Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 13 augustus 2012.

Economiemaandag, 13 augustus 2012

Duitsland aast op meer olie uit Waddenzee

Cuxhaven | In Duitsland is ophef ontstaan over plannen om meer olie te winnen in eigen land. Naast het winnen van olie bij Cuxhaven in de Duitse Waddenzee, heeft energiebedrijf RWE gevraagd om ook olie te mogen winnen op andere plaatsen in het waddengebied. Twee deelstaten willen daarover nog dit jaar beslissen. De milieubeweging reageert woedend. De Naturschutzbund Deutschland (NABU) waarschuwde dat de oliewinning nu al schade toebrengt aan zeehonden en vogels.

Hoofdartikelmaandag, 13 augustus 2012

Doneren van organen en de overheid

D66 komt met een initiatiefwetsvoorstel om iedere Nederlander tot orgaandonor te maken. Wie dat niet wil, moet dat melden. Hiermee krijgt de al jaren durende discussie een nieuwe impuls. Niet zozeer inhoudelijk - al eerder waren er voorstellen voor automatisch donorschap, samen met SP en GroenLinks - maar vooral politiek. D66 denkt dat na de verkiezingen er wellicht een meerderheid te vinden is.

Regiomaandag, 13 augustus 2012

Tien van de zestig IFKS-skűtsjes te laat bij de finish

Hindeloopen | Bij de IFKS moet elk skűtsje binnen twintig minuten na de winnaar binnen zijn. Vooral in de C-klasse, de beginnersdivisie, lukte dat zaterdag veel schippers niet. Vijf van de twaalf schepen kwamen te laat binnen.

Regiomaandag, 13 augustus 2012

Bezuinigingen bedreiging voor openluchtbad

Leeuwarden | Steeds meer openluchtzwembaden in Nederland hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Onderzoek in opdracht van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) wijst uit dat 12 procent van de bijna vijfhonderd baden wordt bedreigd met sluiting. Het slechte zomerweer, bezuinigingen bij gemeenten en veranderende regelgeving zorgen ervoor dat de inkomsten dalen en de kosten stijgen.

Geloof & Kerkmaandag, 13 augustus 2012

Vaticaans bezoek aan Dronryp

Dronryp | De hoogste Nederlandse prelaat in het Vaticaan komt woensdag naar Dronryp. Mgr. Karel Kasteel gaat voor in een feestelijke viering van Maria ten Hemelopneming in de katholieke kerk van Dronryp.

Geloof & Kerkmaandag, 13 augustus 2012

In de kerk mogen ‘bommen ontploffen’

De ene kerk heeft bloeiend jeugdwerk, in de andere kerk is geen jongere meer te bekennen. Hoe houd je ze vast? Robert Colijn geeft tips voor goed jongerenwerk. Vandaag: je leven delen.

Geloof & Kerkmaandag, 13 augustus 2012

Mogelijk energie uit Fries grondwater

Leeuwarden | Er komt mogelijk een onderzoek of er in Fryslân energie uit aardwarmte kan worden opgewekt. Het Amsterdamse bedrijf Transmark Renewables heeft hiervoor een verzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. De komende drie jaren wil het bedrijf in de Friese grond boren en kijken of hier rendabel elektriciteit opgewekt kan worden. Dit geothermisch onderzoek moet gebeuren op zo’n vier kilometer diepte.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

Pappa per 1 januari naar sc Heerenveen

Heerenveen | sc Heerenveen heeft de Guatemalese aanvaller Marco Pappa overgenomen van het Amerikaanse Chicago Fire. De linksbenige speler is medisch gekeurd en heeft een contract van drieenhalf jaar getekend. Per 1 januari 2012, direct na het einde van de Amerikaanse competitie (MLS), zal de 24-jarige international van Guatemala zich aansluiten bij de selectie.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

Cassina. Kovacs. Ikea

Cassina. Kovacs. Kolman.” De woorden hadden afgemeten geklonken. Aanzwellende euforie langzaam opbouwend naar een ploffende climax.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

Met twintig medailles heeft ons land op de Spelen geëxcelleerd


Sportmaandag, 13 augustus 2012

Van der Bos is weer It Feintsje fan Menaem

Gert-Anne van der Bos ging gisteren in Menaam op herhaling. Net als vorig jaar verliet de opslager uit Holwerd de kaatsarena als koning, oftewel als It Feintsje fan Menaem.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

De Haan solo naar de zege in eerste Sneekweekronde

Sneek | Na zijn eerdere zeges in Roden, Bolsward en Appelscha schreef Sierk-Jan de Haan ook de eerste editie van de Sneekweekwielerronde op zijn naam. De 31-jarige Dokkumer reed vijf rondes voor het einde weg bij oud-Nederlands kampioen Rudy Vriend (Schagen), Martijn Lust (Schoorl) en Arjan Stroetinga (Waskemeer) en stelde zo ruim voor de finish de overwinning veilig.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

Black Magic, mirakel van de Trynwâlden, blijft verbazen

Harich | De pony Black Magic heeft zaterdag bij de regiokampioenschappen in Harich weer eens keihard toegeslagen. In de klasse M kreeg het mirakel van de Trynwâlden het publiek op de banken en eiste het tussen de springpaarden de regionale titel in de klasse M op. Voor ruiter Anne de Vries uit Broeksterwâld was het kampioenschap een half jaar na de indoortitel de bevestiging dat Black Magic nóg veel meer kan.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

Grote teen is verschil Nauta en Van der Wal

Het meestgehoorde woord zaterdag in Winsum na de strijd om de Friese fierljeptitel in de damesklasse? Centimeterwerk. Of zoals Klaske Nauta het na afloop verwoordde: ,,Een grote teen, dat is het verschil tussen winnen en verliezen.” De fierljepster uit IJlst (16) werd de verliezer, leeftijdsgenote Hilianne van der Wal (Noardburgum) de winnares. Met drie centimeter verschil.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

Ook zonder topvorm kan Helmholt winnen

Hij was op papier de favoriet. Maar doordat het de laatste drie wedstrijden niet wilde vlotten met hem, dacht de concurrentie zaterdag een goede kans op de Friese fierljeptitel te hebben. Toch was het wéér Bart Helmholt die in Winsum won.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

‘Zichzelf belonen’: dat is voor Cambuur dit seizoen cruciaal

Volendam | Op voorhand hoopte bij Cambuur iedereen na de seizoensouverture in en tegen Volendam te kunnen spreken van een droomstart. Dat daar gistermiddag niet alleen na negentig minuten, maar al na iets minder dan een halve minuut (!) sprake van was, had echter niemand kunnen vermoeden. Het kostte de Leeuwarders ondanks de ultravroege voorsprong nog de nodige moeite om met drie punten terug de Afsluitdijk over te rijden. In de slotfase slaagde ploeg van trainer Alfons Arts er alsnog in zichzelf te belonen: 1-2.

Sportmaandag, 13 augustus 2012

Raamwerk Heerenveen mist de hulpstukken

Als prominent afgezant van een club die de eigen jeugd hoog in het vaandel heeft, moet Marco van Basten dit seizoen bouwen aan het raamwerk van een nieuw Heerenveen. Maar, zo luidt de vraag, waar blijven de benodigde hulpstukken?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties