Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 februari 2012.

Cultuurzaterdag, 11 februari 2012

Piet Bakker krijgt prijs voor studie Friese schilderkunst

Leeuwarden | Kunsthistoricus dr. Piet Bakker uit Amsterdam krijgt dit jaar de Wopke Eekhoffprijs voor zijn studie naar de Friese schilderkunst in de gouden eeuw. Dat heeft directeur Geart de Vries van Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) gisteren gemeld.

Cultuurzaterdag, 11 februari 2012

Hoofdrol Bonifatius bekend

Dokkum | De hoofdrolspelers van Bonifatius de Musical zijn bekend. Dat heeft een woordvoerster van de productie gisteren gemeld. De titelrol van Bonifatius zal worden gespeeld door Richard Spijkers, die eerder te zien was in Beauty and the beast en Les miserables.

Economiezaterdag, 11 februari 2012

Voorzichtig zijn bij opschalen biologische teelt

Leeuwarden | Biologische boeren die willen uitbreiden, kunnen dat doen met behoud van duurzame productie. Daarbij moet wel de samenhang tussen mens, dier, plant en natuur behouden blijven, vraagt het contact met de omgeving extra energie, en moet er nog steeds individuele aandacht zijn voor dier en gewas.

Economiezaterdag, 11 februari 2012

Export pootaardappelen verloopt tot nu toe goed

Joure | Het begin van de export van pootaardappelen is goed verlopen. Landen in de belangrijke exportgebieden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben veel pootaardappelen afgenomen. Dat zegt woordvoerder Jan Hoogenboom van aardappelhandelshuis HZPC uit Joure. ,,We zijn ook tevreden over de prijzen. Exacte gegevens zijn er landelijk nog niet te geven. Er zijn tussen de afzonderlijke landen wel wat verschillen. Algerije heeft duidelijk meer afgenomen. Soms was het wel wat kunst- en vliegwerk om alles rond te krijgen, mede door de onrust van het afgelopen jaar in de Noord-Afrikaanse landen. Naar Syrië en Libië is er iets minder uitgevoerd.”

Hoofdartikelzaterdag, 11 februari 2012

Griekenland en de ‘veilige’ eurozone

Het blijkt dus wel te kunnen: Griekenland uit de eurozone zonder dat er een domino-effect optreedt en er meer landen de munteenheid moeten verlaten. Eurocommissaris Neelie Kroes liet er deze week geen twijfel over bestaan. De bewering dat de eurozone in elkaar zakt als de Grieken terugkeren naar de drachme ‘is gewoon niet waar’. Kroes werd in haar mening gesterkt door de Nederlandse premier en de Nederlandse minister van Financiën. Er zijn de afgelopen periode zoveel versterkende maatregelen genomen dat we niet bang hoeven te zijn voor een implosie van de gezamenlijke munt, lieten ze weten.

Regiozaterdag, 11 februari 2012

Meer inzet nodig om 't Fries te behouden

Leeuwarden | Als blijkt dat veel mensen vinden dat de Friese taal overeind moet blijven, dan kan politiek Den Haag daar niet langer omheen. Dat vindt een initiatiefgroep onder leiding van voormalig Statenlid Frans Kuipers. De groep wil door middel van een referendum weten hoe Friezen de toekomst van hun eigen taal zien.

Regiozaterdag, 11 februari 2012

Bij de sloot gekomen, zag het er slecht uit

Warfstermolen | Voor de families Kloppenburg en Haagsma was het gisteren een bijzondere dag. Jan Pieter Kloppenburg (60) en zoon Jan Jilje (26) kregen een penning en getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds. Sijke Haagsma (46) en dochter Judith (12) waren bij de plechtigheid aanwezig. Zij hadden de beide Kloppenburgs voor het Heldenfonds voorgedragen. Als dank voor de reddingsactie die de mannen ruim een jaar geleden uitvoerden.

Regiozaterdag, 11 februari 2012

Betalen en anders een stuk voortuin inleveren

Rohel | Bewoners van buurtschap Rohel, bij Augustinusga, komen er maar niet uit met de provincie. In augustus vorig jaar viel bij tien huishoudens in het buurtschap een acceptgiro op de mat van de provincie Fryslân. De provincie wil dat ze huur gaan betalen voor een strookje land langs het Prinses Margrietkanaal en dat bedrag kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Regiozaterdag, 11 februari 2012

Wilde vaargastjes op cursus

Leeuwarden | Jonge bootjevaarders die zich hufterig gedragen op het water, moeten op ‘gedragscursus’ worden gestuurd. Dat is veel effectiever dan een boete.

Regiozaterdag, 11 februari 2012

IJsbond rekent op extreme schaatsdrukte

Leeuwarden | Er worden vandaag tienduizenden schaatsliefhebbers verwacht in Fryslân. Veel schaatsers zullen de elfstedenroute of een deel daarvan rijden, zo verwacht de Friesche IJsbond. Gisteren deden honderden mensen dat ook al.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 februari 2012

Balseizoen in Wenen

Het balseizoen is in Wenen volop aan de gang. Elk jaar zijn er in de winter tientallen bals op de meest verschillende plaatsen. Van het beroemde Opernball in het Operagebouw, waar vele beroemdheden naar toe gaan om gezien te worden en waarvan op de televisie live verslag wordt gedaan, tot het bal van de vrijwillige brandweer.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 februari 2012

Aartsbisschop: inval in Irak nekte christenen

Washington | De oorlog in Irak heeft de christenen een erfenis bezorgd dat ze nu minder veilig zijn dan onder dictator Saddam Hussein. Het is een geluid dat al veel vaker is geuit, maar nu komt het vanuit een opmerkelijke hoek. De Amerikaanse katholieke aartsbisschop Timothy P. Broglio, in dienst van het Amerikaanse leger, zegt dat het aantal Iraakse christenen ,,in elkaar geklapt is” sinds de Amerikanen in 2003 het land binnenvielen. Dat meldt de site Christian Today.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 februari 2012

Manifest pleit voor focus kerk op kind

Lelystad | In veel kerken tellen kinderen eigenlijk niet mee. En in kerken die wel een goed kinderwerk hebben, zijn de budgetten voor kinderwerk vaak laag: ze staan niet in verhouding tot andere uitgaven in de kerk.

Sportzaterdag, 11 februari 2012

Flyers verliezen ook thuis tegen Trappers

Heerenveen | De ijshockeyers van Friesland Flyers hebben gisteravond het thuisduel tegen Destil Trappers Tilburg in poule A van de kampioensgroep met 1-5 (1-2, 0-1, 0-2) verloren. Na de eerste periode, die wat oponthoud kende omdat er plexiglas was gesneuveld door een puck, was de marge slechts één goal. Waling Dijkstra scoorde namens Heerenveen bij een 0-2 achterstand tegen. Daarmee lijkt de ploeg van het duo Justin Bekkering en Hans Kroon nu al zo goed als uitgeschakeld.

Sportzaterdag, 11 februari 2012

Heerenveen nog twee weken zonder Zomer

Heerenveen | In de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk zal sc Heerenveen het morgen nog zonder Ramon Zomer moeten stellen. De centrale verdediger, die elf dagen geleden in het bekerduel tegen Vitesse een zware hersenschudding opliep, zal op z’n vroegst pas weer over twee weken van de partij zijn. Ook het thuisduel Tegen NAC Breda van aanstaande vrijdag zal Zomer noodgedwongen aan zich voorbij moeten laten gaan.

Sportzaterdag, 11 februari 2012

Henrico Drost is volwaardig eredivisiespeler geworden

Ooit werd hij, samen met zijn tweelingbroer Jeroen, als groot talent naar sc Heerenveen gehaald. Op vijftienjarige leeftijd verliet Henrico Drost de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles om zijn geluk in Fryslân te gaan beproeven. Nu, tien jaar later, heeft hij zijn draai gevonden bij RKC Waalwijk, de aankomende tegenstander van sc Heerenveen.

Sportzaterdag, 11 februari 2012

Te Loeke - 7

Sportzaterdag, 11 februari 2012

Cambuur is in ijzige kou niet koel genoeg

Almere | Het scheelde weinig of er was in 2012 eerder een Elfstedentocht dan een competitiezege van SC Cambuur. Dat eerste kwam er deze week niet, dat tweede gisteren evenmin. De Leeuwarders waren in een ijzig koud Flevoland niet koel genoeg en bleven daarom steken op 1-1 tegen Almere City.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties