Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 11 oktober 2008.

Cultuurzaterdag, 11 oktober 2008

Nieuwe Nederlandse vertaling ‘Elbrich’ van Ype Poortinga

Leeuwarden - In Tresoar in Leeuwarden is gisteren de nieuwe Nederlandse vertaling gepresenteerd van de historische roman Elbrich van Ype Poortinga (1910-1985). Het boek is vertaald door de in België woonachtige Jaap Terpstra en uitgegeven bij Elikser.

Cultuurzaterdag, 11 oktober 2008

Utjouwerij Venus in Franeker stopt ermee

Franeker - Utjouwerij Venus in Franeker houdt op te bestaan. Dat heeft Trinus Riemersma gisteren namens het bestuur bekendgemaakt.

Cultuurzaterdag, 11 oktober 2008

Afűk komt met boeken voor beginnende lezer

Leeuwarden - De Afűk komt met een reeks Friestalige leesboeken voor beginnende lezers. De serie is geschreven voor leerlingen van groep 3 en 4 in het basisonderwijs en wordt samen met onderwijsadviescentrum Cedin uitgebracht. Met deze Studio F-rige komt de Afűk tegemoet aan de behoefte van scholen naar Friestalige leesboeken voor leerlingen die net kunnen lezen, zegt Ernst Bruinsma van de Afűk.

Cultuurzaterdag, 11 oktober 2008

Kinderboeken toppers bij Sutelaksje

Leeuwarden - De Friese kinderboeken verkopen dit jaar goed bij de Sutelaksje. De Tomke-boekjes van uitgeverij Afűk zijn een groot succes en bij de prentenboeken zijn Timen op ’e tegels (Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer) en It aldermoaiste kado (Jonathan Emmett en Vanessa Cabban) toppers, meldt Stifting It Fryske Boek, organisator van de boekenverkoopactie. Deze trend sluit aan bij de ervaring van Friese uitgeverijen en boekhandels. ,,It oanbod kwalitatyf goede berneboeken is de lęste tsien ŕ fyftjin jier groeid’’, zegt Louw Dijkstra van Bornmeer.

Economiezaterdag, 11 oktober 2008

Noordelijke handelsmissie naar Sint-Petersburg

Leeuwarden - Bedrijven en bestuurders uit het Noorden gaan volgende week op handelsreis naar Sint-Petersburg in Rusland.

Economiezaterdag, 11 oktober 2008

Friese sloepenbouwers bundelen krachten

Woudsend/Koudum - Sloepenbouwers Antaris uit Woudsend, Maril uit Koudum en Makma uit Leiden gaan fuseren. De bedrijven gaan verder onder de groepsnaam Aquatic Industries. De drie afzonderlijke sloepenmerken blijven gewoon bestaan. Door de fusie heeft de groep ruim 60 procent van de Nederlandse sloepenmarkt in handen. ,,Maar willen we internationaal opgewassen zijn tegen de opkomende producenten uit China en Oost-Europa, dan is deze stap nodig”, zegt Eric Kroontje van Maril Boats. Eerder dit jaar nam Maril de Leidense sloepenbouwer Makma al over.

Hoofdartikelzaterdag, 11 oktober 2008

Financiële crisis...

Ter voorkoming van crises zoals we die beleven in de financiële wereld, wordt rondom gepleit voor meer regels en betere controle. Maar wie denkt dat meer regels in de financiële wereld de oplossing zijn komt bedrogen uit. er zijn immers altijd mogelijkheden om onder de regels uit te komen. En altijd worden nieuwe dingen bedacht waarop de regels niet zijn berekend.

Regiozaterdag, 11 oktober 2008

Groningse synagoge over naar kerkenstichting

Groningen - De synagoge aan de Folkingestraat in de binnenstad van Groningen wordt binnenkort overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. De stichting maakte dit vrijdag bekend. De gemeenteraad van Groningen zal nog dit jaar een besluit nemen waarin de overdracht wordt geregeld. De gemeente Groningen heeft de synagoge in 1976 gekocht.

Regiozaterdag, 11 oktober 2008

Nooit geproefd, maar wel gewonnen

Leeuwarden - ,,Ik had het recept binnen een minuut bedacht, gewoon uit het hoofd een lekkere combinatie gemaakt en op papier gezet”, zegt Jikkestyn den Hartogh, ijsmaakster van ijsboerderij Fan ’t Famke uit Augustinusga. Ze was zwaar verrast toen ze gistermiddag tijdens het evenement De Wâlden Culinair in Leeuwarden hoorde ze dat ze met haar wichterflapjes de receptenwedstrijd van Stichting Wrâldfrucht had gewonnen.

Regiozaterdag, 11 oktober 2008

Rechtszaak om gamepunten

Leeuwarden - Is de diefstal van punten die met een spel op het internet zijn verdiend strafbaar of niet? Die vraag straat centraal tijdens de rechtszaak tegen twee Leeuwarders van veertien en vijftien jaar, die een schoolgenoot dwongen de punten naar hen over te maken.

Regiozaterdag, 11 oktober 2008

Een echte bouwval, maar de trappen zijn nog goed

Leeuwarden - Hele generaties Friezen hebben herinneringen aan het Bonnehos. Ze zijn er geboren, ziek geweest, of hebben er afscheid genomen van geliefden. Gistermiddag konden ze voor het laatst een kijkje nemen in de Zuidvleugel, het laatste stuk van het Sint Bonifatius Hospitaal dat gesloopt wordt.

Regiozaterdag, 11 oktober 2008

‘Robinson wie in fuotbalfan. Hy past yn’e famylje!’

Damwoude - Een oorlogsgraf in Damwoude speelt al van jongs af aan een belangrijke rol in het leven van Hannie Bosma (48) uit Veenwouden. Door de tentoonstelling Luchtoorlog boven Fryslân weet ze nu eindelijk meer over ‘haar’ Engelse vlieger.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 oktober 2008

Visvliet: een PKN-vestiging van actieve kerkleden

Visvliet - ,,Zolang wij personeel hebben, blijft deze vestiging open.” Zondag viert de 132 leden tellende Gereformeerde Kerk in Visvliet het jubileumfeest ter ere van het 75-jarig bestaan.

Geloof & Kerkzaterdag, 11 oktober 2008

Bidden, én de wijk schoonvegen

Nijkerk - Bidden is meeregeren met God. Dat zei ds. Arenda Haasnoot, vicepreses van synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), vrijdag tijdens de presentatie van het materiaal voor de Nationale Gebedsweek 2009. ,,Het diepste gebed is: laat uw wil op aarde zichtbaar worden.”

Sportzaterdag, 11 oktober 2008

Flyers rond met hoofdsponsor

Heerenveen Heerenveen Flyers is er toch nog in geslaagd een nieuwe hoofdsponsor te vinden. De ijshockeyclub verbindt de naam Flyers het lopende seizoen aan hotelketen Hajé. Het bedrijf heeft vestigingen in Heerenveen, Joure, Lelystad en Delft. Met welk bedrag de geldschieter Flyers gaat sponsoren is niet bekendgemaakt. Het zou gaan om een bedrag zo rond de halve ton. Van dat bedrag kan de club in ieder geval de ijshuur betalen en de contracten van de Nederlandse spelers opwaarderen. Het is de bedoeling dat coach Chris Eimers van Hajé Flyers daarnaast nog enkele buitenlandse versterkingen kan halen. Door de sponsoring moeten de Friezen in staat geacht worden mee te doen om een plek in de play-offs volgend jaar.

Sportzaterdag, 11 oktober 2008

Cambuur na simpele zege weer in subtop

Leeuwarden - Met FC Dordrecht kreeg Cambuur gisteravond de nummer laatst van de eerste divisie op bezoek. Dat op zich was geen garantie voor drie punten. Die moesten wel binnengehaald worden, want dan was er weer aansluiting met de subtop op de ranglijst. En aldus geschiedde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties