Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 12 februari 2007.

Cultuurmaandag, 12 februari 2007

Theater de Koornbeurs loopt tekorten in

Franeker - Theater de Koornbeurs in Franeker heeft in 2006 een beter resultaat behaald dan was verwacht. Het theater sloot het jaar af met een tekort van 60.000 euro. Begroot was een tekort van 90.000 euro. ,,We hebben het tekort dus 30.000 euro ingelopen”, aldus penningmeester S. Torenbeek van de Koornbeurs. Na een aantal mindere financiële jaren zag de Koornbeurs ,,met name in de tweede helft van 2006 een kentering. We hebben een nieuw elan, een vernieuwde website, dat slaat blijkbaar aan.”

Cultuurmaandag, 12 februari 2007

Ien en al betizing by Us Nocht

De Drachtster toanielferiening Us Nocht hat keazen foar in stik dat syn krêft ûntlient oan persoansferwikselingen. It is it troch Frank Salisbury skreaune blijspul The Ice Cream Sunday, dat troch Alle Geart Hof yn it Frysk oersetten is as Tsjonge, wat in snein!. It stik belibbe sneontejûn de Fryske premiêre.

Cultuurmaandag, 12 februari 2007

Net op puntsje fan ’e stoel by ‘Piter Panne’

Toanielferiening It Moat Kinne fan Broeksterwâld bringt alle jierren bysûndere toanielfoarstellings. Dizze kear de toanielbewurking fan it troch de Skot J.M. Berrie skreaune mearke Piter Panne. De teksten fan de frije Fryske bewurking binne fan Rommy Visser en Antsje Soepboer, wylst Romke van der Meulen debutearret as regisseur.

Cultuurmaandag, 12 februari 2007

Lekker meegalmen bij Hollands Verdriet

Elke dag is een fiësta, volgens de Friese Frans Bauer alias Appie. Ook deze avond was één groot feest. Meedeinen, springen, lallen en polonaises karakteriseerden het Hollands Verdriet festival. De Harmonie in Leeuwarden was omgetoverd tot feesthal, de bezoekers ontvingen een schema bij de ingang en konden, onder het genot van voornamelijk bier, de keuze maken uit artiesten in drie verschillende zalen. In een vierde zaal was een drive in show van RadioNL waar plaatjes konden worden aangevraagd. Het publiek vermaakte zich uitstekend. Het moge duidelijk zijn dat het levenslied nog lang niet is uitgestorven; de hele familie, jong en oud, zingt mee. Het levenslied gaat over universele onderwerpen die voor iedereen op een herkenbare manier over het voetlicht worden gebracht: liefde, hoop, verdriet en geluk.

Dossiermaandag, 12 februari 2007

De voorbeeldige schaafssfeer in Heerenveen


Dossiermaandag, 12 februari 2007

‘Milieu hoort ook bij de VVD’

Vroeger moesten nieuwe volksvertegenwoordigers eerst jaren rijpen in de schaduw van de fractie, nu is verjonging het modewoord bij de politieke partijen. Jong talent wordt meteen in het diepe gegooid. Wat drijft het groentje (de jongste nieuwkomer) op de kandidatenlijst van Provinciale Staten? Deel 3: Avine Fokkens-Kelder (35, VVD).

Hoofdartikelmaandag, 12 februari 2007

Statenverkiezingen...

De gevolgen van de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 bepalen nog in hoge mate het politieke nieuws. Ook deze week, want dan zal formateur Balkenende de ploeg van ministers en staatssecretarissen bekendmaken. Tot dat tijdstip gonst het van de vermoedens en gissingen. Komt Ella Vogelaar (PvdA) op onderwijs? En Eimert Middelkoop (ChristenUnie) op defensie? En wie wordt fractievoorzitter van de PvdA? Jacques Tichelaar wordt genoemd, maar Sharon Dijksma is vrouw en de PvdA wil een ‘correct’ beleid voeren op het punt van vrouw-man. En hoe komt het eigenlijk met Arie Slob en Tineke Huizinga van de ChristenUnie: wie van de twee wordt fractievoorzitter?

Regiomaandag, 12 februari 2007

Leden willen onderzoek in zaak-De Roos

Balk - De PvdA-leden in Gaasterlân-Sleat willen een onderzoek naar de gang van zaken rond het aftreden van burgemeester De Roos. Het afdelingsbestuur bekijkt op dit moment of dat onderzoek er moet komen. Er is overleg met het landelijk PvdA-bestuur.

Regiomaandag, 12 februari 2007

Stagebegeleiding mbo onder de maat

Leeuwarden - Jongeren met een beperking moeten betere stagebegeleiding krijgen. Kinderen uit deze groep blijken erg moeilijk in een bedrijf te plaatsen. En dat verkleint hun kansen op een baan.

Regiomaandag, 12 februari 2007

CDA: begin alvast met aanleg half klaverblad Joure

Joure - Als het aan het CDA van Fryslân ligt, beginnen binnen twee jaar de werkzaamheden om de rotonde in Joure te vervangen door een half klaverblad. De provincie moet dat voorfinancieren, in afwachting van een bijdrage van het Rijk, stelt lijsttrekker Galema. ,,Het belangrijkste is dat we in Fryslân geen files krijgen.”

Regiomaandag, 12 februari 2007

Eerste stenen voor strekdam

Grou - ,,Het is wel echt Waterfrontweer”, stelde wethouder Anne Jochum de Vries van de gemeente Boarnsterhim vast, terwijl hij zich nog eens in zijn handen wreef om die warm te houden. Zaterdagmiddag begon de aanleg van de strekdam, het eerste zichtbare project van het prestigieuze Waterfront.

Regiomaandag, 12 februari 2007

‘Fryslân moet ‘food-and-care valley’ worden’

Schiermonnikoog - Fryslân moet een ‘food and care-valley’ worden, een provincie die zich specialiseert in voedsel en zorg. Dat zei lijsttrekker P. Adema van de ChristenUnie zaterdag op Schiermonnikoog, bij de start van de verkiezingscampagne van zijn partij.

Regiomaandag, 12 februari 2007

200 diefstallen opgelost

Wolvega - Politie Fryslân heeft een groot onderzoek naar ruim 200 winkeldiefstallen en oplichtingen in Noord-Nederland afgerond. Bijna honderd ondernemers in onder meer Fryslân, Groningen en Drenthe hebben daardoor hun spullen terug gekregen. Veertig andere winkelier kunnen hun goederen nog verwachten. De daders werden eerder al opgepakt.

Geloof & Kerkmaandag, 12 februari 2007

‘Terugkeer grote vragen’

Utrecht - De terugkeer van de religie in het publieke domein betekent de terugkeer van de grote vragen. Wat voor mensen zijn we; welke samenleving zijn we; naar welke samenleving zijn we op weg? We moeten over dit soort grote vragen opnieuw nadenken. Het publieke debat zal opnieuw moeten gaan over de fundamentele verschillen van mening. We moeten nieuwe oplossingen uitvinden. Dit zei de rooms-katholieke theoloog Erik Borgman zaterdag in Utrecht tijdens het debat ‘Verlegen met religie’.

Geloof & Kerkmaandag, 12 februari 2007

Eerste paal van Het Keerpunt Bolsward

Bolsward - Christelijke Gemeente Het Keerpunt in Bolsward heeft zaterdag de eerste paal geslagen van haar nieuwe kerkgebouw. De Oranje Kapel, waarin de gemeente momenteel samenkomt, is te klein geworden.

Geloof & Kerkmaandag, 12 februari 2007

‘7 + 1’ is meer een opfriscursus geloven

Onlangs verscheen van de hand van Peter Hendriks de 7 + 1 Basiscursus Geloven. Het is een cursus voor mensen die kennis willen maken met het christelijk geloof of voor hen die behoefte hebben aan een upgrade van hun geloven. Ds. Gerrit Wessels las het cursusmateriaal. Hij twijfelt sterk of het wel geschikt is voor buitenkerkelijken.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Kramer speelt de hoofdrol in eigen WK-show

Heerenveen – Vrijdag legde hij de basis, zaterdag was het consolideren en gisteren een kwestie van afmaken. Met een fantastisch nieuw wereldrecord als subliem slotakkoord. Zie daar de round-up van een weekendje WK in Thialf voor Sven Kramer. Hij speelde in Heerenveen de hoofdrol in zijn eigen WK-show en werd de vijfde Friese wereldkampioen ooit.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Kramer en Wüst, koning en koningin van Thialf

Heerenveen - Het was 14 januari, een dag waarop Sven Kramer geschiedenis schreef. In Collalbo won de 20-jarige schaatser uit Oudeschoot voor het eerst een allroundtitel. Dit weekeinde deed hij het - nota bene op zijn ‘eigen’ Thialf - nog eens dunnetjes over, alleen nu op een nog hoger podium: een WK. De vreugde daarover mocht hij delen met Ireen Wüst, die haar eerste grote titel pakte. Kramer en Wüst, koning en koningin van Thialf en de rest van de wereld.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Te vroeg voor tijdperk-Kramer

Nadat hij vorige maand Europees kampioen werd, won schaatser Sven Kramer dit weekeinde in Heerenveen ook de wereldkampioenschappen. Hij is nog maar twintig jaar. Wie op zijn leeftijd al zo goed presteert als de man uit Oudeschoot, kan de sport jarenlang gaan domineren. Van alle anderen van wie dat ooit werd voorspeld, slaagde slechts een enkeling erin die gouden toekomst waar te maken. Daarom is voorzichtigheid geboden: wie uitspreekt dat anno nu het tijdperk-Sven Kramer is aangebroken, begeeft zich op glad ijs.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Wüst zet Thialf op z’n kop

Heerenveen – Voor dit weekeinde had Ireen Wüst nog nooit het ereschavot van een mondiale titelstrijd van dichtbij gezien. Maar in Thialf mocht ze het podium gisteren eindelijk beklimmen en had ze meteen het beste uitzicht: namelijk die vanaf de hoogste plek. Haar eerste wereldtitel was er een waar de overmacht van afdroop en ze zette Thialf ermee op z’n kop.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Overige Nederlanders presteren in schaduw

Heerenveen - Ze presteerden in de schaduw van een geweldenaar, maar ze deden dat ieder op hun eigen goede manier. Zowel Carl Verheijen als Erben Wennemars en ook Wouter Olde Heuvel reden een WK allround dat voor ieder van hen de boeken in zal gaan als een voorlopig mondiaal toptoernooi. Voor de een - debutant Wennemars - logisch, voor de anderen - Verheijen en Olde Heuvel - een bevestiging van de progressie die ze nog altijd maken op een WK allround.

Sportmaandag, 12 februari 2007

WK mondt uit in recordregen Thialf

Heerenveen - Niet alleen voor Sven Kramer, Ireen Wüst en de rest van het Nederlandse kamp waren de WK allround dit weekeinde een succes. Het gold ook voor Thialf, het decor van de mondiale titelstrijd. En dan vooral voor ijsmeester Beert Boomsma en zijn team. Want het ene na het andere record sneuvelde op de ijsvloer die zij in Heerenveen hadden neergelegd.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Dé stem van Thialf na veertig jaar verstomd

Heerenveen – Veertig jaar en twee maanden; zo lang was Joop Bleeker tot dit weekeinde als speaker actief bij schaatstoernooien in Thialf. Nu hij 76 jaar is, vindt hij het welletjes. Het is tijd voor een nieuwe generatie. De stem van Thialf is niet meer.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Heerenveen moet Alves weken missen

Heerenveen - Sportclub Heerenveen kan de komende weken geen beroep doen op topscorer Afonso Alves. De Braziliaan viel zaterdag tegen Vitesse (0-0) uit met een knieblessure. Vlak voor het rustsignaal gleed Alves weg en verdraaide zijn knie. De verwachting is dat de spits, die dit seizoen al 22 doelpunten maakte, drie tot vier weken uit de roulatie is. Alves wordt vandaag in het ziekenhuis nader onderzocht.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Duur puntenverlies Heerenveen

Heerenveen – Tien duels resteren in de reguliere competitie en zodoende rekende Gertjan Verbeek zaterdagavond zonder al te veel moeite voor dat er nog dertig punten te vergeven zijn. Ofwel: met Heerenveen kan het nog alle kanten op. Toch lijkt het erop dat de Friezen voor het tweede seizoen op rij niet aan de doelstelling – een plaats bij de eerste vijf – kunnen voldoen.

Sportmaandag, 12 februari 2007

Gemengde gevoelens bij debuut García-García

Heerenveen – Blijdschap en teleurstelling vochten zaterdagavond rond de klok van kwart over negen om voorrang bij Gonzalo García-García. Dat hij na zeven maanden van kommer en kwel eindelijk zijn debuut in de hoofdmacht van Heerenveen had gemaakt deed hem deugd, maar dat hij zijn intrede niet had kunnen bekronen met een doelpunt stelde hem zwaar teleur. De kansen daartoe kreeg hij immers wél.

Weermaandag, 12 februari 2007

Veel regen

We krijgen de komende dagen veel regen. Vandaag valt er weer ongeveer 10 mm regen en ook morgen blijft het zeker niet droog. Het kwik schommelt zowel vandaag als morgen rond 8 graden. De wind is morgen matig tot krachtig aan zee uit het westen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties