodig gemeenten te vragen adressen te wijzigen.

Regiozaterdag, 10 september 2005

Risicoplekken van internet af

Leeuwarden – Provincies moeten bepaalde informatie van het internet halen waarvan terroristen misbruik kunnen maken. Het kabinet dwingt de provincies onderdelen van de zogenoemde risicokaarten te verwijderen. Fryslân, de pionier op het gebied van de risicokaart, noemt het besluit overdreven maar legt zich er bij neer.

Geloof & Kerkzaterdag, 10 september 2005

Europese Commissie erg voor dialoog met kerken

Het is al weer even geleden, namelijk op 12 juli van dit jaar. Maar omdat het Europees Parlement toen net met vakantie was, duurde het tot begin deze week voor de critici uit de niet-christelijke fracties hun ongenoegen konden spuien. Voorzitter José Manuel Barroso had op die zomerse dag in juli de vertegenwoordigers van kerken en andere religieuze orga-nisaties ontvangen. Maar was dat wel geheel volgens de regels verlopen?

Geloof & Kerkzaterdag, 10 september 2005

Solidair en kritisch mag samen gaan

Joure - Kerk en Israël, het blijft een ongemakkelijke verhouding. Jaarlijks gaan er stemmen op om de Israëlzondag van de Protestantse Kerk in Nederland – dit keer op 2 oktober aanstaande – af te schaffen. Te veel discussie, te veel (politieke) verdeeldheid binnen de kerken. Sinds enige jaren houdt ds J.H. Hamoen uit Joure de voorbereidende toerustingsavond voor predikanten, werkgroepen Kerk en Israël, en leiders van kindernevendiensten. ,,Een neutrale houding is niet meer mogelijk.’’

Sportzaterdag, 10 september 2005

Cambuur bijt diep in het stof tegen Emmen

Emmen - Cambuur heeft vrijdagavond flink in het stof moeten bijten voor Emmen. De Leeuwarders kwamen in de slechtste wedstrijd van het seizoen op alle fronten te kort. Trainer Roy Wesseling vreest dat de resultaten op korte termijn niet veel beter zullen worden. ,,Dit is een bouwwerk. En bouwwerken duren langer dan een paar weken.”

Sportzaterdag, 10 september 2005

Gertjan Verbeek en Heracles-preses Jan Smit:

Leeuwarden – Vier jaar geleden stonden Jan Smit en Gertjan Verbeek getweeën op een kruispunt. De één zocht als voorzitter een trainer voor Heracles Almelo, de ander zocht een club waar hij zijn zijn trainersloopbaan kon starten. Ze vonden elkaar en bedachten een route naar succes. Zonder dat het eindpunt (eredivisie) werd bereikt, scheidden hun wegen op amicale wijze. Vanavond komen de twee elkaar weer tegen als Verbeek met SC Heerenveen in eigen stadion het Heracles van Smit op visite krijgt. De herinnering aan de samenwerking blijft een mooie.

Sportzaterdag, 10 september 2005

Wierd Kuipers: ‘Het was nu of helemaal niet meer’

Leeuwarden – Gisteren stond eindelijk zwart op wit in de kranten geschreven waar vele Harekieten al weken op wachtten: Wierd Kuipers keert terug bij Harkemase Boys. Het betekent een ommezwaai van de 36-jarige verdediger nadat hij in het voorjaar kwaad en gefrustreerd zijn biezen pakte bij de hoofdklasser. ,,De één zal meer begrip hebben voor dit besluit dan de ander, maar er zijn bij Harkemase Boys dingen veranderd. Anders had ik het niet gedaan”, aldus de nieuwste ‘aanwinst’ van de hoofdklasser.

Weerzaterdag, 10 september 2005

Van alles wat

Vandaag krijgen we van alles wat. Er is zon, ook bewolking en hier en daar komt het tot een regen- of onweersbui. Met 22 tot 24 graden blijft het tamelijk warm en de oostenwind is matig, in het kustgebied vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties