Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 12 mei 2009.

Cultuurdinsdag, 12 mei 2009

Lenie Landstra uit Wommels wint 30e Waterpalet

Grou - Lenie Landstra uit Wommels heeft de jaarlijkse amateurkunstexpositie van Stichting Waterpalet Grou gewonnen. Landstra kreeg de meeste punten voor haar schilderij Landschap. Het publiek kon stemmen op de werken die van 1 tot 11 mei in Grou waren te bezichtigen. Aan de wedstrijd deden zo’n 150 amateurkunstenaars mee. Tweede werd M. Taekema uit Kootstertille met Willemskade Leeuwarden, derde Thea van de Griendt uit Donkerbroek met Daar gaat ze.

Cultuurdinsdag, 12 mei 2009

Reizend kunstwerk voor Dantumadiel

Damwoude - De gemeente Dantumadiel heeft een reizend kunstwerk in huis dat een half jaar bij de gemeente zal logeren. Het kunstwerk De Hooghe Aelder maakt deel uit van het kunstproject Kunst Schrijft Geschiedenis van Stichting Aelder Hooghe Kunsten in het Drentse Aalden.

Cultuurdinsdag, 12 mei 2009

Laatste voorstelling ‘Rake Klappen’

Leeuwarden - Tryater speelt morgen de laatste openbare voorstelling van Rake Klappen, een toneelstuk over huiselijk geweld. Het theatergezelschap maakte de productie in 2007 samen met Fier Fryslân en Politie Fryslân om de problematiek van huiselijk geweld bespreekbaar te maken.

Cultuurdinsdag, 12 mei 2009

De Bazuin eert Hein Boonstra die 75 jaar muzikant is

Holwerd - De christelijke fanfare De Bazuin uit Holwerd eert komende zaterdag korpslid Hein Boonstra. Hij is dit jaar precies 75 jaar muzikant. Boonstra (85) speelt de eerste partij op de euphonium. Hij krijgt zaterdag tijdens een concert in It Sintrum in Holwerd de versierselen uitgereikt die behoren bij het erelidmaatschap. De Bazuin werd negentig jaar geleden opgericht.

Cultuurdinsdag, 12 mei 2009

Zangeres uit Leek in finale songfestival voor ouderen

Leek - Zangeres Titia Keizer uit Leek is doorgedrongen tot de finale van het Ouderensongfestival 2009. De finale vindt zondag plaats in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Keizer vertolkt het Vilja-lied uit Die lustige Witwe van Franz Léhar.

Economiedinsdag, 12 mei 2009

Hypotheekgarantie verruimd bij geldkrapte

Rijswijk - Huishoudens die hun woning hebben gefinancierd met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en die als gevolg van werkloosheid hun hypotheeklasten niet meer volledig kunnen betalen, mogen hun betalingsachterstand laten oplopen tot een bedrag van maximaal 9 procent van de lening.

Economiedinsdag, 12 mei 2009

Duidelijkheid over ontslag Philipspersoneel

Drachten - Zestig medewerkers van Philips in Drachten hebben gisteren te horen gekregen dat er voor hen aan het einde van het jaar geen werk meer is. De ontslagen zijn onderdeel van het plan om voor het einde van het jaar 116 banen te schrappen. De medewerkers kunnen gebruik maken van het huidige sociaal plan. De ontslagen worden doorgevoerd wanneer er dit jaar geen structurele verbetering komt. Volgens Piet Fortuin van het CNV houdt het bedrijf zich aan de criteria die worden gesteld door het UWV. De mensen die het laatst binnen zijn gekomen bij bepaalde afdelingen, worden nu als eerste ontslagen.

Economiedinsdag, 12 mei 2009

Export van vaarzen hervat

De uitvoer van vaarzen is in het afgelopen jaar dramatisch ingezakt. Veel landen sloten vorig jaar de grenzen uit angst voor het importeren van de veeziekte blauwtong. Een jaar eerder zorgde de ziekte ook al voor een forse dip in de uitvoer. Volgens Friese exporteurs wordt blauwtong niet gebruikt om de eigen markt te beschermen. ,,Importerende landen zijn bang om het binnen te krijgen. Dat was vooral de bepalende factor”, zegt directeur en eigenaar Albert van der Ploeg van exportbedrijf Van der Ploeg International uit Leeuwarden.

Hoofdartikeldinsdag, 12 mei 2009

Het koningshuis...

Het was te verwachten: de populariteit van de koningin is na de aanslag in Apeldoorn gestegen. Voor de vaststelling daarvan hoef je niet te kijken naar de uitkomsten van een onderzoek; je voelt het en je hoort het om je heen.

Regiodinsdag, 12 mei 2009

Stapje voor stapje een kind verder helpen

Groningen - Een kind kan een hele reeks gediagnosticeerde problemen hebben, maar het kan ook simpelweg weigeren te eten. In beide gevallen kan het Portage Programma uitkomst bieden. Aafke Hoekstra van de RuG doet onderzoek naar een nieuwe opzet van Portage, en zoekt gezinnen die willen mee doen.

Regiodinsdag, 12 mei 2009

Nieuw Drachtsterplein mag

Leeuwarden - Forenzen die vanuit de richting Drachten naar Leeuwarden willen, hoeven uiterlijk in 2015 niet meer in de file te staan. De gemeenteraad gaat akkoord met een aanpassing van het Drachtsterplein, vervanging van de Drachtsterbrug door een aquaduct en fietstunnels.

Regiodinsdag, 12 mei 2009

Scholieren tussen de lege blikjes en chipszakken

Surhuisterveen - Leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Achtkarspelen en Kollumerland hebben gisteren zwerfafval opgeruimd. Het was de aftrap van hun maatschappelijke stage, een nieuw fenomeen in het Nederlandse onderwijs.

Regiodinsdag, 12 mei 2009

Pubers vernielen voor 30.000 euro in Gorredijk

Gorredijk - Twee zestienjarige jongens uit Gorredijk en Jubbega en een zeventienjarige jongen uit De Hemrik hebben bekend veel vernielingen in Gorredijk te hebben gepleegd. Het totale schadebedrag ligt rond de dertigduizend euro, wat op de jongens en hun ouders wordt verhaald. Dit maakte de politie gisteren bekend.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 mei 2009

Al 500 aanmeldingen pastoraatcongres Drachten

Drachten - In de Bethelkerk in Drachten wordt vrijdag en zaterdag een groot congres over pastoraat gehouden. Al een kleine vijfhonderd mensen hebben zich hiervoor aangemeld. Ze komen uit heel Nederland.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 mei 2009

Laat evangelie weer klinken in een tent

De Bolswarder Franciscusparochie vierde afgelopen weekend feest. Het kerkgebouw bestaat namelijk 75 jaar. Deze moderne kathedraal is gebouwd en ontworpen door de architect Hendrik van der Leur, een leerling van de Franse benedictijn Dom Paul Bellot. In het naastgelegen Titus Brandsma museum (www.titusbrandsmamuseum.nl) is vanwege dit jubileum een tijdelijke tentoonstelling ingericht die de moeite van het bezichtigen waard is. De bezoeker wordt daar als het ware ingewijd in de geheimen van de bijzondere architectuur die aan de Franciscuskerk ten grondslag ligt. Alle vormen, kleuren en afmetingen hebben een betekenis, de kerk is in meer dan één opzicht een werkelijk heilige plaats.

Geloof & Kerkdinsdag, 12 mei 2009

Augustinus’ theologie is op en top modern

Op 43-jarige leeftijd begint kerkvader Augustinus te schrijven aan wat zijn bekendste boek zal worden: de Confessiones oftewel Belijdenissen. Het wordt gezien als een hoogtepunt in de wereldliteratuur. Het boek beleeft op dit moment een ware revival. Na bijna vijftig jaar is er een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen.

Sportdinsdag, 12 mei 2009

Een rood relikwie van glimmende lak

Tussen Pinerole en Dronero, kleine dorpjes in Italië, begeeft in 1994 tijdens een vriendenfietstocht het leren riempje van de linker toeclip van Dirk Jan Roelevens racefiets het, wat op vlakke wegen geen ramp is, maar in de naderende Piemontese Alpen heel vervelend. In het nabijgelegen gehucht Villar San Costanzo runt de regionale wielerheld Gian Paolo Cucchietti een wielerwinkel en hij geeft Roeleven twee leren riempjes (één reserve) waarvoor ondanks verwoede protesten niet mag worden betaald.

Sportdinsdag, 12 mei 2009

Het wie, wat en wanneer van de play-offs van Cambuur

Leeuwarden - Het was een interessante puzzel en sinds dit weekeinde is-ie opgelost: die van de play-offs voor de strijd om twee plaatsen in de eredivisie. De plaats van SC Cambuur-Leeuwarden in die puzzel was twee weken geleden al duidelijk. Met de ontknoping van de degradatiestrijd afgelopen weekeinde in de eredivisie is de puzzel compleet. Tijd voor een nadere blik op de play-offs, die vanavond van start gaan met de eerste ronde.

Sportdinsdag, 12 mei 2009

Heerenveen verliest eerste bekerfinale

Waalwijk - De eerste bekerfinale, uit een reeks van drie, is gisteravond voor sc Heerenveen niet goed uitgepakt. Het belofteam van interimtrainer Johnny Jansen verloor in een sfeerloze ambiance in Waalwijk van Jong De Graafschap. Het was de derde keer dit seizoen dat de Doetinchemers te sterk waren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties