Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 13 december 2007.

Cultuurdonderdag, 13 december 2007

Wervelende en vervelende dans

Fijn dat een dansgroep als die van Krisztina de Châtel jong choreografisch talent de gelegenheid biedt om een dansstuk te maken en door de groep te laten uitvoeren tijdens een theatertournee; laten we dat vooropstellen. Nieuw bloed is nodig om de danskunst vitaal te houden en Dansgroep Krisztina de Châtel werkt daar ieder seizoen weer aan. Dat er in een dergelijk programma wat mindere stukken tussen zitten of ronduit missers, moeten we maar voor lief nemen. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Cultuurdonderdag, 13 december 2007

We moeten het weer van de Belgen hebben

Cabaret is in de laatste vijftien jaar een economische pijler van jewelste geworden. Met lachen krijg je de theaters wel vol is dan ook het beleid van menig theater. Dat dit tegelijkertijd een enorme humorinflatie betekent, ach dat mag de pret niet drukken. Er drijft altijd wel iemand naar boven die de kar trekt, lijkt de filosofie te zijn. Niet ten onrechte trouwens, want er druppelt daadwerkelijk zo nu en dan ook een echt talent uit de grote brei van grappenmakers. En er drijft ook altijd wel een winnaar naar boven bij de talloze cabaretfestival, zoals bij de Culture Comedy Award.

Economiedonderdag, 13 december 2007

Vriesbranden mag niet meer na 1 juni

Den Haag – Het verbod op het vriesbranden van vee gaat in per 1 juni volgend jaar. Dat heeft minister Verburg van Landbouw gisteren gezegd tijdens een overleg met kamerleden. De minister gaat daarmee in tegen de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om het besluit uit te stellen tot in ieder geval 2011.

Economiedonderdag, 13 december 2007

‘Boeren moeten meer van hun erf af komen’

Zwaagwesteinde – De boeren in de Friese Wouden moeten meer bij elkaar komen om daarmee te profiteren van elkaars kennis. Dat stellen onderzoekers en adviesbureau’s die gisteren aanwezig waren op de ledendag van de Vereniging Noardlike Fryske Wâlden NFW. De boeren in het gebied werken nu al wel veel samen en er zijn de afgelopen jaren door de samenwerking via NFW al vele successen geboekt, maar er is veel meer uit te halen, zo luidde de kritiek.

Hoofdartikeldonderdag, 13 december 2007

Wetterskip...

De verkiezingen voor het bestuur van het Wetterskip zullen volgend jaar opnieuw ingrijpend anders zijn, zo werd deze week bekend. Kandidaten dingen niet meer individueel mee naar een van de 25 tot 30 plaatsen in het bestuur, maar dienen zich te groeperen in lijsten. Die ‘groeperingen’ zullen een verkiezingsprogramma moeten hebben. Daarin moeten ze de speerpunten van hun toekomstige gewenste waterschapsbeleid kenbaar maken. Zo gaan de waterschapsverkiezingen steeds meer lijken op de verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten of de gemeenteraden. Het is de bedoeling dat de waterschappen transparanter worden, en ‘dichter bij de burger’.

Regiodonderdag, 13 december 2007

Welzijnclubs perplex over ‘fusievoorstel’

Leeuwarden - Zeven maatschappelijke organisaties moeten in één koepelorganisatie worden ondergebracht. Dat willen de coalitiepartijen van Provinciale Staten laten onderzoeken. De oppositie spreekt van een gedwongen fusie. Het nieuwe voorstel komt voor haar uit de lucht vallen. Ook de welzijnclubs zijn verbouwereerd. Zij zijn niet gekend in het voorstel.

Regiodonderdag, 13 december 2007

Schrappen van mfa is grote verrassing

Workum - Het besluit van de gemeente Nijefurd om geen multifunctioneel centrum in Workum te bouwen komt ,,als een grote verrassing”. Dat zegt Jelly Koopen, secretaris van Plaatselijk Belang. ,,We waren er vanuit gegaan dat het plan wel zou doorgaan.”

Regiodonderdag, 13 december 2007

Meer file door Wâldwei

Leeuwarden - Sinds de dubbelbaans Wâldwei tussen Drachten en Leeuwarden open is, staat het verkeer op de toegangswegen naar Leeuwarden ’s ochtends vaster dan ooit. De gemeente Leeuwarden gaat volgende week met Rijkswaterstaat om tafel zitten om het probleem te bespreken.

Regiodonderdag, 13 december 2007

Gods helpende hand voor mensen in nood

Wirdum - Sinds het begin is hij erbij geweest, Sjoerd Boonstra stond aan de wieg van de Voedselbank in Leeuwarden. Al voor de stichting in 2005 werd opgericht en de Voedselbank officieel opende, was de voormalige kruidenier uit Wirdum coördinator van het verstrekken van maandelijkse voedselpakketten aan minima.

Regiodonderdag, 13 december 2007

Fietsforens daagt bestuurders uit

Kollum - ,,Ik heb zo’n geel hesje, ik zorg dat mijn verlichting het altijd doet, maar nog heb ik het idee dat ik een rijdende schietschijf ben.” Wim van Driel fietst al vijf jaar lang iedere dag van zijn huis in Kollum naar zijn werk in het ziekenhuis van Dokkum en vice versa. Over de Trekweg, want dat is de kortste route. ,,Maar wel een heel gevaarlijke. Auto’s mogen er op een stuk tachtig, terwijl er geen apart fietspad is.”

Geloof & Kerkdonderdag, 13 december 2007

Een anti-ruzie boekje

Leusden - ‘Conflict splijt SoW-gemeente’ of ‘Kerkelijk conflict in Fries dorp escaleert’, het zijn koppen die de afgelopen jaren de pers haalden. Ruzies komen in kerken net zo goed voor als in andere organisaties. Nu is er een brochure met vuistregels om te voorkomen dat je elkaar in de kerk in de haren vliegt.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 december 2007

Bijbel en Koran met elkaar vergeleken

Hoe komen bijbelse figuren voor in de islam en wat betekenen zij voor moslims? Die vraag staat centraal in het boek Bijbelse figuren in de islamitische traditie onder redactie van Martha Frederiks. Het boek biedt een schat aan informatie over de achtergronden, de historische context en de uitwerking van een aantal bijbelse figuren genoemd in de Koran, meent Josien Folbert.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 december 2007

Ingemetselde kruik ontdekt in kerk Nijland

Nijland - Bij de grote restauratie van de kerk van Nijland is achter een eikenhouten muurstijl een ingemetselde kruik gevonden. De geglazuurde kruik van circa 1530 is daar waarschijnlijk achtergelaten door timmerlui. De kruik was leeg, op botjes van wat muizen en vleermuizen na.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 december 2007

Website over jaar van het Religieus Erfgoed

Leeuwarden - Het jaar 2008 is uitgeroepen tot Jaar van het Religieus Erfgoed. De officiële start is op 17 januari in Utrecht, vandaag wordt echter al de themawebsite, www.2008re.nl, geactiveerd. Deze geeft onder meer een overzicht van alle activiteiten.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Marc Mboua in de ban van Olympische Spelen

Leeuwarden - Lichtbruine ogen kijken je lachend aan. Marc Mboua (20) is een blij mens. Wit mutsje vanwege de kou op zijn rasta kapsel en polstasje bungelend aan de hand. ,,Je moet niet te veel zeggen, want die man schrijft alles op”, wordt hij door zijn collega’s gedold. Het weerhoudt de kleine spits uit Kameroen er niet van zijn mening over SC Cambuur-Leeuwarden te geven en ondanks zijn jonge leeftijd verder te zien dan de Leeuwarders club lang is.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Friese arbiter Mario Diks op de B-lijst

Leeuwarden De Friese scheidsrechter Mario Diks promoveert per 1 januari van volgend jaar naar de B-lijst.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Masita verlengt sponsorcontract

Leeuwarden Het sportkledingbedrijf Masita in het Limburgse Echt heeft zijn sponsorcontract met SC Cambuur-Leeuwarden met drie jaar verlengd.

Sportdonderdag, 13 december 2007

KNAU buigt zich over ‘zaak Dillema’

Burum De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) gaat mogelijk over tot eerherstel van Foekje Dillema. Daartoe zal Rien van Haperen, de voorzitter van KNAU, vandaag overleg voeren met de familie van de vorige week overleden oud-atlete.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Aris houdt rug recht in derde ‘tobduel’

Leeuwarden - Aris Friesland heeft gisteravond met de beperkte middelen die het heeft ook het derde achtereenvolgende duel in de kelder van de eredivisie basketbal in winst omgezet. Den Helder Seals werd in een zeer spannende wedstrijd nipt verslagen. ,,Maar we maken ons nog geen illusies”, aldus coach Tony Vandenbosch.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Oude tijden herleven in Zesdaagse van het Noorden

Zuidlaren - Met duizelingwekkende snelheden razen de wielrenners over de baan. De Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren is deze week het decor van de eerste wielerzesdaagse van het Noorden sinds 1979.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Matusiak weer fit

Heerenveen Sportclub Heerenveen kan komend weekeinde in Breda tegen NAC weer beschikken over Raduslaw Matusiak.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Jan Bruin stopt na dit seizoen

Leeuwarden Jan Bruin is bezig aan zijn laatste seizoen als profvoetballer.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Aris volgende week naar Rotterdam

Leeuwarden De bekerwedstrijd tussen Aris Friesland en Rotterdam is vastgesteld op 18 december. De wedstrijd wordt in Rotterdam gespeeld en gaat om een plek in de kwartfinale. Vorig seizoen reikte Aris Friesland tot de halve finales waarin het verloor van Nijmegen.

Sportdonderdag, 13 december 2007

Noordelijke toppers op Ameland

Nes Het belooft een spannende meeting te worden, zaterdag tijdens de Adventure Run op Ameland. De meeste toppers uit het Noorden op het gebied van hardlopen staan zaterdag aan de start.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties