Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 mei 2005.

Bijschriftvrijdag, 13 mei 2005

Verblijdt u!

De Bijbel begint en eindigt met een bruiloft.

Economievrijdag, 13 mei 2005

‘De grote feesten blijven altijd bestaan’

Scharnegoutum - Leven van de verhuur van feesttenten. Het lukt Jelle en Sjoukje Schrale al jaren. Schrale Verhuur uit Scharnegoutum levert organisatoren van feesten een totaalpakket van feesttent, drank en catering. Schrale heeft de tijdgeest mee. ,,Er zijn steeds meer particuliere feesten en bedrijfsfeesten. We merken dan ook weinig van een economische teruggang’’, constateert Jelle Schrale.

Economievrijdag, 13 mei 2005

Fries hoofdkantoor bedrijfsverhuizer

Heerenveen - Over anderhalve week opent het kenniscentrum De Facilitaire Dienst zijn hoofdkantoor in het voormalige pand van Nieuwe Weme in Heerenveen. Het bedrijf presenteert zich als kenniscentrum voor alles wat met een bedrijfsverhuizing en nieuwbouw van bedrijven te maken heeft.

Economievrijdag, 13 mei 2005

Scheepswerf Amels Makkum overgenomen

Makkum - Scheepswerf Amels in Makkum, die in het verleden luxe jachten heeft gebouwd voor onder andere Donald Trump en rijke Saudische oliesjeiks, wordt overgenomen door Scheepswerf De Vries uit Aalsmeer. Door de overname kunnen 85 van de 175 werknemers aan de slag blijven.

Hoofdartikelvrijdag, 13 mei 2005

Merkwaardig referendum

De gang van zaken rondom het referendum over de Europese Grondwet begint steeds merkwaardiger te worden. Zodanig zelfs, dat men zich gaat afvragen of dit nu de bedoeling was van degenen die er zo op aan hebben gedrongen. En dan gaat het met name over de partijen in de Tweede Kamer (de PvdA, de SP, Groen Links en de LPF) die met het voorstel kwamen om zo’n referendum te houden. Zij vonden het onderwerp zo belangrijk dat ze meenden er niet om heen te kunnen ‘het volk’ te raadplegen. Raadplegen, niet beslissen. Toch spraken de indieners van het voorstel (samen met het CDA) ook uit dat ze de uitslag zullen volgen. Het CDA en de PvdA (een meerderheid in de Tweede Kamer) stelden daarbij wel als voorwaarde een opkomst van minimaal dertig procent. Dat betekent dat wanneer meer dan vijftien procent (de helft van dertig) van het volk tegen de Grondwet stemt de Tweede Kamer haar zal moeten afwijzen!

Regiovrijdag, 13 mei 2005

Politie Fryslân krijgt elf teams in plaats van zes districten

Leeuwarden – De politie Fryslân krijgt een nieuwe organisatie. Het Regionaal College, de 31 burgemeesters, stemde gisteren in met de reorganisatie. De zes districten verdwijnen. In plaats daarvan komen elf basisteams. De teams staan volgens de korpsleiding ,,dichter bij de burger”.

Regiovrijdag, 13 mei 2005

‘Sluit azc niet in schooljaar’

Wolvega – De sluiting van asielzoekerscentra tijdens het schooljaar is volgens scholen slecht voor kinderen. Die kunnen dan hun schooljaar niet afmaken en soms geen examen doen. Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) zou meer rekening moeten houden met de gevolgen voor de kinderen van de sluiting van azc’s en uitzettingen.

Regiovrijdag, 13 mei 2005

Afghaanse getuige in zaak Vaatstra gehoord

Zwaagwesteinde – De Afghaanse getuige in de zaak Vaatstra is gisteren in Londen ondervraagd. Twee medewerkers van de regiopolitie Fryslân en een officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden hebben het verhoor afgenomen. Op het eerste gezicht heeft het gesprek niet nieuwe gezichtspunten opgeleverd, laat OM-woordvoerster R. Kamminga weten. ,,Na vergelijking met bestaand materiaal in Nederland kan dat natuurlijk nog veranderen.”

Regiovrijdag, 13 mei 2005

Molen De Rat is dan eindelijk klaar

IJlst - Bijna een halve eeuw is er aan gewerkt om de houtzaagmolen De Rat in IJlst terug te brengen in de stijl van ruim honderd jaar geleden. Vijftig jaar geleden stond de molen aan de Geeuw er onttakeld bij. Afbraak kon toen ternauwernood worden voorkomen. Het was niet meer dan een romp zonder kap en wieken en het zicht op het gebouw werd ontsierd door een rij schipshuizen. Nu is de restauratie voltooid.

Regiovrijdag, 13 mei 2005

Stadler levert nieuwe treinen

Leeuwarden – Streekvervoerder Arriva/NoordNed heeft voor de aanschaf van moderne lichte treinen zijn keus laten vallen op het Zwiterse bedrijf Stadler. Dat is vanmorgen door Arriva/NoordNed bekend gemaakt. Met de aanschaf van 43 treinen is een bedrag gemoeid van 100 miljoen euro. Voor het onderhoud wordt 50 miljoen uitgetrokken. De treinen worden vanaf september 2006 ingezet op alle lokale trajecten in Fryslân en Groningen. De lichte treinen trekken sneller op en zijn goedkoper in het gebruik dan de huidige treinen. De sociale veiligheid wordt verbeterd. Er moet straks met een OV-chipknip betaald worden.

Regiovrijdag, 13 mei 2005

Dongeradeel zet dorpspesten op de agenda

Dokkum – De gemeente Dongeradeel gaat zich buigen over een oplossing van de buurt- en dorpsintimidatie. Gisteravond besloot de commissie Middelen en Algemene zaken het probleem van pesterijen in dorpen op de agenda te zetten. Nadat een inspreker het probleem aankaartte, drongen verschillende raadsleden aan op een aanpak.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 mei 2005

Portret van monnik Anselm Grün op NCRV-televisie

Leeuwarden – In het NCRV-programma Schepper & Co is zondag een interview te zien met de Duitse monnik Anselm Grün.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 mei 2005

Lutheranen willen revitaliseren

Leeuwarden – De Evangelisch-Lutherse Gemeente Leeuwarden broedt op plannen om de gemeente nieuw leven in te blazen. Tijdens een gemeenteavond zijn daar woensdag allerlei ideeën voor gepresenteerd. De vergadering wordt op 1 juni voortgezet, om de gemeenteleden eerst enige bedenktijd te geven, vertelt predikante Toos Reichman-Scheffer.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 mei 2005

Handboek voor christenen

Ermelo – Stichting Open Doors in Ermelo werkt aan een Nederlandse vertaling van een ‘weerbaarheidshandboek’ voor christenen. Dit is nodig ter voorbereiding op een tijd van discriminatie en vervolging. ,,We willen niet doemdenken, maar dat het over twintig jaar geen ‘vrijheid-blijheid’ meer is zoals nu, is volstrekt helder’’, aldus Ben Hobrink.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 mei 2005

EO-Jongerendag live op tv

Leeuwarden – De komende EO-Jongerendag op zaterdag 11 juni wordt helemaal live uitgezonden op de Nederlandse televisie. Dat heeft Frank van der Velde, die de Jongerendag presenteert, donderdag meegedeeld.

Sportvrijdag, 13 mei 2005

‘Ik verlaat Cambuur zonder dat ik vijanden heb’

Leeuwarden – Woensdag kwam hij persoonlijk rond met zijn nieuwe club, vanavond speelt hij de laatste thuiswedstrijd voor zijn huidige club. Een overgang naar RKC Waalwijk, afscheid bij Cambuur Leeuwarden. Tenminste wat betreft de duels voor de Leeuwarder profclub. Want na het treffen tegen Emmen van vanavond, zal Dominique van Dijk de komende jaren in het Cambuur-stadion hooguit nog terugkeren als toeschouwer of als tegenstander.

Sportvrijdag, 13 mei 2005

Fennema nieuwe trainer heren VC Sneek

Sneek - Martin Fennema wordt de nieuwe trainer/coach van het eerste herenteam van VC Sneek. Die ploeg promoveerde deze week naar de eerste divisie. Fennema was gedurende zes seizoenen verantwoordelijk voor de herenploeg van Zaanstad, toevalligerwijs tegenstander dit seizoen in de promotie-/degradatiewedstrijden van Sneek. Fennema raakte erg onder de indruk van de beleving en de betrokkenheid van het publiek. ,,Ongelooflijk, vijfhonderd man op de tribune. Volleybal leeft in Sneek. Dat deed ’t al toen ik hier als speler actief was”.

Sportvrijdag, 13 mei 2005

Geen verrassingen in basiself Cambuur

Leeuwarden – Cambuur-trainer Jan Schulting zal vermoedelijk geen verrassingen uit de hoge hoed toveren voor de laatste thuiswedstrijd van de Leeuwarders. Vanavond tegen Emmen ontbreekt Jamal Akachar nog altijd; hij heeft nog altijd loopgips. Daardoor zal Tim Nijssen weer als rechtsback starten, wat hij voor de blessure van Akachar ook al was. Vermoedelijke opstelling: Van der Vlag; Nijssen, Schuiteman, Brack, Piqué; Bronhorst, Zimmerman, Van Dijk; Schaken, Bruin, Van Zundert.

Sportvrijdag, 13 mei 2005

Hans de Jong is blij met hoogste trainersdiploma

Zeist – Hans de Jong, trainer van eersteklasser Leeuwarder Zwaluwen, is een van de kandidaten die gisteren geslaagd is voor de cursus Coach Betaald Voetbal. De Heerenvener die met zijn club verwikkeld is in de strijd tegen degradatie, maakt deel uit van een opvallende groep. Daarin zit namelijk ook de eerste vrouw ooit met het hoogste trainersdiploma: Vera Pauw.

Sportvrijdag, 13 mei 2005

IJshockeyer Schaafsma verlaat Flyers

Amsterdam - IJshockeyer Alexander Schaafsma keert terug bij Amstel Tijgers. De 31-jarige verdediger uit Groningen heeft na een jaar Heerenveen (Vadeko Flyers) opnieuw gekozen voor de landskampioen uit de hoofdstad. Schaafsma heeft een contract getekend voor een seizoen. Voormalig international Schaafsma kwam sinds 1998 uit voor de Tijgers. Hij is de eerste speler die een contract heeft getekend voor het nieuwe seizoen. Eerder maakte international Bert van der Braak al bekend dat hij Flyers verlaat. Hij speelt volgend seizoen bij Tilburg Trappers.

Weervrijdag, 13 mei 2005

Zon en wolken

Vandaag is er zowel ruimte voor de zon als ook voor enkele stapelwolken. Het blijft droog en de temperatuur komt uit op ongeveer 16 graden bij een matige tot krachtige oost- tot noordoostenwind. Morgen wordt het nog een graadje warmer. Verder verandert er maar weinig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties