Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 11 februari 2009.

Cultuurwoensdag, 11 februari 2009

Drumfanfare Advendo Sneek neemt tiende cd op

Sneek - Drum- en showfanfare Advendo uit Sneek is bezig met de opnamen van haar tiende cd. Een deel van de opnamen vonden plaats in het onlangs vernieuwde Advendo-repetitiegebouw. Daar werden de slagwerkers opgenomen. Komende zaterdag worden de laatste opnamen gemaakt in de Face sound-studio in Lemmer van muzikanten die enkele solo’s spelen. Ook gaan de dames van Advendo enkele nummers inzingen.

Cultuurwoensdag, 11 februari 2009

Als mensen weglopen is dat ook goed

Laurens van der Meulen groeide op in Franeker. Sinds zijn achttiende woont hij in Leeuwarden, waar hij studeert aan de popacademie. Morgen is hij te zien in poppodium Romein met zijn afstudeerproject It langstme en de dea. Een ‘heftige’ voorstelling met acht Friese liedjes die de bezoeker de wrange Friese cultuur moet laten voelen, aldus Van der Meulen.

Cultuurwoensdag, 11 februari 2009

Muzikanten uit Zuidwesthoek volgen workshop

Koudum - Fanfare-muzikanten uit de Zuidwesthoek krijgen zaterdag in Koudum de kans om workshops te volgen van muzikanten van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens (FKKLBW). De workshops in De Klink, muziekschool De Swel en de sporthal beginnen om 12.00 uur.

Economiewoensdag, 11 februari 2009

Meer Friese bedrijven gingen vorig jaar failliet

Leeuwarden - Het aantal faillissementen in Fryslân is vorig jaar gestegen met 22 naar 156 bedrijven. Ten opzichte van de 134 faillissementen in 2007 is dit een stijging met ruim 16 procent. Landelijk is het aantal faillissementen met 7 procent gestegen.

Economiewoensdag, 11 februari 2009

‘Weg met oude veestallen bij nieuwbouw’

Leeuwarden - Overal in het Friese landschap verrijzen nieuwe grote koeienstallen voor melkvee. Net zoals in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de loopstallen een revolutie veroorzaakten in het landschap, lijkt er ook nu sprake te zijn van een ongecoördineerde opmars. Burgers maar ook boeren vrezen dat dit leidt tot bouwwerken die niet passen in de Friese omgeving. Gisteren presenteerden architecten, landbouworganisatie LTO Noord en Hûs en Hiem het actieplan De Nije Pleats yn Fryslân om agrarische ‘witte schimmel’ bij bouwprojecten te voorkomen.

Economiewoensdag, 11 februari 2009

‘Deze week bod van enkele partijen op deel Nuon’

Londen - Deze week komt er nog een buitenlands bod op een aandeel in het energiebedrijf Nuon. Het Zweedse Vattenfall en het Deens Dong Energy zijn bezig hun biedingen klaar te zetten. Dat meldde het Britse persbureau Reuters op basis van bronnen rond de mogelijke verkoop van het bedrijf. Volgens deze bronnen zou 49 procent van Nuon, nu in handen van onder meer de provincies Gelderland en Fryslân en de gemeente Amsterdam, te koop worden aangeboden. Nuon bevestigde gisteren dat het ging om ,,een minderheidsaandeel’’.

Hoofdartikelwoensdag, 11 februari 2009

Gesprek met Iran...

De nieuwe Amerikaanse regering neemt op buitenlands gebied duidelijk meer afstand van het beleid van de vorige regering van president George Bush. Er is een opening naar Rusland en Iran. Wat Afghanistan betreft wordt een realistischer houding ingenomen. En er zal meer met de bondgenoten worden gepraat. Op een veiligheidsconferentie in München schetste dit weekend de Amerikaanse vicepresident Joe Biden de contouren van dit nieuwe buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. Hij sprak van een politiek gebaseerd op samenwerking en democratie.

Regiowoensdag, 11 februari 2009

Kwetsbare gemeenten komen er niet

Leeuwarden - Er mogen geen kwetsbare gemeenten ,,overblijven” na een grootschalige herindeling in Fryslân. Hierover waakt de provincie Fryslân, zo blijkt onder meer uit de vandaag gepresenteerde notitie Taakbewust toekomstbestendig. ‘Zorgenkindjes’ zijn Ferwerderadiel, Littenseradiel en met name Heerenveen.

Regiowoensdag, 11 februari 2009

Tjongerschans koestert klant

Heerenveen - Het wordt de patiënten zo makkelijk mogelijk gemaakt in ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Zo mogen mensen die zijn opgenomen straks zelf weten wat en wanneer ze warm eten. Ook komt er een beter systeem om de wachttijden duidelijk te maken.

Regiowoensdag, 11 februari 2009

Gedenkraam waarschuwt voor toekomst

Buitenpost - Een gedenkraam aan de Tweede Wereldoorlog, uit 1946, is gisteren onthuld in boekhandel IJlstra in Buitenpost. Het raam stond jarenlang op zolder van de gemeente Achtkarspelen en krijgt nu een plekje in de boekenwinkel in de Kerkstraat.

Regiowoensdag, 11 februari 2009

‘Niet 6934, maar 4300 eieren’

Leeuwarden - Als de rechter het kievitseierenrapen in Fryslân weer toestaat, moeten de eierzoekers samen niet 6934 eieren kunnen rapen, maar hooguit 4300. Dat betoogde advocaat Van der Biezen van de Faunabescherming gisteren tijdens een hoorzitting van de provinciale bezwaarschriftencommissie.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 februari 2009

Heruitgave bijbel van Bach

Franeker - Uitgeverij Van Wijnen wil de Calov-bijbel heruitgeven die componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) ooit gebruikte. Het is volgens uitgever Dingeman van Wijnen ,,een van de grootse projecten ooit’’ voor de Franeker uitgeverij.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 februari 2009

Luister-cd over werk Franz Rosenzweig

Sneek - Uitgeverij Skandalon in Vught heeft een cd uitgegeven met een interview met ds. Alex van Ligten uit Sneek. De luister-cd De vertaler over De Ster van de Verlossing geeft een gesprek van bijna een uur weer over het bekende boek van Franz Rosenzweig.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 februari 2009

Iedereen fabriekt zijn eigen religie bijeen

Bouwen we niet aan een nieuwe Toren van Babel, nu steeds meer Nederlanders zich afkeren van de kerk en hun eigen spirituele pad bewandelen? Spreken we straks allemaal onze eigen, zelfgefabriceerde religieuze privé-taal? Misschien kunnen twee recente boeken die vrees wegnemen, denkt Maarten Meester.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 februari 2009

Prof. Ouweneel trekt 200 mensen naar Leeuwarden

Leeuwarden - Een kleine tweehonderd mensen kwamen dinsdagavond af op de eerste van vijf thema-avonden met prof. dr. Willem Ouweneel in Leeuwarden. Gisteravond ging de hoogleraar - ook onder meer columnist van het Friesch Dagblad - in op Johannes 13, waar Jezus de voeten van zijn discipelen wast voorafgaande aan het Laatste Avondmaal.

Sportwoensdag, 11 februari 2009

Play-offs raken na verlies uit zicht voor Aris

Leeuwarden - In de strijd om het achtste en laatste play-off ticket was het thuisduel tegen ZZ Leiden voor Aris Friesland gisteren een must win game. In plaats van de noodzakelijke zege werd het een nipt en onnodig verlies, dat erg hard aan kwam. Met een zwaar programma voor de boeg, raken de play-offs uit zicht.

Sportwoensdag, 11 februari 2009

Hongerige Lieuwe Westra is klaar voor profbestaan

Mûnein - Het is een jongensboek, het verhaal waarin Lieuwe Westra de hoofdrol speelt. De Mûneinder gold vroeger als een groot wielertalent, ontpopte zich tot feestbeest, ging werken als stratenmaker maar werd op zijn 26e alsnog professional. Vandaag begint hij in de Ronde van de Middellandse Zee aan zijn eerste koers namens de nieuwe Nederlandse ploeg Vacansoleil. ,,Waarom zou ik geen etappe kunnen winnen?’’

Sportwoensdag, 11 februari 2009

Niet genoeg bewijs discriminatie Krabbe

Zeist Er is onvoldoende bewijs dat FC Emmen-trainer Paul Krabbe zich vrijdag tijdens het duel met SC Cambuur schuldig heeft gemaakt aan discriminerende taal richting Stanley Menzo. Dat is de conclusie die de aanklager betaald voetbal van de KNVB gisteren trok uit de schriftelijke verklaringen van direct betrokkenen. Krabbe heeft daarna een schikkingsvoorstel gekregen van drie wedstrijden schorsing (één voorwaardelijk). De coach van Emmen heeft die straf inmiddels geaccepteerd.

Sportwoensdag, 11 februari 2009

Cambuur - Zwolle weer week uitgesteld

Leeuwarden De inhaalwedstrijd van SC Cambuur tegen FC Zwolle is gisteren vastgesteld voor komende dinsdag, 17 februari. De KNVB besloot daartoe nadat het duel gisteren opnieuw werd afgelast. Dat was de derde keer in twee weken.

Sportwoensdag, 11 februari 2009

Flink pak slaag voor Oranje onder 17

La Manga Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is gisteren in het Spaanse La Manga op een flinke nederlaag getrakteerd. Tsjechië won het oefenduel ter voorbereiding op het beslissende EK-kwalificatietoernooi met 0-4. Oranje onder 17 jaar trad met een geheel andere ploeg aan dan het elftal dat zondagavond Noorwegen op 2-2 hield.

Sportwoensdag, 11 februari 2009

Fernández niet tegen sc Heerenveen

Nijmegen NEC moet het zondag in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen stellen zonder Dani Fernández. Een scan heeft maandag uitgewezen dat de verdediger een scheurtje in zijn rechterhamstring heeft. De Spaanse rechtsback kan de komende twee tot vier weken niet in actie komen voor NEC. Het is zelfs de vraag of hij op tijd fit is voor het bekerduel op 4 maart tussen sc Heerenveen en NEC. Fernández mist in ieder geval de dubbele confrontatie van NEC in de UEFA Cup met het Duitse Hamburger SV.

Sportwoensdag, 11 februari 2009

KNVB: Geen discriminatie Krabbe

Emmen Trainer Paul Krabbe van FC Emmen heeft zich vrijdag tijdens de competitiewedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden niet schuldig gemaakt aan discriminerende taal. De tuchtcommissie van de KNVB beticht Krabbe wel van grove en/of beledigende taal en deed hem daarom gisteren een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Scheidsrechter Dick van Egmond stuurde Krabbe vrijdag in de negentigste minuut naar de tribune. De vierde official had beledigingen van de trainer van Emmen gehoord.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties