Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 10 september 2009.

Cultuurdonderdag, 10 september 2009

Noordelijk Film Festival alleen nog in Leeuwarden

Leeuwarden - Het Noordelijk Film Festival zal dit jaar alleen in Leeuwarden plaatsvinden. De dépendances die het festival een aantal edities op Vlieland en Terschelling had, komen te vervallen. Dat heeft de organisatie van het filmfestival gisteren bekendgemaakt. Te weinig mankracht en geld zijn volgens haar de reden voor deze beslissing.

Cultuurdonderdag, 10 september 2009

Rolling Home komt opnieuw met een theatershow

Sneek - Folkkoor Rolling Home uit Sneek gaat opnieuw op tournee met een theatershow. Na de concertreeks Rolling Home Going Celtic met de Schotse zanger John Wright, gaat het koor nu met zanger en acteur Rients Gratama door de provincie. Dat heeft het koor gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 10 september 2009

Donkerbroek moaie oanwinst

Se woene it al jierren yn Donkerbroek en justerjûn wie it dan eins safier. Yn it natoergebiet Ontwijk fan Staatsbosbeheer gie it earste iepenloftspul fan Donkerbroek yn premiêre. Eins wie it in try-out, mar it hie de status suver fan premiêre. Boppedat gie it allegearre sa goed dat fan in try-out net iens mear sprutsen wurde koe. It stik siet der gewoanwei al hiel goed yn. Alle spilers sieten hiel goed yn har rol en lieten amper in stek falle. Hiel knap, seker foar in earste kear.

Economiedonderdag, 10 september 2009

HZPC wil kassen slopen voor nieuwbouw

Metslawier - HZPC aan de Roptawei in Metslawier wil het huidige kassencomplex slopen om op dezelfde plek plaats te maken voor nieuwbouw. Het bedrijf, waar pootaardappels worden gekweekt, wil het glastuinbouwcomplex vernieuwen om de verrommeling op het terrein tegen te gaan.

Economiedonderdag, 10 september 2009

Duurzaamheid centraal bij boeren

Koudum - Agrariërs kunnen volop van elkaar leren als het gaat om innovatief en duurzaam boeren. Oók in economisch mindere tijden. Dat was gisteren de belangrijkste boodschap tijdens de opening van het Melkvee-academisch jaar, op de vernieuwde veehouderij van de familie Stokman uit Koudum. Om die boodschap extra kracht bij te zetten werd gistermiddag door de provincie Fryslân een subsidie van 313.272 euro toegekend aan het project Duurzaam en Innovatief Boeren in Fryslân, dat dit najaar van start gaat. Het project, dat gedurende een kleine drie jaar zal lopen, is een samenwerkingsverband van onder meer de Melkvee Academie (MVA), landbouworganisatie LTO, het Van Hall Instituut en de Wageningen Universiteit.

Economiedonderdag, 10 september 2009

Agrariërs in Dongeradeel willen fors uitbreiden

Dokkum - Ondanks de economische crisis liggen er in ieder geval drie aanvragen voor de uitbreiding of nieuwbouw van een agrarisch bedrijf bij de gemeente Dongeradeel. In verband met dierenwelzijn en milieuregelgeving zijn veel kippenhouderijen genoodzaakt een andere bedrijfsvoering aan te gaan. De legkippen moeten meer ruimte krijgen, omdat er minder kippen op een klein oppervlak zijn toegestaan. Hierdoor zijn kippenhouders genoodzaakt bij te bouwen en de bestaande stallen te verbouwen. Twee van de drie uitbreidende bedrijven zijn pluimveehouderijen.

Economiedonderdag, 10 september 2009

Staten eisen debat over stallen

Leeuwarden - Provinciale Staten willen op korte termijn een debat voeren over schaalvergroting en megastallen in Fryslân. De inpassing in het landschap en de uitstoot van licht moet daarbij ook aan de orde komen. Dat bleek gisteren bij de behandeling van de eerste startnotitie voor de nieuwe landbouwnota voor 2010 tot 2013.

Hoofdartikeldonderdag, 10 september 2009

Onveiligheidsgevoelens...

De overheid vertrouwt veel te veel op camera’s bij de bestrijding van overlast en verloedering. Ook het wegstoppen van minderjarige criminelen in tuchthuizen en werk- en opvoedkampen helpt weinig. Risicojongeren moet vooral individueel benaderd en behandeld worden. Dat concluderen twee sociologen in een deze week gepresenteerde studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Regiodonderdag, 10 september 2009

Provincie begint campagne om jongeren te houden

Leeuwarden - De provincie Fryslân begint maandag samen met twee hogeschoolstudenten met het project Jonge Friezen Foarút. Het is een project dat erop is gericht om Friese jongeren enthousiast te maken, in de provincie te blijven wonen.

Regiodonderdag, 10 september 2009

Wie wil er komen kijken bij de Nederlanders op Governors Island?

New York - Vanmiddag rond vijf uur Amerikaanse tijd begint het New Island Festival. Een cultureel festijn met 150 Nederlandse acts en prominente Friese inbreng, als cadeau aan de inwoners van New York. Maar wie komt dat bekijken?

Regiodonderdag, 10 september 2009

Duurzaam Fryslân loopt nog steeds voorop

Leeuwarden - In Fryslân worden zo veel ambitieuze duurzaamheidsprojecten gerealiseerd, dat de provincie in de kopgroep zit qua duurzaamheid.

Regiodonderdag, 10 september 2009

Netwerk om kind natuur in te krijgen

Leeuwarden - Alle schoolkinderen in Fryslân moeten naar buiten kunnen voor lessen over natuur, milieu en duurzaamheid. Nu gebeurt dat in sommige regio’s wel en in andere niet. Dat kan anders, vinden Friese natuurorganisaties: ze gaan een netwerk oprichten met scholen en gemeenten.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 september 2009

Wereldraad: Westen moet ecologische schuld inlossen

Genève - Kerken moeten er bij hun overheid op aandringen om op de klimaatconferentie in Kopenhagen in december tot een afspraak te komen die de broeikasgassen drastisch zal verminderen. Deze oproep doet de Wereldraad van Kerken.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 september 2009

Predikant mag niet preken over corrigerende tik

Amersfoort - Het Openbaar Ministerie is een zaak aan het voorbereiden tegen een Amersfoortse predikant die heeft gezegd dat een corrigerende in de opvoeding best kan.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 september 2009

Bij kerkelijk conflict is predikant vaak Kop van Jut

‘Ik heb me als predikant verzoend met de functie van Kop van Jut, omdat ik leiding geef.’ Die openhartige uitspraak deed ds. Jan van Langevelde, christelijk gereformeerd predikant in Zwolle, op het symposium Als het spannend wordt... Een kleine 150 mensen in leidinggevende posities uit zowel traditionele kerken als evangelische gemeenten spraken samen over het omgaan met conflicten in kerkelijke situaties.

Geloof & Kerkdonderdag, 10 september 2009

Gewone kerkvolk hielp De Cock met de Afscheiding

Zuidhorn - Kerkhistoricus Harm Veldman uit Zuidhorn promoveerde gisteren in Kampen op zijn proefschrift over Hendrik de Cock (1801-1842). De Cock kennen we als de man van de Afscheiding, maar hij deed het beslist niet in zijn eentje. De Cock leidde meer dan veertig mannen op die zijn gedachtengoed omarmden.

Sportdonderdag, 10 september 2009

Sneker suprematie in Eekwerdloop

Bolsward Jan Albert Veenema en Baudien de Boer, beiden woonachtig in Sneek, schreven de 10,4 kilometer lange Eekwerdloop op hun naam. Veenema finishte na 36 minuten en 13 seconden. Hij werd gevolgd door Willem de Boer uit Exmorra (37,36) en plaatselijke favoriet Sietse Pieter Bras (39,15). Voor Baudien de Boer werd 45 minuten en 27 seconden geklokt. De andere ereplaatsen gingen naar stadgenote Janet Werkema (47,50) en de Bolswardse Andrea Feenstra in 48,17.

Sportdonderdag, 10 september 2009

Debuut zwemster Ilse Kraaijeveld op EK kortebaan

Leeuwarden Ilse Kraaijeveld van zwemvereniging Orca uit Leeuwarden maakt deel uit van de ploeg van de Nederlandse selectie voor de Europese kampioenschappen korte baan die van 10 tot en met 13 december in Istanbul worden gehouden. Het is voor het eerst dat de Friese zwemster deelneemt aan een groot Europees zwemtoernooi.

Sportdonderdag, 10 september 2009

Jannick de Jong breekt botje in rechterhand

Gorredijk Grasbaanracer Jannick de Jong uit Gorredijk komt dit seizoen niet meer in actie. Bij de WK wedstrijd zondag in het Franse Morizes heeft de Fries, zo blijkt nu, bij een val na een mislukte start een botje in zijn rechterhand gebroken.

Sportdonderdag, 10 september 2009

LAC Frisia 1883 toont veerkracht in bekerduel

Leeuwarden Na DIO Oosterwolde en ’t Fean’58 heeft ook LAC Frisia 1883 de tussenronde van de Noordelijke districtsbeker overleefd. De Frisianen wonnen in Drachten met 2-3 van ONB.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties