Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 13 september 2010.

Cultuurmaandag, 13 september 2010

Jorwert komt met derde extra uitvoering ‘It Feest’

Jorwert - Het Iepenloftspul Jorwert komt met nog een extra voorstelling van de voorstelling It Feest. Die zal zijn op zaterdag 25 september. Dat heeft Immie Jonkman van het Iepenloftspul bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 13 september 2010

Na naaktfoto’s op wad, nu portretten op NS station

Leeuwarden - Fotografe Marijke Bos, die eerder exposeerde met grote naaktfoto’s op het wad, komt met een nieuwe openluchtexpositie. Dit keer heeft ze gekozen voor een stedelijke omgeving. In een glazen container op het NS station in Leeuwarden opent woensdag de fototentoonstelling Moi.

Economiemaandag, 13 september 2010

Friesland Bank is al bezig met de verscherpte eisen

Leeuwarden - Friesland Bank ziet geen probleem in de hogere eisen aan kapitaal die gesteld zijn in het Basel III-akkoord. De bank zegt reeds te voldoen aan de nieuwe liquiditeitsnormen zoals die worden voorgesteld. Ook wordt er al gekeken naar kostenreductie en kapitaalversterking.

Hoofdartikelmaandag, 13 september 2010

De angsten...

Geert Wilders heeft in New York opnieuw bewezen een meester te zijn in het beheersen van zijn opponenten. Voorafgaande aan zijn toespraak was er onzekerheid over, en zelfs angst voor wat hij ging zeggen. Zou hij zo roekeloos zijn om de voorgenomen hervatting van de informatiebesprekingen op het spel te zetten? Of zou hij door provocerende taal de positie van ons land internationaal schade toebrengen? De angst bleek ongegrond. Voor zijn doen was Wilders gematigd. In New York was zijn standpunt niet eens zo spectaculair; er zijn Amerikanen die heel wat radicaler zijn. Neem die predikant met zijn handjevol volgelingen, die de Koran wilde verbranden. Die slaagde er in, net als Wilders, het politieke establishment zenuwachtig te maken: wat zou er met Amerikaanse militairen gebeuren in moslim-landen als de Koran daadwerkelijk publiekelijk zou worden verbrand?

Regiomaandag, 13 september 2010

Een kast vol: ‘die betrokkenheid is overweldigend’

Dokkum - Jezelf op den duur kunnen opheffen. Het is misschien wel de liefste wens van elk voedselbankbestuur. Zo ook van de Voedselbank Dongeradeel die zaterdag werd geopend in een voormalig praktijklokaal van de J.J Boumanschool aan de Learműne in Dokkum.

Regiomaandag, 13 september 2010

Open Monumentendag opnieuw een groot succes

Leeuwarden - De Open Monumentendag is dit weekend bezocht door circa 850.000 mensen. In Fryslân trok het evenement zo’n dertigduizend bezoekers. Daarmee was de Open Monumentendag opnieuw een groot succes, aldus de organiserende stichting.

Regiomaandag, 13 september 2010

Zoutzuurlek in Burgum bij elektriciteitscentrale

Burgum - Een tank met zesduizend liter zoutzuur in zaterdagnacht leeggelopen bij de elektriciteitscentrale van Electrabel in Burgum. Het zuur, dat gebruikt wordt bij het maken van gedemineraliseerd ketelwater, is een neutralisatietank ingelopen. Daar is het vermengd met grote hoeveelheden water en daarna is het op de Burgumer Mar geloosd.

Regiomaandag, 13 september 2010

Brandweer is de haperende portofoons zat

Heerenveen - Brandweerkorpsen hebben een brandbrief gestuurd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over haperende portofoons. Onder meer het Friese korps werkt met de ondeugdelijke apparatuur.

Regiomaandag, 13 september 2010

‘Vissen is niet zo moeilijk, winnen wel’

Parrega - De een hapt er een broodje bij weg. De ander haalt de hengel op en pakt nieuw aas om daarna weer rustig naar het water te staren.

Geloof & Kerkmaandag, 13 september 2010

‘Bestuurlijke missers moeten aan het licht komen’

Leeuwarden - Liefst driehonderd mensen hebben zich achter de bezwaren geschaard die de kerkrentmeesters van de Koepelkerk en een comité uit de Pelikaankerk hebben tegen de sluiting van vier kerkgebouwen in Leeuwarden. Deze week is er een hoorzitting. Wat zijn de bezwaren die aan de orde komen en wat is ook alweer de voorgeschiedenis?

Geloof & Kerkmaandag, 13 september 2010

Massaal misbruik schokt België opnieuw

Gent - De Belgische bisschoppen reageren maandag officieel op het eindrapport van de (oud-)Commissie-Adriaenssens waarin tientallen schokkende getuigenissen staan van mensen - vooral mannen - die in hun jeugd misbruikt zijn door priesters, paters en broeders. In bijna elk internaat in België.

Sportmaandag, 13 september 2010

Heerenveen worstelt en komt boven

Heerenveen - In de thuiswedstrijd tegen Vitesse worstelde sc Heerenveen zaterdagavond vooral met zichzelf. Maar uiteindelijk kwam de formatie van trainer Ron Jans toch nog boven. Ver in blessuretijd bezorgde Oussama Assaidi de thuisclub de onverwachte, en misschien wel onverdiende, winst.

Sportmaandag, 13 september 2010

Winnende treffer Assaidi smaakt zoet

Heerenveen - Voor Oussama Assaidi was het vorige week toch al een feestelijke week. Met het beëindigen van de ramadan en aansluitend het Suikerfeest was er aan zoetigheid geen gebrek. Dat was ook de smaak, die de 22-jarige aanvaller van Heerenveen zaterdag overhield aan het duel met Vitesse. Ver in blessuretijd scoorde Assaidi de winnende treffer en dat smaakte zoeter dan zoet.

Sportmaandag, 13 september 2010

Cambuur neemt in ware veldslag wraak op Eagles

Deventer - Cambuur heeft zich gisteren tegen Go Ahead Eagles gerevancheerd voor de uitschakeling in de play-offs van vorig seizoen. Het eerste treffen sinds dat tweeluik eindigde in Deventer gisteren in een veldslag met Cambuur als uiteindelijk winnaar en een eindstand die ook vorig jaar op het bord stond.

Sportmaandag, 13 september 2010

Scheidsrechter Van Hulten: ik snap reactie van Cambuur

Deventer - Als er dit seizoen ooit een wedstrijd van SC Cambuur was die stof tot napraten bood, dan was het wel het uitduel met Go Ahead Eagles van gistermiddag. Vooral over het optreden van scheidsrechter Jack van Hulten.

Sportmaandag, 13 september 2010

Terug naar vervlogen (fierljep)tijden

De Engelsen noemen het een trip down memory lane. In Nederland zouden we zeggen: terug naar vervlogen tijden. Zaterdag gold dat voor het fierljeppen tijdens de Aluminium Cup in IJlst, in een wedstrijd met louter polsstokken van aluminium in plaats van het huidige carbon. De sport ging even terug in de tijd. Het Friesch Dagblad ging mee.

Sportmaandag, 13 september 2010

Ongehoord het hoogste woord

In de ogen van de rest van de wereld had Nederland zich afgelopen zomer op het WK door het grove spel al gruwelijk te schande gemaakt, dus enkele onbetamelijke uitspraken van een populistische politicus zouden er op het wereldpodium ook nog wel bij kunnen.

Sportmaandag, 13 september 2010

‘De mensen komen hier toch wel en het was weer geslaagd’

Het Europese kampioenschap kaatsen in het Spaanse Valencia (Europilota 2010) viel afgelopen weekeinde samen met de hoofdklassewedstrijd in Marsum. Daardoor was de wedstrijd in Marsum - met maar liefst zeventien eersteklassers in het veld - zwaar gedevalueerd en werd het Friese kaatsspel de dupe van de drang naar internationale samenwerking. Kan dat zomaar?

Sportmaandag, 13 september 2010

Joure gaat weer ‘lekker voetballen’

Joure - Na een jaar van ‘tegenhouden en wegrossen’ in de veel te hoog gegrepen hoofdklasse speelt SC Joure dit seizoen op een podium waar het zich wél thuis voelt. Met een extreem jeugdige selectie (gemiddelde leeftijd 21,3 jaar) werkt trainer Gerrie Schouwenaar op sportpark de Hege Simmerdyk aan eerherstel. De contouren voor rehabilitatie tekenden zich gistermiddag tegen LAC Frisia 1883 af.: 2-1

Sportmaandag, 13 september 2010

De Boer is eersteklas koning

Marsum - De laatste vrijeformatiewedstrijd van het seizoen in Marsum kreeg gistermiddag een verrassende winnaar. Niet het schier onklopbare partuur van Gert-Anne van der Bos, maar het gelegenheidspartuur van Jan Dirk de Groot mocht zich in de kransen laten hijsen. Met eersteklasser Peter de Boer als eersteklas koning.

Sportmaandag, 13 september 2010

Aris heeft te maken met een ‘overzees’ probleem

Leeuwarden - De Friesland Aris heeft zaterdag de eerste en enige thuiswedstrijd in de aanloop naar het nieuwe seizoen winnend afgesloten. In een op het laatste moment ingelast oefenduel met Amsterdam trokken de Leeuwarder basketballers met 69-64 aan het langste eind. Coach Pete Miller stelde na de zeer matige wedstrijd tot zijn eigen teleurstelling dat de ploeg nog niet op elkaar ingespeeld is. Dat heeft alles te maken met een ‘overzees’ probleem.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties