Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 12 februari 2009.

Cultuurdonderdag, 12 februari 2009

NNO speelt bij opening Groninger parkeergarage

Leeuwarden - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) geeft volgende maand een concert in een parkeergarage in Groningen. Het orkest speelt op zaterdagmiddag 7 maart bij de opening van de nieuwe parkeergarage Boterdiep, aan de rand van de Groninger binnenstad. Het symfonieorkest brengt onder meer het Concerto Fantasy van Philip Glass ten gehore, een muziekstuk dat het NNO met liefst veertien paukenisten speelt. Volgens de gemeente Groningen heeft de stad daarmee een landelijke primeur. Het concert is gratis toegankelijk, maar vol is vol. Voor iedere bezoeker is er gratis chocolademelk en een gratis uitrijkaart voor een volgend bezoek.

Cultuurdonderdag, 12 februari 2009

Nynke Laverman krijgt 25.000 euro voor ‘Nomade’

Leeuwarden - Zangeres Nynke Laverman krijgt 25.000 van de provincie Fryslân voor haar nieuwste theaterprogramma Nomade. 10.000 euro komt uit de pot Podiumkunsten, 15.000 komt uit het budget van de Friese Taalnota. Laverman krijgt hiermee het maximale subsidiebedrag. De provincie ziet in Laverman een ambassadrice voor de Friese taal, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Economiedonderdag, 12 februari 2009

Woningen betaalbaarder voor starters

Leeuwarden - De betaalbaarheid van koopwoningen verbetert dit jaar. Dat stelt Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. De bank voorziet een daling van de gemiddelde huizenprijs met 3,5 procent. Met de verkoop van huurwoningen door corporaties blijft het ook vrij goed gaan.

Economiedonderdag, 12 februari 2009

Banen weg bij locatie van ING in Leeuwarden

Leeuwarden - De reductie van duizenden banen bij ING in Nederland zal naar verwachting ook gevolgen hebben voor de locatie in Leeuwarden. Gisteren werd bekend dat de bank in Nederland duizend banen schrapt en dat er door het niet invullen van vacatures en door vertrek van personeel nog eens 1700 banen verdwijnen. De banen zullen bij vrijwel alle onderdelen van de bank verdwijnen. Binnen enkele weken zal de bank volgens het CNV meer bekend maken over de gevolgen per vestiging. In het sociaal plan komt er aandacht om de mensen van werk naar werk te helpen.

Hoofdartikeldonderdag, 12 februari 2009

Verkiezingen in Israël...

De uitslag van de verkiezingen in Israël is reden voor veel onduidelijkheid over de kabinetsformatie. De partij van Tzipi Livni, Kadima, is de grootste partij gebleven, maar de Likud-partij heeft zich na de nederlaag van 2006 hervonden; vijftien zetels winst.

Regiodonderdag, 12 februari 2009

Fryslân en Groningen kibbelen over kantoren

Leeuwarden - De provincie Fryslân en de Friese gemeenten moeten zich ernstig afvragen of de bestuurlijke samenwerking met Groningen nog wel zin heeft. De PvdA-fractie van Leeuwarden wil daarover een serieuze discussie. Groningen blijkt niet mee te werken aan een gezamenlijke lobby voor een hoofdzetel van het te vormen noordelijk rechtbankbestuur in Leeuwarden, bleek gisteren in Provinciale Staten.

Regiodonderdag, 12 februari 2009

Meer tijd nodig voor de overgang naar mbo-nieuwe stijl

Regiodonderdag, 12 februari 2009

Eilanden zijn ideaal om cradle2cradle te tonen

Ameland - Houten fietsen, opvouwbare, draagbare elektrische scooters, zuiltjes met zonnepanelen waar iedereen zijn elektrofiets kan opladen: in 2012 moeten er minimaal een aantal staan op Ameland, en het liefst ook op de andere Friese eilanden. Deze innovatieve producten dienen dan als uithangbord voor de filosofie die tien eilanden in Europa vanaf nu gaan aanhangen: cradle2cradle (‘van wieg tot wieg’).

Regiodonderdag, 12 februari 2009

Langs ’n smal meetlatje komt een kind niet tot bloei

Leeuwarden - Woorden leren van een basislijst, die afgedrukt is op een placemat. Kleuters in Amsterdam moeten er binnenkort aan geloven. Wethouder Asscher heeft de eerste placemats eind vorige maand uitgedeeld; de kleuterjuffen kunnen aan de slag. Klinkklare onzin, noemde onderwijspedagoog Bea Pompert deze actie van onderwijs en overheid gisteren tijdens de jaarlijkse Regionale Dag van het Jonge Kind in Leeuwarden. Pompert werkt voor De Activiteit, het landelijk centrum voor ontwikkelingsgericht onderwijs in Alkmaar.

Regiodonderdag, 12 februari 2009

Over vijf jaar nieuwe encyclopedie van Fryslân

Leeuwarden - Fryslân krijgt na ruim vijftig jaar weer een eigen encyclopedie. Hij wordt beter dan de Groningse en Drentse die eerder verschenen. En er komt een digitale versie, zo meldden de initiatiefnemers gisteren.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 februari 2009

Praiseconcert Michael W. Smith op dvd

Leeuwarden - Het praiseconcert dat gospelartiest Michael W. Smith hield in de Lakewood Church (Californië) in de VS komt uit op dvd. Vorig jaar oktober verscheen het concert deels al op de cd A New Hallelujah. Sindsdien staat de cd bovenaan de lijsten van de gospelverkoop in Nederland. Smith is de bestverkopende gospelartiest van de laatste decennia.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 februari 2009

Elie Wiesel blijft getuigen van ‘de nacht’

Vught - Nobelprijswinnaar Elie Wiesel is inmiddels tachtig jaar, maar doet nog steeds van zich spreken. In 2007 en 2008 verschenen nog twee boeken van Wiesel in een Nederlandse vertaling. Onlangs werd een studiedag gehouden rond de Joodse schrijver. Door

Geloof & Kerkdonderdag, 12 februari 2009

Morra/Lioessens en Kollum winnen Clubstriid

Leeuwarden - De jeugdclubs van Morra/Lioessens en Kollum hebben afgelopen weekend de jaarlijkse Clubstriid gewonnen. Dat heeft de Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland/YMCA, die de wedstrijd organiseert, bekendgemaakt na het tellen van alle binnengekomen uitslagen. Morra/Lioessens werd eerste in de leeftijdscategorie van twaalf tot zestien jaar; Kollum2 in de groep van acht tot twaalf jaar.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Weer verlies vrouwen Heerenveen

Hengelo De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond ook de tweede wedstrijd van 2009 verloren. In Hengelo was FC Twente de Friese vrouwen met 1-0 de baas. Het enige doelpunt werd halverwege de eerste helft gescoord door Marlous Pieete.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Kooyenga stopt met marathonploeg

Falun Het marathonpeloton raakt opnieuw een sponsorploeg kwijt. Na Safan, PE People trekt ook de Kooyenga Groep zich aan het einde van dit schaatsseizoen terug als geldschieter van het marathonteam. Ploegleider Jan Eise Kromkamp is gisteren door de directie van het Friese uitzendbedrijf op de hoogte gebracht.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Westra 36e in Ronde van de Middellandse Zee

Narbonne Lieuwe Westra uit Mûnein staat na de eerste dag in de Ronde van de Middellandse Zee op een 36e plaats. De 26-jarige Fries, die in de kleuren van Vacansoleil zijn profdebuut maakt, eindigde gisteren in de ochtendetappe op een vijftiende plaats. De etappe werd gewonnen door de Wit-Russische wielrenner Jaoeheni Hoetarovitsj.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Blauw Wit en de Driehoek willen fuseren

Heerenveen De korfbalverenigingen Blauw Wit uit Heerenveen en de Driehoek uit Mildam/Katlijk sturen aan op een fusie. De afgelopen maanden hebben afgevaardigden van beide clubs gesprekken gevoerd over verregaande samenwerking.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Barbary komt, Steenberge vertrekt

Leeuwarden Aris Friesland heeft zich voor de rest van het seizoen verzekerd van de diensten van de Amerikaan Menelik Barbary. De 2.08 m lange center komt over uit België, waar hij uitkwam voor Pepinster. Daarvoor speelde hij kort voor Furstenfeld (Oostenrijk). Barbary (25) speelde vorig seizoen in Roemenië bij Sibiu, waar hij kwam tot 13,4 punten, 8 rebounds en 1,7 blockshots per wedstrijd. Zijn college-opleiding genoot hij op de San Jose State University. Barbary is als vervanger aangetrokken voor Kevin Steenberge.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Grindheim bezorgt Noorwegen na 73 jaar weer zege op Duitsland

Düsseldorf - Christian Grindheim heeft gisteravond in Düsseldorf het mooiste moment uit zijn voetbalcarrière beleefd. De middenvelder van sc Heerenveen scoorde in het oefenduel met Duitsland het enige doelpunt van de wedstrijd. Het was de eerste treffer van Grindheim voor Noorwegen in 22 duels die hij voor zijn land speelde.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Bradley bezorgt VS voetbalzege

Colombus Het voetbalelftal van de Verenigde Staten is de finale fase voor de kwalificatie van het WK voetbal in Zuid-Afrika sterk begonnen. De Amerikaanse ploeg won vannacht in Columbus met 2-0 van Mexico. Michael Bradley, oud-speler van sc Heerenveen, maakte beide doelpunten.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Eerste interlanddoelpunt Smárason

La Manga Arnór Smárason heeft gisteravond in La Manga in het oefenduel met voetbaldwerg Liechtenstein zijn eerste interland doelpunt voor IJsland gemaakt. De aanvaller van sc Heerenveen opende de score voor de IJslanders, waarna Eidur Gudjohnsen de eindstand van 0-2 op het scorebord bracht. Op 6 juni van dit jaar ontvangt IJsland in groep 9 van het WK kwalificatietoernooi 2010 in Reykjavík het Nederlands elftal.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Vierde plaats lonkt voor Flyers

Heerenveen - Met nog twee speelronden te gaan hebben de ijshockeyers van Hajé Flyers nog uitzicht op een top 4-klassering, die in de play-offs recht geeft op thuisvoordeel. Gisteravond werd in Thialf Amstel Tijgers overtuigend verslagen door de formatie van Chris Eimers. Met nog twee duels te gaan bezet Heerenveen de zesde plaats, maar het verschil tussen de nummers drie en zes van de ranglijst bedraagt slechts twee punten.

Sportdonderdag, 12 februari 2009

Cricket Club Fryslân wil ook graag ‘buiten spelen’

Heerenveen - In een zaal ergens achteraf van Sportstad Heerenveen werkt een groep cricketers zich één keer in de twee weken in het zweet. Vanaf de tribune is niets te zien van de training van de enthousiastelingen, omdat de scheidingswand naar beneden is. Dat is nodig ook, want af toe worden er best rake klappen uitgedeeld. Toch blijft het vreemd voor een onbekende sport in Fryslân, die zieltjes probeert te winnen en voor haar bestaansrecht vecht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties