Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 10 oktober 2008.

Cultuurvrijdag, 10 oktober 2008

Diet Huber, in grut wurdkeunstneresse, ferstoarn

Gerbrich van der Meer

Cultuurvrijdag, 10 oktober 2008

Oerol en Over het IJ Festival gaan samenwerken

Terschelling - Het Oerolfestival op Terschelling en het Over het IJ Festival in Amsterdam beginnen samen een Platform voor Internationaal Locatietheater. Dat heeft een woordvoerster van het Amsterdamse festival gisteren gemeld. Door structureel en intensief samen te werken willen de festivals ,,een forse bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Nederlands locatietheater en het internationale aanzien hiervan verder versterken”.

Economievrijdag, 10 oktober 2008

Inflatie in september daalt naar 3,1 procent

Voorburg - De Nederlandse inflatie is in september uitgekomen op 3,1 procent. Dat is iets lager dan in augustus, toen de toename van de consumentenprijzen op jaarbasis 3,2 procent bedroeg. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. De inflatie is vooral gedaald doordat brandstof en vliegtickets in september minder duur waren dan in augustus. Dat is het gevolg van dalende prijzen van olie op de wereldmarkt, aldus het CBS.

Economievrijdag, 10 oktober 2008

Kompas Jachtbouw naar nieuwe locatie in Jirnsum

Jirnsum - Kompas jachtbouw is verhuisd naar Jirnsum. Het familiebedrijf is vier jaar geleden opgericht door Jacob en Uilkje Hiemstra in Sneek. In eerste instantie werden vooral casco’s gebouwd. Daarna volgde de afbouw van complete schepen; toen werd er een loods in Woudsend betrokken. Door de verhuizing naar Jirnsum komen er enkele nieuwe activiteiten bij.

Economievrijdag, 10 oktober 2008

Werkloze moet leren voor baan

Leeuwarden - Ondanks alle commotie in de financiële sector is er nog steeds voldoende werk; is er zelfs een schreeuwend tekort aan geschikt personeel. ,,Maar daarbij is er helaas nog steeds een groep werklozen die geen baan heeft. En dat moet toch anders kunnen” zegt Joke Hoftijser van het CWI in Sneek. ,,Vandaar ook dat we dit jaar weer hebben meegedaan aan de landelijke banenmarkt van gisteren. Werkzoekenden komen dan in direct contact met bedrijven; zo is er eerder een match te maken. In veel gevallen blijkt dat de persoon in kwestie redelijk geschikt is maar nog onvoldoende kennis heeft. Voor ons betekent het dat we met het UWV, de gemeenten en opleidingsinstanties vaker opleidingstrajecten aanbieden om deze vaak moeilijker bemiddelbaren, aan het werk te krijgen.”

Economievrijdag, 10 oktober 2008

Philips Drachten haalt talenten uit buitenland

Drachten - Het nieuwe innovatiecentrum van Philips in Drachten wordt vandaag officieel geopend. Het technologiebedrijf wil op het gebied van consumenten - en huishoudelijke apparatuur wereldwijd voorop blijven lopen. Het ontwikkelen van nieuwe producten speelt daarin een belangrijke rol. De hoog opgeleide productontwikkelaars die dat werk moeten doen, haalt Philips tegenwoordig uit alle landen. In Drachten lopen inmiddels meer dan twintig verschillende nationaliteiten rond.

Hoofdartikelvrijdag, 10 oktober 2008

Armoedebeleid...

Het is aangenaam te horen dat Nederland het zo goed blijft doen, kredietcrisis of niet, en dat de vooruitzichten ook niet eens zo slecht zijn. Dat voorspelt althans de internationale geldkenner IMF. Nederland belandt volgend jaar niet in crisis, heeft vergeleken met bijna alle andere Europese landen de hoogste economische groei, het meest robuuste pensioenstelsel en de laagste werkgelegenheid.

Regiovrijdag, 10 oktober 2008

‘Schoffelvonnis’ heeft weinig impact in Fryslân

Leeuwarden - Friese sociale diensten weten nog niet precies of ze hun beleid ten aanzien van werkverschaffing aan uitkeringsgerechtigden moeten aanpassen, nu de rechter in Arnhem heeft bepaald dat mensen eenvoudig werk als schoffelen en dozen vouwen mogen weigeren, als ze niet inzien hoe hen dat helpt bij hun terugkeer op de arbeidsmarkt.

Regiovrijdag, 10 oktober 2008

Nieuwe wijk waarin bewoners elkaar herkennen

Lemmer - De gemeente Lemsterland wil volgend jaar beginnen met het ontwikkelen van de woonwijk Tramdyk Oost aan de noordoostzijde van Lemmer. In de eerste fase, die loopt tot 2015/2016, is er ruimte voor 150 woningen en in de periode tot 2024 gaat het om nog eens 150 huizen.

Regiovrijdag, 10 oktober 2008

Jeugd tot één uur in de kroeg

Den Haag - Er moet onderscheid komen tussen avond- en nachthoreca. De eerste is toegankelijk voor jongeren onder de achttien jaar en sluit om één uur ’s nachts, bij de tweede mag je alleen naar binnen als je boven de achttien bent.

Regiovrijdag, 10 oktober 2008

Van bouwval naar duurzaam paleisje

Leeuwarden - Het was een behoorlijke operatie: 24 huizen afbreken en er 21 voor terugbouwen. Huurders tijdelijk in een ander huis, en dan een voor een terug in hun nieuwe oude woning. In de Boomgaardstraat in Leeuwarden is het binnen een jaar gelukt. Woningcorporatie WoonFriesland heeft de hele even zijde van de straat gesaneerd. Gisteren heropende wethouder Sluiter het rijtje huurhuizen.

Regiovrijdag, 10 oktober 2008

Friese Land geeft veertig mensen congé

Leeuwarden - Thuiszorg Het Friese Land zoekt voor veertig medewerkers ander werk buiten de organisatie. Als dat niet lukt, worden zij ontslagen. Dat heeft interim-directeur Klaas Kuilman voor de radio gezegd. De ontslagen vallen bij de ondersteunende diensten.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 oktober 2008

Veel kerken open voor psychische problemen

Utrecht - Tweederde van de kerkelijke wijkgemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland ontplooit initiatieven voor mensen met psychische aandoeningen. De helft van de wijkgemeenten heeft ook aandacht voor de naastbetrokkenen van hen.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 oktober 2008

Het Anker weer open voor heel het dorp

Oosterwolde - De leus ‘Kijk de kerk!’ is voor de Protestantse Gemeente i. w. in Oosterwolde en omgeving dit weekeinde meer dan het startschot van haar winterwerk. Ze zet de deuren van het vernieuwde kerkgebouw Het Anker wijd open. Met een pannenkoekendiner en open huis viert de gemeente de metamorfose.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 oktober 2008

Omstreden zaligverklaring van paus Pius XII blijft actueel

Vaticaanstad - Paus Pius XII, paus Pacelli, de oorlogspaus. Sinds oktober 1967 loopt het proces dat moet leiden tot zijn zaligverklaring. Zijn naam roept nog steeds vragen op, zelfs weerstand omdat hij zijn grote morele invloed niet (voldoende) zou hebben uitgeoefend om de nazi’s van hun onzalige Holocaust af te brengen. Door Frans Wijnands.

Geloof & Kerkvrijdag, 10 oktober 2008

Zelfstandige kerk kopten in Friesland

Hilaard - Fryslân is een kerkgenootschap rijker: de Koptisch-Orthodoxe Kerk. Rond de tachtig gezinnen dragen de gemeenschap, die haar kerkgebouw heeft in Hilaard. Vanavond viert ze dat ze een zelfstandige kerk is geworden. Door Hanneke Goudappel.

Sportvrijdag, 10 oktober 2008

Schuil/Nummerdor naar halve finale

Dubai - Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben de halve finales van het toernooi in Dubai bereikt. Schuil, oorspronkelijk afkomstig uit Leeuwarden, en zijn maatje wonnen gisteren in de derde ronde met 21-19 18-21 en 15-13 van de Zwitsers Martin Laciga en Jan Schnider. De vierde ronde kregen het in Dubai als tweede geplaatste Nederlandse duo cadeau; hun Duitse tegenstanders Eric Koreng en David Klemperer trokken zich terug voor de ontmoeting met de Nederlanders.

Sportvrijdag, 10 oktober 2008

Menzo wijzigt basis: geen Van der Ree, maar Wegh

Leeuwarden - Nee, over de opstelling wilde hij niets zeggen. Wie goed oplette tijdens de partijvorm op de laatste training van SC Cambuur-Leeuwarden voor het duel tegen FC Dordrecht, wist echter genoeg. Aldus coach Stanley Menzo. Hij zei het met een glimlach, want ook hij wist dat iedereen kon zien wat de plannen voor het duel van vanavond in eigen stadion zijn. Drie verdedigers in plaats van vier en een mannetje erbij op het middenveld. Dennis van der Ree is er het slachtoffer van, Erik Wegh keert daarentegen terug in de basis.

Sportvrijdag, 10 oktober 2008

Aris heeft te veel respect voor Capitals

Leeuwarden - Het dreigde een schabouwelijke vertoning te worden, het eerste thuisduel van de basketballers van Aris Friesland. De Leeuwarders stonden gisteren na zes minuten al met 0-12 achter in de derby tegen Capitals. De ploeg herstelde zich nog wel, maar winst kwam er niet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties