Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 13 januari 2014.

Hoofdartikelmaandag, 13 januari 2014

Israël, Rusland, Qatar en nog zo wat landen

Het koninklijk paar, minister-president Rutte en minister Schippers gaan naar de Olympische Winterspelen. in Rusland. Dat is goed voor de Nederlandse deelnemers maar het is vooral goed voor de dialoog met president Poetin. Nederland heeft een aantal akkefietjes gehad met de oud KGB-er die nu al dertien jaar in het Kremlin zit, net toen de herdenking van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Rusland en Nederland werden afgerond. Die gebeurtenissen (bijvoorbeeld de Russische diplomaat die werd aangehouden door de politie en de in hechtenisneming van Greenpeace-activisten) waren schadelijk voor de betrekkingen, die toch al kwetsbaar zijn voor grillig Russisch gedrag in het handelsverkeer, tot schade van de Nederlandse land- en tuinbouwuitvoer. Alle reden dus om met een maximale vertegenwoordiging naar de Spelen te gaan, in de hoop dat Poetin de koning, de koningin en de minister-president ziet staan.

Regiomaandag, 13 januari 2014

Een echte Amelander spreekt dialect

Leeuwarden | Als het gaat om het spreken van dialect, dan neemt Ameland in Nederland een bijzondere positie in. Zelfs in vergelijking met de andere Waddeneilanden is het eiland bijzonder. Want waar het spreken van dialect daar en elders in Nederland vooral lijkt voorbehouden aan de oudere generatie, is het Amelander dialect springlevend onder jongeren. Dat betoogde Mathilde Jansen zaterdagmiddag tijdens een lezing in Leeuwarden, georganiseerd door kunstenaarscollectief VHDG, met medewerking van onder meer de Fryske Akademy en het Genootschap Onze Taal. Jansen deed onderzoek naar het Amelander dialect en promoveerde daarop in 2010.

Regiomaandag, 13 januari 2014

Vragen over rol gemeente bij kamerverhuur

Leeuwarden | Het legaliseren van illegale kamerbewoning in de Vlietzone in Leeuwarden leidt tot raadsvragen van de VVD. De partij wil vanavond opheldering van wethouder Henk Deinum en het college over de rol van de gemeente Leeuwarden. Ook de PvdA reageert verbaasd, net als het CDA.

Regiomaandag, 13 januari 2014

Leeuwarder scholen over op zonnestroom

Leeuwarden | Op 38 basisscholen, buurthuizen en gymlokalen in Leeuwarden worden binnenkort zonnepanelen geplaatst. De scholen investeren zelf niets, en besparen uiteindelijk fors op de energierekening. Dat zei gemeentelijk duurzaamheidsmedewerker Bouwe de Boer zaterdag op de nieuwjaarsreceptie van de PvdA in De Bres in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 13 januari 2014

Kerken zoeken herbestemming

Amersfoort | Bijna 150 kerk- en kloosterbesturen hebben vorig jaar subsidie aangevraagd voor een onderzoek naar herbestemming van hun gebouw. Dat schrijft directeur Cees van ’t Veen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in het nieuwste nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst.

Geloof & Kerkmaandag, 13 januari 2014

Jubileum organist Taeke van Popta gevierd in Nijland

Nijland | Organist Taeke van Popta (65) heeft zondag in Nijland het gouden insigne met briljant ontvangen van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) binnen de Protestantse Kerk. Tijdens een feestelijke eredienst werd in de Nicolaaskerk herdacht Van Popta vijftig jaar organist is. Naast de onderscheiding kreeg de jubilaris een wandbord met herdenkingsopschrift.

Sportmaandag, 13 januari 2014

Eagles bewijst het gelijk van de Friese coach

Zaalvoetbalgigant Leekster Eagles was altijd een opvallende afwezige op de erelijst van het open FK, de eerdere Midwintercup. Tot zaterdag, toen Eagles met de zege in Franeker het gelijk van de Friese coach Symen Abe Hoekstra bewees.

Sportmaandag, 13 januari 2014

Drachtster Boys wint door ‘niet te verliezen’

Franeker | Je zult maar het vrouwenzaalvoetbalteam van Drachtster Boys zijn. Op het hoogste landelijke niveau spelen, de laatste drie open FK’s in Franeker hebben gewonnen en dus in 2014 opgejaagd wild zijn. ,,Dan”, zo wist speelster Janneke Vellema, ,,kun je alleen maar verliezen.” Dat deed het bolwerk zaterdag geen enkele keer en dus won Drachtster Boys het toernooi. Alweer.

Sportmaandag, 13 januari 2014

LDOKD begint nieuwe jaar met ‘pikstart’

Gorredijk | Zo sober LDODK het jaar 2013 afsloot, zo sprankelend begon het gistermiddag aan 2014. In Gorredijk versloeg de ploeg van trainer/coach Jan Sjoerd Pool viervoudig landskampioen Koog Zaandijk op overtuigende wijze: 30-25. De belangrijke twee punten verschafte de thuisclub enige lucht in de strijd tegen degradatie uit de Korfbal League. Daar moet LDODK in de komende twee maanden, als het alle ploegen in het ‘rechterrijtje’ in eigen huis ontvangt, definitief afstand van nemen.

Sportmaandag, 13 januari 2014

Gezelligheid kent geen tijd bij De Oldehove

Leeuwarden | ,,Wat zei ik: precies half vijf klaar”, klinkt het triomfantelijk uit de mond van arbiter Henk Posthumus na afloop van de topdamwedstrijd tussen De Oldehove en MTB Hoogeveen in de hoofdklasse A. De Leeuwarders zegevieren met 12-8 en verkleinen daarmee de achterstand op de Drentse koploper tot één punt in de op een na hoogste damklasse, waarin ook de Friese clubs Huizum, Damcombinatie Fryslân en Drachten actief zijn. Dat Posthumus, naast arbiter ook erevoorzitter van De Oldehove, zo nadrukkelijk wijst op zijn eigen stiptheid, heeft te maken met de - door hem gesteunde - nieuwe regelgeving in de top van het dammen.

Sportmaandag, 13 januari 2014

Allroundtoernooien: te weinig spektakel en entertainment

Over ruim drie weken beginnen de Olympische Spelen in Sotsji. Voor de schaatsers draaide het dit weekeinde eerst nog om het EK allround in Hamar. Titelfavoriet Sven Kramer liet het toernooi schieten, zo vlak voor de Spelen. Boet een EK in een olympisch jaar aan waarde in?

Sportmaandag, 13 januari 2014

Manu is één, maar Cambuur wil meer

Het oefenduel Cambuur - De Graafschap (2-1) stond gisteren op papier in het teken van Go Ahead Eagles. Maar het ging vooral over de aangetrokken Elvis Manu, de (nog) niet aangetrokken Anco Jansen en de nog te halen spits en ‘nummer 10’.

Sportmaandag, 13 januari 2014

Heerenveen met een goed gevoel terug in Fryslân

Heerenveen | Met enige vertraging keerde de selectie van sc Heerenveen in de nacht van zaterdag op zondag om half drie ‘s nachts terug van het trainingskamp in Albufeira. Het was een van de weinige tegenslagen waarmee de formatie van trainer Marco van Basten te maken kreeg in de voorbereiding op de tweede helft van de competitie. Die wordt zaterdag hervat met de thuiswedstrijd tegen Roda JC.

Sportmaandag, 13 januari 2014

Nauta bewijst dat ze wél wereldtop is

Ze was geen wereldtopper op de 3000 meter. Aldus schaatsbond KNSB toen het ging over het wel of niet mogen starten van Yvonne Nauta op die afstand op de Spelen. De Friezin nam sportieve wraak met zilver op het EK allround in Hamar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties