Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 december 2010.

Cultuurzaterdag, 11 december 2010

‘Ik geloof in mensen en hun beelden’

Leeuwarden - ,,Dit is een prachtig eerbetoon en een bevestiging van datgene waarin ik geloof: in mensen en hun beelden.” Dat zei beeldhouwster Herma Bovenkerk gistermiddag nadat ze de Friese Anjer kreeg opgespeld in het Fries Museum in Leeuwarden. Bovenkerk is oprichtster en directeur (,,maar niet de baas”) van het Beeldhouwcentrum Koudum en heeft in het dorp tal van activiteiten op kunstgebied ontplooid. Reden voor het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân om haar dit jaar de voorname Friese cultuurprijs toe te kennen.

Cultuurzaterdag, 11 december 2010

Prins Bernhard Cultuurfonds verdeelt 32.150 euro

Leeuwarden - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân heeft deze maand voor 32.150 euro aan subsidie toegekend, aldus een woordvoerster gisteren. De Stichting Klooster Claercamp krijgt geld voor de inrichting van een archeologisch steunpunt over de middeleeuwse Friese kloosters. Verder worden een grachtenconcert van de Paulus Folkertsma Stichting en de concertreeks Albert Bonnema en Freonen in de boekenhal in Gorredijk ondersteund en is er subsidie voor de ver- of nieuwbouw van de dorpshuizen in Niawier/Wetsens, Nes (D), Hartwerd en het mfc in Oppenhuizen. Stichting Collegium Vocale Fryslân krijgt geld uit het Grace van Heerewaarden Fonds.

Cultuurzaterdag, 11 december 2010

14.000 bezoekers voor museum in Kornwerderzand

Kornwerderzand - Het Kazemattenmuseum heeft het afgelopen jaar 14.000 bezoekers getrokken. Dat is drieduizend meer dan in 2009. Het museum spreekt van een ‘topjaar’. De hoge bezoekersaantallen zijn te danken aan het 25-jarig bestaan dat met verschillende festiviteiten gevierd werd. Daarnaast werd de historische vesting tijdens het Nationaal Museumweekend goed bezocht; ruim 2200 mensen kwamen op de bunkers af.

Economiezaterdag, 11 december 2010

Begeleidingstraject voor werknemers De Vries Gorredijk

Gorredijk - De 124 werknemers bij kozijnenfabriek De Vries in Gorredijk kunnen gebruik maken van een begeleidingspakket om op zoek te gaan naar nieuw werk. Dat hebben de vakbonden en moederbedrijf Doorwin bekend gemaakt. Een gespecialiseerd bureau zal de mensen begeleiden die naar verwachting volgende week worden ontslagen. Voor extra ondersteuning wordt een half miljoen euro uitgetrokken. Het bedrijf is het afgelopen jaar in zwaar gekomen door problemen in de bouw.

Economiezaterdag, 11 december 2010

Meer eenheid EU antwoord op de crisis

Freiburg - Op de Europese interne markt moeten de economische verhoudingen en de belastingstelsels veel meer op elkaar gaan lijken. Dat is de enige manier om goed uit de huidige economische crisis te komen, aldus bondskanselier Merkel en president Sarkozy gisteren, na een Frans-Duits onderonsje.

Hoofdartikelzaterdag, 11 december 2010

Staten, landbouw, toerisme...

Provinciale politici maken zich behoorlijk druk over de komende Statenverkiezingen (maart 2011). En zij niet alleen: de uitslagen van de Statenverkiezingen hebben effecten op de samenstelling van de Eerste Kamer. En die, op haar beurt, is mede bepalend voor de slagkracht van het VVD-CDA-kabinet, met gedoogsteun van de PVV.

Regiozaterdag, 11 december 2010

Inspectie treedt op tegen noodapotheek Akkrum

Akkrum - De vestiging van apotheek Mid-Fryslân in Akkrum mag voorlopig niet meer als volwaardige apotheek werken. Er zijn te veel gebreken geconstateerd.

Regiozaterdag, 11 december 2010

Woonvorm autisme zoekt bewoners

Drachten - De pas opgerichte Stichting Samendracht maakt zich hard voor de eerste Friese zelfstandige woonvorm voor autisten. Steun van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de vereniging voor woningcorporaties Aedes is er. Nu nog voldoende aanmeldingen en een gebouw.

Regiozaterdag, 11 december 2010

‘Veel animo voor actie basis’

Leeuwarden - Zo’n honderdvijftig militairen op de Vliegbasis Leeuwarden hebben gistermiddag actie gevoerd tegen de bezuinigingen op Defensie. Minister Hillen heeft aangekondigd een miljard te willen besparen. Tienduizend mensen zouden hun baan kunnen verliezen.

Regiozaterdag, 11 december 2010

Van ’s ochtends tot ’s avonds crypto’s bedenken

Leeuwarden - Vele Friesch Dagblad-lezers kijken er ieder jaar naar uit: het Bijbels Cryptogram dat rond de kerstdagen in de krant staat. Arend Jan Wijnsma uit Leeuwarden stelt het dit jaar voor de dertigste keer samen.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 december 2010

Dordt 2010: wij hebben elkaar nodig

Dordrecht - Van stevige black gospel, solozang door Sharon Kips, tot psalmen en andere liederen die uit zo’n zevenhonderd kelen klonken: de muziek op de Nationale Synode zorgde af en toe voor kippenvel. Mensen uit liefst 52 kerkverbanden woonden de eerste dag van de synode bij in de Grote Kerk in Dordrecht. Door Hanneke Goudappel.

Sportzaterdag, 11 december 2010

Jans wil slagvaardiger Heerenveen

Heerenveen - In het thuisduel tegen regerend landskampioen FC Twente hoopt Heerenveen de kater van de laatste twee uitduels (AZ en FC Utrecht) weg te spoelen. Trainer Ron Jans wil dat zijn ploeg zich morgen niet opnieuw de kaas van het brood laat eten. ,,We mogen op momenten best wat slagvaardiger handelen.”

Sportzaterdag, 11 december 2010

Nederland, het beloofde voetballand voor Kaprálik

Wat zou hij graag spelen tegen FC Zwolle. Maar Zdenko Kaprálik beseft dat hij na zijn rode kaart en de winst van Cambuur tegen RBC en de goede wedstrijd van de Leeuwarders tegen MVV op zijn beurt moet wachten. De 25-jarige verdediger staat er dus waarschijnlijk naast. Juist tegen zijn oude club zou hij graag laten zien dat die een verkeerde keus heeft gemaakt. Bovendien moet hij afwachten of hij in tien duels al genoeg heeft laten zien voor een contract, want Kaprálik speelt bij de Friese eerstedivisonist op amateurbasis.

Sportzaterdag, 11 december 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?

Sportzaterdag, 11 december 2010

Angenent en Hulzebosch alsnog in Elfstedentocht

Leeuwarden - De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden past haar regels aan voor voormalige winnaars. Daardoor kan de deze winter uitgelote Henk Angenent, die de laatste Tocht der Tochten in 1997 won, alsnog meedoen bij de tourrijders. Ook de uitgelote nummer twee van dat jaar, Erik Hulzebosch, krijgt een startbewijs.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties