Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 12 december 2007.

Cultuurwoensdag, 12 december 2007

Spirituele Messiah door Bach Choir

Pieter Jan Leusink is al jaren een begrip in de Nederlandse muziekwereld wat betreft authentieke uitvoeringen van barokmuziek. Dit seizoen maakt hij een tournee langs verschillende steden met The Messiah van Georg Friedrich Händel. Hij doet dit met een koor van louter professionele zangers en een orkest dat gespecialiseerd is in het bespelen van authentieke muziekinstrumenten uit de achttiende eeuw. Daarnaast heeft hij ook een aantal uitstekende solisten bij elkaar weten te krijgen: Miranda van Kralingen, Sytse Buwalda, Martinus Leusink en Math Dirks, laatstgenoemden zongen ook mee in het koor.

Cultuurwoensdag, 12 december 2007

Speelse kijk op dossier Mata Hari

Het echte dossier van Mata Hari wordt pas in 2017 door de Franse autoriteiten vrijgegeven, maar in Leeuwarden kan nu alvast kennis worden gemaakt met het spel Dossier Mata Hari.

Economiewoensdag, 12 december 2007

Economische prestaties NO-Fryslân

Leeuwarden - De vier gemeenten in Noordoost-Fryslân hebben een flinke inhaalslag gemaakt in werkgelegenheid. De zogenoemde NOFA-gemeenten (Dantumadeel, Kollumerland, Achtkarspelen en Dongeradeel) zagen het aantal banen dit jaar groeien met 5,6 tot 7,2 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse ERBO die de Friese Kamer van Koophandel (KvK) gisteren presenteerde. De KvK houdt deze enquête jaarlijks onder een groot aantal ondernemers in heel Nederland.

Economiewoensdag, 12 december 2007

Nieuw koopjeswooncentrum in Wolvega

Wolvega - Wolvega krijgt een nieuw wooncentrum met goedkope winkels, op industrieterrein Schipsloot. Op de plaats van discounter Boem! De Meubelkampioen komt een nieuw pand voor zes woonwinkels. Initiatiefnemer is de Friese woongigant Kapenga, die ook eigenaar is van Home Center Wolvega. Dat maakte P. Kapenga gisteren bekend.

Economiewoensdag, 12 december 2007

Makelaar ‘Bercoop’ zelfstandig

Noordwolde/Wolvega Friesland Bank heeft de makelaardij van de Bercoop groep, Makelaardij De Woudenhof, verkocht aan het management. Dat maakte de bank gisteren bekend. Friesland Bank wilde af van de makelaardij, omdat die geen onderdeel uitmaakt van de kernactiviteiten van de bank. De Woudenhof, met vestigingen in Noordwolde en Wolvega, was samen met Bank Bercoop en Bercoop Assurantiën onderdeel van de Bercoop Groep. Deze is sinds begin dit jaar volledig eigenaar van Friesland Bank. Tot de overname was Bank Bercoop uit Oldeberkoop de kleinste zelfstandige bank van Nederland.

Economiewoensdag, 12 december 2007

Noorderhuys Joure koopt Twinpack

Joure - Het Friese investeringsbedrijf Noorderhuys Participaties uit Joure neemt samen met het management verpakkingsbedrijf Twinpack over. Dat maakte directeur J. Ritchi gisteren bekend. Het bedrijf heeft 46 medewerkers in dienst en heeft een jaaromzet van 47 miljoen euro.

Economiewoensdag, 12 december 2007

‘Wooncentrum op plek Friesch Dagblad’

Leeuwarden - Woongigant Kapenga wil een nieuw wooncentrum bouwen op de plaats van het Friesch Dagblad. Dat maakte P. Kapenga gisteren bekend. Het Friesch Dagblad verhuist naar het kantorencomplex van De Friesland Zorgverzekeraar.

Regiowoensdag, 12 december 2007

Forse naheffing voor dienstauto

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden moet de Belastingdienst 105.000 euro betalen omdat voormalig burgemeester Dales in 2006 en 2007 met de dienstauto twee ritten naar Den Haag maakte. Hij woonde daar bijeenkomsten van de Commissie voor Vreemdelingenzaken bij. De Belastingdienst beschouwt de ritten als een privézaak.

Regiowoensdag, 12 december 2007

Wiebe Wieling is er klaar voor: ‘lit it mar frieze’

Hurdegaryp - Hij is nog niet in functie, maar Wiebe Wieling uit Hurdegaryp heeft in de afgelopen maanden al aan den lijve ondervonden wat het baantje van voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden inhoudt. ,,Stie der midden yn de simmer in sjoernalist fan de New York Times foar de doar foar in ynterview. Hy wie dwaande in ferhaal te skriuwen oer de alvestêdentocht. Tsja.”

Regiowoensdag, 12 december 2007

Streep door mfa in Workum

Workum - Er komt geen multifunctioneel centrum in Workum. Dat heeft het college van B en W van Nijefurd besloten op basis van een onderzoek van het bureau Pentascope. Uit dat onderzoek blijkt dat er in Workum onvoldoende draagvlak is voor het gebouw.

Regiowoensdag, 12 december 2007

Zonder Jerommeke viel de Oldehove om

Leeuwarden - Ed Nijpels is de uitvinder van het mastklimmen, als Jerom er niet was geweest, was de Oldehove omgevallen en Suske en Wiske hebben de Elfstedentocht uitgevonden. ,,Maar veel uit Suske en Wiske en De Elfstedenstunt klopt historisch wél”, zegt scenarist Peter van Gught van Studio Vandersteen. De makers van Suske en Wiske presenteerden gisteren op het provinciehuis een Friestalige Suske en Wiske, over de Elfstedentocht en andere elementen uit de Friese geschiedenis. Het album ligt vanaf vandaag in de winkel.

Regiowoensdag, 12 december 2007

Noordoosten gaat in Europa samenwerken

Dokkum - Vier gemeenten in Noordoost-Fryslân gaan samenwerken met Europese regio’s. De bedoeling van de Nofa-gemeenten daarvan is om met ondersteuning van Europese gelden het bedrijfsleven en de infrastructuur te verbeteren en plattelandsvernieuwing te stimuleren. Morgen ondertekenen ze daarvoor een convenant.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 december 2007

De Salvator schrapt tweede dienst in december

Leeuwarden - Tot het einde van het jaar schaft Evangelische Gemeente De Salvator in Leeuwarden de tweede zondagmorgendienst af. De dienst die ’s ochtends overblijft, begint om tien uur.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 december 2007

‘Groot verlies bisdom, maar ook trots’

Groningen - Het bisdom Groningen-Leeuwarden reageert met gemengde gevoelens op het nieuws dat paus Benedictus XVI bisschop Eijk heeft benoemd tot aartsbisschop van Utrecht. ,,Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat de kwaliteiten van bisschop Eijk er ooit toe zouden leiden dat hij elders benoemd zou worden, maar nu is het al zover!”, zegt pater L.M. van Ulden ofm., vicaris-generaal van het bisdom.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 december 2007

Eijk geroepen om elders te bouwen

Leeuwarden - Ze hadden het ooit wel verwacht: Willem Jacobus Eijk, bisschop van Groningen-Leeuwarden, zou niet voor eeuwig in het noordelijke bisdom blijven omdat ook Rome zijn kwaliteiten wel zou herkennen. Hij kwam er immers vaak wegens zijn bestuurlijke functies en Eijk studeerde in de stad waar de paus resideert.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 december 2007

Afwachten wat Eijk brengt

Utrecht - De benoeming van bisschop Eijk tot aartsbisschop heeft tot gemengde en afwachtende reacties geleid. Sommigen vrezen een behoudende koers binnen de Nederlandse kerkprovincie, anderen roemen juist de bestuurlijke kwaliteiten van de scheidende bisschop van Groningen-Leeuwarden.

Geloof & Kerkwoensdag, 12 december 2007

Eijk wil een teamspeler zijn

Utrecht - Bisschop Eijk wordt aartsbisschop Eijk. De bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden kreeg op 21 november een telefoontje van de pauselijke nuntius François Bacqué en toen wist hij eigenlijk al waar die voor belde. Eijk maakte een afspraak voor een ontmoeting en de volgende dag zei hij ja. Hij omzeilde keurig alle vragen die hij er over kreeg en zei het slechts tegen enkele vertrouwelingen. Gistermorgen werd het nieuws officieel bekendgemaakt, zoals gisteren in een deel van de editie deze krant nog kon worden gemeld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties