Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 12 januari 2009.

Cultuurmaandag, 12 januari 2009

‘11Stêdetocht’ van Tryater trekt 11.000 bezoekers

Leeuwarden - De voorstelling 11Stêdetocht van Tryater heeft in totaal ruim elfduizend bezoekers getrokken. Daarmee is het gewenste aantal van twaalfduizend bezoekers niet gehaald. Wel is het theatergezelschap uit de kosten. Gisteren werd de laatste uitvoering van 11Stêdetocht gespeeld.

Cultuurmaandag, 12 januari 2009

Herinneringen aan Elfstedentochten

Buiten was het zaterdagavond koud, maar gezellig. Heerenveen was in de ban van de Europese Kampioenschappen op de schaats. Binnen, in het Posthuis Theater, ontstond door de verhalen van Hylke Speerstra en het combo van Bauke van der Woude ook een gezellige en genoeglijke sfeer. Speerstra vertelde eveneens over het schaatsen, maar dan over de verschillende Elfstedentochten die gedurende een eeuw verreden zijn.

Cultuurmaandag, 12 januari 2009

Fermaaklike kommunikaasje

Freed gie Kommunikaasje yn premjêre, de 23ste nijjiersrevu fan de Fryske Krite De Jouwer. De krite bestiet dit jier boppedat santich jier. Alle reden om werris grut út te pakken.

Economiemaandag, 12 januari 2009

Overname transportbedrijf Fritom

Bolsward Transportonderneming Fritom in Bolsward heeft branchegenoot Sanders in Uden (N-B) overgenomen. Fritom heeft 725 werknemers en beschikt over 430 vrachtauto’s. De omzet bedraagt 125 miljoen euro. Bij Sanders werken 122 mensen en het bedrijf heeft 64 vrachtauto’s op de weg.

Hoofdartikelmaandag, 12 januari 2009

Toerisme, transport...

Verre reizen zijn populair, maar belasten in aanzienlijke mate het milieu. Studenten van de hogeschool voor toerisme in Breda hebben berekend dat de toeristische activiteiten van de Nederlanders verantwoordelijk zijn voor 8 procent van de vervuiling die in ons land wordt veroorzaakt door economische activiteiten.

Regiomaandag, 12 januari 2009

Topdrukte op het ijs met oog op dooi-inval

Leeuwarden - Met het vooruitzicht dat het voorlopig misschien voor de laatst was, bonden tienduizenden Friezen afgelopen weekeinde de schaatsen onder. In heel Nederland was er recorddrukte op het ijs. Die schaatspret had ook een keerzijde: brokken en files.

Regiomaandag, 12 januari 2009

Jeugd heeft weer eigen plek in Lemmer: ‘Vet netjes’

Lemmer - ,,Vet super. Dit hebben we thuis niet. Dit is het nieuwste van het nieuwste”, zegt Kevin (19). Hij speelt met zijn skate-vrienden in de loungehoek van het hagelnieuwe pop- en activiteitencentrum Pac in Lemmer met de Playstation 3. Thuis moet hij zich ‘behelpen’ met een Xbox 3.16. Ook kameraad Hylke (17) is onder de indruk. ,,En die tv zal wel alle zenders hebben die je maar kan bedenken. Gezellig. Het ziet er mooi uit allemaal.”

Regiomaandag, 12 januari 2009

Minder criminaliteit in Drachten

Drachten - In Smallingerland is vorig jaar opnieuw minder vaak ingebroken in woonhuizen. Ook het aantal auto-inbraken en diefstallen van (brom-)fietsen daalde, net als het aantal meldingen van geweld. Wel nam het aantal bedreigingen toe.

Regiomaandag, 12 januari 2009

‘In hynder dat hiel ticht by it ideale plaatsje komt’

Leeuwarden - De verschillen waren minimaal. Dat leverde zaterdag een zinderende finale op van de hengstenkeuring van het FPS.

Sportmaandag, 12 januari 2009

De ‘Beer van Lemmer’ krijgt kippenvel van mooi afscheid

Heerenveen - Zaterdagmiddag in Thialf. Dag twee van het EK allround in Heerenveen zit erop. Het schaatspubliek kan haar boeltje pakken en naar huis gaan. Maar iedereen blijft zitten, want er wordt afscheid genomen. Rintje Ritsma, 38 jaar en Nederlands beste allroundschaatser ooit, wordt nog eenmaal uitgezwaaid. En hoe. Over de ‘Beer van Lemmer’. Met kippenvel.

Sportmaandag, 12 januari 2009

Schaatssters spelen bijrol op EK

Heerenveen - Er was een periode waarin Duitse schaatssters de allroundtoernooien domineerden en de Nederlandse vrouwen slechts een bijrol vervulden. Die tijd leek voorbij. Maar dit weekeinde was er op het EK in Heerenveen een déjà vu. Daar kon ook Friezin Elma de Vries niets aan veranderen.

Sportmaandag, 12 januari 2009

Friesland haalt Midwintercup terug naar Leeuwarden

Franeker - Het zat er een beetje aan te komen voor Friesland futsal. Na een plaats in de kwartfinale en de halve finaleplaats van vorig jaar klopte de Leeuwarder voetbalvereniging de afgelopen twee jaar al nadrukkelijk aan de deur. Zaterdagavond was het raak in sporthal De Trije. Eredivisionist Urk werd in de eindstrijd vanaf de stip verslagen, waarmee het vriendenteam van Friesland de Midwintercup weer naar Leeuwarden haalde.

Sportmaandag, 12 januari 2009

Beren onder elkaar zonder scheve schaats

Hij zat er zaterdag toch maar weer, onze toekomstige koning, met vrouw en kinderen. Helemaal naar Heerenveen afgereisd om de Nederlandse schaatsers toe te juichen op het Europees kampioenschap allround. Altijd prettig hoewel voor Sven Kramer niet echt nodig natuurlijk, want alle serieuze buitenlandse concurrenten slaagden erin zichzelf voortijdig in kansloze positie te manoeuvreren of zelfs helemaal de wedstrijd uit te rijden.

Sportmaandag, 12 januari 2009

Tafeltennisser De Haan neemt revanche op zichzelf

Sneek - Jan de Haan was zaterdag een man met een missie. Vorig jaar miste hij het Fries kampioenschap tafeltennis, omdat hij zijn vakantie ongelukkigerwijs op diezelfde datum had ingepland. De 37-jarige Franeker had dus iets recht te zetten in Sneek. Daar slaagde hij met verve in. In de finale versloeg hij zijn maatje Arnold Meijer (4-1), die er wéér met open ogen intuinde.

Sportmaandag, 12 januari 2009

Als zaalhockey serieus wordt, moet Graspiepers passen

Heerenveen - Buiten blaast de ijzige wind een snerpende kou uit, binnen puft doelvrouwe Jantien van Eken (33) van Graspiepers Drachten de teleurstelling van 19 tegendoelpunten in viermaal 20 minuten weg. Top zaalhockey in Nederland is niet altíjd leuk.

Sportmaandag, 12 januari 2009

Ilse Kraaijeveld moet gaan denken aan Londen 2012

Sneek - Om kwart voor vijf je bed uit, met de fiets achterop de auto met pa van Dokkum naar Leeuwarden, zwemtraining, naar school op de fiets, na school het bad weer induiken en opgehaald worden door moeders. Dan nog eten en om acht uur naar bed. Als je talent hebt en daarnaast de ambitie om mee te doen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen, ja, dan moet je er wat voor overhebben. Voor Ilse Kraaijeveld is het ,,niet altijd even leuk”, maar als de pas achttienjarige Dokkumse ziet hoe ze vooruit gaat weet ze weer waar ze het allemaal voor doet. Dit weekeinde zwemt het toptalent van het Regionaal Talententeam Orca op haar gemak naar enkele gouden medailles tijdens de Friese winterkampioenschappen.

Sportmaandag, 12 januari 2009

IJspret maakt Cambuur iets minder levendig

Sneek - De slogan werd de afgelopen maanden menigmaal tevoorschijn gehaald. ‘Cambuur leeft’ deed zowaar clichématig aan. Zaterdag is het allemaal wat minder levendig als de Leeuwarders op bezoek gaan bij ONS Sneek. De schaatspret en daarbij ijzige kou drukken het gezapige oefenduel qua aandacht op de achtergrond. De generale voor de competitiehervatting tegen FC Haarlem van vrijdag is er vooral één van nieuwe gezichten en oude bekenden.

Sportmaandag, 12 januari 2009

Dravers gaan massaal in de winterrust

Wolvega - Hoe langer de vorst aanhoudt, hoe moeilijker het in Wolvega wordt om wekelijks de koersen te vullen. Rob de Vlieger, die afgelopen zaterdag met Timeless Renka het hoofdnummer won, gaf na afloop aan dat slechts een klein deel van zijn koerspaarden nog aan het werk is. ,,Het grootste deel is inmiddels met vakantie, die staan bij te komen in diverse pensionstallen. Trainen en koersen onder deze condities, dat doen we maar met een paar paarden”, aldus de man die in Zwaanshoek ruim zestig dravers onder zijn hoede heeft.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties