Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 10 oktober 2011.

Cultuurmaandag, 10 oktober 2011

Ook publieksprijs voor Koudumse kunstenares

Koudum - Miranda Dijkstra (24) uit Koudum heeft ook de publieksprijs van de de Special Award 2011 gewonnen, een landelijke kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap. Haar schilderij ‘t Famke en de poppe by de fûgels kreeg de meeste stemmen van het publiek dat via internet kon stemmen. Haar schilderij Politie kwam vorige maand al als jurywinnaar uit de bus. Dijkstra kreeg de publieksprijs, een stipendium ter waarde van duizend euro, overhandigd door Jan des Bouvrie.

Cultuurmaandag, 10 oktober 2011

‘Lang en Gelukkig’ wint twee Gouden Gurbes

Leeuwarden - Iepenloftspul Lang en Gelukkig van regisseur Caro Kroon heeft twee Gouden Gurbes gewonnen. Daarmee werd het kleinste iepenloftspul de grote winnaar bij de prijzen voor iepenloftspullen van de Leeuwarder Courant. De jury bekroonde de productie van Spoonk in Leeuwarden als de beste van de twaalf deelnemende voorstellingen en gaf bovendien aan Roel Tichelaar - die een lakei speelde - de prijs voor de beste bijrol.

Cultuurmaandag, 10 oktober 2011

Groningse kapelmeester overlijdt na jubileumconcert

Groningen - Kapelmeester Arno Beerts van egelânderkapel de Postjagers is zaterdag na afloop van het concert van Gruno’s Postharmonie uit Groningen overleden. Hij is 56 jaar geworden. De avond had hij als saxofonist meegespeeld in het harmonieorkest dat zijn jubileumconcert hield in De Oosterpoort. Ook dirigeerde hij de Postjagers bij drie nummers. Na afloop werd hij onwel. Beerts was sinds 1993 kapelmeester van de Postjagers, onderdeel is van Gruno’s Postharmonie.

Hoofdartikelmaandag, 10 oktober 2011

Hoe groot wordt bezetting Wall Street?

De media hebben het nieuws erover aanvankelijk klein gehouden, maar de beweging groeit: Bezet Wall Street (Occupy Wall Street). De protesten van een, naar het lijkt, ongeorganiseerde beweging gaan vooral over het heersende financiële en economische beleid: de financiële instellingen hebben de macht, in hun kongsi met regering en volksvertegenwoordiging. Het protest kan in één zin worden samengevat: 1 procent van de bevolking is schatrijk en koste van de 99 procent andere Amerikanen.

Regiomaandag, 10 oktober 2011

Amelandse komt op voor De Sionsberg

Ballum - De Amelandse Esther Visser-van der Zanden (29) uit Ballum neemt het op voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Vorige week plaatste zorgverzekeraar CZ het ziekenhuis voor de tweede keer op een zwarte lijst van ziekenhuizen die niet voldoen aan criteria omtrent ‘goede borstkankerzorg’. Visser-Van der Zanden is onder behandeling bij de Sionsberg. Als ze besluit die door te zetten - en niet naar het MCL-ziekenhuis in Leeuwarden te gaan - krijgt ze vanaf volgend jaar nog maar 75 procent vergoed van CZ.

Regiomaandag, 10 oktober 2011

Bij ouderen moet je veel meer verdoezelen

Sneek - ,,Nee, die blauwe is te massief. Probeer deze.” Hillie de Visser zet een ‘Theo’ op de neus van Ina Talsma. ,,Hij is heel uitgesproken. Heel apart. Anders dan de rest. Een ‘Theo’ herken je meteen”, vindt Hillie. Toch vinden haar vriendinnen Geertje Riemersma en Hermien Op den Dries een ‘Theo’ niet geschikt voor Ina. ,,Het maakt je zo schooljuffrouw-achtig”, zegt Geertje.

Regiomaandag, 10 oktober 2011

Fryske Akademy kin foardiel ha fan Kampus

De Fryske Akademy stiet op in krúspunt. Hokfoar relaasje giet de FA oan mei de Universitaire Campus Fryslân (UCF)? Ik sil úthâlde dat de FA sûnder UCF net genôch takomst hat.

Geloof & Kerkmaandag, 10 oktober 2011

Vier Leeuwarder PKN-kerken sluiten de deuren in 2012

De kogel is door de kerk. Vier Leeuwarder PKN-kerken gaan definitief dicht. Een drama voor veel betrokkenen, maar volgens voorzitter Henk Drewel is het grote winstpunt dat er nu eindelijk helderheid is.

Geloof & Kerkmaandag, 10 oktober 2011

PKN in Leeuwarden mag vier kerken sluiten

Leeuwarden - De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leeuwarden (i.w.) mag vier kerken in Leeuwarden sluiten. Dat oordeelt het Generale college voor de bezwaren en geschillen in de Protestantse Kerk. Hij heeft het kerkbestuur gelijk gegeven in een beroepszaak die was aangespannen tegen een besluit dat eerder was genomen door een regionale rechtbank van de PKN.

Geloof & Kerkmaandag, 10 oktober 2011

Bottenbley spreekt over toekomst protestanten

Groningen - De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) houden donderdagmiddag 27 oktober een gezamenlijke studiemiddag over de levensvatbaarheid van het traditionele protestantisme.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Sportquiz: Dries van Wijhe

Op de vernieuwde en nu volledig overkapte ijsbaan De Scheg in Deventer is zaterdag een begin gemaakt het met marathonschaatsseizoen. De tegenwoordige mannen van de ‘lange adem’ hebben tal van illustere voorgangers. De immer goedlachse Dries van Wijhe bijvoorbeeld, de krachtmens die ervan genoot om zijn tegenstanders pijn te doen. Op de fiets of op de schaats, dat kon hem niks schelen, hij demarreerde aan één stuk door tot het hele veld op apegapen lag.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Denkend aan Eelke Lok

Met uw goedvinden wil ik graag teruggaan naar maandag 22 augustus. In Fryslân moet het ongenadig hard hebben geregend, maar op camping Belledonne in het Franse Alpendorpje Rochetaillée kabbelde het leven voort onder een wolkenloze hemel.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

‘Sebastian Vettel kan de beste Formule 1-coureur ooit worden’

Hij was al de jongste Formule 1-debutant, werd vorig jaar de jongste wereldkampioen aller tijden en kroonde zich gisteren op 24-jarige leeftijd tot jongste dubbele WK-winnaar ooit. Na zijn tweede wereldtitel op rij lijkt de vraag gerechtvaardigd: is de Duitser Sebastian Vettel de beste coureur ooit?

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Aris moet zwijgen bij het slotakkoord

Groningen - Lasaulec Aris heeft zaterdag in een bloedstollende basketbal-clash in en tegen Groningen net geen tweede seizoenszege kunnen boeken. Na de winst in de ouverture tegen landskampioen Leiden moesten de Leeuwarders een eerste nederlaag toestaan: 83-82. In een kolkend Martiniplaza bewees Aris niettemin andermaal te rammelen aan de poorten van de Nederlandse top.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Geen prijs voor volleybalsters Sneek, wel een goed gevoel

Zwolle - Het verschil tussen het optreden van de volleybalsters van VC Sneek in de bekerfinale en de strijd om de Supercup was enorm. De uitkomst in het duel tegen landskampioen en bekerwinnaar VC Weert was zes maanden later weliswaar hetzelfde, maar de manier waarop de ploeg van trainercoach Petra Groenland zich gistermiddag in Zwolle presenteerde was hoopgevend. Het leverde Sneek dan wel geen prijs (3-2 verlies) op, maar wel een goed gevoel voor de toekomst.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Harkemase Boys buigt wederom het hoofd

Harkemase Boys heeft zaterdag ook bij Rijnsburgse Boys (4-1) geen potten kunnen breken. En geflatteerd of niet: de zoektocht naar punten in de topklasse blijft er eentje zonder veel resultaat.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Veilingtragedie drukt stemming op Victoria Park

Wolvega - Wat een meeting met negen leuke en goed bezette koersen had moeten worden, ging zaterdag de boeken in als een dag waarop de echte drafsportliefhebbers met een enorme kater rondliepen. Voor velen was de lol er helemaal af vanwege de veilig van 90 jaarlingen, een dag eerder op de drafbaan Victoria Park. Die leverden zo weinig geld op dat zelfs de grootste optimist betwijfelt of er over een paar jaar nog wel dravers koersen in Nederland.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Tafeltennissers Appelscha alleen aan kop na zege op Midstars

Appelscha - De tafeltennissers van TTV Appelscha hebben dit weekeinde alleen de kop gegrepen in de Noordelijke eerste divisie A. In een rechtstreeks duel om de leiding versloegen de Ooststellingwervers in eigen huis Midstars uit Loppersum met 7-3. Huub Smid won ook nu al zijn drie partijen, waarmee hij zijn ongeslagen status dit seizoen vasthield. In de tweede divisie A won het Ready met 9-1 van ANJA uit De Westereen, waardoor de Leeuwarders nog vaster aan kop kwamen.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Waterpoloërs SGHA kloppen ook de reserves van AZ&PC

Amersfoort - De waterpoloërs van SGHA uit Heerenveen zijn goed uit de startblokken gekomen in de tweede klasse. Het hoogst spelende Friese team won zaterdag met 5-8 van de reserves van AZ&PC uit Amersfoort. Het team onder leiding van Ymkje Broersma en André Jongsma, dat zich deze zomer versterkte met Marek Tomcik en Philip van de Poel, had vorige week het openingsduel al met 12-5 gewonnen van promovendus De Walvisch uit Groningen.

Sportmaandag, 10 oktober 2011

Frederik Nauta verrast in marathon Deventer met podiumplaats

Deventer - De nieuwe sponsorploeg Radson-Jinstal met alleen maar Friese marathonschaatsers is het seizoen zaterdagavond in Deventer verrassend sterk begonnen. Frederik Nauta (22) uit Bolsward werd derde. Op het kunstijs van de gerenoveerde baan De Scheg in Deventer moest de tweedejaars A-rijder in de massasprint alleen winnaar Karlo Timmerman (Staphorst) en Ingmar Berga uit Hoogveen voor laten gaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties