Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 april 2008.

Cultuurvrijdag, 11 april 2008

‘Nou gewoon, duidelijk en rustig lezen’

Leeuwarden - Een ereplek heeft-ie gekregen, de bokaal die Harm Adema woensdag won op de landelijke poëziewedstrijd Vers. Aangemoedigd door zijn klasgenootjes en zijn juf van rks basisschool De Sprong uit Leeuwarden, droeg hij in een volgestouwde Rode Hoed in Amsterdam zijn zelfgeschreven gedicht Bres als beste voor. ,,Een topprestatie’’, vindt juf Evelien Vossenberg.

Cultuurvrijdag, 11 april 2008

Terracotta leger krijgt gezelschap in Assen

Leeuwarden - De beroemde, Chinese terracotta soldaten die momenteel in het Drents Museum in Assen te zien zijn, krijgen vanaf juni gezelschap van andere krijgers. Beeldhouwers uit China komen in juni naar Drenthe om ter plekke ‘warriors’ (krijgers) te maken die tentoongesteld zullen worden in de Gouverneurstuin, vlakbij het museum. Dat meldt Stichting Krijgskunst Drenthe, initiatiefnemer van het beeldende kunstproject Warriors.

Hoofdartikelvrijdag, 11 april 2008

Voedsel...

Het lijkt een droom die steeds bozer wordt: de voedselschaarste en de daarmee verband houdende prijzen voor het dagelijks brood. Al enkele maanden gaan de berichten rond dat in sommige landen de bevolking 30 of 40 procent van het inkomen moet besteden aan voedsel. En al enkele maanden waarschuwen politieke waarnemers dat er een internationale politieke druk wordt opgebouwd in verband met de schaarste en de prijsopdrijving. Dit weekeinde, als de rijke landen (G8) bij elkaar komen, zijn de veranderingen op het politieke vlak een agendapunt: regeringsleiders komen er niet meer onderuit om het probleem te erkennen en in te zien dat er beleid moet worden gemaakt.

Regiovrijdag, 11 april 2008

Fryslân wil energie uit vliegers

Voor 2009 groot festival

Regiovrijdag, 11 april 2008

Elke Fries een LED-lamp

Leeuwarden - De provincie Fryslân gaat samen met de Friese Milieu Federatie (FMF) campagne voeren voor LED-verlichting. De eerste drie weken van juni, tijdens de zogenoemde Sinnewiken, worden radio- en tv-reclames uitgezonden, en trekt de Energy Roadshow door (vooralsnog) zes Friese gemeenten.

Regiovrijdag, 11 april 2008

‘Ga maar naar huis, jongens, het is oorlog’

Bakkeveen - ,,Ik was acht jaar oud toen ik op 10 mei 1940 zoals iedere dag naar school ging. Op de stoep van de school stonden meester Albeda, meester Jouwsma en juf Wiering. ‘Ga maar weer naar huis jongens, wij hebben geen zin om les te geven. Het is oorlog’, zeiden ze.” Appie Postma kijkt de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen De Oanrin en Betrouwen aan.

Regiovrijdag, 11 april 2008

Van disco naar ‘résidence’, maar naam blijft

Terschelling - ,,Mooi zo hè? Lekker beschut, uitzicht over Midsland, zonnetje erbij. Heerlijk.” Het is dat projectleider Dirk Jan de Rouwe het gistermiddag razend druk had met de oplevering van Résidence Terschelling, anders was hij eens lekker achterovergezakt op het balkon van dit nieuwe appartementenhotel vlak buiten Midsland.

Regiovrijdag, 11 april 2008

Frisia aast op vier putten in het Bildt

Berlikum - Als Frisia geen toestemming krijgt om zout te winnen onder de Waddenzee, pal voor de industriehaven van Harlingen, dan komen vier plekken in Noordwest-Fryslân in aanmerking als alternatief. De eerste put zou twee kilometer onder Sint Jacobiparochie kunnen komen, een tweede anderhalve kilometer ten oosten van Sint Annaparochie, een derde anderhalve kilometer zuidwestelijk van Berlikum en een vierde een kilometer ten oosten van dat dorp.

Regiovrijdag, 11 april 2008

Harlinger haven twee jaar bouwput

Harlingen - De inwoners van Harlingen krijgen de komende twee jaar te maken met ingrijpende werkzaamheden aan de oude haven, het spoor, de keermuur en de Havenweg. Wetterskip Fryslân past daar de waterkeringen zo aan dat ze voor de komende vijftig jaar weer aan alle eisen voldoen, en de gemeente Harlingen combineert dat met andere werkzaamheden.

Regiovrijdag, 11 april 2008

Gehandicapte kan best wel zelfstandig wonen

Drachten - De soms hoogoplopende discussie over het zelfstandig laten wonen van mensen met een verstandelijke beperking in de gewone maatschappij, is veel te zwart-wit. Of je bent voor of je bent tegen, een middenweg is bijna niet mogelijk. Dat verzuchtte professor Han Nakken gisteren tijdens een maatschappelijk debat in Drachten. Kritiek op het plaatsen van verstandelijk gehandicapten uit de instellingen is bijna niet mogelijk, dat heeft weer tot een tegenbeweging geleid van ouders.

Regiovrijdag, 11 april 2008

Eindelijk akkoord geld Heechterp

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden en de woningcorporaties WoonFriesland en Nieuw Wonen Friesland zijn er eindelijk over uit wie welk deel betaalt van de grootscheepse opknapbeurt van de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden. Aan het akkoord ging bijna een jaar van onderhandelingen vooraf.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 april 2008

Nijpels op jaarvergadering Friese kerken

Leeuwarden - Commissaris van de Koningin van Fryslân Nijpels spreekt volgende week dinsdagavond op de jaarvergadering van de Friese Raad van Kerken over het thema ‘Wat hebben politiek en kerk aan elkaar te vragen?’. Pastoor L.M. van Ulden reageert op Nijpels’ betoog.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 april 2008

Fonteinkerk Buitenpost heeft weer frisse uitstraling

Buitenpost - De gereformeerd-vrijgemaakte Fonteinkerk in Buitenpost wordt zaterdag feestelijk heropend. Het kerkgebouw heeft er vijftig zitplaatsen bij, voldoet weer aan de brandveiligheidseisen én heeft een frisse uitstraling gekregen.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 april 2008

Gerkesklooster-Stroobos is klaar voor ‘Ester’

Gerkesklooster-Stroobos - In Gerkesklooster-Stroobos waart een virus rond. Het musicalvirus wel te verstaan. Dit weekeinde is de eerste uitvoering van vijf keer Ester. Een productie die zijn weerga niet kent voor het tweelingdorp.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 april 2008

Plaisier: Dienstbaar aan plaatselijke kerk

Lunteren - De synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft donderdag dr. Arjan Plaisier (51) benoemd tot scriba (secretaris-generaal). De predikant van Hervormde Gemeente De Brug in Amersfoort noemde het ,,een voorrecht te werken in een missionaire kerk met een lange traditie en een brede bedding.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties