Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 13 april 2005.

Agendawoensdag, 13 april 2005

Klassiek

Gershwin & Porter Musicalliefhebbers opgelet. Samen met de sopraan Kim Criswell komt het Noord Nederlands Orkest volgende week donderdag naar De Lawei te Drachten om u een rondreis te laten horen door de wereld van de musical. Met o.a. nummers van Ira Gershwin en Cole Porter. Het concert begint om 20.00 uur.

Bijschriftwoensdag, 13 april 2005

Pardoes

Nauwelijks vertoont Jezus zich of er wordt pardoes van Hem gezegd: ‘Zie, het Lam Gods, dat de zonde der wereld wegneemt!’

Dossierwoensdag, 13 april 2005

Schijnbroer, blinde muur en andere verhalen


Dossierwoensdag, 13 april 2005

‘De Duitsers wilden gewoon van alle gevangenen af’

De grootste scheepsramp aller tijden heeft niet plaatsgevonden in 1912. Hoewel de ramp met de Titanic door velen zo wordt gezien valt deze, gemeten naar het aantal doden, in het niet bij de ramp van 3 mei 1945. Bij het Duitse Lübeck worden op die dag meerdere schepen met gevangenen door de Britse luchtmacht gebombardeerd. Daarbij komen ongeveer zevenduizend mensen om het leven, onder wie voor zover bekend 386 Nederlanders. Jan Duijtshoff (85) uit Heerenveen is een van de overlevenden van deze ramp.

Economiewoensdag, 13 april 2005

MKB realiseert ruim 3334 leerbanen

Rotterdam - MKB Nederland heeft in twee jaar tijd 3334 leerbanen gerealiseerd, een derde van het beoogde aantal van tienduizend in 2007. Dat maakte de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf gisteren bekend tijdens de startmanifestatie ‘Ondernemen bindt mensen’ in De Doelen in Rotterdam.

Economiewoensdag, 13 april 2005

Vlaggen Centrale onderneming van 2004

Leeuwarden – De Dokkumer Vlaggen Centrale is gisteravond uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar 2004. Daarmee liet het Batavus uit Heerenveen en Drukkerij Van der Eems uit Easterein achter zich. De verkiezing vond gisteravond plaats in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Economiewoensdag, 13 april 2005

Meer koeienhandel via Leeuwarder veemarkt

Leeuwarden – Vorig jaar zijn er bijna tienduizend koeien meer verhandeld op de Leeuwarder veemarkt vergeleken met een jaar eerder. Volgens Max Brinksma, bestuurslid van de Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland, zet de toename zich ook in 2005 voort. ,,In het eerste kwartaal van dit jaar is dat al te zien.” Het aantal koeien steeg in een jaar volgens marktmeester S. van der Galiën van 21.241 naar 30.926.

Economiewoensdag, 13 april 2005

Bij Velsen-Flexoplast dertien banen weg

Harlingen – Bij verpakkingsbedrijf Velsen-Flexoplast verdwijnen er de komende maanden dertien banen. Volgens Algemeen directeur W. de Zwart is dat een direct gevolg van het terugbrengen van het aantal ploegen. Vooral de niet constante vraag naar producten is reden voor een meer flexibele inzet van het bestaande personeel. Het plan moet nog wel voor een adviesaanvraag naar de Ondernemingsraad van het bedrijf en de vakbonden. Bedoeling is dat de banen per 1 juli zijn verdwenen. Mogelijk verdwijnen er later dit jaar nog meer banen. Onduidelijk is nog om hoeveel banen het dan zal gaan.

Expowoensdag, 13 april 2005

Beetsterzwaag, Galerie Lauswolt: expo Andrés Rueada e.a. ‘Spaans aan toe….‘, t/m 24 apr.

Hoofdartikelwoensdag, 13 april 2005

Topmannen, topsalarissen…

,,Wat moeten de topmannen van de energiebedrijven met zo veel geld?”, vindt de een over het salaris van Van Halderen van Nuon en Boersma van Essent. De ander zegt: ,,achthonderdduizend euro per jaar is gewoon in de markt. En ja, soms krijg je even een flinke stijging; de afspraken kunnen zo uitvallen. Daar moet je niet moeilijk over doen.”

Regiowoensdag, 13 april 2005

Eisen aan toekomst Eysingahuis

Leeuwarden – Het Koninklijk Fries Genootschap staat niet onwelwillend tegenover de verhuizing van het Fries Museum naar het Leeuwarder Zaailand. Voorwaarde is dat het Eysingahuis een adequate bestemming krijgt. Hierbij denkt voorzitter A. Duursma-Olthuis aan een representatiecentrum voor de provincie Fryslân of een (academisch) instituut.

Regiowoensdag, 13 april 2005

Eisen aan toekomst Eysingahuis

Leeuwarden – Het Koninklijk Fries Genootschap staat niet onwelwillend tegenover de verhuizing van het Fries Museum naar het Leeuwarder Zaailand. Voorwaarde is dat het Eysingahuis een adequate bestemming krijgt. Hierbij denkt voorzitter A. Duursma-Olthuis aan een representatiecentrum voor de provincie Fryslân of een (academisch) instituut.

Regiowoensdag, 13 april 2005

Natuurmuseum wil dolfijnskelet

Ameland – Het natuurmuseum op Ameland wil het skelet van de spitssnuitdolfijn die gisteren aanspoelde op het eiland, tentoonstellen in de nieuwbouw van het museum. Volgens Johan Krol, bioloog en gids van het museum, zijn de kosten voor het prepareren wel op te brengen.

Regiowoensdag, 13 april 2005

‘Psychiater nodig in cel’

Leeuwarden – Gevangenen met een psychiatrische achtergrond moeten behandeld kunnen worden in de cel. Dat gebeurt nu niet. Deze groep, die steeds groter wordt, krijgt daardoor niet de zorg die nodig is, met alle risico’s vandien. ,,Psychiatrische gedetineerden worden vaak te lang niet behandeld. Daardoor bestaat het risico dat ze na hun vrijlating meteen weer in de fout gaan’’, aldus psychiater Rob Smeets gisteren bij de steenlegging van de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Franeker.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 april 2005

‘Vrijer om te bidden en te zegenen’

Leeuwarden – De Lutherse predikante Toos Reichman-Scheffer betreedt zondag de kansel met haar haren kunstig gevlochten in rastastaartjes. ,,Het levert het diaconale tehuis voor jonge vrouwen in Pretoria waar ik tijdens mijn studieverlof gewerkt heb, duizend Zuid-Afrikaanse rand (160 euro) op”, verklaart ze haar opmerkelijke verschijning.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 april 2005

Moed tonen, daar gaat het om

Het aftellen tot de Vierde Kerkendag is begonnen. In minder dan twee weken is het zover, dan gaan de deuren van de IJsselhallen in Zwolle open. In de aanloop naar de Kerkendag publiceert het Friesch Dagblad columns van betrokkenen. Vandaag deel 1: Haaije Feenstra.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 april 2005

‘Betrek gehandicapt kind meer bij de kerk’

Leeuwarden – Ouders van kinderen met een verstandelijke handicap willen dat de plaatselijke kerken hun kinderen meer betrekken bij de zondagse vieringen en de kerkelijke activiteiten door de week. Dat bepleit Philadelphia Support, een christelijke organisatie van ouders van verstandelijk gehandicapten.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Mulders en Hooyboer naar Cambuur Leeuwarden

Leeuwarden - Cambuur-Leeuwarden heeft de eerste slag geslagen op de transfermarkt voor het nieuwe seizoen. Paul Mulders (24) en Rick Hooyboer (30) komen over van HFC Haarlem. Beide spelers hadden bij Haarlem een aflopend contract en werden transfervrij overgenomen. Aan het eind van de maand zullen de heren medisch gekeurd worden. Wanneer dat positief verloopt zullen Mulders en Hooyboer beide voor twee jaar tekenen.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Pieter Weening start in Amstel Gold Race

Kerkrade - Pieter Weening start zondag voor de Rabobankploeg in de enige internationale klassieker van Nederland: de Amstel Gold Race.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Buitenpost blijft punten verspelen

Buitenpost – Bijna heel 2004 ongeslagen en halverwege dit seizoen hard op weg naar de titel in de derde klasse B. Dat was de situatie bij Buitenpost een paar maanden geleden. Sinds de winterstop pakt de ploeg van Jan Douma ineens bijna geen punten meer en lijkt Veenwouden rechtstreeks op de tweede klasse af te stevenen. Dinsdagavond verspeelde Buitenpost opnieuw twee punten, nu tegen Be Quick Dokkum.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Heerenveense Boys krijgt mentale tik van BCV

Heerenveen – Het was een inhaalduel tussen twee laagvliegers in de eerste klasse: de ene zou bij winst handhaving zo goed als veilig stellen, de ander zou dat bij winst juist dichterbij zien komen. Het kwartje viel dinsdagavond in Heerenveen de kant op van de eerste: BCV. De Burgumers hadden aan één goal genoeg om Heerenveense Boys te verslaan. En dat betekende vooral een mentale tik voor de thuisclub

Sportwoensdag, 13 april 2005

SSS’68 promoveert naar vierde klasse

Leeuwarden – De eerste kampioen in het Friese amateurvoetbal (standaardelftallen) is bekend. Het is SSS’68 uit Marssum, dat dinsdagavond via de 1-2 zege tegen De Wâlde de titel in de vijfde klasse A opstreek. In de eerste klasse E deed koploper Drachtster Boys - zonder te spelen – goede zaken. HZVV, één van de concurrenten om de titel voor de Drachtsters, verloor met 3-1 bij Holwierde.

Sportwoensdag, 13 april 2005

De nachtkaars van Cambuur brandt al volop

Helmond – Alleen de rasoptimisten zullen na maandagavond nog geloven in de kansen van Cambuur op nacompetitie. Enige realiteitszin kan echter geen kwaad: een forse afstraffing tegen Helmond Sport heeft nacompetitievoetbal tot een utopie gemaakt. Zoals de ploeg al weken aanmoddert, kan het niet anders dan dat het seizoen uitgaat als een nachtkaars.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Leeuwarder biljarters kampioen

Amsterdam – De Leeuwarder biljarters van FC Verkeersschool Van Dijk zijn maandagavond kampioen geworden in de derde divisie. Daarvoor was in Amsterdam een 2-6 overwinning op Taxi Boogaard toereikend.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Taeke Kooistra bedwingt damcomputer

Groningen – Taeke Kooistra heeft maandag in Groningen remise gespeeld tegen de damcomputer Lusoris. Bij het Fries dammen is het traditie dat de Fries kampioen een partij speelt tegen het damprogramma van Stef Keetman.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Dorothé Asjes pakt brons op NK RSG

Twello – Dorothé Asjes van turnvereniging OBQ-DFS uit Leeuwarden heeft afgelopen weekeinde in Twello op het Nederlands kampioenschap Ritmische Sportgymnastiek in de C-lijn de bronzen medaille gewonnen.

Sportwoensdag, 13 april 2005

Scholma pakt eerste zege op NK dammen

Groningen – Fries om útens Auke Scholma heeft maandag tijdens het tijdens het Nederlands kampioenschap dammen van zich afgebeten. Hij was in Groningen met wit te sterk voor achtvoudig Nederlands kampioen Rob Clerc.

Weerwoensdag, 13 april 2005

Wolken

Vandaag zijn er wolkenvelden en komt het tot een enkele bui, maar vanmiddag breekt de zon lokaal ook eens door. Het wordt 12 graden en de zuid tot zuidwestenwind is matig. De komende dagen worden regenachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties