Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 11 december 2002.

Agendawoensdag, 11 december 2002

Klassiek

Cultuur agenda 11 december tot 17 december

Analysewoensdag, 11 december 2002

VS willen Turkije als EU-lid

Turkije wil eindelijk wel eens weten of het welkom is bij de Europese Unie. Morgen praten de Europese regeringsleiders er in Kopenhagen over. De Europese Unie vindt dat Turkije politiek en economisch zijn zaakjes nog niet op orde heeft. De Verenigde Staten zijn wel een warm voorstander van het EU-lidmaatschap van Turkije. Washington zet Europa onder druk Turkije toe te laten om het in het westerse kamp te houden.

Bijschriftwoensdag, 11 december 2002

Dromen van vrede

Leeuwen in het wild eten het vlees van andere dieren. Leeuwen eten geen gras of hooi of stro!

Cultuurwoensdag, 11 december 2002

Vermoeid Black Uhuru stelt teleur

Maandagavond trad in de Oosterpoort in Groningen de bekende reggaeformatie Black Uhuru op. Het was het laatste concert van haar tournee. Het te korte optreden voldeed echter niet aan de verwachtingen.

Cultuurwoensdag, 11 december 2002

‘It giet my om de lęste skraskes yn ’e kladde’

Dertig jaar lang is Tineke Steenmeijer-Wielenga in touw geweest voor het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum in Leeuwarden. Eerst als vrijwilligster, later als betaalde kracht. In 1986 volgde zij Freark Dam op als directeur. Haar werk zit er nu op. Steenmeijer (Assen, 1946) nam vorige week vrijdag afscheid van het FLMD. Ze verhuist naar Frankrijk, samen met haar man.

Economiewoensdag, 11 december 2002

ABC Hekwerk in Heerenveen gaat dicht

Heerenveen – Hekwerkfabriek ABC stopt met de fabricage van hekwerken en poorten. Hierdoor verliezen 30 medewerkers hun baan. Dat bevestigde directeur Jan Bos woensdagmorgen.

Economiewoensdag, 11 december 2002

Adviesbureau Schreuder: prijsstijging woningen zes procent

Leeuwarden - Het bouwen van een woning zal vanaf 1 januari gemiddeld zes procent duurder worden. Deze forse prijsstijging is het gevolg van het nieuwe bouwbesluit dat begin volgend jaar in werking treedt. Dat besluit schrijft namelijk tal van nieuwe eisen voor die de kostprijs van een woning zullen opdrijven.

Economiewoensdag, 11 december 2002

‘Kansen voor landbouw Noorden’

Joure – De toenemende verstedelijking van de Randstad zorgt ervoor dat steeds meer boeren worden uitgekocht en hun heil zoeken in Noord-Nederland.

Economiewoensdag, 11 december 2002

Leeuwarden lijdt niet onder forse sanering Achmea

Apeldoorn – De Achmea-vestiging in Leeuwarden ondervindt geen nadelige consequenties van de aangekondigde sanering bij het verzekeringsconcern. Dit heeft woordvoerder Visser woensdagmorgen gezegd. Achmea schrapt volgend jaar in totaal duizend banen.

Expowoensdag, 11 december 2002

Arum, Hotel/Pension Eesterburen: expo Klaasje Boermans (schilderijen en beelden), t/m 31 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 11 december 2002

Geld voor de trein…

,,Het geld dat voor de Zuiderzeelijn is gereserveerd, 2,73 miljard euro, is en blijft geld voor het Noorden…’’ Premier Balkenende had zijn zin nog niet afgemaakt, of er klonk een daverend applaus op uit de zaal vol Friese, Groningse en Drentse CDA-bestuurders. ,,Het CDA is daarop aanspreekbaar!’’, leidde de lijsttrekker een volgend klapmoment in.

Regiowoensdag, 11 december 2002

Extra milieulessen op kinderboerderij Sneek

Sneek - De kinderboerderij in Sneek gaat extra aandacht besteden aan natuur- en milieueducatie voor schoolkinderen. Daarvoor worden twee nieuwe medewerkers aangesteld.

Regiowoensdag, 11 december 2002

PvdA Achtkarspelen wil kantines beveiligen

Buitenpost – De PvdA van Achtkarspelen wil alle dorpshuizen en sportkantines in de gemeente beveiligen. Daartoe dient de partij een initiatiefvoorstel in.

Regiowoensdag, 11 december 2002

Het mysterie rond de ster van Bethlehem

Franeker - Is de ster van Bethlehem die de Wijzen uit het oosten naar Jezus leidde, een natuurverschijnsel, een wonder van God of gewoonweg toeval geweest? De tentoonstelling in het Eise Eisinga Planetarium in Franeker probeert hier een antwoord op geven.

Regiowoensdag, 11 december 2002

Vorst brengt veel ongemak met zich mee

Leeuwarden – De snel ingevallen vorstperiode brengt naast ijspret ook veel ongenoegen met zich mee. Groentes kunnen niet van het land worden gehaald met als gevolg dat de prijzen stijgen. Rederij Doeksen heeft de sneldienst naar Terschelling en Vlieland uit de vaart gehaald en de Friese ziekenhuizen bereiden zich voor op de eerste schaatsslachtoffers.

Regiowoensdag, 11 december 2002

Oosterstreek kan weer in eigen dorp stemmen

Oosterstreek – De inwoners van Oosterstreek kunnen weer in hun eigen dorp stemmen. Op 22 januari kiezen de Oosterstrekers hun favoriete volksvertegenwoordigers gewoon in hun eigen dorpshuis.

Regiowoensdag, 11 december 2002

Kerststal van blik en kokosnoot

Anjum – De hervormde Michaëlkerk in Anjum is omgetoverd tot een klein museum vol met kerststallen. De kerststallen staan in het koor van de kerk. Dat is de mooiste plek voor de religieuze nijverheid, vindt dominee G. Postma. ,,Het is een prachtig gezicht, al die kerststallen en daarboven, in het midden van het koor, een grote kroonluchter.”

Regiowoensdag, 11 december 2002

Niets staat ijs in weg, behalve dooi

Leeuwarden – Fryslân stelt alles in het werk om de ijsgroei op de wateren te bevorderen. Overheden bereiden zich, ondanks de voorspelde dooiperiode in het weekeinde, in alle stilte voor op de komst van een Elfstedentocht.

Regiowoensdag, 11 december 2002

Redding voor Fűgelpits

Dokkumer Nieuwe Zijlen – De Fűgelpits gaat door. De vogelopvang kan een doorstart maken op een nieuwe locatie bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. De Fűgelpits sloot vorig jaar december haar deuren. De opvang was te klein geworden om haar werk nog goed te kunnen doen. Nieuwbouw leek stuk te lopen op papierwerk en regeltjes.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 december 2002

Nestor van de kerkmuziek

Amsterdam - Vijfentwintig jaar lang was hij organist in de Oude Kerk in Amsterdam. Het meest bekend werd hij als componist van kerkliederen. Onlangs nam hij op 82-jarige leeftijd afscheid: Willem Vogel, componist en kerkmusicus. Sinds de jaren vijftig was hij betrokken bij de liturgische vernieuwing. Hij wordt beschouwd als de nestor van de Nederlandse kerkmuziek.

Geloof & Kerkwoensdag, 11 december 2002

‘Kerken die waarheid vasthouden, floreren’

Leeuwarden - ,,Alleen de kerken die eenvoudig aan de waarheid vasthouden, floreren nog. Wat is er over van de Remonstrantse Broederschap, van de Doopsgezinde Sociëteit, van de Nederlandse Protestantenbond, van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden?’’

Geloof & Kerkwoensdag, 11 december 2002

Godsdienstonderwijs moet transparant

Moet de overheid zich bemoeien met godsdienstonderwijs? Politieke partijen verschillen van mening. Missioloog Jan Jongeneel zegt dat het godsdienstonderwijs in ieder geval transparant moet zijn. En daar ligt een taak voor de overheid.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Arjan Samplonius stelt kandidatuur voor Friese titel kortebaan

Uilesprong – Arjan Samplonius heeft dinsdag in Uilesprong zijn kandidatuur gesteld voor de Friese titelstrijd op de kortebaan morgen in Stiens. De 20-jarige Lemster won met grote overmacht de wedstrijd in het Opsterlandse gehucht. In de finale moest ook Arjan Folkerts uit Elahuizen zijn meerdere erkennen in zijn ploeggenoot.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Earnewâld in de markt voor NK marathon

Earnewâld – IJsclub Lyts Begjin uit Earnewâld heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van het nationaal kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs over 100 kilometer. Earnewâld was in 1987 voor de eerste en tot dusver laatste keer organisator van het NK.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Haulerwijk: zondag nationale titelstrijd op de kortebaan

Haulerwijk – IJsclub Nooitgedagt van Haulerwijk houdt zondag het nationaal kampioenschap kortebaan op natuurijs voor heren senioren. Op dezelfde dag wordt in het Groningse Harkstede het NK voor vrouwen afgewerkt.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Ard Alderts sluipt richting het erepodium

Assen - Marathonschaatsers laten zich niet van de wijs brengen. Niet door de kriebels van natuurijs, niet door aangekondigd bloedprikken voor controle op het gebruik van doping. Dinsdagavond startten de schaatsers van de lange adem in Assen de eerste etappe van de Greenery zesdaagse met twee gedachten, maar niet minder gretig dan welke andere wedstrijd dan ook.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Arjan Stroetinga in Assen naar tweede zege op marathon

Assen - Arjan Stroetinga uit Oosterwolde heeft dinsdagavond in Assen zijn tweede schaatsmarathon bij de B-rijders gewonnen. De 21-jarige Stroetinga won de sprint van het peloton vóór Jeroen Dunnewind (Ommen) en Dennis Wennemars uit Dalfsen.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Maraton op Nannewiid mogelijk ingekort

Assen - De organisatie van de schaatsmarathon op It Nannewiid bij Oudehaske krijgt van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) het verzoek om de wedstrijd twintig kilometer in te korten.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Heerenveen tegen 1.FC Kaiserslautern

Heerenveen – Sportclub Heerenveen speelt volgende maand tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek twee oefenwedstrijden.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Pencak Silat, omdat je er alles in kwijt kunt

Leeuwarden –Vier Friezen vertegenwoordigen Nederland tijdens de wereldkampioenschappen pencak silat in Maleisië. En de broers Bauke en Jan van Houten en Ronald Roolvink uit Leeuwarden mogen in hun categorieën samen met Dokkumer Klaas Dupon in Penang meteen ook tot de favorieten voor de wereldtitel worden gerekend in deze Aziatische vechtsport.

Sportwoensdag, 11 december 2002

Hendrik de Vries van Tollebeek: ‘Ik ben lekker in vorm’

Tollebeek - Voor Hendrik de Vries verloopt zijn vierde seizoen als spits bij vijfdeklasser Tollebeek meer dan uitstekend. De Tollebeker scoorde zestien keer in twaalf duels en deelt daarmee de koppositie in het Schutterstopklassement met Ritske Reitsma (AVC).

Sportwoensdag, 11 december 2002

De Boer weg als trainer van VVT

Twijzelerheide - Het bestuur van zaterdag vijfdeklasser VVT uit Twijzelerheide heeft besloten om het contract met trainer Hylke R. de Boer uit Burgum niet te verlengen. De Boer heeft drie seizoenen de selectie van VVT onder zijn hoede gehad.

Weerwoensdag, 11 december 2002

Koude wind

Het gaat komende nacht weer matig vriezen met minimumtemperaturen tussen -5 en -9 graden. Er staat morgen een koude wind uit het oosten. Deze is matig tot vrij krachtig. De middagtemperaturen liggen tussen -3 en -5 graden. De minimumtemperaturen waren vanochtend weer erg laag met -5,4 graden op Terschelling en -8,5 graden in het zuidoosten van de provincie. Het is niet tot strenge vorst gekomen, alhoewel het zo wel aanvoelt door de stevige oostenwind. Het is verder prachtig weer geweest gisteren: helder en zonnig. Op de weerkaart zien we de situatie die we de afgelopen dagen al vaker hebben aangegeven. Er bevindt zich een hogedrukgebied boven Scandinavië, en een depressie bij de ingang van het Engelse kanaal. Het hogedrukgebied trekt naar de Balkan en het lagedrukgebied trekt wat op naar onze omgeving.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties