Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 februari 2005.

Bijschriftvrijdag, 11 februari 2005

Ora et labora

Op de gevel van een huis of van een hoeve lees je wel eens de Latijnse spreuk ‘Ora et labora’.

Cultuurvrijdag, 11 februari 2005

Nominaasjes bęst fersoarge Fryske boeken bekend

Ljouwert - De sjuery foar de |Liuweprint en Welpeprint, de prizen foar de bęst fersoarge Fryske boeken dy't yn 2004 ferskynden, hat de nominaasjes bekend makke.

Cultuurvrijdag, 11 februari 2005

Melodrama met een knipoog

Het blijft een fascinerende tijd dat Interbellum. Vooral in Duitsland met zijn frustraties over de verloren Eerste Wereldoorlog, zijn hoge werkloosheid, zijn vernederingen, zijn typische Duitse vermaak en zijn vele ‘politieke’ oplossingen ter linker en ter rechter zijde. Het is dan ook een sociaal zwangere tijd die veel kunstenaars heeft geďnspireerd. Ook de Oostenrijkse auteur Ödön von Horváth (1901-1938) liet zich danig door die tijd beďnvloeden en nam daarin stelling. Die betrokkenheid komt heel mooi terug in de voorstelling Kasimir en Karoline door het theatergezelschap Els Inc. in de regie van huisregisseur Arie de Mol.

Dossiervrijdag, 11 februari 2005

‘Groeit hier de kerk van de toekomst?’

Haarlem - Waar steeds meer kerken de deuren sluiten, is in het hele land een nieuwe aanwas te zien van diaconale projecten. Toen het oecumenisch diaconale centrum ‘Stem in de Stad’ tien jaar geleden in Haarlem de deuren opende, was dat nog vrij bijzonder. Nu is het dat al lang niet meer. ,,Er zijn mensen die zeggen dat juist rond dit soort laagliturgische initiatieven de kerk van de toekomst groeit’’, zegt dr Jurjen Beumer.

Dossiervrijdag, 11 februari 2005

‘Stoppen met diaconaat’

Rotterdam - Een diaconaal predikant die er voor pleit om helemaal te stoppen met diaconaat vanuit de kerken. Het is een opmerkelijk geluid. Toch kan dr At Polhuis uit Rotterdam niet anders. ,,Wij moeten ons eerst weer richten op kerkopbouw en daarom álle mensen en middelen inzetten voor evangelisatie.’’ Door.

Economievrijdag, 11 februari 2005

Rabobank geeft ontwikkelingshulp niet cadeau

Stichting steunt kleine ondernemers met microkredieten

Economievrijdag, 11 februari 2005

Meer blanco kredietverstrekking in landbouw

Banken verstrekken hun leningen aan agrarische bedrijven voor een groter deel op basis van ondernemerschap en visie dan op basis van zekerheden. Vooral door de invoering van het melkquotum worden er meer ‘blanco’ leningen verstrekt. Schaalvergroting door de aankoop van melkquotum hangt nu eenmaal niet samen met de aankoop van roerende goederen. Maar ook in de akkerbouw komt het steeds meer aan op de toekomstvisie van de ondernemer.

Economievrijdag, 11 februari 2005

Europa in de ban van de Amerikaanse dollar

Leeuwarden – De euro is duur ten opzichte van de dollar. Dat is slecht nieuws voor de export, maar goed nieuws voor toeristen die naar Amerika willen. Wat zijn de gevolgen van een sterke, dure euro en waarom willen we die eigenlijk? En hoe doen die Amerikanen dat toch: een goedkope dollar, een handelstekort en een begrotingstekort en toch een groeiende economie? ,,Die goedkope dollar is jullie probleem’’, riep Amerika al tegen zijn Europese vrienden in de jaren zeventig.

Economievrijdag, 11 februari 2005

Ontslag medewerkers leidt tot actie Atoglas

Leeuwarden – Het personeel van kunststoffenfabriek Atoglas in Leeuwarden heeft het werk gistermiddag vijf uur lang stilgelegd. De 130 werknemers gaven daarmee aan het absoluut niet eens te zijn met het voornemen van de directie om zes medewerkers van de afdeling verkoop op straat te zetten.

Hoofdartikelvrijdag, 11 februari 2005

De PvdA op weg naar 2007…

Luistert de politiek wel genoeg naar de mensen? Wanneer je een peiling van het radioprogramma Stand.nl mag geloven vindt een grote meerderheid van niet. Interessant was het wel waarom de mensen dat vonden. Iemand was tegen sluiting van het vliegveld Valkenburg, maar de regering deed het toch. Conclusie van die persoon: ‘Zie je wel, ze luisteren niet naar ons…’ Zo kwamen er meer reacties, steeds van mensen die hun zin niet hadden gekregen en dus vonden dat er niet naar hen was geluisterd…

Regiovrijdag, 11 februari 2005

Geen langgerekt lint van polyester

Grou – Een combinatie van recreatie, cultuur en technologie moet de derde editie van Friesland Vaart volgend jaar ook buiten de provinciegrenzen tot een begrip maken. De voorgaande versies van dit nautische zomerspektakel leverden niet de gehoopte landelijke publiciteit op. En daar is het de organisatie toch wel vooral om te doen.

Regiovrijdag, 11 februari 2005

Van defensief bolwerk naar woonhuis

Leeuwarden – De stinzen en staten die Fryslân ooit kende zijn vrijwel allemaal ten prooi gevallen aan de slopershamer. Maar er is nog wel veel materiaal dat aan die gebouwen herinnert. Een deel van dat materiaal is sinds woensdag in Leeuwarden te zien op een expositie in Tresoar. De tentoonstelling heet In alle staten. Stinzen en staten in Fryslân .

Regiovrijdag, 11 februari 2005

Geen grip op jeugdcaravan

Wommels – De gemeente Littenseradiel kan geen grip krijgen op de jeugdcaravanproblemen. Twee jaar geleden wilde de gemeente contracten sluiten met jongeren om hen verantwoordelijkheid te laten dragen in geval van calamiteit. De jeugd weigert te tekenen.

Regiovrijdag, 11 februari 2005

Echtpaar Pilat zet tehuis op voor moeders

Buitenpost – De bouw van de zorgboerderij is nog in volle gang, maar er bellen nu al verschillende hulpverleners met de vraag of ze alsjeblieft iemand kunnen plaatsen. ,,Der is in soad swierrichheid yn ’e wrâld’’, concludeert Jelle Pilat uit Buitenpost uit die aanvragen. In juli hopen hij en zijn vrouw Neeltsje hun crisisopvangtehuis te kunnen openen. Voor moeders.

Regiovrijdag, 11 februari 2005

Kabinet praat opnieuw over Waddenfonds

Den Haag – Onder druk van de Tweede Kamer overlegt het kabinet vandaag opnieuw over de hoogte van het Waddenfonds. Volgens de ministers zou 25 miljoen euro per jaar genoeg zijn om de natuur en economie op en rond de Waddenzee te versterken. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer eist een bedrag van 40 miljoen per jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 februari 2005

Vertaalaantekeningen van NBV op internet

Leeuwarden – De vertaal-aantekeningen van De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) staan sinds donderdag op internet. Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft dit gedaan zodat geďnteresseerden kunnen zien waarom en welke vertaalkeuzes zijn gemaakt bij een aantal bijbelpassages. Dat kan een hulpmiddel zijn bij het maken van een preek, bijbelstudie of bij vragen naar vertaalkeuzes.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 februari 2005

‘Groeit hier de kerk van de toekomst?’

Haarlem - Waar steeds meer kerken de deuren sluiten, is in het hele land een nieuwe aanwas te zien van diaconale projecten. Toen het oecumenisch diaconale centrum ‘Stem in de Stad’ tien jaar geleden in Haarlem de deuren opende, was dat nog vrij bijzonder. Nu is het dat al lang niet meer. ,,Er zijn mensen die zeggen dat juist rond dit soort laagliturgische initiatieven de kerk van de toekomst groeit’’, zegt dr Jurjen Beumer.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 februari 2005

‘Uitbreiding aantal jeugdwerkers’

Leeuwarden - Youth for Christ Leeuwarden wil over drie jaar twee betaalde krachten voor het jeugdwerk hebben voor de stad Leeuwarden en omgeving. Dat staat in de toekomstvisie van de jongerenorganisatie. Zaterdag houdt YfC een speciale ‘Vriendenavond’ voor belangstellenden.

Sportvrijdag, 11 februari 2005

Andries Kramer pleit voor veiligheid schaatser

De discussie in de schaatssport omtrent de veiligheid is weer opgelaaid. Aanleiding is de zware valpartij van Gerard van Velde, ruim twee weken geleden, tijden het WK sprint in Salt Lake City. De sprinter kwam ten val en klapte met zijn hoofd op het ijs. Met een hersenschudding kwam Van Velde nog goed weg, maar sindsdien is de veiligheid van de schaatsers weer een hot item. Wéér, want dat gebeurde in het verleden wel vaker maar verdween na verloop van tijd uit beeld.

Sportvrijdag, 11 februari 2005

Schulting blijft wachten op beslissing Cambuur

Leeuwarden – Ondanks de smadelijke 2-0 nederlaag die zijn ploeg vorige week tegen TOP Oss leed, houdt Cambuur-trainer Jan Schulting voor de uitwedstrijd van vanavond tegen FC Dordrecht vast aan nagenoeg hetzelfde elftal. Henk van Steeg is de enige speler die naar de bank verkast. Koen Brack keert terug van een schorsing en daardoor schuift Angelo Zimmerman door naar het middenveld. Ondertussen heeft Schulting nog altijd geen duidelijkheid over zijn toekomst.

Weervrijdag, 11 februari 2005

Guur weekeinde

Het wordt een guur weekend met morgen veel regen en wind. Morgen komt de temperatuur te liggen rond 9 graden. Morgen komen er winterse buien en wordt het rond 5 graden. Er is dan kans op een noordwesterstorm.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties