Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 13 mei 2013.

Achtergrondmaandag, 13 mei 2013

Onbekend maakt onbemind

Het vinden van nieuwe soorten planten, dieren, bacteriën en virussen voor een gebied zoals de Waddenzee maakt reacties los, variërend van verbazing en enthousiasme tot angst en onrust. Over nieuwe planten en dieren met een aantrekkelijk uiterlijk maakt men zich meestal niet meteen zorgen.

Cultuurmaandag, 13 mei 2013

Landbouwmuseum krijgt portret stier Anna’s Adema

Earnewâld | Het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld heeft een groot schilderij gekregen met daarop afgebeeld de beroemde stamboekstier Anna’s Adema. Dat heeft een woordvoerder van het museum gemeld.

Cultuurmaandag, 13 mei 2013

Weer Internationaal Dansfestival in Burgum

Burgum | Het Internationaal Dansfestival in Burgum is terug. De elfde editie van het festival vindt plaats van 3 tot en met 7 juli. Dat heeft de organisatie zaterdag gemeld.

Hoofdartikelmaandag, 13 mei 2013

Bussemaker orakelt over man en vrouw

Plotseling is het onderwerp weer actueel: een minister bemoeit zich met de keuzes die vrouwen maken in hun leven. Minister Bussemaker vindt dat vrouwen ervoor moeten zorgen dat ze eventueel financieel zelfstandig moeten kunnen leven. In geval van echtscheiding, bijvoorbeeld. Eén op de drie huwelijken strandt en kijk eens wat voor financiële ellende vrouwen dan over zich heen krijgen. Kortom: vrouwen moeten niet teren op de zakken van hun man.

Regiomaandag, 13 mei 2013

Rally-gewonde ligt nog op IC

Wijckel |Twee van de vier mensen die vrijdag in Wijckel gewond raakten nadat een oldtimer een feesttent was ingereden, zijn weer thuis. Een echtpaar uit Loodsdrecht ligt nog in het ziekenhuis.

Regiomaandag, 13 mei 2013

Kromme komkommer is te lelijk voor de winkel

Akkrum | Mogelijk gaat afgekeurd voedsel in de toekomst rechtstreeks naar de voedselbank. Centrum Tûmba, dat zich onder meer inzet voor duurzaamheid, probeert dit voor elkaar te krijgen. Nu wordt jaarlijks veertig miljoen kilo voedsel weggegooid voordat het in de voedselketen terechtkomt omdat het niet mooi genoeg is.

Regiomaandag, 13 mei 2013

De Sionsberg ziet patiënten terugkeren

Dokkum | Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum ziet de patiëntenstroom gestaag toenemen. De cardiologen zagen 25 procent meer patiënten, de chirurgen 15 procent, vertelt Martijn Möllers, voorzitter van de medische staf. Ondanks de toenemende drukte is een nieuwe reorganisatie voor het Dokkumer ziekenhuis onafwendbaar. Het ziekenhuis stevent voor 2013 af op een tekort van ruim vijf miljoen. Op 23 mei wordt het personeel voorgelicht over de situatie.

Geloof & Kerkmaandag, 13 mei 2013

Gereformeerde Bond: blijf bij de psalmen

Apeldoorn | Steeds meer gereformeerde bondsgemeenten willen in de erediensten naast psalmen ook andere liederen zingen. Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond vindt echter dat psalmen en schriftberijmingen bij het zingen tijdens de eredienst nog altijd de voorkeur verdienen.

Geloof & Kerkmaandag, 13 mei 2013

Pommerantenpreek: zet in op duurzame relaties

Duurzame oplossingen beginnen bij duurzame verbindingen tussen mensen. Dat zei directielid Linda Terpstra van Fier Fryslân zondagmiddag tijdens een zogenoemde pommerantenpreek in Leeuwarden.

Sportmaandag, 13 mei 2013

Helmholt start seizoen met zege en gaat voor de 22 meter

Buitenpost | Niet het koude weer, niet het magere aantal toeschouwers en niet de lage amusementswaarde of wie er wel of niet gewonnen hadden. Nee, het echte nieuws van zaterdag bij de eerste fierljepwedstrijd van het seizoen was de uitspraak die Bart Helmholt na afloop deed. ,,Dit”, zo zei de winnaar van de seizoensouverture bij de senioren, ,,is het seizoen waarin een 22 metersprong mogelijk is.”

Sportmaandag, 13 mei 2013

Friese zwemmers zetten kleine stap richting Rio

Drachten | Het is een mooi gezicht: Ilse Kraaijeveld (22) is even op een handdoekje gaan liggen langs de rand van het wedstrijdbad in zwemcentrum De Welle in Drachten, waar dit weekeinde de Friese zomerkampioenschappen (FZK) zwemmen werden gehouden. ,,Het duurt een tijdje voor we weer beginnen, dus ik heb m’n koptelefoon erbij gepakt en een zak krentenbollen. Even ontspannen’’, vertelt de Dokkumse, die volgende maand meedoet aan de wereldkampioenschappen in Barcelona, waar ze deel uitmaakt van de 4x 100 meter vrije slag estafetteploeg.

Sportmaandag, 13 mei 2013

De Jong steekt Fabriek de loef af op het moment suprême

Joure | Toen Jannick de Jong zaterdag bij de A-finale van de grasbaanraces in Joure naar de startlijn op de Nutsbaan reed, had hij zijn favoriete plekje al gevonden. Concurrent Dirk Fabriek was de Gorredijker in de voorafgaande heats tot twee keer toe te snel afgeweest, maar in de tweede serie was het raak voor De Jong. En dus stuurde hij zijn motor in de eindstrijd naar exact dezelfde startplek en stak hij Fabriek op het moment suprême naar de loef.

Sportmaandag, 13 mei 2013

Soep vooraf en de titel toe voor WWS en ‘kok’ Bergsma

Wirdum | Spits Tjeerd de Jong roert een paar uur voor het kampioensduel tegen Blija nog in de groentesoep. Een mooi en alleszeggend gebaar om met de hele selectie te gaan eten. WWS is sterk door samen. De ploeg van trainer Johny Bergsma pakt na de 6-2 winst op Blija de titel in de vijfde klasse B.

Sportmaandag, 13 mei 2013

FVC naar de hoofdklasse na (nog) niet verwachte titel

Groningen | FVC heeft gisteren na 2-8 winst bij Velocitas 1897 de titel in de eerste klasse F gepakt. Omdat concurrent Erica bleek te hebben verloren bij LAC Frisia 1883, keert de ploeg van Bert Hollander na twee seizoenen terug naar de hoofdklasse.

Sportmaandag, 13 mei 2013

Slaagt Djuricic bij Benfica, dan ligt weg naar sterrendom open

Na vijf seizoenen Heerenveen vervolgt Filip Djuricic (21) zijn voetbalcarrière bij Benfica. Gaat de Serviër in de Portugese hoofdstad Lissabon uitgroeien tot een wereldtopper?

Sportmaandag, 13 mei 2013

Ditmaal geen discussie over ’t nieuwe uitshirt

Kerkrade | De commotie was twee jaar geleden groot. sc Heerenveen presenteerde in zijn laatste reguliere competitiewedstrijd, ook toen tegen Roda JC in Kerkrade het nieuwe uitshirt: wit met een rode balk in het midden. Ondanks de historische achtergrond was het shirt geen lang leven beschoren en verdween het al snel in een donkere kast ergens in de catacomben van het Abe Lenstra Stadion. Immers, dit shirt leek veel te veel op het regulier tenue van Ajax.

Sportmaandag, 13 mei 2013

Heerenveen heeft niets in de play-offs te zoeken

Kerkrade | Ondanks de 1-0 nederlaag bereikte sc Heerenveen gistermiddag in Kerkrade de play-offs om Europees voetbal. Blij werd trainer Marco van Basten er niet van. ,,Als we zo blijven spelen, dan hebben we in de play-offs niets te zoeken.”

Sportmaandag, 13 mei 2013

Waar een kleine club groot in kan zijn

Het Nederlandse basketballandschap is een vreemd fenomeen. Hoewel Aris Leeuwarden vanaf woensdag in een best-of-seven tegen Leiden strijdt om de landstitel, is het op z’n zachtst gezegd onzeker of de enige Friese profclub volgend jaar nog bestaat.

Sportmaandag, 13 mei 2013

Westra wint eerste etappe in Californië

Escondido | Wielrenner Lieuwe Westra uit Tijnje heeft vannacht de eerste etappe van de Ronde van Californië op zijn naam geschreven. De 30-jarige renner van Vacansoleil-DCM was na een rit over 165 kilometer in het bloedhete Escondido de sterkste in een eindsprint met medevluchter Francisco Mancebo Perez uit Spanje. De Slowaak Peter Sagan eindigde op 6 seconden van Westra op de derde plaats, als eerste coureur van het peloton.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties