Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 13 januari 2011.

Cultuurdonderdag, 13 januari 2011

Yby Potlatch geeft kunst weg aan inwoners Moerdijk

Leeuwarden - De Friese kunstenares Yby Potlatch gaat inwoners van Moerdijk haar schilderijen cadeau doen. De mensen in Moerdijk hebben weer iets positiefs, vrolijks en moois nodig na de verschrikkelijke brand, vindt Potlatch. Door haar kleurrijke schilderijen aan hen te geven, wil ze Moerdijk weer kleur geven, meldt ze op haar website. De Friezin heeft ongeveer honderd kunstwerken te vergeven die de Moerdijkers op 21, 22 en 23 januari bij haar kunnen ophalen.

Economiedonderdag, 13 januari 2011

Nederland ‘solide’ op obligatiemarkt

Leeuwarden - Nederland wordt op dit moment gezien als veilige haven op de obligatiemarkt in Europa. Het driejarige staatspapier ging eergisteren weg voor de historisch lage rente van 1 procent. Dat is goed voor de overheidsfinanciën. De regering kan er dit jaar nog twee keer van profiteren. Twee obligatieuitgiften staan gepland waarvan de eerste, een 10-jarige obligatielening, op 1 maart. ,,We zijn op dit moment de grote winnaars van de eurocrisis. Men heeft het gevoel dat wij veilig zijn”, zegt Eelke de Jong, hoogleraar internationale economie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Economiedonderdag, 13 januari 2011

Derde geval BSE 2010 in Lippenhuizen

Leeuwarden - Bij een veertien jaar oude koe van een melkveehouderij in Lippenhuizen is eind vorig jaar BSE vastgesteld. Dat gebeurde bij destructiebedrijf Rendac. De koe stierf een natuurlijke dood op de boerderij. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het was het derde geval van BSE, ookwel gekke koeienziekte, in 2010. Volgens het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad zal er de komende jaren nog af en toe een BSE-geval worden aangetroffen. BSE werd verspreid door besmet diermeel. Vanaf 1 januari 2001 komt met de invoering van de Europese voedernorm geen diermeel meer voor in rundveevoeder.

Hoofdartikeldonderdag, 13 januari 2011

Onrust in Noord-Afrika

Noord-Afrika is in beroering. In Tunesië, Algerije en Egypte rommelt het. Marokko en Libië zijn bang dat de onrust overslaat. Bij de protesten, waarbij in Tunesië en Algerije meerdere doden zijn gevallen, ageren de burgers tegen het slechte economische beleid van hun regering en het gebrek aan politieke vrijheid.

Regiodonderdag, 13 januari 2011

De liefde tussen Friese coalitiepartners CDA en PvdA bekoelt

Leeuwarden - De verkiezingsstrijd is in Fryslân in alle hevigheid losgebarsten. De coalitiepartners CDA en PvdA proberen elkaar een hak te zetten waar ze kunnen.

Regiodonderdag, 13 januari 2011

Politieagent Aardema in Fryslân lijsttrekker PVV

Drachten - De 47-jarige politieagent Max Aardema uit Drachten voert de lijst aan van de Partij Voor de Vrijheid in Fryslân. Dat blijkt uit een lijst die gisteren gelekt is naar de Friese media. Op plaats twee staat Otto van der Galiën uit Leeuwarden. Hij zat eerder tussen 2003 en 2007 al eens namens de SGP in Provinciale Staten.

Regiodonderdag, 13 januari 2011

‘Als kind dook ik al ondersteboven in de containers’

Leeuwarden - Wieger Nieuwenhout bewaart in zijn huis dozen vol elektronica en gasapparatuur. Iets weggooien staat niet in het vocabulaire van de verzamelaar. Dan ruilt hij het liever. Kopstuk van de verzameling is een gloeilamp uit 1893, waarschijnlijk uit de allereerste serie van Philips.

Regiodonderdag, 13 januari 2011

Raadsel rond zoveelste defect aan lift in Talma Hiem in Balk

Balk - Met drie man sterk was het bedrijf Hopmann Liftservice uit Heerlen gisteren naar Balk uitgerukt.

Regiodonderdag, 13 januari 2011

‘Je moet als gastouder echt wel wat kunnen hoor’

Leeuwarden - Gastouders moeten sinds 1 januari aan strengere eisen voldoen, willen zij geld ontvangen voor hun oppaswerk. Wat houden de nieuwe regels in? En wat vindt de gastouder er zelf van?

Geloof & Kerkdonderdag, 13 januari 2011

Pieter Oussoren: nu nog een Friese HSV

In december verscheen de Herziene Statenvertaling (HSV). Een herziene editie van de aloude Statenvertalin0067. In de familie van ds. Pieter Oussoren is die Bijbel al eeuwen een erfstuk. Hoe kijkt de maker van de Naardense Bijbel tegen de HSV aan?

Geloof & Kerkdonderdag, 13 januari 2011

Sneker voorganger Fred van Poelgeest overleden

Sneek - Na een kort ziekbed is dinsdag Fred van Poelgeest overleden, voorganger van de Evangelische Gemeenschap Sneek (EGS). Fred van Poelgeest is zestig jaar geworden. Hij was getrouwd en had drie kinderen.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 januari 2011

Het erfgoed van Kuyper ook in Chinees

De artikelen over Bavinck en Kuyper in het Friesch Dagblad werden afgelopen weekend tot in de Verenigde Staten gelezen. Rimmer de Vries (82), ooit woonachtig in Winsum en Oudega (W), is altijd een bewonderaar van Kuyper geweest. ,,De vertaling van werk van Kuyper en Bavinck is erg belangrijk.”

Geloof & Kerkdonderdag, 13 januari 2011

‘Manna-vandaag’ neemt krant ‘Uitdaging’ over

Leeuwarden - Het evangelisch nieuwsmagazine Uitdaging en de evangelische maandkrant Manna-vandaag gaan samen. Maximum Life, de uitgever van Manna-vandaag, heeft deze week Uitdaging overgenomen van Inspirit Media. De beide bladen worden samengevoegd en gaan vanaf nu verder als één krant, onder de naam Uitdaging. Het eerste nummer daarvan verschijnt in februari 2011.Er is afgesproken dat het tot de Inspirit Media Groep behorende Media Result de advertentiewerving voor Maximum Life gaat verzorgen.

Sportdonderdag, 13 januari 2011

Rustenberg weg bij SC Cambuur, Arts verbijsterd

Leeuwarden - Randy Rustenberg verruilt SC Cambuur met onmiddellijke ingang voor AGOVV. De linksback bevestigde dat gisteravond. Opvallend genoeg hoorde Cambuur-trainer Alfons Arts pas van de overstap toen deze krant hem daarmee confronteerde. ,,Jammer, wees gewoon open en eerlijk, denk ik dan.”

Sportdonderdag, 13 januari 2011

Favorietenrol legt geen extra druk op ‘clown’ Knegt

Bantega - Sjinkie Knegt geldt als een van de grote favorieten op eremetaal bij het EK shorttrack, dat vanaf morgen op Thialf wordt gehouden. De 21-jarige Bantegaster raakt niet in de war van die favorietenrol. Een zelfvertrouwen dat hele Nederlandse shorttrackploeg van Jeroen Otter uitstraalt. Met de bondscoach is ook de drijvende kracht genoemd achter de ploeg die op komend weekeinde in Heerenveen moet gaan oogsten.

Sportdonderdag, 13 januari 2011

Shorttrackers doen pr om Thialfstadion vol te krijgen

Heerenveen - Het publiek loopt nog niet echt warm voor de Europese kampioenschappen shorttrack, die van 14 tot en met 16 januari in Thialf zullen worden verreden. Het is niet bekend hoeveel kaarten er precies zijn verkocht voor het driedaagse toernooi dat morgen begint, maar er zijn nog voldoende kaarten verkrijgbaar. Mondiaal is shorttrack een veel grotere sport dan het allroundschaatsen, maar in Nederland wil het qua publieke belangstelling nog niet echt vlotten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties