Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 11 december 2007.

Economiedinsdag, 11 december 2007

Fryslân blijft achter met omzet en export

Leeuwarden - De Friese economie heeft een goed jaar achter de rug. De omzet steeg met 4,8 procent, de export met 5,8 procent. Qua omzet blijft Fryslân wat achter bij de rest van het land (met een stijging van 5,2 procent). De Friese export steeg meer dan het landelijk gemiddelde (5,8 ten opzichte van 5,2 procent), maar duidelijk minder dan het noordelijk gemiddelde van 7,5 procent. Dat zijn enkele uitkomsten van de jaarlijkse Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO) van de Kamer van Koophandel.

Hoofdartikeldinsdag, 11 december 2007

De open zenuw...

De politieke steun van Nederland aan de Amerikaanse inval in Irak blijft een politiek gevoelig punt. Dit weekeinde maakte oud-minister Bot nog eens duidelijk dat wat hem betreft de inval een vergissing was. Minister-president Balkenende reageerde geïrriteerd. Als Bot dat vond, had hij maar moeten aftreden, luidde kort door de bocht zijn reactie. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken maakte het wel heel erg bont toen hij als reactie gaf: ,,Ik begrijp best dat Bot teleurgesteld was dat hij niet opnieuw minister van Buitenlandse Zaken werd.’’

Regiodinsdag, 11 december 2007

Supers wíllen niet elke zondag open

Leeuwarden - Friese supermarkten zullen niet elke zondag opengaan. De supers zouden dat wel kunnen doen, door een vergeten regeling in de Winkeltijdenwet. Klanten en medewerkers van de Friese supermarkten hebben echter geen behoefte aan ‘elke zondag koopzondag’, zo zeggen supermarktketens.

Regiodinsdag, 11 december 2007

Toerisme Noordwolde digitaal

Noordwolde - Noordwolde krijgt een overstapplaats, waar toeristen de auto kunnen parkeren en hun weg te voet, op de fiets, in de kano of te paard kunnen vervolgen. Die routes kunnen worden gehaald uit een computer bij de overstapplaats. Een ‘denktank’ van ondernemers uit Noordwolde en Plaatselijk Belang presenteerde de plannen gisteravond.

Regiodinsdag, 11 december 2007

Eendenkooi is al 400 jaar in bedrijf

Hallum - In 1601 werden Doede Michiels uit Oudkerk en jonker Schelte van Aebinga uit Hallum het eens over de aanleg van een eendenkooi op de Hallumermieden. Het contract over de werkzaamheden op ‘die seven (pondematen, een oude oppervlaktemaat) bij de hell’ kwam na bijna vier eeuwen in combinatie met een akte uit 1641 onder ogen van onderzoeker Gerard Mast uit Stiens.

Regiodinsdag, 11 december 2007

‘Afvallen gaat beter via internetsite’

Leeuwarden - Het internet als remedie tegen overgewicht. Het klinkt tegenstrijdig, maar voor zorgverzekeraar De Friesland is het online-programma NewHabits een beproefde methode om mensen met obesitas (overgewicht) te behandelen. Vanaf begin januari kunnen 180 verzekerden gedurende veertien weken online aan hun leefstijl en gewicht werken. Door online onder pseudoniem met de andere deelnemers ervaringen uit te wisselen, wordt de stimulans om door te gaan een stuk groter, stelt woordvoerder J. van Brouwershaven van De Friesland. ,,Vorig jaar hebben we een proef gedaan met een groep van twintig mensen. Achttien daarvan hebben het programma afgemaakt, en dat heeft heel goed gewerkt. Zij zitten nu nog steeds gemiddeld 7 procent onder hun oude gewicht.”

Regiodinsdag, 11 december 2007

Marrekrite onderhoudt land

Grou - De Marrekrite gaat mogelijk de toeristische routes op land onderhouden. De provincie Fryslân wil een drieluik van Fryslân Marketing, de Friese VVV’s en een beheerder en denkt daarbij aan het waterrecreatieschap. Een onderzoek moet duidelijk maken of zo’n nieuwe constructie mogelijk is.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 december 2007

Bisschop Eijk wordt nieuwe aartsbisschop

Utrecht - Bisschop W.J. Eijk van Groningen-Leeuwarden wordt de nieuwe aartsbisschop van Utrecht. Hij volgt kardinaal Simonis op, die afgelopen zaterdag na 24 jaar afscheid nam.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 december 2007

Solidair kerk-zijn in het land van Fidel Castro

Havana - Een groep Vlaamse en Nederlandse theologen bracht onlangs een studiebezoek aan het socialistische Cuba. Ze bezochten onder meer het Martin Luther King-Centrum in Havana, dat onder leiding staat van baptistenpredikant Raul Suarez. Theoloog Han Dijk vertelt over zijn ervaringen. Deel 1 van een tweeluik: over praktisch kerk-zijn op Cuba.

Geloof & Kerkdinsdag, 11 december 2007

Druk maar met rust

Dominees, priesters en pastoraal werkenden worden in deze maand geacht druk te zijn. ‘Zeker een drukke tijd...’ Het kost tijd om te zeggen dat het wel meevalt. Dat valt uit de toon en is niet in de verwachting. Dan lijkt er iets mis te zijn. Wie niet druk is, hoort er niet meer zo bij. Wie door ziekte rustig aan moet doen kan zich deze maand extra buitenspel voelen staan. Als ik naar mijn agenda kijk en als ik rekening houd met al het niet geplande en niet planbare zaken dan kan het wel een drukke tijd zijn. Ik zal me niet vervelen, hoewel vervelen zeer nuttig kan zijn. Het is gezond om je af en toe eens wat te vervelen.

Sportdinsdag, 11 december 2007

Onnodig verlies voor beloften Cambuur

Leeuwarden - De beloften van SC Cambuur-Leeuwarden hebben het publiek wel eens meer vermaak geboden dan gisteren in de wedstrijd tegen Jong FC Zwolle. Aangezien ook de ploeg van Claus Boekweg allerminst met de bedoeling naar Leeuwarden was gekomen om er een leuke avond van te maken en bovendien scheidsrechter J. Kamphuis uit Groningen evenmin in positieve zin opviel, viel er al met al weinig te genieten.

Sportdinsdag, 11 december 2007

Eén duel schorsing voor De Wagt

Zeist Cambuur-verdediger Chris de Wagt is voor twee wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. De tuchtcommissie van de KNVB legde hem de straf op naar aanleiding van de rode kaart tegen FC Dordrecht.

Sportdinsdag, 11 december 2007

Molhoek niet tegen sc Heerenveen

Breda Rogier Molhoek doet komende zaterdag niet mee met NAC Breda in het duel met sc Heerenveen. De middenvelder heeft de banden van de linkerenkel ingescheurd en is naar verwachting vier tot zes weken niet inzetbaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties