Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 13 augustus 2008.

Cultuurwoensdag, 13 augustus 2008

Virtuoos concert Mans en Vayne

Er hing een verwachtingsvolle spanning in de Franeker Martinikerk gisteravond, voorafgaand aan de Muzikale Zomeravond van de ‘twee klaviervirtuozen’ Martin Mans en Jan Vayne. Vierhonderd bezoekers zagen uit naar een spectaculair programma met improvisaties en bewerkingen van bekende en populaire composities en melodieën.

Cultuurwoensdag, 13 augustus 2008

Friese bands in race voor dialectfestival

Leeuwarden - Zeven Friese bands doen tot nu toe mee aan de voorronde van het eerste Nederlands dialectpopfestival, een landelijke wedstrijd voor Nederlandse bands die in dialect of streektaal zingen. Het gaat om Meindert Talma & the Negroes, Om ’e Noard, Sebeare, Skarl, Swee, Van Wieren en de Sadelrűkers. Dat meldt de Stichting Nederlandse Dialecten & Streektalen, organisator van het festival, op haar website.

Cultuurwoensdag, 13 augustus 2008

Friese tieners voor musical ‘Kop by it spel’ gezocht

Leeuwarden - Eijer Producties uit Jubbega komt met een nieuwe, Friese musical en is daarvoor op zoek naar enthousiaste en talentvolle kinderen. Voor de musical Kop by it spel zijn dansers, zangers, acteurs en voetballers nodig die geboren zijn tussen 1993 en 1999. Eijer

Cultuurwoensdag, 13 augustus 2008

Buma zoekt uit hoe geld bij christelijke componisten komt

Utrecht - Auteursrechtenorganisatie Buma gaat samen met CNV Kunstenbond bekijken wat er moet worden verbeterd aan het uitbetalen van geld aan christelijke componisten. Beide organisaties gingen gisteren om tafel. CNV Kunstenbond meldde vorige maand dat christelijke componisten niets terugzien van het geld dat kerken en koren afdragen voor het uitvoeren van hun werk. Het geld bleek bij Buma op een grote hoop te belanden en niet aan de juiste personen te worden uitbetaald.

Economiewoensdag, 13 augustus 2008

Baarsma Wine Group weer op overnamepad

Oudeschoot - Baarsma Wine Group staat op het punt weer twee grote buitenlandse branchegenoten over te nemen. Door de overnames zal de groepsomzet naar verwachting toenemen met veertig tot vijftig miljoen euro tot 275 miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Economiewoensdag, 13 augustus 2008

Regen verhindert oogst in de akkerbouw

Leeuwarden - De vele regen van de afgelopen weken verhindert de oogst van de gewassen in de akkerbouw. Graan en aardappelen zijn helemaal klaar om geoogst te worden. ,,Zodra er enkele dagen mooi weer komen zullen de combines en aardappelrooiers massaal worden ingezet”, vertelt de Holwerder akkerbouwer en woordvoerder van LTO Noord Upt Hiddema.

Hoofdartikelwoensdag, 13 augustus 2008

Crisis in de SPD...

Het is geen rustige zomer voor de Duitse sociaaldemocratische partij SPD. Binnen de partij vindt al een wekenlang getouwtrek plaats over het wel of niet royeren van de oud-minister Wolfgang Clement. De partijprominent had in januari kiezers ontraden te stemmen op de SPD bij de verkiezingen in de deelstaat Hessen. Dit deed hij vanwege de afwijzende houding van lijsttrekker Andrea Ypsilanti ten aanzien van kernenergie.

Regiowoensdag, 13 augustus 2008

Rijstrook A32 dicht wegens gevaar voor verkeersveiligheid

Leeuwarden - Rijkswaterstaat Noord-Nederland heeft per direct de rechterrijstrook van de A32 tussen de Overijsselse grens en Ter Idzard afgesloten. Deze strook bestrijkt een lengte van zo’n tien kilometer. De wegbeheerder neemt de maatregel vanwege ernstige spoorvorming. De verkeershinder gaat minimaal een paar maanden duren, misschien wel een jaar.

Regiowoensdag, 13 augustus 2008

Je weer eens gewoon voelen door vriendinnen

Leeuwarden - Fier Frylân begint een netwerk van vriendinnen voor jonge vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van eergerelateerd geweld, vrouwenhandel of gedwongen prostitutie. Want hoeveel je met hulpverlening ook kan rechtzetten, door gezonde relaties ga je pas weer functioneren als gewoon mens.

Regiowoensdag, 13 augustus 2008

Doorstart van de schaatsschool

Heerenveen - Mensen die willen leren schaatsen kunnen komend seizoen toch les nemen in ijsstadion Thialf. De directie gaat de lessen onder de naam Schaatsschool Thialf in eigen beheer uitvoeren. De school neemt de plek in van Schaatsschool Pro Action, van Henk en Annie Gemser. Die stopten na twintig jaar omdat ze te veel last zouden hebben van oneerlijke concurrentie.

Regiowoensdag, 13 augustus 2008

‘Eén rat, wat muis maar de wesp heeft prioriteit’

Dag en nacht zijn ze beschikbaar om mensen uit wat voor nood dan ook te helpen. Het Friesch Dagblad ging deze zomer op stap met verschillende 24 uursdiensten. Vandaag als laatste in de serie: de ongediertebestrijder.

Regiowoensdag, 13 augustus 2008

Familieverhaal op eenvoudige pc

Joure - Het moet een jaar of twee geleden zijn. Liepie Wijnalda-Rienks bladerde door de krant en kwam een foto tegen van ouderen die een spelletje speelden op de computer. Dat is wat voor mij, dacht Wijnalda-Rienks en ze begon te bellen. Niet veel later stond er ook bij haar een fonkelnieuwe computer in huis. Het bleek een schot in de roos: vrijwel dagelijks kruipt de inmiddels 84-jarige Wijnalda-Rienks even achter het apparaat. ,,Ik mei no ienris graach wat type”, zegt ze. Het resultaat van het typewerk ligt op tafel. Het is een zelfgemaakt boekwerkje waarin de geschiedenis van haar familie nauwkeurig uiteen wordt gezet. Bij de samenstelling van die familiegeschiedenis heeft ze gebruik gemaakt van een eerder gemaakt stamboomonderzoek van de Friese Rienksen, notities van haar vader en eigen herinneringen. Ze heeft de tekst en stamboekgegevens aangevuld met afdrukken van foto’s uit het familiealbum en toepasselijke foto’s van plaatsen die voor haar familie belangrijk zijn geweest.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 augustus 2008

1000 ‘Metalbijbels’ op Lowlands

Biddinghuizen - Tijdens het popevenement Lowlands worden duizend Metalbijbels uitgedeeld aan bezoekers. Het festival wordt vrijdag, zaterdag en zondag gehouden op het evenemententerrein naast Walibi Flevo in Biddinghuizen. De organisatie verwacht dat er ongeveer 60.000 mensen zullen komen naar het festival met alternatieve muziek, videokunst en amusement.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 augustus 2008

Startkrant voortaan vier keer per jaar

Leeuwarden - De Startkrant heeft een metamorfose ondergaan. De gratis krant komt voortaan vier keer per jaar uit en is ,,een echte werkkrant ter inspiratie voor kerken”, aldus hoofdredacteur/bladmanager Thea Westerbeek. ,,Wij geloven in de vitaliteit van de kerk en dat laten we zien.” De krant wordt via plaatselijke kerken verspreid.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 augustus 2008

‘Kerk bepaal je doelgroep’

Ede - Kerken moeten leren denken in doelgroepen, stelt Marloes Gersen in haar afstudeerscriptie voor de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk in Ede. Ze beschrijft in de scriptie de marketing en de missionaire praktijk van pioniersgemeenten.

Geloof & Kerkwoensdag, 13 augustus 2008

Nieuw praise-album Michael W. Smith: A New Hallelujah

Nashville - De bekende gospelzanger Michael W. Smith uit de Verenigde Staten heeft een nieuwe cd opgenomen. A New Hallelujah is zijn derde praise-album en zal op 28 oktober in de winkels liggen.

Sportwoensdag, 13 augustus 2008

Ljeppers laten zich niet bangmaken door stok

It Heidenskip - Oane Galama won gisteravond het fierljeppen in zijn eigen woonplaats It Heidenskip. Toch was de respectabele afstand van 19,25 meter waarmee Galama de kersverse Fries kampioen Bart Helmholt uit Hurdegaryp versloeg, niet het hoofdonderwerp van gesprekken rond de schansen. Waar het in It Heidenskip vooral over ging, was de kwetsbaarheid van de carbonpols en het gebruik van een nieuwe, dikkere stok.

Sportwoensdag, 13 augustus 2008

Vertrouwen en optimisme vechten om voorrang bij Harkemase Boys

Harkema - Kritische noten. Ze worden in Harkema snel gekraakt als daartoe de noodzaak bestaat. Dat is de aard van het beestje dat Harekiet heet. Maar gaat het goed, dan is er ook volop lof. Dan vechten vertrouwen en optimisme om voorrang. Bij Harkemase Boys is dat laatste op dit moment het geval. De club is terug in de hoofdklasse en is ambitieuzer dan ooit. Dat gegeven, gekoppeld aan een goede voorbereiding tot nu toe, wekt hoop op een mooie rentree op het hoogste amateurniveau. In een oefenduel tegen FC Groningen oogde de ploeg van trainer Henk de Jong gisteren op eigen veld fit en gretig én boekte het nog bijna een verrassende zege ook. Dat die er niet kwam (1-2), mocht de pret niet drukken. De eerste indrukken zijn positief.

Sportwoensdag, 13 augustus 2008

Loper Berger weer succesvol in Diever

Diever Een week na zijn zege tijdens de zesde Brinkloop was Berthold Berger gisteren wederom de snelste, ditmaal in het Drentse Diever. De Fries om utens uit Zwolle liep de 10 kilometer in 32 minuten en 49 seconden. Master Jannes Dijkstra uit Donkerbroek kreeg als nummer twee bijna vijf minuten aan de broek. Op de 5 kilometer finishte Nynke Bruinsma uit Itens als tweede, 51 seconden na Nynke de Lange (Wapserveen). Bij de mannen behaalde Jappie Doller een derde plaats.

Sportwoensdag, 13 augustus 2008

Respect voor het gezag

Ik heb een gezagsgetrouwe opvoeding genoten. Vals spelen zat niet in mijn systeem. Ik was altijd teleurgesteld als de bankier bij het monopolyspel zich wederrechtelijk de nodige flappen had toegeëigend, zodat de pleuris weer eens uitbrak. Het spel werd abrupt beëindigd, tenzij er iemand ingreep en recht sprak.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties