Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 11 november 2013.

Achtergrondmaandag, 11 november 2013

Virtuele Friese Academie voor Wetenschappen

Academisch onderzoek in Fryslân heeft weinig aanzien en staat vaak te ver van actuele maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen. Een reorganisatie is nodig.

Hoofdartikelmaandag, 11 november 2013

Inlichtingenziekte geeft schijnveiligheid

In 1949 publiceerde de Britse schrijver en activist George Orwell zijn boek 1984. Het was een waarschuwing voor een totalitaire samenleving, waarin de staat (Big Brother) de samenleving in de greep heeft. Het boek maakte veel indruk en maakte mensen alert op ontwikkelingen die kunnen leiden tot een samenleving waarin de vrijheid van burgers beperkt wordt omdat de staat alles en iedereen onder controle kan houden. Inmiddels wijst alles er op dat Orwell met zijn waarschuwingen niet alleen gelijk had, maar dat het toekomstbeeld veel ernstiger is dan hij kon voorzien.

Regiomaandag, 11 november 2013

Weekendschool voorziet in behoefte

Leeuwarden | Niet op straat rondhangen of achter de computer zitten, maar op je vrije zondagmiddag in een klaslokaal extra lessen volgen over politiek en maatschappij. 26 kinderen uit Leeuwarden, in de leeftijd van tien tot veertien jaar, doen dat sinds gisteren vrijwillig.

Regiomaandag, 11 november 2013

Zoutwinning onder wad kost vogels de kop

Harlingen | De bodemdaling die zal optreden wanneer er zout gewonnen wordt onder de Waddenzee, zal funeste gevolgen hebben voor wadvogels als kanoeten, andere steltlopers en bergeenden. Vooral bodemdaling ter hoogte van de Ballastplaat, een belangrijk foerageergebied, betekent de dood voor duizenden vogels.

Regiomaandag, 11 november 2013

Doppenwipper als herinnering aan ‘pake en syn pilske’

Make-up voor als je dood bent, een filmpje over je leven op je grafsteen of je laten inwikkelen in plaats van kisten. Op de rouwbeurs in De Wjukken in Mantgum kwam zaterdag alles aan de orde.

Geloof & Kerkmaandag, 11 november 2013

Wereldraad slachtoffer van eigen succes

De assemblee van de Wereldraad van Kerken is afgesloten. Eenheid van de kerk blijft voorlopig ver weg, maar de verschuivingen in het wereldchristendom melden zich prominenter dan ooit.

Sportmaandag, 11 november 2013

Sjinkie is zo lekker nuchter en ziet nergens een probleem in

Met een bronzen medaille op de 1500 meter en winst van de B-finale op de 1000 meter maakte Sjinkie Knegt dit weekeinde op het Olympisch kwalificatietoernooi in Turijn een ijzersterke rentree. Wat maakte deze 24-jarige shorttracker uit Bantega, die eind augustus nog een meniscusoperatie aan zijn linkerknie onderging, zo speciaal?

Sportmaandag, 11 november 2013

Monitor(en)

Ik had vrijdagavond te doen met Marco van Basten. Hij mocht vanwege een schorsing tegen RKC Waalwijk niet op de bank zitten, maar moest boete doen op de tribune. Het ontbrak er nog maar aan dat hij geen hoedje hoefde op zetten met het opschrift ‘Ezel’.

Sportmaandag, 11 november 2013

SC Cambuur: onder de maat, onder de streep

Scoren was al een issue bij SC Cambuur. Maar als slap verdedigen en gebrek aan strijd daar nog bij komen, heeft de ploeg een groot probleem. Het is voor Cambuur te hopen dat het kansloze 3-0 verlies bij ADO Den Haag een incident was.

Sportmaandag, 11 november 2013

Van Moorsel klopt op de deur van basiself

In navolging van ‘scorebordjournalistiek’, zou je het ‘cv-journalistiek’ kunnen noemen. Het stak de kop op toen afgelopen zomer bekend werd dat Cambuur Paco van Moorsel had vastgelegd. Ach, zo meenden critici, hij had amper gespeeld bij FC Groningen en dus zou het vast niet veel soeps zijn. Maar de mensen die de afgelopen jaren de eerste divisie volgden, wisten wel beter. Voor zijn transfer in 2012 van FC Den Bosch naar FC Groningen was hij steevast een van de beste spelers in de eerste divisie. En die Van Moorsel klopt weer aan de deur bij Cambuur.

Sportmaandag, 11 november 2013

Drachtster Boys gunt Van Raalte geen punt

Twee seizoenen geleden degradeerde trainer Jan van Raalte als trainer van Drachtster Boys uit de hoofdklasse. Zaterdag keerde hij met Staphorst terug in het Drachtster Bos, maar de Boys gunde z’n oud-trainer geen punt.

Sportmaandag, 11 november 2013

LDODK geeft bij Dalto gestalte aan nieuwe ambities

Driebergen | Het doel dat LDODK zich in haar tweede zaalseizoen in de Korfbal League heeft gesteld is kristalhelder. Na een uitstekend eerste jaar op het hoogste korfbalpodium willen de Gorredijkers simpelweg nog beter voor de dag komen, temeer omdat de moeilijkheidsgraad van de competitie op papier ook groter is geworden. Zaterdag gaf de ploeg in de ogen van coach Jan Sjoerd Pool alvast voorzichtig gestalte aan die ambities met een gelijkspel bij Dalto (27-27). ,,We werden hier vorig seizoen nog volledig weggespeeld.”

Sportmaandag, 11 november 2013

Eerste verlies voor ‘schijterig’ VC Sneek

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek zijn zaterdag in de Sneker sporthal tegen de eerste nederlaag in de eredivisie aangelopen. In de zesde speelronde was het Limburgse Peelpush in drie sets (23-25, 24-26 en 17-25) en in iets meer dan een uur tijd te sterk voor de ploeg van Petra Groenland. ,,We hebben niet volle bak geserveerd. Misschien waren we daar wel te ‘schijterig’ voor”, vroeg de trainer-coach van de Sneker vrouwen zich na het teleurstellende thuisoptreden af.

Sportmaandag, 11 november 2013

Aris wil na verlies in Leiden met schone lei verder

Leiden | Hoewel Aris Leeuwarden zaterdag in Leiden alweer de vijfde opeenvolgende nederlaag moest slikken (84-66), zag coach Ed Molthoff wel degelijk tekenen van herstel. Zijn basketballers konden bijna drie kwarten meekomen in de 5 Mei-hal, maar moesten na een Leidse run van zestien punten andermaal het hoofd buigen. Nu Aris alle negen tegenstanders in de eredivisie heeft gehad, moet het team volgens Molthoff met een schone lei beginnen.

Sportmaandag, 11 november 2013

Joure moet nog meer stappen maken om ’t doel te bereiken

Joure | Het is onkies om het hardop uit te spreken, maar je gaat in Joure tegenwoordig niet als een leugenaar door het leven als je de plaatselijke voetbaltrots in het bijzijn van anderen een enkeltje terug naar de eerste klasse voorspelt. Na acht duels een drie punten is de vrees die bij velen deze zomer leefde bewaarheid: promovendus Joure speelt in de hoofdklasse C een rol in de marge.

Sportmaandag, 11 november 2013

Kelderman is onnavolgbaar in De Westereen

De Westereen | Folkert Kelderman heeft zaterdagavond voor de derde keer het masterspringen in De Westereen gewonnen. De springruiter uit Rinsumageast was voor iedereen onnavolgbaar en troefde met Heechhiem’s Zorado in de finale van Indoor Zwaagwesteinde als laatste ook Marriët Hoekstra op Alpenfee af.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties