Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 12 januari 2007.

Achtergrondvrijdag, 12 januari 2007

Iraaks buren kunnen helpen

De situatie in Irak is zo gecompliceerd en er zijn zoveel groepen bij betrokken dat de Iraakse regering nooit op eigen houtje de chaos onder controle kan krijgen. Alleen buitenlandse hulp kan een begin van een oplossing bieden.

Cultuurvrijdag, 12 januari 2007

Een hoofdrol voor het publiek

Zijn opkomst is overdonderend. Oh Danny Boy, gezongen met hoge stem, twijfel, is dit Marc-Marie? Het zal hem geweest zijn, want gedurende de rest van zijn programma bewijst Marc-Marie Huijbregts over buitengewone zangkwaliteiten te beschikken. Daarover later meer. Hij komt op en valt neer. Languit op de grond, gekleed in een pij, verklaart hij de liefde aan het theater zoals een priester zich voor op het altaar op de grond stort als teken van overgave aan zijn geloof. Daar moet Leeuwarden wel wat voor terugdoen, voor deze gift. Het zaallicht gaat aan en de hele avond blijft de Brabantse cabaretier in gesprek met zijn publiek. Is dat bij de meeste cabaretiers een uitstapje, bij Marc-Marie is die interactie de feitelijke expeditie van zijn nieuwe voorstelling Opdat ik niet vergeet.

Cultuurvrijdag, 12 januari 2007

Pittige pasta op Eurosonic-menu

Waarom wachten tot een muzikale act eindelijk het hoofdpodium van Pinkpop bereikt? Dacht je dat je op Lowlands toppers in wording als eerste kan zien? Dacht het niet. Groningen is in januari al jaren de plek om in twee avonden het hedendaagse talent in de dop te ontdekken. Europees talent dan, want op Eurosonic spelen, zoals de naam doet vermoeden, alleen acts van dit continent.

Economievrijdag, 12 januari 2007

Kompas gaat nieuw jacht bouwen

Heeg/Sneek - Scheepsbouwer Kompas uit Sneek wordt de bouwer van een nieuw type jachtschepen van ontwerper Tjeerd Groot. Het bedrijf verhuist naar een nieuw te bouwen werf in Heeg. Op die werf is werk voor twaalf mensen. Kompas heeft nu zes medewerkers in dienst.

Economievrijdag, 12 januari 2007

Bedrijfsemblemen uit borduurmachines

Sneek - Vijf jaar na het begin, verrast het succes Marcel Bult (33) van het bedrijf MRB Embroidery Service uit Sneek hem nog steeds. Met zijn vrouw Annechien (34) runt hij de zaak in een bedrijfsverzamelgebouw op Bedrijventerrein De Hemmen. ,,Het is nu zo druk dat mijn vrouw nu ook volledig meedraait”, vertelt de jonge ondernemer.

Economievrijdag, 12 januari 2007

China-reis bedrijven uit Heerenveen

Heerenveen - Het Heerenveense bedrijfsleven gaat op handelsmissie naar China. Dat heeft de voorzitter van de Ondernemerskring Heerenveen F. Pronk gisteren bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie. De missie biedt plaats aan 33 ondernemers. ,,De eerste indruk van de interesse is goed”, vertelt de voorzitter. ,,Nu al heeft een tiental ondernemers zich aangemeld.” Vooral in de logistiek liggen er kansen. ,,Door onze ligging op een kruispunt van wegen zijn er vooral kansen voor productiebedrijven. Maar we willen nadrukkelijk een grote verscheidenheid aan bedrijven uitnodigen. Daarbij kunnen ook kleine bedrijven intekenen op de reis”, vertelde Pronk. Voorlopig zijn er nog geen plannen om andere landen te bezoeken.

Hoofdartikelvrijdag, 12 januari 2007

Franse toestanden...

Wel of geen Franse toestanden in Nederland? D. Corporaal van de nationale preventieteams acht het niet uitgesloten dat ook in ons land groepen jongeren zich massaal gaan misdragen en er rellen ontstaan die vergelijkbaar zijn met de ‘oorlogstoestanden’ in Franse (voor)steden. De voorzitter van het interventieteam kan het weten; hij heeft zich bemoeid met tientallen gemeenten die hem te hulp riepen wegens spanningen tussen (etnische) groepen. Ook in Fryslân hebben gemeenten gebruik gemaakt van de kennis van de teams.

Regiovrijdag, 12 januari 2007

‘Jeugdproblemen nú oppikken’

Leeuwarden - Gemeenten in Fryslân hebben nog alle kansen om de multiculturele problemen onder jongeren op te lossen, zonder dat het tot grote ontwrichtende incidenten hoeft te komen. ,,De zaken zijn nog redelijk overzichtelijk, maar ze behoeven wel de aandacht.”

Regiovrijdag, 12 januari 2007

‘Alweer brand, maar een verband is er niet’

Heerenveen - Alwéér een brand, dacht commandant van dienst Hans Edens van de brandweer Heerenveen toen hij gisterochtend rond half zeven werd opgepiept. De dubbele woningbrand aan de Fok was de derde grotere brand in het centrum van Heerenveen en de vijfde in de gemeente in twee weken tijd. ,,Ik doe dit werk hier nu 23 jaar en zoveel branden achter elkaar hebben we hier niet eerder gehad. Gelukkig niet.” Maar een verband is er niet. ,,Het is allemaal puur toeval.”

Regiovrijdag, 12 januari 2007

Moe van de strijd voor een eigen manege

Dokkum - Ze moeten de aspirant-ruiters in Dokkum en omgeving voorlopig nog ‘nee’ blijven verkopen. De bouw van een overdekte rijhal voor lessen bij paardenbedrijf De Osseweide laat op zich wachten. De zussen Linda en Paula de Jong liggen al ruim vier jaar met de gemeente Dongeradeel in de clinch over de vergunning. Ze zijn nu ,,helemaal moe” van de strijd.

Regiovrijdag, 12 januari 2007

Stormschade valt mee in Fryslân

Leeuwarden - De zuidwesterstorm die gisteren en vannacht woedde, heeft betrekkelijk weinig schade aangericht. Door de harde windstoten waaiden vooral bomen om. De storm had op het hoogtepunt kracht negen. Vannacht werd uit voorzorg dijkbewaking ingesteld aan de kust en op de eilanden.

Regiovrijdag, 12 januari 2007

Politie-inzet jaarwisseling in onderzoek

Leeuwarden - De Politieacademie gaat onderzoeken hoe het werkelijk was gesteld met de openbare orde tijdens de jaarwisseling. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt tussen de aanpak van verschillende gemeenten en politie. De onderzoekers gaan de jaarwisseling van 2006-2007 vergelijken met de oud- en nieuwvieringen van de afgelopen jaren.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 januari 2007

Meting of predikant goed is te verstaan

Leeuwarden - Het is een van de grootste ergernissen in de kerk: het niet goed kunnen verstaan van de voorganger. De Landelijk Organisatie Kerktelefoon biedt kerken nu om aan dit te testen. ,,Een voorganger kost een gemeente jaarlijks toch al gauw 50.000 tot 60.000 euro. Zorg dan ook dat hij te verstaan is, in de kerk maar ook bij de luisteraar thuis. Anders is het geld over de balk smijten”, aldus voorzitter Jan Huls van de koepelorganisatie in LOK-actueel.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 januari 2007

Vrouwen promoten de bijbel

Eastermar - Wie lid wordt van de Protestantse Gemeente Eastermar kan een bezoekje van ze verwachten: de plaatselijke werkgroep van het Nederlands Bijbelgenootschap. Hetzelfde geldt bij een doop of belijdenis. Doel van het bezoek is steun te vragen voor het bijbelwerk. Zondag viert de werkgroep het 55-jarig jubileum met een kerkdienst.

Geloof & Kerkvrijdag, 12 januari 2007

Kleine gemeenten geven meest

Utrecht - Kleine PKN-gemeenten geven verhoudingsgewijs het meest aan de actie Kerkbalans. ,,Naarmate de gemeente groter is, wordt de betrokkenheid, die voor Kerkbalans van essentiële betekenis is, vaak minder groot. Het resultaat daarvan is dan ook zichtbaar in de financiële ontwikkelingen van de gemeenten.”

Sportvrijdag, 12 januari 2007

Opbouwer met verre trap als precisie-instrument

Leeuwarden - Koen Brack dartelt al weer een week of twee over de kunstgrasmat van het Cambuurstadion. De 25-jarige verdediger klinkt nog een beetje verbaasd, want wie had dat een half jaar geleden kunnen denken. De verbintenis moest destijds worden verlengd en Cambuur wilde wel verder met Brack en Brack zag een langer verblijf ook wel zitten. Het liep echter allemaal wat anders.

Sportvrijdag, 12 januari 2007

Jason Trommel vier duels aan de kant

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden hervat vanavond tegen FC Volendam weliswaar vol goede moed de competitie, maar mist door schorsingen en blessures vier basisspelers. Jeroen Ketting zit een duel schorsing uit en Jayson Trommel is echt de klos na zijn elleboog tegen Schotman van de GA Eagles. Hij werd in staat van beschuldiging gesteld en hoorde gisteren het vonnis: drie wedstrijden plus één voorwaardelijk. Na overleg met trainer Roy Wesseling en Trommel besloot manager voetbalzaken Peter de Roo niet in beroep te gaan.

Sportvrijdag, 12 januari 2007

Friese beveiligers zijn ‘best een beetje trots’

Collalbo – Een handje hier, een knikje daar. De vier mannen die gisterochtend tijdens de training van de schaatsers voor de Europese titelstrijd in Collablo de ijsbaan betraden, zagen vele bekenden. En vice versa. Verwonderlijk was dat niet: ze vielen wel op in de geel-blauwe jassen van de Koninklijke IJsvereniging Thialf. De vier Friezen zijn door de Italiaanse organisatie gevraagd te helpen bij de beveiliging van het EK.

Sportvrijdag, 12 januari 2007

Aris loopt schade op in Rotterdam

Rotterdam - Het jaar 2007 is de bastketballers van Woon!Aris nog niet echt gunstig gezind. Na de onfortuinlijke nederlaag in het slotsignaal tegen Amsterdam, liep de Leeuwarder formatie gisteravond in Rotterdam opnieuw flinke schade op. Aris leed niet alleen een dikke nederlaag, maar raakte ook nog eens Ryan Diggs met een enkelblessure kwijt.

Weervrijdag, 12 januari 2007

Droger

Het wordt dit weekend droger. Dat wil zeggen, er kan nog wel wat neerslag vallen, met name morgen, maar niet meer zoveel als de afgelopen dagen. Het blijft zeer zacht met 11 en 12 graden, en ook de wind is nog opvallend aanwezig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties