Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 12 maart 2009.

Cultuurdonderdag, 12 maart 2009

Fries songfestival SjONG wordt steeds populairder

Leeuwarden - Voor SjONG, het Friestalig songfestival voor jongeren, hebben zich 52 groepen en solisten van 26 Friese scholen aangemeld. Dat is meer dan bij de twee voorgaande edities, zo meldt de organisatie van het festival.

Economiedonderdag, 12 maart 2009

Startende ondernemers blijven veel kansenk zien

Leeuwarden - Het aantal startende ondernemers in Leeuwarden neemt niet af als gevolg van de kredietcrisis. Dat blijkt uit de cijfers van Economische Zaken (EZ) van de gemeente. Van juli tot en met december zijn er 315 ondernemers begonnen. Op jaarbasis starten zo’n 750 mensen hun eigen bedrijf en EZ ziet op dit moment geen teruggang.

Economiedonderdag, 12 maart 2009

Management neemt Miedema Winsum over

Leeuwarden - Het management van Miedema Landbouwwerktuigenfabriek uit Winsum heeft een meerderheidsbelang van 51,5 procent in het bedrijf verworven. De vorige directie verkocht de aandelen. Investeringsmaatschappij NOM behoudt het minderheidsbelang. De nieuwe directieleden hebben besloten tot de management buyout omdat ze de komende tien jaar wereldwijd goede kansen zien voor de landbouwmachines voor de aardappelteelt. Driekwart van de productie van Miedema is bestemd voor de export.

Economiedonderdag, 12 maart 2009

Interesse voor failliet bedrijf Van Brummelen

Leeuwarden - Voor het failliete machinebedrijf Van Brummelen in Leeuwarden is interesse van vier bedrijven. Dat meldde de curator van het bedrijf vanmorgen. Het machinebedrijf vroeg deze week het faillissement aan vanwege een sterk dalende omzet en slechte vooruitzichten. Recentelijk ging een grote order niet door. Toch zijn er nog enkele opdrachten in portefeuille. Volgens de curator van het bedrijf is er voor enkele tonnen schuld. Voor 275.000 zijn er schulden bij andere bedrijven. De bank heeft nog 170.000 euro tegoed.

Hoofdartikeldonderdag, 12 maart 2009

De provinciale versnellingsagenda...

De provincies roeren zich. Koepelorganisatie IPO heeft een rondgang gemaakt langs alle twaalf provinciale overheden en daar publiciteit aan gegeven. Dat was een stukje goede pr: kijk eens wat wij allemaal doen. Tien van de twaalf provincies gaan samen ruim 200 miljoen extra investeren om de werkgelegenheid in hun eigen regio een zetje te geven.

Regiodonderdag, 12 maart 2009

Meer Friezen moeten aan sport doen

Leeuwarden - Meer volwassenen en jongvolwassenen in Fryslân moeten de komende jaren aan sport gaan doen. Provinciaal beleid om Friezen in beweging te krijgen heeft onvoldoende effect gehad. Onder de jongvolwassenen is 16 procent van de Friezen minder gaan sporten.

Regiodonderdag, 12 maart 2009

Bijbanen platteland geturfd

Groningen - In vijf Friese gemeenten gaan de komende weken studenten op pad om vast te leggen welke bijbanen de burgers op het platteland erop na houden. Tot dusver is eigenlijk heel weinig bekend over de nevenactiviteiten van de burgers in het buitengebied.

Regiodonderdag, 12 maart 2009

Twee dagen de schoolbel uit, dankzij de Cultuurkaart

Buitenpost - Als ze de Cultuurkaart zelf op zak krijgen is de kans klein dat leerlingen van de plattelandsschool veel kunst zien, verwacht het Lauwers College. De scholengemeenschap haalt daarom cultuur in huis. Twee dagen lang is de schoolbel uit.

Regiodonderdag, 12 maart 2009

Zonder vreemde talen valt het Fries niet te beschrijven

Leeuwarden - Mooie Friese woorden als avesearje, krimmenearje, sjerp en reboelje - stuk voor stuk Frans van oorsprong. En een woord als omke - het komt bij cursussen Fries al in de eerste lessen langs - is eigenlijk ook maar een leenwoord uit het Nederlands. Met als enige verschil dat het al in de zeventiende eeuw is geleend.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 maart 2009

De geloofsopvoeding moet terug naar de basis: het gezin

Houten - Wie heeft er de grootste invloed op dat een kind gelovig wordt? De kerk waar het kind ’s zondags komt? Nee, de moeders en vaders in de gezinnen. Zelfs opa’s en oma’s hebben een grotere rol dan de dominee of voorganger die wekelijks op de kansel staat. Daarom moeten kerken een andere bril opzetten: een ‘geloven begint thuis’-focus. Dat is de visie van Mark Holmen.

Geloof & Kerkdonderdag, 12 maart 2009

Ouders zijn de geloofsspiegel van kinderen

Houten - 60 tot 90 procent van de tieners doet na de middelbare school niets meer met het geloof. Reden: ze zagen alleen maar dat er ‘kerkje werd gespeeld’ en ouders spraken niet met hen over hun geloof . ,,Heb de Here God, lief met heel uw hart, heel uw verstand, en heel uw ziel staat er in de bijbel. Als je wilt dat jouw kinderen geloven gaat het eerst om jouw geloof.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 12 maart 2009

Flevo Festival maakt met hulp doorstart

Driebergen - Youth for Christ neemt het voortouw in de doorstart van het Xnoizz Flevo Festival 2009. Na het faillissement van organisator Stichting The Crown, hebben YfC, de Protestantse Kerk (JOP), de EO en het Nederlands Bijbelgenootschap besloten samen te werken om het festival door te kunnen laten gaan.

Sportdonderdag, 12 maart 2009

Kramer tegen Morrison op 1500 meter

Vancouver Sven Kramer schaatst op de eerste dag van de wereldkampioenschappen afstanden in Vancouver op de 1500 meter tegen de Canadees Denny Morrison. Kramer en de lokale favoriet komen in rit tien aan de start.

Sportdonderdag, 12 maart 2009

De Vegt kiest voor TVM-trio

Vancouver Sven Kramer krijgt twee teamgenoten aan zijn zijde wanneer de 22-jarige Heerenvener komende zondag op jacht gaat naar de wereldtitel op de ploegachtervolging. Dat heeft bondscoach Wopke de Vegt besloten. Kramer schaatst samen met TVM-collega’s Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel.

Sportdonderdag, 12 maart 2009

Heerenveen krijgt geld terug van Edman

Heerenveen De transferkwestie tussen de Zweedse voetballer Erik Edman en SC Heerenveen heeft een opmerkelijke wending gekregen. In een arbitragezaak werd vijf jaar geleden bepaald dat de Friese club bij de overgang van Edman naar Tottenham Hotspur een deel van de transfersom aan Edman moest betalen. Heerenveen krijgt een deel van dit bedrag nu echter terug.

Sportdonderdag, 12 maart 2009

Hofman van Harkemase Boys naar ONS Sneek

Sneek Kerst Hofman verdedigt volgend seizoen de kleuren van ONS Sneek. De 24-jarige middenvelder stond ook vorig jaar al op het verlanglijstje van ONS Sneek, maar koos toen uiteindelijk voor Harkemase Boys. Na één seizoen verlaat hij de Harkieten alsnog om zijn opwachting te maken bij ONS Sneek. Voor Harkemase Boys speelde Hofman voor SC Cambuur-Leeuwarden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties