Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 december 2011.

Cultuurdinsdag, 13 december 2011

Theaterstuk over homofiele oudere in verzorgingshuis

Leeuwarden | COC Leeuwarden werkt samen met de Manus Branding Stichting in Leeuwarden aan een theatervoorstelling over homofiele ouderen in zorginstellingen. Volgens de initiatiefnemers heerst er bij deze groep angst om voor hun geaardheid uit te komen. Met een vrolijke en confronterende voorstelling moet deze problematiek bespreekbaar worden gemaakt.

Cultuurdinsdag, 13 december 2011

Drie Friezen in finale compositiewedstrijd NBE

Leeuwarden | Chantal Brunt (15) uit Driezum, Martijn Oostra (18) uit Bolsward en Annemarije Osinga (17) uit Sneek zijn de drie Friezen die om een podiumplek strijden voor het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Uit de vier Nederlandse regio’s zijn drie jongeren geselecteerd. Vier van hen mogen op Nieuwjaarsdag samen met het NBE optreden in het Concertgebouw in Amsterdam, en daar hun zelfgeschreven compositie ten gehore brengen.

Economiedinsdag, 13 december 2011

Kuipers wint FD-prijs voor duurzaamheid

Leeuwarden | Landbouwmechanisatiebedrijf Kuipers uit Greonterp/Witmarsum heeft de Friesch Dagblad-duurzaamheidsprijs gewonnen met de strokenfrees. Hiermee kan in minder werkgangen worden gefreesd, bemest en gezaaid. De prijs werd vanochtend voor de eerste keer uitgereikt door directeur en hoofdredacteur Lútsen Kooistra van het Friesch Dagblad op de eerste dag van de Nederlandse Landbouwbeurs die deze week in het WTC Expo in Leeuwarden wordt gehouden. Volgens Kooistra is duurzaamheid in de landbouw een noodzakelijk streven en is er al lang niet meer alleen sprake van idealisme. ,,Landbouw neemt in de samenleving een belangrijke plaats in. Bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid willen we als krant graag in het zonnetje zetten.”

Hoofdartikeldinsdag, 13 december 2011

Met of zonder Kyoto; het klimaat verandert

Canada is uit het Kyoto-verdrag, het wereldwijde plan uit 1997 om de broeikasgassen te beperken. Het Canadese besluit komt vlak na de half mislukte, half gelukte klimaattop in Durban.

Regiodinsdag, 13 december 2011

Opsterland legt de lat voor energiebesparing lager

Beeststerzwaag | De ambitie om energie te besparen op openbare verlichting wordt in de gemeente Opsterland fors naar beneden bijgesteld. Dat stellen burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor. Ging de nog maar twee jaar oude beleidsnota Licht in de duisternis nog uit van een energiebesparing van 30 procent in 2020 (ten opzichte van 2007), B en W zetten nu in op 15 procent in 2030.

Regiodinsdag, 13 december 2011

Beleidsplan voor Sionsberg moet duidelijkheid geven

Dokkum | Er komt half januari meer duidelijkheid over de toekomst van de zorg van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Dan moet een beleidsplan klaar zijn waarin staat hoe het verder moet en kan met onder meer de acute zorg.

Regiodinsdag, 13 december 2011

Lobby voor extra treinen van en naar Wolvega

Wolvega | De gemeenteraad van Weststellingwerf stuurt wethouder Jack Jongbloed met gedeputeerde Johannes Kramer op pad om ervoor te zorgen dat er vaker treinen stoppen op station Wolvega. Een motie van die strekking werd gisteravond unaniem aangenomen.

Regiodinsdag, 13 december 2011

Supergemeente in NW-Fryslân is mogelijkheid

Menaam | De drie ex-Middelseegemeenten Menameradiel, het Bildt en Leeuwarderadeel willen samen verder. Maar ook Littenseradiel, Harlingen en Franekeradeel zijn van harte welkom om aan te sluiten. Het kan blijven bij een samenwerkingsverband, maar ook een herindeling met drie (36.000 inwoners) tot zes gemeenten (84.000 inwoners, net iets groter dan Súdwest-Fryslân) is een reële optie, bleek vanochtend op een persconferentie.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 december 2011

Vaticaan wil relatie met jodendom verder verdiepen

Vaticaanstad | Paus Benedictus XVI heeft gisteren gezegd dat de Rooms-Katholieke Kerk de relatie met het jodendom verder wil intensiveren. Dat heeft de Britse opperrabbijn Jonathan Sacks verklaard nadat hij in privéaudiëntie door de paus was ontvangen.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 december 2011

Brief Luther en Melanchton gevonden

Hannover | Een verloren gewaande brief van Maarten Luther en Philipp Melanchton, gedateerd 2 juli 1545, is teruggevonden. Beide kerkhervormers schreven de brief aan de hertog van Pommern, Barnim. Het historisch kostbare schrijven is ontdekt in het stadsarchief van Stralsund. Gedacht werd dat het in het Tweede Wereldoorlog verloren was gegaan. Onder meer wordt ingegaan op tijdgenoten als Johannes Bugenhagen, Caspar Cruzinger en Georg Maier. Donderdag is er een persconferentie over de brief.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 december 2011

Epke Zonderland in kerstspektakel

Leeuwarden | Turner Epke Zonderland speelt gitaar tijdens het concert dat op kerstavond op Nederland 2 vanuit de Bonifatiuskerk in Leeuwarden te zien is. Naast Zonderland werken Syb van der Ploeg en zijn band De Kast mee aan het spektakel, net als het Frysk Promenade Orkest en kinderen van het Bogerman Popkoor uit Sneek. Het concert Een kind is ons geboren wordt volgende week woensdag opgenomen door omroep RKK. Na de uitzending van het programma op kerstavond wordt om 23.30 uur overgeschakeld naar de kerstnachtmis in de Bonifatiuskerk, die live wordt uitgezonden.

Sportdinsdag, 13 december 2011

El Makrini voor één wedstrijd geschorst

Zeist | De tuchtcommissie van de KNVB heeft Mohamed El Makrini voor één wedstrijd geschorst. De reden hiervoor is dat middenvelder van SC Cambuur afgelopen vrijdag in het thuisduel tegen BV Veendam (5-1 winst) zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg. El Makrini mist daardoor de uitwedstrijd van aanstaande zondag tegen Willem II.

Sportdinsdag, 13 december 2011

Jong Heerenveen wint van koploper FC Twente

Heerenveen | De beloftes van sc Heerenveen/FC Emmen hebben een mindere periode gisteravond afgesloten met een verrassende 1-0 overwinning op koploper FC Twente. De enige treffer van de avond werd na 54 minuten op aangeven van Rajiv van La Parra gemaakt door de Macedoniër Samir Fazli.

Sportdinsdag, 13 december 2011

Bouwmeester krijgt huldiging in Warten

Perth | Marit Bouwmeester wordt donderdag in haar woonplaats gehuldigd. De zeilster werd afgelopen weekeinde wereldkampioen in de olympische Laser radialklasse. De huldiging is acht uur ’s avonds in dorpscafé De Waterlelie.

Sportdinsdag, 13 december 2011

Sven Kramer volgend jaar in shirt van NWVG

Heerenveen | Sven Kramer fietst volgend seizoen in het shirt van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG). De meervoudig wereldkampioen schaatsen wil grotere koersen rijden en dat is bij zijn huidige vereniging Olympia niet mogelijk.

Sportdinsdag, 13 december 2011

Roelof Bouwmeester dertiende na eerste dag WK zeilen

Perth | Roelof Bouwmeester uit Warten is gisteren in Perth met wisselend succes van start gegaan in de Laserklasse op het WK zeilen. De Fries begon met de tweede plaats. Hij vervolgde met de negende plaats in de tweede race, hetgeen hem in de totaalstand op de dertiende plaats bracht. Vanwege het grote aantal deelnemers wordt er in de laser namelijk in drie groepen gevaren.

Sportdinsdag, 13 december 2011

Frans sausje over de meest legendarische sportduels

Je moet het aandurven: een boek schrijven over de meest legendarische duels uit de sportwereld. Op voorhand zijn je keuzes aanvechtbaar, want sportduels laten zich niet inkaderen door cijfers en statistieken. Het is het gevoel dat je er bij erbij hebt. En u weet: smaken verschillen.

Sportdinsdag, 13 december 2011

Riemer van der Velde spreekt ter lering en vermaak

Heerenveen | Verstand van kaatsen heeft Riemer van der Velde niet. Althans dat zegt hij zelf. De oud-voorzitter van sc Heerenveen bezocht drie keer een PC en leverde in 2008 een bijdrage aan de overwinning van het partuur van Douwe Groenendijk. Van der Velde heeft meer verstand van besturen. In het kader van de cursus voor ECO-bestuurders had de kaatsbond (KNKB) hem gisteravond uitgenodigd voor een lezing. Ter lering en vermaak.

Sportdinsdag, 13 december 2011

Zonderland treedt in voetsporen van Abe Lenstra

Den Haag | Turner Epke Zonderland is gisteravond in de voetsporen getreden van Abe Lenstra. Net als Fryslâns beste voetballer aller tijden werd de Lemster voor de tweede keer tot sportman van het jaar verkozen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties