Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 13 maart 2008.

Cultuurdonderdag, 13 maart 2008

Syb wil weer naar de top met nieuw album

Aan de ambitie van Syb van der Ploeg komt voorlopig nog geen einde. ,,Ik wil weer terug naar de top”, zoals hij zelf zegt. Hij is nog bezig met zijn theatertour Alles uit de Kast en meer, als hij alweer zijn nieuwe cd presenteert. Dicht bij huis dit keer in Poppodium Romein in Leeuwarden, dat voor de gelegenheid stijf uitverkocht is. Niet zo raar natuurlijk, want Syb heeft in zijn lange carričre veel vrienden gemaakt en fans voor zich gewonnen.

Cultuurdonderdag, 13 maart 2008

Prins Bernhard Cultuurfonds kent subsidies toe

Leeuwarden - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân heeft in totaal voor 47.590 aan subsidie toegekend aan diverse instellingen op het gebied van cultuur en natuurbehoud. Dat maakte het bestuur van het cultuurfonds tijdens een vergadering gisteren bekend.

Cultuurdonderdag, 13 maart 2008

Kunstenaar Le Roy schenkt panelen aan Fries Museum

Leeuwarden - Kunstenaar Louis G. Le Roy heeft een werk, bestaande uit 25 aquarellen van elk drie vierkante meter, geschonken aan het Fries Museum in Leeuwarden. Zestien van deze panelen zijn nog tot en met 13 april te zien in de expositie Orde uit Chaos in het Museum.

Economiedonderdag, 13 maart 2008

Wrâldfrucht zoekt telers van Wâldbeantsjes

De Stichting Wrâldfrucht uit Buitenpost zoekt meer telers van Friese bonenrassen. Dat is nodig omdat onder andere de vraag naar het Giele Wâldbeantsjes het afgelopen jaar sterk is gestegen. Het bonenras wordt onder het merk Wâldpyk op de markt gebracht. Op kleinere schaal gaat het naast het Wâldbeantsje ook om de andere peulvruchtenrassen uit De Wâlden. Dit zijn de Leverkleurige Bean, de Reade Krobbe die in de Trynwâlden ‘Krűpke’ wordt genoemd, de ‘Griene Nęst Bean’, de Kollumer Pronkbean en de Kollumer Swiete Eart. Foto: FD

Economiedonderdag, 13 maart 2008

Warmteservice breidt uit in Fryslân

Leeuwarden - Warmteservice, specialist op het gebied van verwarming, breidt uit met twee Friese vestigingen, in Heerenveen en Drachten. Het Amsterdamse bedrijf dat landelijk opereert, heeft al sinds1996 een vestiging in Leeuwarden.

Economiedonderdag, 13 maart 2008

‘Merkus Groenexpert onterecht bankroet’

Leeuwarden - Het bedrijf Merkus Groenexpert uit Wijnjewoude is failliet verklaard. Het bedrijf is volgens de curator van het bedrijf onterecht bankroet gegaan. Merkus leverde materiaal en gereedschap voor de agrarische sector en het onderhoud van tuinen. Door het faillissement verliezen de vier medewerkers hun baan.

Economiedonderdag, 13 maart 2008

‘Einde aan concessies in het WTO-overleg’

Den Haag - Boerenorganisatie LTO Nederland en de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren pleiten er bij staatsecretaris Heemskerk voor om in het wereldhandelsoverleg van de WTO geen concessies meer te doen. LTO Nederland heeft de staatssecretaris een brief gestuurd waarin ze stellen dat de voorstellen die begin vorige maand werden gepresenteerd, zullen resulteren in een onevenwichtig akkoord.

Hoofdartikeldonderdag, 13 maart 2008

De gekraakte pas...

Zet een groepje fanatieke liefhebbers bij elkaar, geef ze wat speeltjes en na enkele weken hebben ze de code gekraakt van een chip die wereldwijd in een miljard veiligheidspassen zit. Dit is precies wat er is gebeurd in Nijmegen, op de universiteit. De hoogleraar die het groepje fanatieke deskundigen begeleidde, besefte wat ze hadden gedaan; de chip in de veiligheidspassen van overheidsgebouwen is gekraakt. Hij ging naar zijn hoogste baas op de universiteit - de voorzitter van het College van Bestuur - en die belde met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die realiseerde zich wat de gevolgen van het kraken kunnen zijn en stuurde afgelopen vrijdagavond nog ambtenaren op pad om te kijken wat ze precies hadden gedaan in Nijmegen. Zijn ambtenaren moesten hem meedelen dat de chip inderdaad was gekraakt. Binnen afzienbare tijd ligt de decodering op straat.

Regiodonderdag, 13 maart 2008

‘Ik voel mij meer en meer een Nederlandse’

Dijken - ,,Als Wilders zijn film wil uitzenden, kan mij dat niks schelen. Hij gaat z’n gang maar. Ik weet voor mezelf wat mijn geloof inhoudt. Maar Wilders moet de risico’s van het uitzenden van zijn film wel accepteren.”

Regiodonderdag, 13 maart 2008

‘Jorritsma is bestuurder én zakenman’

Leeuwarden - John Jorritsma (VVD) kan als nieuwe Commissaris van de Koningin veel betekenen voor de werkgelegenheid in Fryslân, maar ook voor het duurzaam en toekomstbestendig maken van de provincie. ,,Hy hat syn woartels yn it iepenbier bestjoer én yn’e sakewrâld”, zegt voorzitter Geart Benedictus van de vertrouwenscommissie. ,,Dat is in grutte plus.”

Regiodonderdag, 13 maart 2008

Storm hindert veerdiensten

Harlingen - De storm die gisteren over Nederland raasde heeft geen grote problemen veroorzaakt. In Fryslân waren het vooral de veerdiensten die last hadden van de harde westenwind.

Regiodonderdag, 13 maart 2008

Laat je als oudere niet afschepen, maar strijd!


Regiodonderdag, 13 maart 2008

Met 110 meter door de Alde Feanen varen: kan dat?

Earnewâld/Drachten - Wat zijn de gevolgen als er zwaardere binnenvaartschepen over de route door de Alde Feanen naar Drachten varen? Provinciale Waterstaat deed gisteren en eergisteren proeven. Het lijkt weinig problemen op te leveren, al wordt het misschien een ander verhaal als het er deze zomer drukker is door de pleziervaart.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 maart 2008

Een avondje Klaas Hendrikse

Drachten - ,,Leven is verrekt moeilijk, geloven daarom ook’’. Ds. Klaas Hendrikse, de atheďstische predikant uit Middelburg, sprak gisteravond in de doopsgezinde vermaning in Drachten. Over zijn boek, over zijn predikantschap en over wat hij nog wel gelooft. ,,God is een werkwoord. ‘Ga maar, ik ga met je mee’.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 13 maart 2008

‘Gregoriaans en pop bijten elkaar niet’

Amersfoort - Er zijn twee terreinen die in kerkelijk Nederland heftig debat opleveren: Kerk & Israël en de liturgie. Tijdens de eerste Eredienstvaardiglezing in de Bergkerk in Amersfoort ging het afgelopen vrijdag over de weerbarstigheid van de liturgie. Hoe je ook over liturgie denkt, het lijkt drs. Nynke Dijkstra-Algra verstandig er geen oorlog over te voeren, maar je te verdiepen in de wereld en het gevoel van de ander.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 maart 2008

Aardappels planten voor de Voedselbank

Leeuwarden - Diverse kerken in Fryslân hebben hun leden gisteren een aardappel gegeven om te planten in hun tuin. Het was gisteren Biddag voor gewas en arbeid, de dag waarop er in veel protestantse kerken traditioneel een bededienst wordt gehouden.

Sportdonderdag, 13 maart 2008

Trappers lacht Flyers uit

Tilburg – Vadeko Flyers zal in de finale nog een tandje bij moeten schakelen, wil het kans maken op het landskampioenschap. De Heerenveense ijshockeyers dolven in Tilburg in de eerste wedstrijd van de finale het onderspit tegen Trappers. ,,We hebben hen een kans gegeven ons uit te lachen’’, baalde Flyers-coach Alex Andjelic.

Sportdonderdag, 13 maart 2008

De cirkel is rond voor Harm Wiersma

Leeuwarden – Damclub Franeker/Wânswert heeft zich voor de komende vier seizoenen verzekerd van de diensten van Harm Wiersma. De oud-wereldkampioen tekende gisteren in café Wouters het contract voor de vereniging die met een echt Fries team het komende seizoen in de ereklasse gaat acteren. ,,Het sterkste bord hebben we nu wel binnen’’, glimlachte teamcaptain Douwe Edelenbos. ,,Een plek in de topzes moet komend seizoen mogelijk zijn’’, zegt Wiersma.

Sportdonderdag, 13 maart 2008

Aris pakt knappe zege bij Giants

Bergen op Zoom - Hoewel het basketbalseizoen op zijn eind loopt, begint Aris Friesland nu pas echt goed te draaien. Gisteren werd de nummer twee West Brabant Giants uit Bergen op Zoom in een spannende wedstrijd aan de kant gezet.

Sportdonderdag, 13 maart 2008

De Noordelijk derby is slechts leuk alternatief

Heerenveen - De Noordelijke derby tussen FC Groningen en sc Heerenveen belooft morgenavond een interessant duel te worden. Beide clubs doen dit seizoen heel nadrukkelijk een gooi naar een topvijfklassering. ,,Het is een mooie wedstrijd en gaat ergens om. Dat maakt het mooi voor iedere supporter. Of je nu voor Heerenveen bent, of voor Groningen. Het is zaak om te winnen’’, zegt Frank Yntema, voorzitter van de supportersvereniging Nieuw Noord.

Sportdonderdag, 13 maart 2008

Marten van der Leest overleden

Stiens In zijn woonplaats Stiens is deze week Marten van der Leest op 84-jarige leeftijd overleden. De oud-kaatser won driemaal de PC, in 1948, 1950 en 1956. De opslager werd in ’48 en ’50 uitgeroepen tot koning. In de periode 1945 tot 1959 stond Van der Leest maar liefst 111 keer in een finale en wist daarvan 69 partijen te winnen. In het kaatsklassement aller tijden staat Van der Leest op een 53ste plaats met 344 punten. De Stienser werd dertig maal uitgeroepen tot koning van de partij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties