Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 11 juli 2008.

Cultuurvrijdag, 11 juli 2008

Catharijneconvent houdt engel-expositie

Utrecht - Beschermengelen, wraakengelen, aartsengelen, cherubijnen en serafijnen, ze zijn vanaf 4 oktober te zien in de expositie Allemaal Engelen in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Cultuurvrijdag, 11 juli 2008

Muzikale frivole contrasten

De bekende en in Nederland voor velen zo populaire Scheveninger organist Sander van Marion neemt onder zijn vakgenoten een geheel aparte plaats in. Neemt men zijn programmasamenstelling en zijn speeltrant onder de loep, dan blijken stijlzuiverheid en vormgeving in agogiek en articulatie niet zijn sterkste punten te zijn. Daarin is hij zeker niet een puritein. Toch geeft zijn sprankelende manier van spelen en zijn buitengewoon inventieve registerkeuze, gepaard aan de snelle klankwisselingen een boeiende en meeslepende kleur aan zijn orgelspel. Wanneer Van Marion in dat geval ook nog een daarvoor uitermate geschikt instrument bespeelt, is een dergelijk contrasterend en sfeermakend concert een imposant gebeuren.

Economievrijdag, 11 juli 2008

Fryslân hoogste economische stijger Noorden

Leeuwarden - Fryslân heeft in 2007 een economische groei doorgemaakt van 3,4 procent. Daarmee is de provincie de hoogste stijger van de drie noordelijke provincies. In 2006 lag het percentage nog op 2,1. Fryslân kruipt naar het landelijke gemiddelde van 3,5 procent. Groningen bleef onder de 3 procent. Utrecht en Flevoland waren vorig jaar de provincies met de hoogste economische groei: 4,3 procent.

Economievrijdag, 11 juli 2008

Student uit Lemmer wint Van der Goot-prijs

Heerenveen - Friesland Bank heeft gisteren de Piet van der Goot-prijs uitgereikt aan student Bart Lip uit Lemmer. Lip ontving de prijs - een geldbedrag van duizend euro, een tombstone en vulpen met inscriptie - als beste afgestudeerde student van de richting Financial Services Management (FSM) binnen de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). ,,Bart is een sociale, initiatiefrijke student met een zakelijke, betrouwbare uitstraling. De afgelopen vier jaar heeft hij dat bij de hogeschool laten zien en ook als duaal student bij achtereenvolgens de ING en Friesland Bank”, aldus de jury.

Hoofdartikelvrijdag, 11 juli 2008

Gedoe bij de thuiszorg...

Het is een bekend beeld: aan het begin van de zomervakantie - de komkommertijd - komen thuiszorgorganisaties met paniekverhalen naar buiten. Er dreigen patiëntenstops en faillissementen en fracties dreigen de wegens reces vertrokken Kamerleden terug te roepen naar Den Haag voor een spoeddebat. En als de eerste stofwolken zijn opgetrokken blijkt de nood helemaal niet zo acuut te zijn als werd gesuggereerd en klaagt de belangenclub van patiënten - net als vorig jaar trouwens - dat thuiszorgorganisaties aan het paniek zaaien zijn ‘over de ruggen van de patiënten heen’.

Regiovrijdag, 11 juli 2008

Golfballetjes beschermen weidevogels

Valthermond - Stichting Weidevogelbescherming De Monden uit Valthermond heeft dit voorjaar een succesvolle proef gedaan met een systeem dat stokken bij weidevogelnesten overbodig maakt. Door een rfid-chip in het nest hoeft de boer niet meer op te letten of hij eitjes dreigt te verhakselen, omdat een ‘weidevogel-tomtom’ in de tractor automatisch gaat piepen als hij dicht bij het nest komt.

Regiovrijdag, 11 juli 2008

‘Gevaarlijk werk, maar ik deed het met liefde’

Stichting Emmaüs-Friesland slaat tweedehands spullen op die zij van mensen, scholen en ziekenhuizen krijgt aangeboden. Een deel ervan wordt verkocht in de kringloopwinkel in Jistrum. Met de opbrengst kan de stichting hulpgoederen naar dorpen op het Roemeense platteland brengen. Dat vergt een flinke organisatie en Emmaüs steunt daarbij op hulp van vrijwilligers. ,,We hebben nauwelijks nieuwe aanwas en de gemiddelde leeftijd ligt nu op de zeventig”, vertelt voorzitter Anton Blom. ,,We hebben daarom dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers en bestuursleden”.

Regiovrijdag, 11 juli 2008

Fryslân geliefd bij bootdief

Leeuwarden - Boten lopen in Fryslân het meeste gevaar om gestolen te worden. Een op de zes boten die vorig jaar gestolen werden, werden ontvreemd op een Fries water. In totaal kreeg de politie Fryslân bijna honderdvijftig aangiftes binnen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).

Regiovrijdag, 11 juli 2008

Friese hogescholen in trek

Leeuwarden - De hogescholen in Leeuwarden zijn in trek bij de aankomende hbo-studenten. Dat kan worden opgemaakt uit de vooraanmeldingen. Van Hall Larenstein meldt bijna 20 procent meer voorinschrijvingen in Leeuwarden. Bij de NHL ligt het aantal inschrijvingen 13,5 procent hoger dan een jaar geleden. Stenden zit op een groei van 5 procent.

Regiovrijdag, 11 juli 2008

Nu dan wél de Sneker Pan op een postzegel

Sneek - Het was een beetje dom van TNT Post, vindt men in Sneek nog steeds. Toen het postbedrijf in maart van dit jaar een velletje postzegels uitgaf over de stad - in de reeks Mooi Nederland - was daarop een anoniem skűtsje te zien, en niet de Sneker Pan. Dat het skűtsje wel op de Snitser Mar voer, maakte maar weinig goed. Zeker toen bleek dat het postbedrijf eigenlijk bedoeld had om de Sneekweek te belichten en niet het skűtsjesilen.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 juli 2008

Nieuwe kerkvormen: zoek mensen op

Leeuwarden - Steeds vaker duiken termen op als gemeentestichting, emerging church, en fresh expressions. Ze hebben één ding gemeen: het gaat om nieuwe missionaire kerkvormen, met als centrale vraag: hoe kan het door de eeuwen heen overgeleverde christelijke geloof op een prikkelende en relevante manier opnieuw aansluiting vinden bij de omringende cultuur? In een serie een greep uit gemeenten en persoonlijke initiatieven die experimenteren met nieuwe kerkvormen in Nederland. Vandaag: een inleiding.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 juli 2008

Hervormde kerk Ballum baken voor het dorp

Ballum - Meer dan tweehonderd kerken doen deze zomer mee aan Tsjerkepaad. Op diverse manieren tonen ze hun rijke historie als bedehuis, monument of ontmoetingsplek. In deze serie staat wekelijks een kerk in de kijker. Vandaag: de hervormde kerk van Ballum op Ameland.

Geloof & Kerkvrijdag, 11 juli 2008

Burgemeester Thom de Graaf onthult plaquette Titus Brandsma

Nijmegen - Burgemeester Thom de Graaf onthult vanmiddag een plaquette van Titus Brandsma bij het Titus Brandsma Memorial aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. De plaquette is gemaakt ter gelegenheid van de verkiezing van Titus Brandsma tot Grootste Nijmegenaar aller tijden.

Sportvrijdag, 11 juli 2008

Helmholt heeft ‘supergevoel’ weer te pakken

Buitenpost - Het was een verschil als dag en nacht. Bart Helmholt stond er 29 juni in Buitenpost al verloren bij. Na drie natsprongen was het duidelijk dat hij niet lekker in zijn vel zat. Hoe anders was dat gisteravond op dezelfde locatie. Met 19,83 meter zette hij zijn beste afstand voor de competitie dit seizoen neer. Daarmee sprong hij zijn eigen schansrecord (18,52 meter) van vorig seizoen uit de boeken.

Sportvrijdag, 11 juli 2008

Fierljepbond komt met revolutionaire plannen

Leeuwarden - Binnen vijf tot acht jaar hoopt het Frysk Ljeppersboun (FLB) in Fryslân één of meerdere zogeheten fierljeparena’s te kunnen presenteren. Dit blijkt uit een door de bond opgestelde discussienota. De arena’s moeten topsportfaciliteiten bieden, maar ook geschikt zijn voor culturele en recreatieve doeleinden. Het FLB wil de plannen in het najaar bespreken met de acht afdelingen: Buitenpost, Burgum, Grijpskerk, It Heidenskip, Joure, Winsum, IJlst en Zwaagwesteinde.

Sportvrijdag, 11 juli 2008

Heerenveen verhuurt Tarvajärvi en Lopes

Heerenveen Aanvaller Niklas Tarvajärvi speelt komend seizoen voor Vitesse. De club heeft de 25-jarige Fin voor een jaar verhuurd. Hij staat nog tot 2011 onder contract. Tarvajärvi kwam vorig seizoen al op huurbasis uit voor De Graafschap. Hij maakte vier doelpunten in 28 competitieduels. Heerenveen maakte gistermiddag ook bekend dat Cecilio Lopes voor een jaar verhuurd is aan FC Volendam. De 29-jarige spits was vorig seizoen lange tijd uit de roulatie. Hij scheurde in april vorig jaar zijn achillespees af toen hij op huurbasis uitkwam voor Sparta. Bij Heerenveen heeft de aanvaller nog een contract tot medio 2010.

Sportvrijdag, 11 juli 2008

SC Cambuur oefent tegen CSKA Sofia

Leeuwarden Ter afronding van een driedaags trainingskamp oefent SC Cambuur-Leeuwarden volgende week vrijdag tegen het Bulgaarse CSKA Sofia. Het duel op Sportpark de Bilderberg in het Gelderse Oosterbeek begint ‘s middags om 16.00 uur. Cambuur oefende vorig jaar ook als tegen CSKA Sofia, dat in het seizoen 2006-2007 nog in de Champions League uitkwam. De eindstand vorig jaar was 1-0 in het voordeel van de Bulgaren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties