Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 12 november 2007.

Cultuurmaandag, 12 november 2007

Programma vol ‘dappere keuzes’

,,Vindingrijk camerawerk, het gebruik van muziek en de onconventionele manier waarop het verhaal is verteld, tussen fictie en documentaire in.” De jury van de Interregio Competitie van het 29ste Noordelijk Film Festival (NFF) in Leeuwarden was zeer te spreken over Falkenberg Farewell van de Zweedse regisseur Jesper Ganslandt. Net als over Californian dreamin’ van Cristian Nemescu en Voleurs de cheveaux van Micha Wald overigens. Na ,,lange en gepassioneerde discussies’’ nomineerde de jury, die dit jaar bestond uit David Deprez (voorzitter), Klaus Blaudzun en Khalil Benkirane, deze drie films voor de Matad’or 2007. De prijs, een bedrag van tienduizend euro en een beeld, ging gisteren tijdens de slotavond van het NFF uiteindelijk naar Ganslandt, omdat hij een ,,onbekende jonge regisseur is die ondersteuning nodig heeft en aandacht zodat hij zijn talent verder kan ontwikkelen’’, aldus juryvoorzitter David Deprez.

Dossiermaandag, 12 november 2007

Super Sunday


Economiemaandag, 12 november 2007

Doorwerkende 65+’ers krijgen cao

Bussum - Mensen die willen doorwerken na hun 65ste, hebben vanaf 1 januari een eigen cao. Althans, als hun werkgever is aangesloten bij de Vereniging van Doorwerkgevers. Die heeft een cao afgesloten met de onafhankelijke vakbond Landelijke Belangen Vereniging.

Economiemaandag, 12 november 2007

‘Wij verdienen niets aan dure benzine’

De tankstationhouders zijn er niet blij mee. De brandstofprijzen rijzen de pan uit en zij worden er niet beter van. Maar zij mogen het allemaal wel uitleggen aan de klant. Ze beginnen daarom een voorlichtingscampagne om uit te leggen dat zij ook niets aan die hoge prijzen kunnen doen, zo maakte de brancheorganisatie Bovag dit weekend bekend. ,,Het tankstation krijgt een vast bedrag per liter, geen percentage. De overheid wordt wel beter van de verhogingen’’, aldus de zegsman.

Hoofdartikelmaandag, 12 november 2007

Ontslagrecht

Het CDA heeft minister Donner de ruimte gegeven om tot een oplossing te komen rond het ontslagrecht. Zijn partij heeft tijdens het congres laten zien hoe ook in het CDA de kwestie onderwerp is van felle discussies over de voors en tegens van de plannen.

Regiomaandag, 12 november 2007

CDA bespreekt ‘H-woord’

Leeuwarden - De Friese afdeling van het CDA heeft zich afgelopen zaterdag op het partijcongres hard gemaakt voor discussie over de hypotheekrenteaftrek. ,,Wij vinden net als de meeste andere afdelingen dat binnen de partij een breed debat over de volkshuisvesting moet worden gehouden, inclusief het H-woord”, zei Ad van der Ham, voorzitter van de Statenfractie in Fryslân.

Regiomaandag, 12 november 2007

Fryslân: nieuw Groen Hart voor de Randstad

Franeker - Rond 1880 leefde er een boer Zwart die met stille trom vertrok en maandenlang door Denemarken zwierf. ,,Zijn familie was er niet blij mee, maar ze liet hem wel gaan”, vertelt boer en filosoof Jan Huijgen zaterdag op het congres Vitaal Platteland in Franeker. Gelukkig maar dat Zwart mocht gaan: hij keek in Denemarken de kunst af hoe boeren samen hun melk verkochten en introduceerde dat coöperatie-idee in Fryslân. ,,Zulke voortrekkers hebben we ook nu nodig!”, vindt Huijgen.

Regiomaandag, 12 november 2007

‘Veel meer doen aan verkeersles’

Leeuwarden - De Friese gemeenten - en ook scholen - kunnen veel meer doen om de verkeersveiligheid in hun gebied te bevorderen. Dat schrijft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) in een tussenrapportage over de actie ‘25 procent minder verkeersslachtoffers in 2010’.

Regiomaandag, 12 november 2007

‘Je freegje je ôf, węrom hie dit net earder kind’

Drachten - ,,Dit hiene wy froeger noait tocht. De neutrale en kristlike korpsen op ien konkoers.” De broers Aale (72) en Jan (70) Zijlstra uit respectievelijk Witmarsum en Schraard hangen aan een staantafel in de foyer in schouwburg De Lawei in Drachten en halen oude herinneringen op. ,,Wy spilen sneins noait by it keatsen. Dat dienen de neutralen. Sa wie it gewoan”, herinnert Aale zich nog goed. ,,En no? Ja, no blaas ik sneins ek by it keatsen as it sa útkomt.”

Regiomaandag, 12 november 2007

Rechter oordeelt over Nynke

Heeg - Karel Kuiper uit Uitwellingerga, schipper van het omstreden skűtsje Nynke, stapt naar de rechter om duidelijk te krijgen of de IFKS de procedures rond de keuring van zijn schip wel goed heeft gevolgd. Zaterdag besloot een grote meerderheid van de leden van de IFKS in een extra vergadering zich achter het bestuur te scharen.

Geloof & Kerkmaandag, 12 november 2007

Een injectie voor de St. Martinusparochie

Burgum - Zo’n 180 mensen waren gisteren getuige van de inzegening van het nieuwe parochiehuis van de St. Martinusparochie in Burgum. Veel vrijwilligers uit de parochie zijn er wekenlang voor in touw geweest. ,,Met elkaar zo’n klus klaren, geeft ook een nieuwe impuls aan de parochie.”

Geloof & Kerkmaandag, 12 november 2007

Trots op vernieuwde kerk

Surhuisterveen - Met een speciale kerkdienst is gisteren de gerestaureerde hervormde kerk van Surhuisterveen in gebruikgenomen. Na acht maanden is de monsterklus geklaard. Kerk en dorp zijn meer dan trots op het gerestaureerde godshuis.

Geloof & Kerkmaandag, 12 november 2007

Organist Van der Veen verrast met jubilarisconcert

Hallum - Een ,,donderslag bij heldere hemel” was het jubilarisconcert voor organist Jan van der Veen, dat hij gistermiddag aangeboden kreeg in De Hoeksteen, het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Mariëngaarde te Hallum.

Geloof & Kerkmaandag, 12 november 2007

Israëlkoor Fryslân viert tienjarig bestaan

Surhuisterveen - Wie had ooit kunnen denken dat een koor, oorspronkelijk opgericht als gelegenheidskoor, een jubileum zou vieren? Zaterdag stond het Israëlkoor Fryslân echter stil bij haar tienjarig bestaan

Geloof & Kerkmaandag, 12 november 2007

Alle religies in één kaft

De Knipe - De ‘multiculti kinderbijbel’ wordt hij wel genoemd, het boek Over engelen, goden en helden. Schrijfster Janny van der Molen uit De Knipe bracht verhalen uit de vijf grote wereldreligies op kindvriendelijke manier samen onder één kaft. Niet om te bewijzen dat het allemaal één pot nat is, maar om kinderen kennis en respect voor het geloof van de ander bij te brengen.

Sportmaandag, 12 november 2007

Rood Alves smet op zege Heerenveen

Arnhem - In het theater dat door Paul de Leeuws Symphonica in Rosso dagenlang rood gekleurd was, was rood de kleur die het duel Vitesse - sc Heerenveen in vuur en vlam zette. Na de rode kaart op slag van rust van topschutter Afonso Alves zette Heerenveen in de tweede helft in ondertal een zoektocht naar de overwinning in. Die vond het bij Michael Bradley.

Sportmaandag, 12 november 2007

Stroetinga en Sterk gaan door met winnen

Den Haag/Utrecht - Marathonschaatser Arjan Stroetinga uit Oldeberkoop zorgde afgelopen weekeinde voor een dubbelslag en onderstreepte met een overwinning in Den Haag en Utrecht de hegemonie van het schaatsteam BAM. Bij de vrouwen pakte Hallumer Maria Sterk zaterdag in Den Haag haar derde overwinning van dit seizoen en de Friezin verstevigde zo haar leidende positie in het klassement.

Sportmaandag, 12 november 2007

Feestje van Philidor smaakt naar meer

Leeuwarden - Sommige verenigingen bestaan veertig jaar. Anderen vijftig, zestig of zelfs honderd. Reden voor feest, en terecht. Maar wat moet je doen als je maar liefst honderdzestig jaar bestaat? Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden bood de afgelopen drie dagen het antwoord op die vraag: het organiseren van de 25ste en sterkst bezette editie ooit van het vermaarde Waling Dijkstra-toernooi, in combinatie met een unieke zeskamp met beste Friese schakers van dit moment. Het feestje van Philidor smaakt naar meer.

Sportmaandag, 12 november 2007

Tiende zege Harkemase Boys

Harkema - d’Olde Veste’54 vormde zaterdagavond op sportpark De Bosk een opwarmertje voor Harkemase Boys in de aanloop naar de topper tegen Noordscheschut, de nummer twee in 1E. De Drentse ploeg lijkt echter hetzelfde lot beschoren als de voorgaande tien tegenstanders. Harkemase Boys swingt nog steeds en is hard op weg naar de titel.

Sportmaandag, 12 november 2007

Blauwhuis na ‘Popma-generatie’ op de weg terug

Blauwhuis - Wie in Blauwhuis en wijde omgeving kent niet de slagzin van warme bakker Johan Gerard Popma: ‘Popma is prima’. Het slaat niet alleen op de bakkersproducten, maar ook op de vijf zonen Johan Gerard, Obe, Gerard, Anton en Niek, die vele jaren achtereen het groene shirt van de plaatselijke voetbalclub dragen. Dat was in de periode dat de rooms katholieke vereniging een vaste waarde was in de vierde klasse en menig tegenstander zich verslikte in het Popma kwintet.

Sportmaandag, 12 november 2007

Emoties en irritaties lopen hoog op in Friese waterpolo-tweestrijd

Heerenveen - De spanning is voelbaar als de heren van SGHA en DraGor elkaar ontmoeten in het bad van Sportstad Heerenveen. Beide waterpoloteams zitten met een moeizame start van het seizoen en er kan op de zaterdagavond veel goed worden gemaakt in de Friese derby in de derde klasse. Uiteindelijk redt SGHA het gezicht in eigen bad met 12-11. Jammer dat de irritaties soms zo hoog oplopen dat niemand echt tevreden kan zijn met deze uitslag, vooral omdat het arbitrale duo de spanning van dit treffen kennelijk niet helmaal goed aanvoelt.

Sportmaandag, 12 november 2007

Verliezend Aris heeft nieuwe coach

Amsterdam - Aris Friesland heeft in Tony van den Bosch een nieuwe trainer gevonden. De Leeuwarder basketbalclub vond de 54-jarige Belg bereid het stokje over te nemen van de vorige week opgestapte André Roorda. Met de gelouterde Van den Bosch als aandachtig toeschouwer, leed Aris zaterdag wederom een zware nederlaag bij MyGuide Amsterdam.

Sportmaandag, 12 november 2007

Hattrick voor trainer Hauber op Wolvega

Wolvega - ,,Het is een drama, als ineens al je paarden op stal staan met 40 graden koorts.’’ Deze woorden kwamen Marcel Hauber uit de grond van zijn hart. Maar hij heeft de vormdip achter zich gelaten. Zaterdag was hij in Wolvega met drie winnaars de best scorende trainer van de dag.

Sportmaandag, 12 november 2007

Sportprogramma

HEERENVEEN. Voetbal. Eredivisie beloften. 18.30 uur. Jong sc Heerenveen - Jong Vitesse. Sportpark Skoatterwâld.

Sportmaandag, 12 november 2007

Uitslagen

TILBURG. Cross. 49ste Warandeloop. Mannen, 10.000 m: 1. El Mostapha (Fra) 31.18, 2. Marofit (Mar) 31.19, 3. Butter (Ned) 31.21, 4. Wicks (Eng) 31.31, 5. Larhiouch (Fra) 31.39, 6. Christie (Eng) 31.49, 13. Licht 32.12, 16. Stitzinger 32.24.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties