Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 september 2004.

Bijschriftzaterdag, 11 september 2004

Drift

Dat ons geen drift en pijn verblindt,

Economiezaterdag, 11 september 2004

‘Goed management voorkomt pootproblemen’

Oentsjerk - ,,Een goede verzorging van de poten van rundvee is voor 10 procent een taak van gespecialiseerde zogenaamde klauwverzorgers. Het ontstaan van problemen is en blijft voor 90 procent afhankelijk van het management van de boer’’, aldus specialist P. Kloosterman van PTC+ in Oentsjerk, beter bekend als de praktijkschool voor de rundveehouderij.

Economiezaterdag, 11 september 2004

Hotel E10 wordt wokpaleis

Ryptsjerk - Hotel restaurant E10 aan de Rijksstraatweg in Ryptsjerk wordt een Chinees wokpaleis. Eigenaar D. Klemkerk heeft het bedrijf per 1 oktober verkocht aan de familie Huong, die meerdere Chinese restaurants bezit in Emmen en Winschoten. Het huidige personeel van E10 wordt voltallig overgenomen en omwille van de hotelgasten zal een deel van de menukaart Europees blijven.

Hoofdartikelzaterdag, 11 september 2004

Het toetsen van wetten…

Het kabinet heeft er geen principiële bezwaren tegen dat burgers de rechter kunnen inschakelen om een wet te laten toetsen aan de Grondwet, zo werd deze week bekend. Totnogtoe geldt in Nederland een verbod op de zogenoemde constitutionele toetsing. Daarmee vormt ons land een uitzondering in de wereldgemeenschap. In bijna iedere democratische rechtstaat bestaat de mogelijkheid om een wet te laten toetsen aan de grondwet. Vaak gebeurt dat door een speciaal daarvoor ingesteld hof. Bekend is het voorbeeld van de Verenigde Staten, waar het Hooggerechtshof complete wetten kan nietigverklaren die door de volksvertegenwoordiging zijn aangenomen. In Nederland leek geen behoefte zijn aan een dergelijke toetsing omdat de controle hier ten lande veelal bevredigend verloopt, vóórdat een wet wordt aangenomen. De Raad van State bepaalt of een wet juridisch gezien door de beugel kan en de Eerste Kamer houdt van afstand - maar mét vetorecht - in de gaten of een wetsvoorstel niet te hijgerig in elkaar is getimmerd, bijvoorbeeld op basis van de (politieke) waan van de dag.

Regiozaterdag, 11 september 2004

Huisarts neemt afscheid van patiënten

Vlieland – John Deen was nog graag een paar jaar doorgegaan als huisarts van Vlieland. Maar zijn gezondheid laat hem in de steek. Hij schreef zijn patiënten een brief waarin hij zijn vertrek aankondigde. ,,Het zijn mijn ogen. Die laten het afweten, waardoor ik de details steeds minder goed zie. Omdat ik geen fouten wil maken, zie ik geen andere weg: ik moet ermee ophouden.’’ Maar van harte gaat het afscheid dus niet. Deen: ,,Huisarts zijn is een prachtig beroep. Ik heb altijd veel plezier in mijn werk gehad.’’

Regiozaterdag, 11 september 2004

Breimachines, bh’s en baggermolens

Leeuwarden – Van laddervrije nylons tot vrachtwagenopleggers met bestuurbare achterwielen. Van til-liften voor gehandicapten tot machines die planten verpotten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Egbert Bakker (77) uit Leeuwarden is het wel tegengekomen in zijn werk.

Regiozaterdag, 11 september 2004

Wie ligt er begraven in Ysselsteyn?

Sneek - Hoe kan het dat een Nederlandse oorlogsmisdadiger na zijn dood nog onderduikers heeft opgepakt in Fryslân? Dat is het mysterie rond de Nederlandse oorlogsmisdadiger Hans Billy Janssen.

Regiozaterdag, 11 september 2004

Andere rol kruiswerk bepleit

Berlikum – Het kruiswerk moet worden omgevormd tot een adviesorgaan voor gemeenten, wanneer de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt ingevoerd. De gemeenten worden met de nieuwe wet belast met de welzijnstaken die nu nog onder de AWBZ vallen en kunnen de kennis van de Groene Kruis-verenigingen goed gebruiken.

Regiozaterdag, 11 september 2004

Platteland vaart wel bij nieuwe functie boerderij

Leeuwarden - Hergebruik van boerderijen die hun agrarische functie hebben verloren, leidt tot nieuwe impulsen voor het platteland. Behalve dat verpaupering door leegstand wordt voorkomen, zorgen economische activiteiten voor nieuwe werkgelegenheid.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 september 2004

‘De psalmen zijn op de groei gemaakt’

Amsterdam - Gistermiddag nam Niek Schuman afscheid van de VU in Amsterdam. Maar liefst 34 jaar doceerde hij aan de theologische faculteit. Zijn afscheidsrede ging over zijn grote liefde: het bijbelse psalmenboek. Schuman: ,,De psalmen zijn op de groei gemaakt. Elke generatie herkent iets van zichzelf in de eeuwenoude teksten.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 11 september 2004

Zuster Debbie doet definitief intrede

Appingedam – De oecumenische Debora-communiteit in Appingedam heeft vanaf volgend voorjaar definitief weer twee zusters binnen haar kloosterorde. Zuster Debbie Schwager zal in 2005 haar definitieve gelofte afleggen en daar-mee voorgoed intreden. Ze is nu nog novice.

Sportzaterdag, 11 september 2004

Gelijkspel tegen FC Zwolle

Leeuwarden - Cambuur kon het niet en Zwolle wilde het niet. Scoren. Deze essentie van het voetbal is zo langzamerhand een karig goed in Leeuwarden.

Sportzaterdag, 11 september 2004

Peter de Vries fietst iedereen ‘gewoon’ naar huis

Ternaard – Terwijl de meeste wielrenners snakken naar het einde van het seizoen, voelen schaatsers zich al weer steeds meer in hun element.

Sportzaterdag, 11 september 2004

Futsallers onderuit in eerste thuisduel in de eredivisie

Heerenveen – De eerste thuiswedstrijd in de eredivisie, een andere sporthal, nieuwe tegenstanders en een hoger niveau. De futsallers van Heerenveen werden gisteren in eigen huis met de neus op de feiten gedrukt: het wordt een heel ander seizoen dan ze de laatste jaren gewend waren. Hoewel niet slecht, delfde de ploeg tegen KW Ritmo wel het onderspit. Puur omdat het op te veel momenten nog ‘net niet’ is.

Sportzaterdag, 11 september 2004

Bruggink start in basis tegen De Graafschap

Heerenveen – Arnold Bruggink begint zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap in de basis. De 27-jarige Tukker krijgt de voorkeur van trainer Gertjan Verbeek boven Youssouf Hersi, die zijn draai op het Friese middenveld nog niet echt heeft gevonden.

Weerzaterdag, 11 september 2004

Onstuimig

Vanmiddag komen er enkele opklaringen voor, maar de kans op een bui blijft bestaan. Het wordt 22 graden en de zuidwestenwind is matig, in het waddengebied, krachtig, soms hard, windkracht 6 tot 7.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties