Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 12 september 2011.

Cultuurmaandag, 12 september 2011

18.000 bezoekers op UIT! Leeuwarden

Leeuwarden - Ruim 18.000 mensen hebben gisteren UIT! Leeuwarden bezocht, het evenement dat het nieuwe culturele seizoen van Leeuwarden inluidt. In de Prinsentuin konden de bezoekers kijken en luisteren naar diverse muziekoptredens, kleine voorstellingen en voordrachten. Het aantal bezoekers is volgens de organisatie boven verwachting. ,,We hebben twee keer zoveel bezoekers getrokken als afgelopen jaar”, aldus Siart Smit. Vooral hoofdact Tim Knol trok veel bezoekers.

Hoofdartikelmaandag, 12 september 2011

President in hoofdrol in tijd van nood

Drie (oud-)presidenten waren betrokken bij de herdenking van 9/11: Clinton, Bush en Obama. De laatste twee speelden een belangrijke rol in het hoofdprogramma van de herdenking, in Manhattan; Clinton was in Pennsylvania, bij een herdenkingsprogramma. De rol van de president bij gebeurtenissen in de orde van grootte van 9/11 is enorm. De hele natie - en grote delen van de wereld - kijkt naar de president. Alles wat hij zegt en doet, is belangrijk, tot en met een gelaatsuitdrukking of een handgebaar. De president is het middelpunt; van hem worden grote dingen verlangd: bemoediging, uitleg, troost, daadkracht en een visie op de toekomst.

Regiomaandag, 12 september 2011

Hallumer grote winnaar op dwergpapegaaien-EK

Hallum - De mooiste dwergpapegaaien van Europa komen uit Hallum. Met 25 van zijn veertig agapornissen viel Yne Peter Terpstra uit Hallum dit weekeinde in de prijzen tijdens de Europese Kampioenschappen in Aalst (België). Hij haalde vijf keer brons, vijf keer zilver en negen keer goud (sommige medailles gelden voor een groepje vogels). Ook werd hij algemeen Europees kampioen.

Regiomaandag, 12 september 2011

Edelen, prinsen en stadhouders in de Leeuwarder binnenstad

Het nieuwe Hofstadfestival, waarin dertien evenementen aan elkaar zijn gekoppeld, trok tienduizenden bezoekers naar Leeuwarden. Een van de trekkers was de kostuumparade.

Regiomaandag, 12 september 2011

Kwelders waren veel zoeter dan gedacht

Blije - Het kweldermilieu in het noorden van Fryslân was veel zoeter dan altijd is gedacht. Dat blijkt uit verschillende akkerlagen bij terpopgravingen in Jelsum en Firdgum. Bij opgravingen in de terp van Easterbeintum zijn nu ook krassen van een eergetouw (een heel vroege ploeg) gevonden. Deze sporen van de voorloper van de keerploeg zijn niet eerder aangetroffen in een kwelder.

Regiomaandag, 12 september 2011

Wat een opluchting: het schip van papier-machéschip drijft!

Het Schip, De Lading: zo heet het project waaraan de Leeuwrader stadskunstenaar Marten Winters twee jaar lang heeft gewerkt. Gisteren ging het papier-machéschip te water in de Prinsentuin.

Geloof & Kerkmaandag, 12 september 2011

Ter kerke in de stad van de Twin Towers

Koen Zondag uit Feanwâlden was vorige week in New York, aan de vooravond van de herdenkingen van 9/11. Hij bezocht een kerkdienst van de Christian Reformed Church.

Geloof & Kerkmaandag, 12 september 2011

Kaartjes pausbezoek niet verhandeld

Berlijn - De Duitse bisschoppenconferentie heeft de online handelsplaats eBay gevraagd de handel in kaartjes voor het pausbezoek te stoppen. Een woordvoerder noemde het vrijdag in media ongelukkig dat mensen geld verdienen aan de kaartjes, omdat die gratis zijn verstrekt. De verkoopvoorwaarden van eBay laten de handel echter toe, omdat de kaartjes naamloos zijn. Paus Benedictus XVI bezoekt Duitsland over circa twee weken. Vele tienduizenden mensen hadden kaartjes aangevraagd voor de massabijeenkomsten in Erfurt, Freiburg en Berlijn.

Sportmaandag, 12 september 2011

Vergeten en vergeten

Ik moest vorige week onbewust denken aan de 24e augustus van dit jaar. De dag van de Frouljus PC. Wat was het slecht weer die bewuste woensdag; het water kwam met bakken uit de lucht. Jammer voor de kaatssport, maar ik was er op voorbereid. Gewapend met mijn paraplu kreeg het overtollig vallende regenwater geen enkele vat op me.

Sportmaandag, 12 september 2011

Welke coureurs uit de Formule 1 zoeken we?

Het Formule 1-seizoen is in volle gang. En hoewel er al enige jaren geen enkele Nederlander meedoet in de technisch meest geavanceerd én snelste sport ter wereld, zitten bij elke Grand Prix miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd. Formule 1: voor sommige mensen een passie, voor anderen een geldverslindende, milieu-onvriendelijke hobby. Voor ons een mooi Kennisquiz-item.

Sportmaandag, 12 september 2011

Heerenveen verzacht pijn in noordelijke derby

Op de dag dat de wereld herdacht dat een decennium eerder grootmacht VS in brand stond, juichte Fryslân om zoiets triviaals als een overwinning op de aartsrivaal. Heerenveen - FC Groningen: 3-0.

Sportmaandag, 12 september 2011

Het gaat Cambuur voor de wind na stormachtige zege

Volendam Vijf gespeeld, tien punten. Plaats drie op de ranglijst en de topscorer van de eerste divisie in de gelederen. Voor het vernieuwde Cambuur verlopen de eerste weken van het seizoen voorspoedig. Dat kun je na de 1-4 zege bij FC Volendam - toch een concurrent voor de plaatsen bovenin - wel stellen. Dat het geflatteerd was, daar maalde niemand om bij Cambuur. Logisch.

Sportmaandag, 12 september 2011

Opluchting na de eerste zege Harkemase Boys

Harkema - Na vier wedstrijden zonder zege, een negatief record voor Harkemase Boys, kon zaterdag eindelijk de vlag in top op sportpark De Bosk. Niet alleen vanwege het feit dat er gevoetbald kon worden, maar vooral omdat de thuisclub de eerste seizoenzege behaalde in het duel tegen Barendrecht. Die opsteker zorgde voor opluchting binnen de gelederen van de club.

Sportmaandag, 12 september 2011

Barto 'krijgt' goal van Bakker: foutje, bedankt

Leeuwarden - Had hij het willen doen, dan moest-ie toch echt nog even wachten. Erik Bakker kon geen foto maken van de topscorerspagina op NOS Teletekst gisteren. Die meldde namelijk ten onrechte dat de Cambuur-middenvelder tweede staat op de topschutterslijst. Wie erbij was in het stadion van FC Volendam of de samenvatting later zag, wist - uitgezonderd de speaker en de tv-commentator - echter wel beter. Drie keer Bakker, vijf goals in totaal. Cambuur heeft de topschutter van de eerste divisie in huis.

Sportmaandag, 12 september 2011

‘Zelfs spelersbus van Cambuur is gretig’

Het Friesch Dagblad struint wekelijks internet en Twitter af, op zoek naar uw mening. Ditmaal ook over SC Cambuur, na de forse 1-4 uitzege bij FC Volendam.

Sportmaandag, 12 september 2011

Hoe fierljeppen kan leren van een drankjesmerk

Het is klokslag twee uur als in Amersfoort de finales van het Fierste Ljepper-evenement beginnen. De setting: het water bij de gracieuze Koppelpoort, een eeuwenoud bouwwerk dat mooi past bij de traditionele sport die fierljeppen is. Om de gracht hebben zich maar liefst achtduizend mensen verzameld. Rijen dik, met hun neus bovenop de misschien wel spectaculairste fierljepwedstrijd ooit.

Sportmaandag, 12 september 2011

Mid Fryslân kan bij debuut net niet stunten

Leeuwarden - De korfballers van Mid Fryslân hebben de eerste wedstrijd in de ereklasse met 16-15 verloren. In Amsterdam verloor de combinatieclub uit Grou-Reduzum met 16-14 van Blauw Wit. Trainer-coach Peter Tolsma had na afloop een dubbel gevoel. De teleurstelling overheerste gisteren, omdat Mid Fryslân net niet voor een stunt had kunnen zorgen. Tevredenheid was er omdat de Friezen lieten zien dat ze landelijk mee kunnen doen op het hoogste niveau.

Sportmaandag, 12 september 2011

‘Het is te voorbarig om te zeggen dat Heerenveen nu uit het dal is’

De fans moesten er vijf duels op wachten, maar sc Heerenveen heeft haar eerste competitiezege dan toch te pakken. Uitgerekend in de ‘derby van het Noorden’ behaalde de ploeg van trainer Ron Jans de eerste driepunter. Is het lek boven na de 3-0 overwinning op FC Groningen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties