Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 13 december 2004.

Achtergrondmaandag, 13 december 2004

Japan herontdekt Azië

De toenemende populariteit van Aziatische films in Japan is een teken dat het land zich meer op de buurlanden richt.

Bijschriftmaandag, 13 december 2004

Ongedaan

De Getrouwe laat niet varen wat zijn hand begon.

Cultuurmaandag, 13 december 2004

Eerste lustrum Les Rigolaux op z’n Amerikaans gevierd

In Joure is sinds 1999 het opera- en operettekoor Les Rigolaux actief. Afgelopen zaterdagavond vierde dit koor daarom haar eerste lustrum. Ze deed dat met een overwegend Amerikaans programma.

Cultuurmaandag, 13 december 2004

Woon!Aris kan verwachtingen niet waarmaken

Leeuwarden - Woon!Aris was zaterdagavond geen schim van de ploeg die twee maanden eerder landskampioen MPC Capitals uit Groningen versloeg in de eerste wedstrijd van de competitie in de eredivisie. In de revanche gingen de basketballers uit Leeuwarden voor eigen publiek onderuit en konden alleen bij begin van de tweede helft even een vuist maken.

Cultuurmaandag, 13 december 2004

Virtuoos en trefzeker spel van Berezovsky

Het concert van het Noord Nederlands orkest in De Lawei stond vrijdagavond geheel in het teken van Russische componisten uit de periode van de Romantiek. Een periode waarbij het gevoel in de muziek de boventoon vierde en dat blijkt duidelijk uit de werken die op het programma stonden.

Cultuurmaandag, 13 december 2004

Japiks-konsert by Krite Bitgum

Bitgummole - Yn 1929 waard yn Bitgum/Bitgummole de Kristlik Fryske Krite Karel Roarda oprjochte. Dit jier bestiet de Krite dus 75 jier en by gelegenheid waard in tal festiviteiten hâlden. De jubileumfiering waard freedtejûn yn de tsjerke fan Bitgummole ôfsletten mei in konsert mei lieten fan Gysbert Japiks (1603-1666). Dat konsert waard brocht troch it Kristlik Mingd koar Halleluja fan Bitgum/Bitgummole ûnder lieding fan Reintsje Dykstra, twa solisten en trije musisi.

Cultuurmaandag, 13 december 2004

New London Choral niets veranderd

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat Tom Parker voor het eerst optrad met The New London Chorale. Met een kersttournee viert Tom Parker het zilveren jubileum met zijn New London Choral. Zijn intentie is om klassieke muziek om te zetten in populaire muziek. In Nederland kreeg hij grote bekendheid met de uitvoering van de Young Messiah , de Messiah van Händel gearrangeerd als popmuziek en nadien volgden veel arrangementen van bekende componisten.

Dossiermaandag, 13 december 2004

Spiegeltje, spiegeltje


Dossiermaandag, 13 december 2004

Roddelblad zonder Johan


Hoofdartikelmaandag, 13 december 2004

Dood, bijzetting…

Het was opvallend stil in de straten, zaterdagochtend. Tienduizenden mensen langs de route naar Delft, enkele miljoenen mensen die naar de televisie-uitzending keken en gisteren nog eens duizenden mensen die de Nieuwe Kerk in Delft bezochten: de belangstelling voor de uitvaartdienst en de bijzetting van prins Bernhard was erg groot. Van degenen die hebben gekeken, zal veruit de meerderheid onder de indruk zijn geraakt van wat ze zagen. De emotie van het overlijden en van de bijzetting werd vorm gegeven in strakke kaders van militair ceremonieel, in een duidelijke regie van handelingen en in een welgevormde preek.

Regiomaandag, 13 december 2004

Zorginstelling verwijst te weinig door

Siegerswoude – Zorginstellingen verwijzen cliënten te weinig en niet goed genoeg door naar een dagbestedingplek op zorgboerderijen. Steeds vaker houden ze de cliënten liever zelf, terwijl de cliënt soms beter af is op een zorgboerderij. Dit zegt W. Visscher van de Friese afdeling van de Vereniging van Zorgboeren. Hij reageert hiermee op een artikel in het blad Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat in Gelderland de helft van het aantal plaatsen in de zorgboerderijen leeg staat. Dit komt volgens de Gelderse voorzitter van de Vereniging van Zorgboeren doordat zorginstellingen de cliënten liever voor zichzelf houden. Daarmee strijken ze zelf het geld op dat de patiënt besteedt aan het inkopen van zijn eigen zorg. Zorgboerderijen zijn daarom nu volop bezig als awbz-instelling erkend te worden. Dan hoeven cliënten niet meer via zorginstellingen te worden doorverwezen.

Regiomaandag, 13 december 2004

Aan noren valt geen eer te behalen

Firdgum – Misschien zou Jan Maarten Heideman eens moeten overwegen een reisje naar Firdgum te maken. Het zou zomaar kunnen dat de marathonschaatser, altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen, er nog ideetjes opdoet. Sinds zaterdag ligt er in de Yeb Hettinga Skoalle namelijk een groot deel van de internationale schaatsenverzameling van Ed Braakman. En tussen die honderden modellen uit Fryslân, Nederland, Duitsland, Scandinavië en Amerika vindt de Oldebroeker vast nog wel iets om mee te gaan knutselen.

Regiomaandag, 13 december 2004

Kampioen, maar niet op de foto

Zwaagwesteinde – G. H. de Vries uit Mûnein had pech, afgelopen zaterdag op de Friese Kampioenendag in Zwaagwesteinde. Maar liefst acht van zijn duiven vielen in de prijzen, waarvan eentje zelfs als mooiste van alle deelnemers (met 92,5 punt), maar geen van zijn kampioenen kon op de foto worden gezet door de beroemdste duivenfotograaf die er is.

Regiomaandag, 13 december 2004

Tien minuten lang in de houding bij de uitvaart

Tytsjerk – Midden in de nacht, om half twee ’s morgens, was hij van huis gegaan en om twee uur ’s middags was hij weer thuis in Tytsjerk. Ruim twaalf uur onderweg, om tien minuten in de houding te staan voor de rouwstoet van Prins Bernhard. Henk Veerdig was een van de driehonderd mensen van de vliegbasis Leeuwarden die zaterdag werden ingeschakeld bij de uitvaart van de prins. Hij vond de hele reis alleszins de moeite waard. ,,Het was erg indrukwekkend en mooi. Ik vind het heel bijzonder dat ik mijn steentje bijgedragen heb’’, vertelt Veerdig na afloop van de plechtigheid.

Regiomaandag, 13 december 2004

Natuurtaak voor waterschap

Leeuwarden - Vogelbescherming Nederland wil dat de waterschappen meer gaan samenwerken met natuurorganisaties om de waterrijke gebieden in Nederland te verbeteren. In veel natuurgebieden in Nederland, zeker in de zogenaamde Wetlands, is sprake van onnatuurlijk peilbeheer.

Geloof & Kerkmaandag, 13 december 2004

‘Netwerk voor genezingspastoraat’

Dalfsen – Er komt een landelijk netwerk van pastores en gemeenteleden die ervaring hebben met ‘de dienst van genezing en bevrijding’. Bovendien moet het onderwerp genezing op de agenda komen van kerkenraden, synode en een plek krijgen in de opleidingen van theologische faculteiten. Daarvoor pleit het Evangelisch Werkverband.

Geloof & Kerkmaandag, 13 december 2004

‘Theologie naar de marge verdreven’

Kampen - Alleen theologen zijn nog geïnteresseerd in theologie. De wetenschappelijke invloed van de godgeleerdheid is verdampt, en van de cultuur is ze inmiddels zozeer vervreemd dat ze zelfs geen ergernis meer wekt. Ook kerkleden vinden theologische denkkaders niet meer relevant voor hun visie op de werkelijkheid. Maar ondanks dat alles is de toekomst van de theologie niet hopeloos: ,,De bede is, om met een woord van oud-premier Van Agt te spreken, dat God uit deze rots toch eindelijk vonken slaat.”

Sportmaandag, 13 december 2004

Ivoren toren van Beveren beetje van voetstuk gevallen

Drie jaar geleden was Beveren op sterven na dood. Totdat ene Jean-Marc Guillou, voormalig Frans international en eigenaar van een voetbalschool in Ivoorkust, zich inkocht en de club redde van het bankroet. Als tegenprestatie wilde Guillou jaarlijks enkele van zijn talenten stallen bij Beveren. Tot op de dag van vandaag haalde hij zeventien Ivorianen naar de Belgische eersteklasser.

Sportmaandag, 13 december 2004

Winnaar Saher Youssef mist waardering in eerste Advent-ure Run

Ameland - De eerste Advent-ure Run van Ameland trok zaterdag 720 deelnemers, terwijl er 600 hardlopers werden verwacht bij deze eerste volksloop van SV Friesland en Amelander instellingen over 21 en 10,5 kilometer. Kritiek was er ook, van Saher Youssef: de winnaar van de halve marathon bij de mannen. ,,Een beker en een bos bloemen is mooi, maar ik mis prijzengeld. Ik loop niet puur voor het geld, maar zou toch wel wat meer waardering verwachten.’’

Weermaandag, 13 december 2004

Winters

Het is winters met vannacht minimumtemperaturen rond -4 graden. De wind is matig uit het zuidoosten. Morgen wordt het ongeveer 2 graden, met bewolking, maar ook nu en dan zon. Het waait daarbij matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties