Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 12 mei 2003.

Analysemaandag, 12 mei 2003

Watercrisis vergt bundeling krachten

Steeds meer mensen in de wereld ontberen voldoende of kwalitatief verantwoord drinkwater. De meningen zijn ernstig verdeeld hoe deze crisis te bezweren. Een van de meest omstreden onderwerpen is de rol die het internationale bedrijfsleven kan spelen bij de oplossing van de waterproblematiek in met name de ontwikkelingslanden. VEWIN, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, vindt dat de publieke structuur van de drinkwaterbedrijven een nauwe samenwerking met de private sector niet in de weg staat. De Nederlandse watersector kan met haar brede kennis en expertise een zinvolle bijdrage leveren aan de bestrijding van de mondiale watercrisis.

Bijschriftmaandag, 12 mei 2003

Verzwolgen

De dood is verzwolgen in de overwinning

Cultuurmaandag, 12 mei 2003

Ruim vierhonderd deelnemers aan Kunstbende 2003

Drachten – Ruim vierhonderd Friese jongeren doen zaterdag mee aan de provinciale voorronde van Kunstbende 2003 in De Lawei te Drachten. Dat heeft de organisatie vorige week gemeld.

Cultuurmaandag, 12 mei 2003

Peuterspeelzalen in Fryslân week in teken van voorlezen

Leeuwarden – De peuterspeelzalen in de provincie Fryslân staan deze week in het teken van voorlezen. Op 260 peuterspeelzalen in 27 gemeenten wordt door ruim 150 mensen voorgelezen uit het nieuwste boek van Tomke In pot fol ferhalen .

Cultuurmaandag, 12 mei 2003

Muzikaal kerkenpad Stipelrűnte dit jaar in Harlingen

Harlingen – De Stipelrűnte, het muzikale kerkenpad met koren uit de provincie Fryslân, vindt zaterdag plaats in Harlingen. De muzikale rondgang, die wordt georganiseerd door Keunstwurk, moet de diversiteit van koren in de provincie laten zien.

Cultuurmaandag, 12 mei 2003

Gysbert-feest mei nije útjeften

Yn de tsjerke dęr’t Gysbert Japiks (1603-1666) gauris tahâlden hat, de Boalserter Martiny-tsjerke, iepene sneontemiddei trűbadoer Piter Wilkes as in pseudo-Gysbert mei syn ferske Knoopkes it troch útjouwerij Frysk en Frij organisearre Gysbert Japiks-feest. Letter soe er - krekt as Gysbert eartiids - optrede as foarsjonger.

Economiemaandag, 12 mei 2003

Spoedig faillissement van Storteboom

Kornhorn – De bewindvoerders van pluimveeslachter Storteboom adviseren de rechtbank om dinsdag of woensdag het faillissement uit te spreken.

Hoofdartikelmaandag, 12 mei 2003

Bezuinigingen

Het zit de onderhandelaars voor een nieuw kabinet niet mee: opnieuw tegenvallers en een toenemend verzet tegen nog meer bezuinigen bij CDA en D66. Er circuleren allerlei verregaande maatregelen, bijvoorbeeld in de zorg, en zijn al die maatregelen wel te verdedigen?

Hoofdartikelmaandag, 12 mei 2003

De macht in Irak…

De Verenigde Naties hebben in de afgelopen maanden een enorme deuk opgelopen in haar prestige en gezag. De Veiligheidsraad bleek bij de kwestie-Irak opnieuw een machteloos orgaan, lamgeslagen door de belangen van met name de permanente leden. Er werden vergelijkingen getrokken met de Volkerenbond, in zekere zin de voorganger van de Veiligheidsraad. Ook die bleek niet in staat de wereldproblemen doeltreffend aan te pakken: het eigenbelang van de leden stond voorop.

Regiomaandag, 12 mei 2003

B en W: Boornbergum niet aan Drachten vast

Boornbergum – Er komt definitief geen woningbouw ten westen van de Skeanewei tussen Drachten en Boornbergum. De ruimte moet worden bewaard voor de inrichting van een bufferzone tussen beide dorpen.

Regiomaandag, 12 mei 2003

Vandalen vernielen 25 graven in Balk

Balk – Vandalen hebben het afgelopen weekeinde vernielingen aangericht op de rooms-katholieke begraafplaats in Balk. Zo’n 25 graven werden vernield.

Regiomaandag, 12 mei 2003

Orgeldag breekt na 33 jaar nog steeds records

Leens – De Orgeldag Noord-Nederland blijft na 33 jaar nog steeds ongekend populair. Afgelopen zaterdag meldden zich opnieuw een recordaantal (amateur)organisten uit het hele land om achter één van de 86 orgels te mogen spelen.

Regiomaandag, 12 mei 2003

Kunstfonds opgericht uit erfenis

Leeuwarden – Friese jongeren die zich na het conservatorium verder willen bekwamen in de muziek of een modeopleiding willen volgen, maar daar geen geld voor hebben, kunnen sinds kort een beroep doen op het Dames Tiemersma Fonds in Leeuwarden.

Regiomaandag, 12 mei 2003

Erkenning voor levenloos geboren baby’s

Leeuwarden - Ze weet eigenlijk niet hoe ze zich voelt. Het is een mengeling van gevoelens. ,,Het is precies vijftig jaar geleden dat wij een doodgeboren kindje kregen’’, vertelt mevrouw Engels, vlak nadat pastoor Johan te Velde, tevens vicaris van het bisdom Groningen, een monument heeft ingewijd ter herinnering aan 98 doodgeboren baby’s en kinderen die overleden voor ze gedoopt konden worden.

Regiomaandag, 12 mei 2003

Friese klachtenregen over UPC

Leeuwarden - De Socialistische Partij heeft vandaag de klachten van 3712 mensen over kabelbedrijf UPC afgeleverd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Geloof & Kerkmaandag, 12 mei 2003

Bezoekers van kerkmuziekmiddag vragen om vervolg

Leeuwarden – De bezoekers van de kerkmuziekmiddag die zaterdag in Leeuwarden is gehouden, hebben gevraagd om een jaarlijks vervolg.

Geloof & Kerkmaandag, 12 mei 2003

Bloemenhulde van CvI voor 55-jarig bestaan van Israël

Leeuwarden – De organisatie Christenen voor Israël houdt dinsdag een bloemenhulde in Amersfoort ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van Israël.

Geloof & Kerkmaandag, 12 mei 2003

De kerkganger: deelnemer of deelgever?

,,Jezus beoogde het Koninkrijk Gods, maar wat er kwam was de kerk.’’ Dat is een tamelijk zure constatering, ooit door iemand gedaan, die bij mij weer boven kwam bij het lezen van het jongste boek van Jan Kerkhofs, Macht in de kerk .

Geloof & Kerkmaandag, 12 mei 2003

EW’ers laten geloof herleven

Apeldoorn - Een feestje van gelijkgezinden was het zaterdag in de Grote Kerk van Apeldoorn. Ruim duizend evangelicale leden van de Samen-op-Wegkerken laafden zich zichtbaar en hoorbaar aan dat samenzijn: de achtste landelijke dag van het Evangelisch Werkverband.

Geloof & Kerkmaandag, 12 mei 2003

Kerkenwerk heeft flink ‘maatschappelijk rendement’

Leeuwarden – Kerkelijke vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Dat is meermalen in onderzoek over vrijwilligerswerk aangetoond. Maar om hoeveel tijd (en dus geld) gaat het nu precies?

Sportmaandag, 12 mei 2003

‘Het is heel irritant als ze je de gek aansteken’

Terwijl de supporters van Quick Boys en Harkemase Boys elkaar na afloop van de eerste wedstrijd in het kader van het Nederlands kampioenschap bij de zaterdagamateurs elkaar in de haren vlogen, keken de spelers vanuit de luwte van de kleedaccommodatie hoofdschuddend toe.

Sportmaandag, 12 mei 2003

Nijboer stopt met fierljeppen

Twijzelerheide – Marcel Nijboer heeft een punt gezet achter het fierljeppen. De meubelverkoper uit Twijzelerheide kan geen tijd meer vrij maken voor zijn sport vanwege drukke werkzaamheden. Met een persoonlijk record van 18,76 meter, dat hij in 1999 sprong in Zwaagwesteinde, behoorde Nijboer tot de top van Fryslân en dus ook van Nederland.

Sportmaandag, 12 mei 2003

Clubrenners klampen in PWZ-Tour aan bij fietsers uit topcompetitie

Nieuw-Amsterdam – De PWZ-Tour werd zaterdagmiddag met start en finish in Nieuw-Amsterdam een wielerklassieker om zo snel mogelijk te vergeten. Behalve voor Pascal Hermes uit Liemde, die pakte zijn eerste overwinning van dit seizoen.

Sportmaandag, 12 mei 2003

Cor van der Werf (43) door Sneek in de bloemetjes gezet

Sneek – Met zijn vrouw, Sjoukje Kouwenhoven, gewapend met een fotocamera, beleefde de 43-jarige doelman Cor van der Werf van zevendeklasser Sneek zijn laatste wedstrijd in het eerste team.

Sportmaandag, 12 mei 2003

Be Quick D. valt van voetstuk

Hurdegaryp - De wanhoop is groot bij Be Quick Dokkum na de degradatie naar de derde klasse. De ploeg van trainer Richard Elsinga is ook tegen Hardegarijp net als voorgaande wedstrijden weer de schlemiel. Louter door pech en scorend onvermogen valt er een club met naam. De dreun komt hard aan na het gelijkspel.

Sportmaandag, 12 mei 2003

Ook bij Huizen massale vechtpartij na afloop

Leeuwarden – Niet alleen bij Harkemase Boys, ook bij de kampioenswedstrijd in de hoofdklasse B tussen Huizen en Spakenburg, zijn na afloop vechtpartijen uitgebroken.

Sportmaandag, 12 mei 2003

Harkemase Boys heeft buik al vol van nacompetitie

Harkema – Een week nadat Harkemase Boys in Wezep de titel binnenhaalde in hoofdklasse C, is de stemming binnen de club behoorlijk getemperd. De oorzaak daarvoor zijn de ongere geldheden na afloop van het duel tegen Quick Boys in het kader van de strijd om het landskampioenschap bij de zaterdagamateurs. De Friese club heeft er nu al de buik van vol.

Weermaandag, 12 mei 2003

Koel en buiig

Vanavond en vannacht passeren er talrijke buien en het blijft wisselend bewolkt. Morgen is het koel en buiig, met af en toe zon en middagtemperaturen rond 13 ŕ 14 graden. De wind is daarbij matig tot vrij krachtig en komt uit het zuidwesten tot westen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties