Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 11 september 2008.

Cultuurdonderdag, 11 september 2008

20 kunstenaars op eerste kunstroute Leeuwarderadiel

Leeuwarden - Na onder meer Smallingerland en het Bildt, krijgt ook Leeuwarderadeel dit jaar voor het eerst een kunstroute. Onder de naam Trimdiel Keunstrûte openen ongeveer twintig kunstenaars - professionals en amateurs - hun atelier of huiskamer voor publiek. De eerste editie van de Trimdiel Keunstrûte vindt plaats op 27 september.

Cultuurdonderdag, 11 september 2008

Culturele website vertaald in het Fries

Leeuwarden - De provincie Fryslân heeft aan FrieslandWonderland.nl een subsidie toegekend voor een Friese vertaling van de website. Met de subsidie neemt de provincie ongeveer 75 procent van de kosten van de vertaling voor haar rekening. Gedeputeerde Staten hebben daartoe besloten omdat een Friese variant op FrieslandWonderland.nl een belangrijke bijdrage kan leveren aan de zichtbaarheid van de Friese taal op het internet. Het databestand is voornamelijk gericht op gemeenten, ondernemingen in de toeristenbranche en onderwijsinstellingen. Dat zijn belangrijke speerpunten binnen het beleidsplan Friese taal 2008 - 2010.

Cultuurdonderdag, 11 september 2008

Audiofrysk geeft twintig Friese luisterboeken uit

Leeuwarden - Komend jaar verschijnen er twintig Friese luisterboeken. Dat doel heeft Audiofrysk zich gesteld, een uitgeverij van Friese luisterboeken. De uitgeverij wil tien actuele romans, vijf jeugdboeken en vijf klassiekers op de markt brengen. De boeken kunnen tegen betaling als mp3 via internet gedownload worden. Ook zullen ze op cd verkrijgbaar zijn. Audiofrysk wil dat de schrijvers zelf de teksten van de betreffende uitgaven inspreken.

Economiedonderdag, 11 september 2008

Abel Telecom failliet verklaard

Heerenveen Abel Telecom in Heerenveen is door de Leeuwarder rechtbank failliet verklaard. Het bedrijf, dat internetbellen aanprijst met de slogan ‘Abel, internetbellen op z’n Fries’ ligt sinds de oprichting in 2006 onder vuur van ontevreden klanten. Terugkerende klacht is dat de onderneming, waarin de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij participeert, niet of slecht reageert op klachten. De curator heeft twee miljoen euro aan schulden getraceerd. Bij het bedrijf werken elf mensen.

Economiedonderdag, 11 september 2008

Verburg wil geen varkens naar Rusland

Den Haag - Minister Gerda Verburg (Landbouw) ziet liever geen levende varkens naar Rusland gaan. Zij kan zulke transporten juridisch niet tegenhouden en roept daarom de sector op zelf af te zien van zulke plannen. Ze waarschuwt voor de risico’s zoals andere transportregels en het gevaar voor dierziekten zoals varkenspest.

Economiedonderdag, 11 september 2008

Agio gaat grootste sigarenfabriek van Europa openen

Duizel - Royal Agio Cigars opent morgen de grootste sigarenfabriek van Europa in het Belgische Westerlo. Dat heeft de Nederlandse producent van de merken Mehari, Panter en Balmoral gisteren bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 11 september 2008

Bos Groep breidt activiteiten uit

Leeuwarden - De Bos Groep uit Leeuwarden neemt de kantoorinrichtingactiviteiten van branchegenoot Samas uit Groningen over. De overdracht van deze activiteiten werd vandaag in Leeuwarden ondertekend. Het Friese bedrijf versterkt hiermee zijn positie in de noordelijke markt op het gebied van kantoorinrichting en de levering van kantoorartikelen.

Hoofdartikeldonderdag, 11 september 2008

Een wankel woningbouwstelsel...

Het stelsel van woningbouwcorporaties wankelt op zijn grondvesten. Sinds meer dan honderd jaar regelt de Woningwet dat corporaties zorgen voor betaalbare volkshuisvesting. Daarvoor in ruil kregen ze decennialang overheidsgelden. In 1995 werden de corporaties verzelfstandigd: ze kregen een grote som geld mee en moeten sindsdien zichzelf bedruipen. Wel geldt nog steeds een reeks voorwaarden waaraan een corporatie moet doen voor zij wordt ‘toegelaten tot het bestel’.

Regiodonderdag, 11 september 2008

Oudste zangkoor van Fryslân zwijgt nu ook officieel voorgoed

Sexbierum/Pietersbierum - Het was het oudste koor van Fryslân en in 2002 en 2004 ook nog eens het beste van Fryslân. Maar Euphonia uit Sexbierum/Pietersbierum is niet meer. In 2006 werd het koor al opgedoekt, maar onlangs is het koor pas officieel uit de administratie van de Koninklijke Christelijke Zangersbond (KCZB) afdeling Friesland geschrapt. Gisteren meldde de bond dat Fryslân zeker zeven koren minder telt, in vergelijking met vorig jaar.

Regiodonderdag, 11 september 2008

Fries onderzoek naar huisarts

Leeuwarden - Zorgbelang Friesland wil gaan onderzoeken hoe het in Fryslân is gesteld met de telefonische bereikbaarheid van huisartsen. Alleen met harde cijfers kan de belangenorganisatie aandringen op actie tegen artsen die bij nood slecht bereikbaar zijn. ,,Er moet nu echt wat gaan gebeuren.”

Regiodonderdag, 11 september 2008

‘Geen gemeenteraad voor kinderen, het is serieus!’

Drachten - Op het gemeentehuis in Drachten is gisteravond de jongerenraad van de gemeente Smallingerland geïnstalleerd. Wethouder Kuipers (PvdA, Jeugdbeleid) installeerde de twaalf leden van de jongerenraad.

Regiodonderdag, 11 september 2008

In een op vijf café’s wordt illegaal gepaft

Leeuwarden - Bijna een op de vijf café-eigenaren in Nederland houdt zich niet aan het rookverbod. Dat blijkt uit cijfers die de voor de controle verantwoordelijke Voedsel en Warenautoriteit (VWA) gisteren heeft bekendgemaakt. In Fryslân hebben sommige café-eigenaren de indruk dat het verbod veel massaler wordt ontdoken. ,,Er wordt veel te weinig gecontroleerd.”

Geloof & Kerkdonderdag, 11 september 2008

CGB spekt afdelingkas voor nieuwe leden

Leeuwarden - Het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) gaat afdelingen belonen voor nieuwe leden. Voor elke tien aangedragen nieuwe leden wordt een plaatselijke afdelingskas gespekt met vijftig euro. Met dat stimuleringsbedrag hoopt het bestuur dat meer afdelingen op zoek gaan naar nieuwe donateurs. Per aangedragen lid krijgt de afdeling dus vijf euro. Opmerkelijk is dat een CGB-lidmaatschap een tientje per jaar kost.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 september 2008

Doopsgezind toegangshek hersteld

Leeuwarden - Het toegangshek van de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden wordt na een grondige restauratie zaterdag weer officieel in gebruik genomen.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 september 2008

Metamorfose voor kerk Tzummarum

Tzummarum - De Protestantse Gemeente van Tzummarum-Firdgum staat voor een bijzonder weekeinde: de gerestaureerde Sint-Martinustsjerke wordt officieel in gebruik genomen. Tegelijk is er zondag het definitieve afscheid van de gereformeerde kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 11 september 2008

‘Uitzien naar de Koning’

Drachten - Veel christenen hebben de vertrouwdheid met de Bijbel verloren en dat is een groot manco voor de kerk, waarschuwde ds. Catherinus Elsinga gisteravond tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van vier confessioneel-evangelische organisaties binnen de Protestantse Kerk in Nederland. ,,De liefde voor de Heer hangt samen met het kennen van Hem. En we leren Hem bovenal kennen door de Bijbel.”

Sportdonderdag, 11 september 2008

Willem de Boer wint Eekwerdloop

Bolsward Een kleine honderd lopers kwam in actie tijdens de 10,4 kilometer lange Eekwerdloop in Bolsward. Willem de Boer uit Exmorra finishte als eerste in 38 minuten en 33 seconden.

Sportdonderdag, 11 september 2008

De Vries twaalfde op de 500 meter

Gijon Elma de Vries is gisteren op de derde dag van het wereldkampioenschap skeeleren in het Spaanse Gijon op de 500 meter als twaalfde geëindigd. Daarmee kwam de Friezin net niet door de kwartfinales heen.

Sportdonderdag, 11 september 2008

Brandsma weg bij kaatsbond

Leeuwarden Kaatsconsulent Johannes Brandsma en verenigingsconsulent Reintsje van der Schaaf zullen de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB) aan het einde van het seizoen verlaten.

Sportdonderdag, 11 september 2008

Flyers doet mee, Jacco Landman stopt

Heerenveen De toekomst van de ijshockeyvereniging Heerenveen Flyers heeft gisteren weer even aan een zijden draadje gehangen. Door het afhaken van een belangrijke sponsor en het intrekken van bepaalde toezeggingen werd het gat in de begroting groter dan het bestuur verantwoord achtte. Na overleg met de gemeente Heerenveen werd gisteravond besloten dat Thialf het gat in de begroting - zo’n 30.000 euro - zal betalen. Flyers zal het bedrag in de toekomst wel terug moeten betalen.

Sportdonderdag, 11 september 2008

Jol mag van KNVB niet bij ONT fluiten

Opeinde De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) heeft voetbalvereniging ONT (Opeinde-Nijega-De Tike) verboden om Dick Jol als scheidsrechter aan te stellen voor het oefenduel volgende week dinsdag tussen ONT en Harkemase Boys.

Sportdonderdag, 11 september 2008

MKV’29 en Friesland samen aan kop

Leeuwarden - Het inhaalprogramma dat de zondag vierdeklassers gisteravond voor hun kiezen kregen, viel bij de meeste clubs niet echt in goede aarde. De schemering zorgde voor een lastig slotkwartier op de sportvelden, omdat de bal bijna niet meer te zien was.

Sportdonderdag, 11 september 2008

Tony Alberda wil vooral genieten bij HHC

Hardenberg - Tony Alberda in actie tégen een Friese club, dat is even wennen. Zaterdag is de spits met zijn nieuwe club HHC Hardenberg te gast bij één van zijn vorige verenigingen, Harkemase Boys.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties