Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 september 2012.

Cultuurmaandag, 10 september 2012

Ere Zij God viert jubileum met Die Twa

Damwâld | Brassband Ere Zij God viert haar honderdjarig bestaan met een bijzonder jubileumconcert. Er wordt in opgetreden met de bekende formatie Die Twa in sporthal De Boppeslach in Damwâld op 13 oktober. Voorafgaand aan het concert vindt een reünie plaats voor oud-leden en oud-dirigenten. Daar zullen oude beelden worden getoond en wordt een broodmaaltijd verzorgd. Brassband Ere Zij God staat onder leiding van Gerben Huizing. Toegang voor het concert is gratis.

Cultuurmaandag, 10 september 2012

Eerste Noord-Nederlandse concours in Martiniplaza

Drachten | In Martiniplaza in Groningen wordt volgend jaar voor het eerst een concertconcours gehouden voor muziekverenigingen uit de drie noordelijke provincies. De muziekbonden hebben voor zaterdag 23 maart de Springerzaal afgehuurd voor het concours. Dat zegt voorzitter Durk Dam van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân.

Economiemaandag, 10 september 2012

Landbouwbeurs trekt iets meer bezoekers

Biddinghuizen | De landbouwbeurs AgroTechniek Holland is volgens de organisatie succesvol verlopen. Iets meer dan 52.000 bezoekers passeerden de entree tussen 5 en 8 september. ,,We zijn erg blij met deze lichte stijging van het aantal bezoekers ten opzichte van 2010, toen de eerste editie van dit tweejaarlijkse evenement voor landbouwmechanisatie in Biddinghuizen ruim 51.000 bezoekers trok”, zegt beursmanager Willem Bierema na de beurs. ,,Met een krimpend aantal boeren in Nederland toch meer bezoekers trekken, daar ben ik uiterst tevreden over.”

Hoofdartikelmaandag, 10 september 2012

De peilingen, de show en het stemhokje

Naarmate de verkiezingen dichterbij komen, groeit het bewustzijn dat er gekke dingen zijn gebeurd, de afgelopen weken. De verkiezingen gaan nauwelijks over de inhoud maar vooral over personen en dan ook nog een beperkt aantal mensen, namelijk de lijsttrekkers. Peilingen lijken belangrijker dan de inhoud van de politieke programma’s.

Regiomaandag, 10 september 2012

Kleding ruilen is bewust shoppen

Het inruilen van kleding die je eigenlijk nooit meer draagt voor de tegenhangers uit de kast van iemand anders is niet alleen goed voor het milieu en sociale gerechtigheid, het is ook heel leuk.

Regiomaandag, 10 september 2012

Zendmast Smilde is klaar

Hoogersmilde | De herbouwde zendmast van Hoogersmilde is klaar en wordt eind deze week in gebruik genomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag moeten de signalen van alle radiozenders weer via die mast uitgezonden worden.

Regiomaandag, 10 september 2012

Monumenten in Fryslân druk bezocht

Leeuwarden | De Open Monumentendagen in Fryslân zijn goed bezocht. Tal van historische panden, buitenplaatsen, molens en parken waren afgelopen weekend traditiegetrouw gratis opengesteld voor publiek. Landelijk waren er 925.000 bezoekers. Dat zijn er net wat minder dan de 950.000 bezoekers van vorig jaar. Maar toen was het een jubileumjaar en ook het fraaie strandweer van dit weekend speelde een rol. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt.

Regiomaandag, 10 september 2012

Op jacht naar zwevende kiezer

Drachten | ,,No rint Buma krekt fuort, dan hoecht it CDA ek net mear.” Mevrouw Haga uit Drachten komt deze zaterdagnamiddag met haar man even kijken bij de CDA-campagne op het Museumplein in Drachten. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma wordt een uur voor tijd al weggeroepen naar andere campagnebezigheden. ,,Wy komme krekt by Harkemase Boys wei en binne swevende kiezers. Buma hat it no ferbruid. Ik tink dat it no SP wurdt.”

Geloof & Kerkmaandag, 10 september 2012

Sarajevo’s multireligieuze verdraagzaamheid

In Sarajevo begon zondag een driedaagse interreligieuze ontmoeting. Het is de eerste keer dat alle religieuze leiders van het land elkaar treffen. Pieter Bliek peilde in Sarajevo de multireligieuze verdraagzaamheid.

Geloof & Kerkmaandag, 10 september 2012

Helder en hartelijk katholiek als missie

Groningen | Bisschop De Korte vierde zaterdag met een eucharistieviering en een aansluitende receptie in de Oosterpoort zijn zilveren priesterjubileum. Een eigen boek, een nieuw blad voor het bisdom, Spreek!, het was een feestje dat paste bij de jubilaris.

Geloof & Kerkmaandag, 10 september 2012

Bisschop De Korte blijft oecumene stimuleren

Groningen | Al wordt het hem niet in door iedereen in dank afgenomen, bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden gaat er toch mee door: hij zal vanuit oecumenisch perspectief blijven bouwen aan het christendom in Nederland.

Sportmaandag, 10 september 2012

Buitenpost gaat vliegend van start

Buitenpost | Als een van de laatste van de 103 Friese zaterdagstandaardteams mocht Buitenpost zaterdag voor het eerst aftrappen. De ploeg van trainer Patrick Zwart ging vliegend van start tegen Oeverzwaluwen: 3-1.

Sportmaandag, 10 september 2012

SWZ Boso Sneek voelt zich niet lelijke eendje

Sneek | SWZ Boso Sneek leed gistermiddag alweer de vierde nederlaag op rij, maar voelt zich beslist nog niet het lelijk eendje van de zondagtopklasse. Op sportpark De Molenkrite was VVSB met 0-2 te sterk.

Sportmaandag, 10 september 2012

Aris start voorbereiding met nederlaag

Vechta | Aris Leeuwarden heeft zich zaterdag in de eerste oefenwedstrijd voor het nieuwe seizoen van twee kanten laten zien. In en tegen het Duitse Vechta keken de Leeuwarder basketballers bij rust tegen een immense achterstand aan (62-23), maar in de tweede helft kwam Aris een stuk beter voor de dag tegen de tweededivisionist (95-75).

Sportmaandag, 10 september 2012

De Boer is de snelstein Glazenstadloop

Berltsum | Willem de Boer heeft zaterdag de Glazenstadloop van Berltsum gewonnen. De atleet uit Exmorra liep de tien Engelse mijlen (16,1 km) in 56 minuten en 52 seconden. Gerrit Kramer (Bolsward) volgde op anderhalve minuut en Harry Wiersma uit Blije finishte als derde

Sportmaandag, 10 september 2012

De duurste draver blijkt niet altijd de beste te zijn

Wolvega | Een goede draver kopen is niet eenvoudig. De duurste van de veiling is niet altijd de beste, al bewees Conway Fortuna zaterdagavond het tegendeel. Hij won op de drafbaan Victoria Park in Wolvega de 2 Companions Sale Grand Prix. Daarmee bleek de draver zijn aankoopprijs van 47.000 euro meer dan waard.

Sportmaandag, 10 september 2012

Partuur Van der Bos sluit het seizoen in stijl af

Marsum | Het partuur Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger eindigde zondag in Marsum de laatste vrijeformatiepartij van het kaatsseizoen in passende stijl: winst met grote overmacht. Nu dient gezegd te worden dat de eindstrijd tegen Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Alle Jan Anema slechts enkele eersten lang het woord finale waard was. Toen Olijnsma voor de tweede maal opsloeg bleef hij geblesseerd liggen. ‘Kramp’ luidde de diagnose en daar heeft de opslager in een vierde partij wel eens vaker last van. Moedig probeerde de Hijumer er nog iets van te maken, maar na een viertal missers gaf hij de opslag over aan Alle-Jan Anema.

Sportmaandag, 10 september 2012

De Hoeve toont veerkracht, maar Drachten is de baas

De Hoeve | De korfballers van Drachten hadden zaterdag in De Hoeve een moeizame start op het veld in de overgangsklasse, maar wonnen hun eerste wedstrijd van het seizoen wel met 17-20 in en van De Hoeve.

Sportmaandag, 10 september 2012

Friese schaatsers op racefiets naar erepodium

Emmeloord | Sven Kramer en Durk Fabriek eisten afgelopen weekeinde een hoofdrol op in de finale van de nationale clubcompetitie. Niet op de schaats, maar op de racefiets reden beide Friezen in de tweedaagse naar het erepodium. Fabriek werd zaterdag tweede in het criterium en Kramer won gisteren met de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) het eindklassement.

Sportmaandag, 10 september 2012

Bye, bye. Zwaai, zwaai

Het is gedaan met de pret. Het is over en sluiten. Stop: is dit een slotcolumn? Neen. Maar dit is wel een periode afscheid. Van bye, bye. En: zwaai, zwaai.

Sportmaandag, 10 september 2012

Stekelenburg zat terecht op de bank, Krul is een prima doelman

Bondscoach Louis van Gaal won vrijdag met het Nederlands elftal met 2-0 van Turkije. De Amsterdammer liet met zijn selectiebeleid zien dat er moet worden gevochten voor een basisplaats. Met name onder de lat, waar Tim Krul de voorkeur kreeg boven Maarten Stekelenburg. Een terechte beslissing van de bondscoach?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties