Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 11 januari 2007.

Cultuurdonderdag, 11 januari 2007

Onderscheidingen voor ereleden Concordia Elsloo

Elsloo - Twee ereleden van muziekvereniging Concordia uit Elsloo zijn afgelopen weekend onderscheiden omdat ze tachtig jaar in de muziek zitten. Theunis Jaap Kastelein (89) en Andries Mulder (91) kregen uit handen van Gerrit Lieuwes, provinciaal bondsbestuurder van de KNFM, een waarderingsspeld en oorkonde tijdens het nieuwjaarsconcert van het korps. Mulder is altijd kleine tromslager geweest en is nu nog altijd supporter van de vereniging. Kastelein speelde bugel, alt-hoorn, grote trom en bariton. Ook was hij vijftien jaar bestuurslid en secretaris van de vereniging.

Cultuurdonderdag, 11 januari 2007

Nieuw depot voor Groninger Museum

Groningen - Het Groninger Museum opent vandaag zijn nieuwe depot. Jarenlang werd de collectie van het museum (ruim 40.000 kunstwerken en historische objecten) verspreid over de provincie en stad bewaard. Directeur Kees van Twist noemde de realisatie van een nieuw depot bij zijn aantreden zes jaar geleden een van zijn belangrijkste doelstellingen.

Cultuurdonderdag, 11 januari 2007

Bachs ‘Matthäus Passion’ voor het eerst in Franeker

Franeker - De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is dit jaar voor het eerst te zien in Franeker. De passie staat onder leiding van Hoite Pruiksma en wordt uitgevoerd door Het Noordkoor, een semi-professioneel koor met zangers uit de drie noordelijke provincies, en enkele solisten. De begeleiding is in handen van barokorkest Concerto d’Amsterdam. De muzikanten spelen op oude, authentieke instrumenten.

Cultuurdonderdag, 11 januari 2007

Kindercircus voor grote mensen

Een mens zonder dromen of fantasieën die hij wil verwezenlijken, is wat de filosoof Shopenhauer zou noemen een lauw-warme mens. Geen risico’s nemen, geen passie tonen voor het na te streven ideaal, maar voortkabbelen op het ritme van de innerlijke rust en het zoeken naar persoonlijk welbevinden. Geen centje pijn voor de medemens, geen bedreiging voor je meerdere en geen gevaar voor de samenleving. Zo lijkt het althans. Allemaal mooi keurig op een rij. Maar als je als clown van een circus, dat geleid wordt door een autoritaire directeur, wel die behoefte hebt om eens in je leven acht witte Lippizaners te presenteren voor de mensen vanuit de piste, schud je de hiërarchie wakker en worden ego’s geschonden.

Economiedonderdag, 11 januari 2007

Van der Horst auto’s neemt Ozinga over

Dokkum – Automobielbedrijf Van der Horst uit Dokkum neemt de autobedrijven van Ozinga in Sneek, Franeker en Lemmer over. Directeur F. van der Horst geeft toe dat er sprake is van een ,,stilzwijgende overname” maar wil verder geen commentaar geven. Bij Van der Horst werken veertien mensen, bij Ozinga dertig. Het hoofdkantoor van Ozinga staat in Sneek en dat blijft ook zo na de overname. Volgens directeur A. Strikwerda van Ozinga verandert er organisatorisch niets.

Economiedonderdag, 11 januari 2007

Van automonteur naar eigen caravanzaak

Leek – Al jaren leefde er bij Theo en Binny Hoekstra de wens om nog eens een eigen zaak te beginnen. Zoals bij veel meer mensen, bleef de wens op de achtergrond sluimeren. ,,Ik werkte al 27 jaar bij een autobedrijf. Eerst alleen als monteur en later kwamen daar andere werkzaamheden bij. Binny werkte als boekhouder bij een organisatie en het leven was goed. In het voorjaar met de caravan genieten van vooral Drenthe en de Achterhoek. En in de zomer gingen we met de caravan heel Europa door.”

Economiedonderdag, 11 januari 2007

Overname van Stellema Taxi door Waaksma

Kootstertille/Dokkum – Taxibedrijf Waaksma uit Kootstertille neemt de taxipoot van autobedrijf Stellema uit Dokkum over. De 45 taximedewerkers van Stellema gaan mee naar Waaksma. Daarmee heeft Waaksma 165 medewerkers in dienst. Waaksma heeft nu nog niet voldoende werk voor alle overgenomen medewerkers, maar directeur R. Waaksma verwacht dat dit snel wordt opgelost, als alle nieuwe opdrachten worden ingevuld.

Economiedonderdag, 11 januari 2007

Detacc Sneek start kantoor Eindhoven

Sneek - Administratiekantoor Detacc uit Sneek gaat een vestiging in Eindhoven openen. Een tweede vestiging stond al langer op het verlanglijstje van eigenaar G.-J. van der Lei. Hij greep zijn kans toen een grote klant van hem naar Eindhoven verhuisde. De vestiging start met twee medewerkers. In totaal heeft Detacc tien mensen in dienst. Volgens Van der Lei is zijn bedrijf snel gegroeid in zijn driejarig bestaan. Hij startte zijn bedrijf vanuit de visie dat de financiële administratie de volgende functie is die bedrijven gaan uitbesteden, na de schoonmaak en de automatisering. De groei is volgens Van der Lei verder te danken aan de verbeterde economische omstandigheden. Ook de vergrijzing speelt een rol. Bedrijven kunnen moeilijker aan geschikt personeel komen en besteden daarom eerder werk uit.

Hoofdartikeldonderdag, 11 januari 2007

Politiek...

Over acht weken al weer verkiezingen! Wel heel wat anders dan in november natuurlijk. In maart kiezen we de leden van Provinciale Staten - en wie dat zijn, daar hebben de meeste kiezers totaal geen voorstelling van. Jan Peter, Wouter en André: die koppen kennen we. Maar onze vertegenwoordigers in het parlement van Fryslân kunnen zonder zonnebril over straat, en al zou de collegeformatie straks in Leeuwarden, bij Wouters op het terras plaatsvinden, dan nog zou nauwelijks een voorbijganger het in de gaten hebben.

Regiodonderdag, 11 januari 2007

Ruit kapot in zeeaquarium Terschelling

Terschelling - De ramen van het zeeaquarium in het Centrum voor Natuur en Landschap op Terschelling staan op knappen. De ruiten zijn enkele jaren al afgekeurd, maar een van hen vertoont nu scheuren. De gemeente gaat deze ruit vandaag vervangen. Eigenlijk zouden alle ruiten vervangen moeten worden, want ze zijn erg troebel.

Regiodonderdag, 11 januari 2007

Dennis uit Leeuwarden is echte held

Leeuwarden ,,Ik dacht geen moment na toen ik mijn buurman schreeuwend om hulp uit het raam zag hangen.” Dennis Groen, 31 jaar uit Leeuwarden, haalde op 8 mei van vorig jaar zijn buurman eigenhandig uit het huis, waar een felle brand woedde. Het pand ging in vlammen op. ,,Zoiets doe je impulsief, je denkt er niet bij na. Ik vind het logisch dat je iemand die in nood is, te hulp schiet.”

Regiodonderdag, 11 januari 2007

Controverse om verzilten Lauwersmeer

Dokkum - De toekomst van het Lauwersmeer is inzet van een bestuurlijke strijd tussen de omliggende provincies. Groningen heeft zich al uitgesproken voor het toelaten van zout water en getijdewerking in het meer. In Fryslân is daar bij burgers en politici weinig steun voor te vinden. Dat bleek op een hoorzitting van Provinciale Staten, gisteren in Dokkum.

Regiodonderdag, 11 januari 2007

Wolvega zoekt miljoenen voor tunnelspoorbak

Wolvega - De trein door Wolvega moet in de nabije toekomst door een tunnelbak rijden. De gemeente Weststellingwerf gaat de komende jaren miljoenen zoeken voor deze klus. Burgemeester Van Klaveren hoopt op geld van Verkeer en Waterstaat.

Regiodonderdag, 11 januari 2007

‘Paleis Soestdijk’ op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - ,,Burgemeester, wat krijgt ú een mooi gemeentehuis. Het lijkt Paleis Soestdijk wel.” Burgemeester Swart van Schiermonnikoog is het volstrekt eens met de twee oudere dames die hem na afloop van de Kerstnachtdienst op het eiland staande hielden om hem een compliment te geven over het nieuwe gemeentehuis, dat morgen wordt geopend. ,,Het ís ook een prachtig gebouw. En het past ook ontzettend goed in het dorp: beter dan het oude gemeentehuis, durf ik wel te zeggen.”

Regiodonderdag, 11 januari 2007

Monumentaal pand afgebrand in Heerenveen

Heerenveen - Een felle brand heeft vanmorgen een monumentaal pand aan de Fok in Heerenveen grotendeels in de as gelegd. De vier bewoners moesten ter observatie naar ziekenhuis De Tjongerschans. Dat ligt vlak achter het brandende pand. Vanwege de enorme rookontwikkeling werd de ventilatie in het ziekenhuis afgesloten. De brandweer was vanwege de harde wind met groot materieel uitgerukt. Het is de vierde grote brand in het centrum van Heerenveen in korte tijd: in december was er brand in een rij panden aan het Breedpad, bij de Wibra en bij jachtbouwer Haarsma.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 januari 2007

Kerkbalans: kerken vernieuwen te weinig

Utrecht - De ideeën die zijn bedacht voor vernieuwing van de actie Kerkbalans, worden nog te weinig opgepakt door de plaatselijke kerken. Dat zei voorzitter Dirk Bijl van de Interkerkelijke Commissie Geldwerving donderdagmorgen bij de start van de campagne voor dit jaar. Proefprojecten tonen aan dat er met enige moeite 17 tot 25 procent meer geld binnen te halen valt. ,,Wie trapt er nu tóch op de rem?”

Geloof & Kerkdonderdag, 11 januari 2007

Poolse kerk nog meer verzwakt

Nijmegen - De Rooms-Katholieke Kerk in Polen is in crisis. De affaire Wielgus maakt dat de geloofwaardigheid van de R.-K. Kerk onder druk staat, zowel in Polen als daar buiten, meent kerkhistoricus prof. dr. Peter Nissen. ,,Als de waarheid verzwegen, verdoezeld of verdraaid wordt, wordt de geloof-waardigheid van de kerk aangetast.”

Geloof & Kerkdonderdag, 11 januari 2007

‘Kerkelijke kaart Europa verkleurt’

Bonn - De toetreding van Roemenië en Bulgarije als nieuwe leden van de Europese Unie zorgt voor een verkleuring van de kerkelijke kaart. ,,Het middelpunt verschuift weer een beetje meer het oosten”, zo concludeert de Evangelische Kirche in Duitsland, de grootste protestantse kerk van Duitsland.

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Ook als reserve vermaakt Rintje Ritsma zich wel op het EK

Collalbo - Een nuchter ,,och”, gevolgd door het minder onverwachte ,,natuurlijk” klinkt uit de mond van Rintje Ritsma. Liever had de schaatser uit Lemmer komend weekeinde in het Italiaanse Collalbo op de baan gestaan als een van de vier Nederlanders op het EK allround. Maar het stond er toch echt, voor de persconferentie van gisteren in het kleine bergdorp: zijn naam, gevolgd door het woordje ‘reserve’. En de 36-jarige Lemster schikt zich in zijn rol.

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Tuitert vecht niet meer tegen zichzelf

Collalbo – De laatste keer dat schaatser Mark Tuitert een EK op buitenijs reed, werd het een drama. Dat was in 2001, in het Italiaanse Baselga di Piné. Zijn titelkansen gingen in rook op door een val op de 1500 meter. Vijf jaar en vele blessures later staat er weer een EK op een buitenbaan in Italië op de rol. Ditmaal luttele kilometers verderop, in Collalbo. En van slechte herinneringen heeft de 26-jarige Holtenaar geen last. ,,Ik ben al heel blij dat ik weer mee doe.”

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Europese titel is voor Sven Kramer geen ‘must’

Collalbo - Nationaal is hij jan en alleman inmiddels met twee vingers in de neus de baas in het allrounden, maar waar Sven Kramer dit seizoen internationaal staat is nog moeilijk aan te geven. De schaatser uit Oudeschoot reed iedereen tijdens de Worldcups op de vijf kilometer naar huis, maar de internationale concurrenten waren om verschillende redenen toen nog niet in vorm. Kramer is desalniettemin favoriet voor de Europese titelstrijd van komend weekeinde in Collalbo. Een ‘must’ is de titel niet. De Fries en zijn TVM-coach Gerard Kemkers gaan voor de winst, maar weten dat er ook nog een WK komt.

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Heerenveen laat topscorer Alves niet gaan

Heerenveen - SC Heerenveen is niet van plan topscorer Afonso Alves te laten gaan. De Braziliaan, die al achttien keer scoorde, is tegen geen enkele prijs te koop. Dat was de boodschap waarmee voorzitter Koos Formsma gisteravond op de nieuwjaarsreceptie van de Ondernemers Sociëteit Sportclub Heerenveen (OSSH) de achterban gerust stelde.

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Marathonschaatser Peter de Vries naar DSB

Wognum Marathonschaatser Peter de Vries uit Heerenveen stapt na dit seizoen over van Proteq naar DSB. De Vries, tweevoudig winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht (1994 en 1996), volgt daarmee het voorbeeld van zijn kopman Jan-Maarten Heideman en zijn ploeggenoot Peter Baars. Ook ploegleider Jan Martien van de Wetering van Proteq maakt de overstap.

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Sulejmani niet mee op trainingskamp

Heerenveen De Servische aanvaller Miralem Sulejmani is vandaag niet met SC Heerenveen afgereisd naar Zeeland voor een mini-trainingskamp, dat tot zaterdag duurt. De papieren van Sulejmani, die nog in Servië is en al wel een werkvergunning heeft, zijn nog niet in orde. Heerenveen speelt zaterdag een oefenduel tegen Club Brugge.

Sportdonderdag, 11 januari 2007

Bierling wint Friese biljartderby

Leeuwarden De biljarters van Bierling de Schepper hebben gisteren de koppositie in de nationale competitie driebanden groot verstevigd. In het eerste duel in 2007 wonnen de Leeuwarders driebanders het Friese onderonsje met De Bargebeck uit Wykel met 6-2.

Weerdonderdag, 11 januari 2007

Stormbuien!

Vanavond en vannacht staat er in de kustgebieden een westerstorm, die later vannacht gaat afnemen. Verder komt tot stormbuien met kans op zware windstoten, onweer en hagel. Vannacht 6 of 7 graden. Morgen eerst droog, later regen en overdag 10 of 11 graden. Er staat een matige tot harde west tot zuidwestenwind. Zaterdag regen en zondag droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties