Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 11 juni 2009.

Cultuurdonderdag, 11 juni 2009

Vitrines Friese musea open voor fotowedstrijd

Leeuwarden - Het Admiraliteitshuis in Dokkum heeft als eerste museum in Fryslân vandaag de vitrines opengezet om bezoekers de kans te geven objecten te fotograferen. Het museum deed dat in het kader van de fotowedstrijd Wiki loves Art. De wedstrijd is uitgeschreven door internetencyclopedie Wikipedia. De interactieve website heeft een tekort aan rechtenvrij fotomateriaal van het Nederlandse culturele erfgoed. Om dat tekort op te lossen worden museumbezoekers opgeroepen foto’s te maken en die rechtenvrij beschikbaar te stellen.

Cultuurdonderdag, 11 juni 2009

Museum in Leens zoekt amateurs voor expositie

Leens - Museum Verhildersum in Leens is op zoek naar amateurkunstenaars die mee willen werken aan de tentoonstelling Kijk op het Noorden. De expositie van amateurkunst wordt van 3 oktober tot en met 1 november voor de 23e keer gehouden in het Koetshuis van het museum.

Cultuurdonderdag, 11 juni 2009

Studentenorkest Mira geeft lustrumconcert

Groningen - Het Groninger Studentenorkest Mira viert zondag zijn veertigjarig bestaan met een lustrumconcert in De Oosterpoort in Groningen. Het orkest brengt onder meer werk ten gehore van Mascagni en Puccini. Solist is de sopraan Angelina Ruzzafante.

Economiedonderdag, 11 juni 2009

Werken in de Kas tot nog toe goed voor vijftig banen

Sexbierum - Het werkgelegenheidsproject Werken in de Kas heeft tot nu toe vijftig arbeidsplaatsen opgeleverd. Dat zegt een woordvoerder van de provincie Fryslân. Het project is gericht op het werven en opleiden voor personeel in de glastuinbouw in Noordwest-Fryslân.

Economiedonderdag, 11 juni 2009

Alleen subsidie voor schoolmelk FrieslandCampina

Zoetermeer - Voor het vernieuwde schoolmelkprogramma van FrieslandCampina (RFC) wordt voorlopig alleen Europese steun gegeven voor het melk-bestanddeel in de productenlijn.

Economiedonderdag, 11 juni 2009

Supermarkten willen duurzame sojaproductie

Leidschendam - Nederlandse supermarkten willen dat voor de productie van vlees, zuivel en eieren van huismerkproducten alleen nog duurzame soja gebruikt wordt in het veevoer voor koeien, kippen en varkens. Dit maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten in Nederland, vanochtend via het ‘Actieplan Duurzame Soja’ bekend. Voor de productie van vlees, eieren en zuivel worden varkens, kippen en koeien voor een deel gevoederd met sojaproducten. De teelt van soja in met name Zuid-Amerika kan gepaard gaan met sociale, ecologische en economische problemen. Nederlandse supermarkten hebben een indirecte rol in de soja-veevoerketen, maar vinden desalniettemin dat het tijd is om actie te ondernemen. ,,De branche wil de problemen die gepaard gaan met de teelt van soja helpen aanpakken. Wij willen dat de gehele sojateelt verduurzaamt.”

Hoofdartikeldonderdag, 11 juni 2009

Onlustgevoelens...

De grote winst van de partij van Geert Wilders bij de laatste verkiezingen heeft duidelijk gemaakt dat met name traditionele partijen als PvdA, VVD, CDA en SGP er niet goed in slagen aansluiting te vinden bij de burgers. Veel burgers vinden dat hun belangen niet goed worden behartigd door ‘de politiek’ en dat ‘Den Haag’ niet de juiste onderwerpen op de politieke agenda zet. Er leven in de Nederlandse samenleving angsten en onlustgevoelens die door de traditionele partijen maar moeilijk worden begrepen. Deze hardnekkige miskenning roept onbehagen op dat koren op de molen is voor partijen als de PVV. Zij vertolken de onvrede en doen dat in een stijl die aanspreekt bij veel mensen die zeggen het ‘helemaal gehad te hebben’ met de traditionele politiek.

Regiodonderdag, 11 juni 2009

Angst ‘verjubelen’ Nuon-geld drijft coalitie uiteen

Leeuwarden - In de patstelling over het uitgeven van de opbrengst van de Nuon-aandelen zit vooralsnog nauwelijks beweging. Het is de intentie van PvdA en CDA om er samen uit te komen, mét de oppositiepartijen VVD en FNP. Dat wordt nog een hele toer, want gisteren was geen van beide coalitiepartijen bereid een forse veer te laten.

Regiodonderdag, 11 juni 2009

Friese coalitie in crisis over Nuongeld

Leeuwarden - CDA en PvdA, de belangrijkste partners in de coalitie van de provincie Fryslân, hebben onenigheid over de besteding van de Nuon-miljoenen. Crisisberaad van ruim drie uur haalde gisteren niets uit. De Statenfracties hebben tot dinsdagmiddag de tijd om uit de patstelling te komen.

Regiodonderdag, 11 juni 2009

40 miljoen voor levensloop-project

Groningen - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft veertig miljoen euro gekregen voor het LifeLines-onderzoek. Voor dit onderzoek wordt de gezondheid van 165.000 noorderlingen gevolgd. Het geld komt uit het Fonds Economische Structuurversterking.

Regiodonderdag, 11 juni 2009

Shared Space is ook: burgers vertrouwen

Drachten - In het Adverium in Drachten is gisteren het Shared Space Institute (SSI) geopend. Op dit kenniscentrum wordt het concept dat we vooral kennen van de regelvrije verkeerzones, veel breder uitgewerkt. ,,Het komt neer op geloven in mensen.”

Regiodonderdag, 11 juni 2009

Friezen aan het roer bij Navigators Groningen

Groningen - De Navigators Studentenvereniging Groningen (N.S.G.) heeft vanaf september twee Friezen op de belangrijkste bestuursfuncties. Sjoerd-Pieter Koelmans (21) uit Leeuwarden is afgelopen week gekozen als voorzitter (praeses) en Elisabeth Lautenbauch (23) uit Berlikum als secretaris (abactis). Samen met vier andere studenten onderbreken ze een jaar hun studie voor de bestuursfunctie. De christelijke Navigators zijn met ruim vierhonderd leden de vierde studentenvereniging van Groningen.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 juni 2009

Doorstart oud-leden Perspectief

Leeuwarden - Een aantal gemeenteleden van de opgeheven evangelische gemeente Perspectief in Leeuwarden wil een nieuwe gemeente beginnen. De groep van zo’n vijftien mensen denkt aan een laagdrempelige, eigentijdse en naar buitengerichte kerkgemeente in Leeuwarden of omstreken.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 juni 2009

Begrip voor elkaars religie, net als Obama

Heerenveen - Dat praten over cultuur, religie en culinair genieten goed samen kunnen gaan, ondervonden vrouwen van de Vrouwenkamer Heerenveen gisteravond in wijkcentrum De As in Heerenveen.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 juni 2009

Stichting Blair komt met les over wereldreligies

Londen - De stichting Faith Foundation van de Britse oud-premier Tony Blair heeft deze week een onderwijsprogramma gepresenteerd over de grote wereldreligies. De onderwijsmethode Face to Faith heeft als doel jongeren de grote wereldreligies beter te laten begrijpen.

Sportdonderdag, 11 juni 2009

Popov troeft Smárason af in Macedonië - IJsland

Skopje - IJsland kan deelname aan het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Zuid-Afrika zo goed als vergeten. Vier dagen na de nederlaag in Reykjavik tegen het Nederlands elftal (1-2) verloor IJsland ook van Macedonië. In Skopje won de thuisploeg met 2-0, door treffers van Aco Stojkov en Filip Ivanovski.

Sportdonderdag, 11 juni 2009

Steigenga grijpt wéér net naast de zege

Annen - Sierd Steigenga uit Exmorra is gisteravond tweede geworden in de ‘Acht van Annen’, een criterium over tachtig kilometer in het Drentse Annen. Steigenga moest toezien hoe de zege ging naar Jos Harms uit Oude Pekela. ,,De foarm is der”, zei de Fries na afloop. ,,No is it noch wachtsjen op in oerwinning.” Het duo had in de slotfase een voorsprong van 45 seconden op vijf achtervolgers. Tom Slagter uit Slochteren werd winnaar van de spurt om de derde plaats. Hij versloeg Glenn Clermonts uit Bellingwolde en Fokke Postma uit Drachtstercompagnie.

Sportdonderdag, 11 juni 2009

Beloften verliezen na strafschoppen

Toulon Het Nederlands beloftenteam is er gisteren niet in geslaagd door te dringen tot de eindstrijd van het prestigieuze jeugdvoetbaltoernooi in Toulon. Oranje moest in de halve finale na strafschoppen buigen voor Chili (4-5). Bij het Nederlandse beloftenteam was de inbreng van spelers van sc Heerenveen gisteren groot. Daryl Janmaat, Geert Arend Roorda en Donovan Deekman maakten de negentig minuten vol. Xander Houtkoop viel in de 78e minuut in voor Oussama Assaidi van De Graafschap.

Sportdonderdag, 11 juni 2009

Oefenprogramma Heerenveen compleet

Heerenveen Het oefenprogramma van Sportclub Heerenveen is compleet. Net als afgelopen seizoen speelt Heerenveen in de laatste week van de voorbereiding een tweetal oefenduels in België.

Sportdonderdag, 11 juni 2009

Late start seizoen eredivisie vrouwen

Heerenveen De eredivisie voor vrouwen start het komende seizoen pas op 1 oktober 2009. De late start heeft te maken met het Europees Kampioenschap in Finland. Het EK begint 23 augustus en de eindigt op 10 september in het Olympisch Stadion in Helsinki. Ook vindt in september de eerste kwalificatieronde voor het EK onder 19 jaar plaats en de UEFA Cup voor vrouwen. Het definitieve programma wordt in juli bekendgemaakt door de KNVB.

Sportdonderdag, 11 juni 2009

De Jong stevent op Friese schaaktitel af

Sneek Migchiel de Jong is hard op weg naar een nieuwe Friese schaaktitel. De schaker uit Leeuwarden won gisteravond in de zesde en voorlaatste ronde van het Fries kampioenschap aan bord 1 van stadgenoot Auke van der Heide, die daarmee zijn eerste schade opliep tijdens dit FK. Volgende week is in de dansschool Vergonet in Sneek de laatste ronde.

Sportdonderdag, 11 juni 2009

Tinga behaalt zege in Hanze Uurloop

Bolsward Tiedo Tinga kwam gisteravond in Bolsward tot de verste afstand tijdens de Hanze Uurloop. Het uur werd vol gemaakt in het Julianapark en er werd voor de winnaar 15 kilometer en 957 genoteerd. Sjoerd Boskma, ook Bolsward, volgde met 130 meter minder. Hij bleef vijf meter voor op plaatsgenoot Jan Albert Veenema die hem de hele race op sleeptouw had genomen. Anneke de Boer uit Nijland won bij de vrouwen met 13 kilometer en 835 meter. Het verschil met Andrea Feenstra uit Bolsward was 1217 meter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties