Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 11 maart 2004.

Bijschriftdonderdag, 11 maart 2004

Alle dingen nieuw

Carina had een oude pop, Carlijntje.

Cultuurdonderdag, 11 maart 2004

‘Mahler’ als aardig diaplaatje

Kunstenaars zijn dankbare objecten voor de kunst zelf. Vooral hun bijna eeuwige strijd met de muze levert prachtig materiaal op, maar natuurlijk ook hun doorgaans uitbundige (liefdes)leven. Om nog maar te zwijgen over het verband tussen die twee.

Cultuurdonderdag, 11 maart 2004

Subtiel spel bij Pianokwartet

Met het prachtige Grave uit het Pianokwartet in Es-groot opus 16 van Beethoven opende het Nederlands Pianokwartet bestaande uit Jeannette Koekkoek (piano), Ronald Hoogeveen (viool), Francien Schatborn (altviool) en Evelien Prakke (cello) woensdagavond het concert in De Lawei te Drachten. Door omstandigheden moest Floris Mijnders het af laten weten. Voor hem in de plaats werd de celliste Evelien Bak bereid gevonden om dit concert over te nemen.

Economiedonderdag, 11 maart 2004

‘De een heeft wat met auto’s, ik met hout’

Stiens - Jappie Groenje (50) zit al jaren ‘in het parket’ en hij blijft het leuk vinden: ,,Het contact met de klant, steeds weer op een andere plaats werken. Als je komt, ligt er beton. En als je weggaat, ligt er een plaatje van een vloer. De een heeft wat met auto’s, ik met hout.”

Economiedonderdag, 11 maart 2004

Bedrijventerrein voldoet vaak niet aan eisen

Leeuwarden - Veel bedrijventerreinen in Fryslân zijn toe aan een opknapbeurt, vinden zowel gemeenten als bedrijven. Een speciaal door de provincie ingestelde subsidiepot moet vooral blijven, bepleit de Kamer van Koophandel. Friese bedrijven zijn wel heel tevreden over de uitbreidingsmogelijkheden en hebben geen plannen de provincie te verlaten.

Hoofdartikeldonderdag, 11 maart 2004

Een principe…

Het homohuwelijk wordt steeds meer een item in de Amerikaanse verkiezingscampagne. President Bush wil dat aan de grondwet een amendement wordt toegevoegd waarin staat dat het huwelijk alleen is voorbehouden aan man en vrouw.

Regiodonderdag, 11 maart 2004

Meer toeristen, maar met mate

,,Het wordt nooit wat met het toerisme in Ferwerderadiel’’, voorspelde oud-burgemeester Geersing bij zijn afscheid. Grote investeringen in het verleden hebben slechts geleid tot een handvol extra fietsers. Echt succes heeft het toeristisch beleid niet gehad, dus vergeet het maar, luidde z’n boodschap. Nu, drie jaar later, waait er een andere wind door Ferwerderadiel. De gemeente heeft een Toeristisch-recreatief Ontwikkelingsplan laten opstellen met daarin de sterke en zwakke punten en de mogelijkheden van Ferwerderadiel. Het wordt nog heel wat met het toerisme in Ferwerderadiel, verzekert het nieuwe college.

Regiodonderdag, 11 maart 2004

Zinloos geweld als een dik en gesloten boek

Drachten – Een gesloten boek. Dat is wat zinloos geweld moet zijn, vindt beeldhouwster Roelie Woudwijk uit Drachten. Enige tijd geleden kreeg ze de opdracht van haar plaatsgenoot Gatso Lamsma een beeld te maken tegen zinloos geweld. Ze maakte een dichtgeklapt boek van steen. Volgende week donderdag wordt het onthuld.

Regiodonderdag, 11 maart 2004

Minder doden door controles Fryske Diken

Leeuwarden - De extra snelheidscontroles in het kader van Fryske Diken hebben geleid tot 20 procent minder verkeersslachtoffers. Dat komt in vijf jaar tijd neer op ongeveer 35 doden en zwaargewonden minder op de extra gecontroleerde wegen. Fryske Diken eindigt dit jaar als project, maar wordt voortgezet als vast onderdeel van de Friese politie.

Regiodonderdag, 11 maart 2004

‘Wonder dat er nog bos is’

Leeuwarden – De Friese bossen zijn zover verzuurd, dat het ,,een wonder is’’ dat de bomen nog niet zijn gestorven. ,,We zien dat bomen noodgrepen toepassen, zoals het aanmaken van extra weefsel rond de wortels, die de verzuring neutraliseren. Maar dat houdt natuurlijk wel een keer op”, zegt W. Haalboom van de provincie Fryslân.

Regiodonderdag, 11 maart 2004

De Tweede-Wereldoorlog van To Hofstra

Franeker – To Hofstra vouwt haar slanke, gerimpelde handen en legt ze op tafel. Ze leunt achterover, kijkt uit het raam en neemt een slokje thee. Haar grijze haar zit opgestoken met een speld erin en een keurig watergolfje. Ze heeft iets statigs, maar haar ogen lachen. Twee weken geleden werd ze tachtig. Vierenzestig jaar geleden is het nu dat To als zestienjarig meisje in Sneek begon aan haar dagboeken over de Tweede-Wereldoorlog. Tien schriften vulde ze met knipsels, tekeningetjes en kleine persoonlijke noten. Vanaf morgen zijn die boeken te zien in het Fries Verzetsmuseum.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 maart 2004

Zondag ‘Speeddienst’ in kerk van Oosthem

Oosthem – Door het succes van de Jeugdkerk opnieuw iets aanbieden wat nu de ‘oudere tieners’ moet trekken. Het gebeurt zondag in het van oorsprong gereformeerde kerkgebouw van Oosthem met een ‘Speeddienst’. Een laagdrempelige kerkdienst voor en door jongeren vanaf vijftien jaar van de federatieve gemeente Oosthem, Abbega, Folsgare. De leiding is in handen van ds Wim Andel.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 maart 2004

Het evangelie via de radio

Voorthuizen - Het medium radio gebruiken om het evangelie wereldwijd bekend te maken. Die droom had de Canadees dr Paul E. Freed in 1954. Het leidde tot de oprichting van Trans World Radio (TWR). Dit jaar bestaat de zendingsorganisatie vijftig jaar. Een gesprek met TWR-Nederland directeur Rinse Postuma: ,,Radio blijft de komende jaren hét instrument om het zendingswerk te ondersteunen’’.

Sportdonderdag, 11 maart 2004

Gerlof Kolk pakt de leiding in halve finale FK dammen

Leeuwarden - In zevende ronde van de halve finale van het Fries kampioenschap dammen heeft youngster Gerlof Kolk uit Britsum via verwachte winst tegen Jan Terpstra alleen de leiding genomen.

Sportdonderdag, 11 maart 2004

Jan Douma (Buitenpost) pakt standen er even bij

Buitenpost - Trainer Jan Douma liet zaterdag met Buitenpost dure punten liggen bij hekkensluiter WTOC (2-2), waarmee de kansen op de tweede periode verloren gingen.

Sportdonderdag, 11 maart 2004

Finale ver weg voor ijshockeyers Flyers

Tilburg - Formido Flyers is er woensdagavond niet in geslaagd de finale te bereiken om het landskampioenschap. De Heerenveense ijshockeyers leken even net als zaterdag van een 4-1 achterstand terug te komen. Het lukte uiteindelijk niet. Wat heet, het team van Dave Hyrsky kreeg in Tilburg met flinke cijfers klop.

Weerdonderdag, 11 maart 2004

Zachter

Vandaag komen er opklaringen voor en het blijft droog met minimumtemperaturen die komen te liggen rond -2 graden. Daarbij waait het matig en aan zee af en toe krachtig. Morgen schijnt de zon en blijft het droog tot de avond; het wordt zachter met 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties